Pasaport Nedir?
Seyahat planlarını yurt dışı için yapan kişilerin karşılaştığı konuların başında pasaport gelir. Pasaportun alınması ve işlemler planların hayata geçirilebilmesi için bilinmesi gereken konulardandır. Bu nedenle pasaport nedir? Nasıl alınır? Gibi bilinmesi gereken konularla ilgili sizlere yardımcı olacak bir içerik hazırladık.
İçindekiler
E-Pasaport Nedir? E-Pasaport / Çipli / Biyometrik Pasaport Nedir?
Yurt dışı seyahatleriniz için günümüzde kullanabileceğiniz yeni nesil pasaportlar e-pasaport olarak anılır. Bu ismin kaynağı belgenin üzerinde elektronik çip bulundurmasıdır.
Pasaport üzerindeki çip özel geliştirilmiş cihazlar kullanılarak okunur ve kişisel bilgilerinizin öğrenilmesini sağlar. E-pasaport dışında elektronik, çipli veya biyometrik pasaport kavramlarını duymuşsunuzdur. Bunlar birbirinden ayrı olmayan ve e-pasaport için kullanılan farklı terimlerdir.
Türkiye’de çipli olan pasaportların kullanılmaya başlaması 1 Haziran 2011 yılı itibariyle kullanılmaya başlanmıştır. Eski pasaportların kullanımdan kalkması ise 2015 yılı itibariyle sağlanmıştır.
Pasaport Nedir?
Yaşadığınız ülke sınırları dışındaki bir ülkeye gitmek için kullanacağınız seyahat belgesine pasaport denir. Bu belge size ait isim, soy isim, doğum tarihi ve geçerlilik süresi gibi bilgileri içerir. Ayrıca pasaportta yer alan çip ise size ait imzayı, fotoğrafı ve parmak izini içerisinde bulundurur.
Yetkili kurumlara başvurarak alacağınız pasaportu ülkesine giriş için pasaport sorgulayan ülkelerde kullanırsınız. Ancak bir ülke pasaportsuz girişe izin vermişse bu belgeyi bulundurmanız gerekmez.
Pasaport Nereden Çıkartılır?
İlk defa yurt dışı seyahati gerçekleştirecekseniz pasaport almanız gerekir. Pasaportu almak için başvurmanız gereken yer ise yaşadığınız şehirde bulunan İl veya İlçe Nüfus Müdürlükleri’dir. 2018 tarihi öncesinde pasaportun çıkartılması için başvurulan adres İl Emniyet Müdürlükleri olmuştur.
Pasaport Randevusu Nereden Alınır?
Adınıza pasaport sahibi olabilmeniz için yapmanız gereken randevu almaktır. Randevu işlerini İl Nüfus Müdürlüğü adına Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üstlenir. Bu müdürlükten pasaport randevu almak için kullanabileceğiniz iki seçenek vardır. Bu seçeneklerden ilki müdürlüğe ait olan web sitesinden randevu almaktır. Randevu almak için kullanmanız gereken sitenin linki ise https://randevu.nvi.gov.tr şeklindedir.
Pasaport çıkartmak için online başvuruyu yapamıyorsanız müdürlük tarafından kullanılan Çağrı Merkezi’ni kullanabilirsiniz. Çağrı merkezi numarası ise Alo 199 numarasıdır. Aldığınız randevu günü gerekli işlemleri nüfus müdürlüklerinde yaptırırsınız.
Adım Adım Pasaport Randevusu Alma
İhtiyacınız olan pasaportu almak için randevuyu online olarak almayı düşünüyorsanız sizler için hazırladığımız adım adım pasaport randevusu alma rehberini okumalısınız. Böylelikle zorluk yaşamadan randevu alarak kısa sürede pasaportunuzu alırsınız.
Adım adım online pasaport randevusu alma;
- İlk olarak https://randevu.nvi.gov.tr/ linkini tıklayın.
