VizePasaport

Yurt Dışı Çıkış Harcı Nedir?

Yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin özellikle bilmesi gereken ve her yıl yurt dışı çıkış prosedürlerinin değişmesi neticesinde ortaya çıkan kavramlardan birisi olan yurt dışı çıkış harcı nedir? Konusu herkesin merak ettiği, internet üzerinden araştırma yaptığı sorulardan birisidir.

Seyahat maliyetleri içerisinde kişilerin en fazla gereksiz bulduğu yurt dışı harcamalarından birisi olarak gördüğü yurt dışı çıkış harcı nedir? Diye sorulduğunda detaylı ve farklı pek çok bilgiye erişmek kişilerin aklını kurcalarken en doğru bilgileri bulmak uzun araştırmaları da beraberinde getirir. Yurt dışı çıkış harcı belirli bölgelerde yurt dışı çıkış pulu ismi ile de bilinirken farklı terimler ile karşılaşmakta mümkündür.

Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan vatandaşların yurt dışına çıkmadan önce ödemesi gereken harca, yurt dışı çıkış harcı ismi verilir. Yurt dışı çıkış izni için gerekli olan bu harç ya da pulun tek bir tanesi yalnızca tek çıkış için geçerlidir.

Eski yıllarda pasaport içerisine yapıştırılabilen bu pul, pasaportun havasına eski bir görünüm vermesi nedeni ile pasaport üzerinden kaldırıldı. Bunun yerine şu anda yurt dışı çıkış harcının ödenmesi ile verilen küçük ödenti kartı kişilere verilerek yurt dışı harcının ödendiği ispatlanır.

Pasaport kontrolü sırasında ödenen harç bir defadan fazla kullanılmasın diye kontrol polisi tarafından bir ucu kesilerek gerisi seyahat edecek olan kişilere iade edilir. Harç miktarı Resmi Gazete’de ilan edildikten sonra yürürlüğe girer ve belirlenmiş olur.

Bu nedenle de ülkelerinden çok farklı ülkelere gitmek, seyahat etmek isteyen kişilerin ülkelerinden çıkış yaparak diğer ülkelere gidebilmeleri için bu bedeli ödemeleri gerekir.

2023 Yurt Dışı Çıkış Harcı Ne Kadar?

2023 Yurt Dışı Çıkış Harcı Ne Kadar?

2022 yılında belirlenen yurt dışı çıkış harcı ücreti kişi başı 150 TL olarak belirlenmiş iken, 2023 yılı içerisinde belirlenen kişi başı yurt dışı harç ücreti ise 300 TL olarak belirlendi. Yurt dışına çıkış yapmadan hemen önce anlaşmalı bankalar, online web siteleri veya havaalanlarında yer alan bankomatlar üzerinden ödeme gerçekleştirerek yurt dışına çıkabilinir. Ancak ödeme yapmadan sınır kontrolünde yurt dışına çıkabilmek mümkün değildir.

Yurt dışı harcının yıllara göre gösterdiği büyük değişim şöyledir;

  • 2018-2019 yılları arasında 15 TL
  • 2020-2021 yılları arasında 20 TL
  • 2022 yılı 150 TL
  • 2023 yılı 300 TL

Yurt dışı çıkış harcı ücretleri yıllar içerisinde artarak yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin sırtında bir yük olarak kalır.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Ne Zaman Alınır?

Yurt dışı çıkış harcı öncelikle sınır kapıları üzerinden pasaport kontrolüne girmeden hemen önce alınan bir harçtır. Pasaport kontrolü esnasında görevlendirilen polisler bu harcın ödenip ödenmediğine dair seyahat edeceklere sorular sorar. Eğer ödeme gerçekleştirilmediyse havaalanı noktalarında yer alan ödeme alanlarına yönlendirilir.

Pasaport kontrolü sırasında ödenen harç bir sonraki seyahat içinde kullanılamasın diye polis kontrol ekipleri tarafından bir parçası kopartılarak seyahat edecek kişilere iade edilir. Pasaport kontrol sırasına girmeden eğer ki yurt dışı çıkış harcı ödenmemiş olursa, bu sıradan tekrar geri gönderilerek ödeme gerçekleştirildikten sonrasında tekrar pasaport kontrol sırasına girilmesine izin verilir.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Nereye Ödenir?

Önceki yıllar içerisinde özellikle 2019 yılında güncellenen yurt dışı çıkış harcı ödeme sistemleri ile birlikte harç İnteraktif Vergi Dairesi Mobil ve Web uygulamaları üzerinden Gelir Dairesi Başkanlığı’na ödenirdi.

Gelir İdaresi’nin sayfasına erişim yapan seyahat edecek kimseler buradan ”Hızlı Ödeme” bölümünde bulunan ”Yurt Dışına Çıkış Harcı Ödeme” kısmında yer alan menü üzerinden yurt dışı çıkış harcını ödeyebilir.

Ancak Gelir Dairesi Başkanlığı’nın bankalar ile verdiği ortak anlaşma sebebi sonucunda saat 22:00 ile 02:00 saat aralarında bu uygulamalar üzerinden yurt dışı çıkış harcı ödemeleri gerçekleştirilemez.