- Açılan sayfadan randevu türünü pasaport olarak seçin.
- Pasaport randevusunu seçtikten sonra gelen bilgiyi okuyun ve Kabul Ediyorum butonuna tıklayın.
- Pasaport randevusu sayfasından Umuma Mahsus Pasaport, Hususi Pasaport veya Hizmet Pasaportu türünü seçin.
- Pasaport seçiminin ardından adınız, soyadınız, telefon, tc kimlik no ve güvenlik kodu bilgilerin girin ve Devam Et butonuna basın.
- Açılan sayfadan il ve ilçe seçimi yapın. İlçe seçimini randevu için gideceğiniz ilçe nüfus müdürlüğüne bağlı seçin ve İleri butonuna basın.
- Açılan sayfadan kişi seçimi yapın. Bu kişiler kendiniz, anneniz, babanız, çocuğunuz veya eşiniz gibi birlikte seyahat edeceğiniz kişilerin seçimidir.
- Kişileri seçtikten sonra gelen sayfadan randevu için uygun tarih ve saat seçimi yapıp İleri butonuna tıklayın.
Bu işlemlerin ardından girmiş olduğunuz cep telefonuna bir doğrulama kodu gönderilir. Bu kodu girdikten sonra randevu işleminiz tamamlanmış olur.
Pasaport Randevu İptal Nasıl Yapılır?
İl veya İlçe Nüfus Müdürlüğü’nden pasaport için randevu almış ancak randevuya gidecek durumda değilseniz randevunuzu iptal etmeniz gerekir. İptal işlemini yapmak için https://randevu.nvi.gov.tr/appointment/index kullanırsınız. Linki girdiğinizde açılan sayfadan randevu sorgusu yapmalısınız.
Randevu Sorgula ekranında kimlik no, ad, soyad, doğum tarihi ve güvenlik kodu bilgilerini girerek sorgulama yapın. Sorgulamadan sonra ekranda bilgileriniz ve randevu tarihiniz yazar. Randevu tarihinin yazdığı bölümde bulunan İptal Et butonuna tıklayın ve randevunuzu iptal edin. Böylelikle istediğiniz tarihte yeniden randevuyu alma şansı elde edersiniz.
Pasaport Yenileme
Yurt dışı seyahatleri için kullanılan pasaport belirli geçerlilik süresine sahip bir belgedir. Geçerlilik süresi dolan veya dolmaya yaklaşan pasaportların yenilenmesi gerekir. Pasaport yenileme işlemleri yine İl ve İlçe Nüfus Müdürlüğü randevusu alınarak verilen tarihte gerçekleştirilir.
Pasaport yenileme yaptırmayı düşünüyorsanız randevu tarihinizde gerekli belgelerde nüfus müdürlüklerinde bulunmanız gerekir. Bu belgeler pasaport, nüfus cüzdanı, biyometrik fotoğraf (2 adet), harç bedeli tahsis belgesi ve parmak izi belgeleridir.
Pasaport İşlemleri Ne Kadar Sürer?
Başvuru yapıldıktan sonra hususi, umuma mahsus ve hizmet pasaport işlemlerinin süresi maksimum 1 hafta sürer. Nüfus Müdürlükleri’nde pasaport başvurusunun kabul edilmesinin ardından 1-2 gün içerisinde pasaportlar hazırlanır.
Hazırlanan pasaportlar PTT’ye teslim edilir ve PTT Kargo vasıtasıyla ulaştırılır. PTT Kargo tarafından pasaportun evinize teslim edilmesi süresi en az 1-2 gün en fazla 1 haftayı bulur. Pasaportun teslim edilmesi için evde kendinizin bulunması gerekir. Aksi durumda belirttiğiniz kişinin teslim alması mümkündür.
2023 Pasaport Ücreti Ve Defter Bedeli
Alacağınız pasaport için defter bedeli ve harç bedeli ödemeleri yapmanız gerekir. Pasaportlar için defter bedeli ve harç bedelleri her yıl belirli oranda artış yapılarak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir.
Bakanlık tarafından belirlenmiş olan 2023 pasaport ücretleri şu şekildedir;
- 6 aylık pasaport için ödenecek defter bedeli 501 TL ve harç bedeli ise 689,70 TL’dir.
- 1 yıllık pasaport için ödenecek defter bedeli 501 TL ve harç bedeli ise 1008,30 TL’dir.
- 2 yıllık pasaport için ödenecek defter bedeli 501 TL ve harç bedeli ise 1646,10 TL’dir.
- 3 yıllık pasaport için ödenecek defter bedeli 501 TL ve harç bedeli ise 2338,50 TL’dir.
- 3 yıldan uzun süreli pasaport için ödenecek defter bedeli 501 TL ve harç bedeli ise 3295,50 TL’dir.
Almayı düşündüğünüz pasaport hizmet ve hususi pasaportsa yalnızca defter bedelini ödemenize gerek vardır. Ancak umuma mahsus pasaport alacaksanız hem harç hem de defter bedelini ödemeniz şarttır.
2023 Pasaport Harçları Ve Defter Bedeli Ödeme Yerleri
Alacağınız pasaport için belirlenmiş olan defter bedeli ve harç ödemelerini başvurunuz öncesinde yapmanız gerekir. Ödeme yerleri müdürlük tarafından belirlenmiştir. Online ödeme yapmayı tercih ederseniz www.gib.gov.tr adresi üzerinden ödeme yapabilirsiniz. Bu adres üzerinden ödemelerinizi anlaşmalı bankaların kredi veya banka kartlarını kullanarak online olarak yapabilirsiniz.
Online ödeme yapmayı tercih etmezseniz bulunduğunuz yere yakın konumda olan vergi dairelerini ödeme için tercih edebilirsiniz. Ancak hangi yolu seçerseniz seçin mutlaka ödeme dekontunu almayı unutmayın.
Pasaport Basım Merkezi Nerede?
Yurt dışı geçişleri için pasaport başvurularını Türkiye’nin her ili veya ilçesi üzerinden yapabilirsiniz. Ancak başvurunuza bağlı olarak pasaportlar basım merkezinde basıldıktan sonra kargo yoluyla size ulaştırılır. Pasaportların basım merkezi ise Ankara’da bulunur. Basım merkezinin adresi ise Çamlıca, Nüfus ve Vatandaşlık Genel Md. Girişi, 06200 Yenimahalle/Ankara şeklindedir.
Pasaportsuz Yurt Dışına Gidilebilen Ülkeler
Yurt dışında bulunan her ülke için pasaport gerekliliği yoktur. Türkiye ile yapılan anlaşmalar gereği 7 ülkenin Türk vatandaşlarına pasaportsuz geçiş izni bulunur. Bu ülkeler Azerbaycan, Bosna Hersek, Moldova, KKTC, Ukrayna, Sırbistan ve Gürcistan’dır. Bu ülkelere giriş için yeni kimlik belgelerinin sunulması yeterlidir.
Türkiye Pasaport Indexi
Bir ülkenin pasaport gücü Pasaport Index listesi aracılığıyla belirlenir. Listenin belirlenmesinde ülkenin yabancı vatandaşlar için vizesiz geçiş sağladığı ülke sayısı etkilidir. Her yıl değişen listede Türkiye 2023 yılı itibariyle 34.sırada yer alır.
2023 Yurt Dışı Çıkış Harcı
Türkiye’den yurt dışına çıkmak istiyorsanız yurt dışı çıkış harcı ödemesi yaparsınız. Bu ödeme pasaport kontrolünden önce yapılır. 2023 yılı için belirlenen yurt dışı harç ücreti ise 150 TL’dir. Harç ödenmeden çıkışın yapılması mümkün değildir.