Online ödeme seçenekleri dışında yetkili banka şubeleri ve vergi daireleri üzerinden de yurt dışı çıkış harcı yatırılabilir. Ayrıca yine havalimanının dış hatlarda yer alan terminallerinde bulunan ödeme noktaları, Maliye Bakanlığı’na ait harç bürolarından da yurt dışı çıkış harcı ödenebilir.

Yurt dışı çıkış harcının ödenebileceği anlaşmalı bankalar ise şöyledir;

  • Vakıflar Bankası
  • Garanti Bankası
  • İş Bankası
  • Halk Bankası
  • Albaraka Türk Katılım
  • Yapı ve Kredi Bankası
  • Şekerbank
  • Akbank
  • Finansbank
  • Denizbank

Bankaları aracılığı ile ödenen yurt dışı çıkış harcı sonucunda verilen dekont seyahat edecek kişiler için çıkış harcı ya da pulu olarak kullanılır.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Online Ödeme

Yurt Dışı Çıkış Harcı Online Ödeme

2023 yılında yurt dışı çıkış harcını ödemek isteyen kişiler Gelir Dairesi Başkanlığı’na ait olan siteye girerek ”Hızlı Ödeme” kısmından ”Harç ve Değerli Kağıt” bölümü tıklanarak açılacak olan kutudan ”Yurt Dışı Çıkış Harcı Ödeme” seçilip bilgiler tamamlanarak ödemenin banka kartı ve kredi kartı seçeneklerinden birinin seçilmesi ile ödeme gerçekleştirilir.

Planlanan seyahatin iptal olması sonucunda yurt dışı harç bedeli iadesi ikametgahın yer aldığı en yakın vergi dairesi aracılığı ile geri alınabilir. Yurt dışı çıkış harcı ödeme işlemlerinin dijital ortamda yapılmasından sonra pasaporta eklenen ödeme bilgisi ile havalimanında pasaport kontrol merkezlerinden rahatlıkla geçebilmek olasıdır.

Yurt Dışı Çıkış Harcından Kimler Muaf

Yurt dışı çıkış harçları her yurt dışına çıkmayı düşünen kişiler tarafından ödenmesi gereken zorunlu bir ödenektir. Ancak harç ödemekten muaf olanlar da bulunur.

Bunlar;

  • Resmi bir görev ile yurtdışına çıkan kamu görevlileri
  • Çifte vatandaşlar
  • 7 yaşını doldurmamış olanlar
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne kimlik belgeleri ile çıkış yapanlar
  • Çıkış tarihi itibariyle yurtdışında oturma izni ve ikameti olanlar
  • Oturma belgesi yerine Green Card’ı ibraz edenler
  • Yurtdışına ticari bir amaç ile sefer yapacak olan kara, deniz, havayolu ve yük taşıma araçlarında görev alan mürettebatlar
  • Pasavan tarzı benzeri belgelerle çıkış yapacaklar
  • Yurtdışında oturma izni bulunan vatandaşlar

Yurt dışı çıkış harcından muaf tutulanlar arasında yer alır.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Geçerlilik Süresi

Yurt dışı çıkış harcına sahip kişiler için belli bir son kullanma ve geçerlilik süresi denen bir durum söz konusu değildir. Seyahat planlamasından sonra seyahate bir hafta yahut bir gün kalacak şekilde harç ödemesinin yapılması ile tamamlanır.

Öğrenciler İçin Yurt Dışı Çıkış Harcı

Öğrenciler İçin Yurt Dışı Çıkış Harcı

Öğrencilerin ne yazık ki muaf olarak tutulmadığı yurt dışı çıkış harçları geçerliliğini devam ettirirken ödenmesi gereken tutarda seyahat edecek olan diğer kişiler için geçerli olarak belirlenen 300 TL’dir.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Nereye Fon Olarak Gidiyor?

Yurt dışı harcı olarak seyahat edecek olan kişilerin ödediği ücret doğrudan Toplu Konut İdaresi’ne aktarılır. Geriye kalan miktar ise, genel bütçeye geri kaydedilir ve destek için kullanılır.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Uygulaması Sadece Türkiye’de Mi Var?

Yurt dışı çıkış harcı uygulaması sadece Türkiye’de değil aynı zamanda Çin, Hong Kong, Kosta Rika, Tayland, Suudi Arabistan, Küba ve Kamboçya gibi ülkelerde de benzer şekilde uygulanır.

Yurt Dışı Çıkış Harcından Kimler Muaf?

Yurt Dışı Çıkış Harcından Kimler Muaf?

Çıkış tarihleri itibari ile yurt dışında oturma izni bulunanlar, henüz 7 yaşını doldurmamış olanlar, yurt dışına ticari amaçlar ile sefer yapacak olan her türlü mürettebat, oturma belgesi olarakta kullanabilecek Green Card’ı ibraz edenler, resmi görevle yurtdışına çıkan kamu görevlileri, pasavan ve benzeri belgeler aracılığı ile yurtdışına çıkacaklar, çifte vatandaşların kullanacağı yabancı pasaporta sahip olanlar ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne kimlik belgesi ile çıkanlar harç muafiyetinde faydalanan kişilerdir.

Yurt Dışı Çıkış Pulu Kaç TL?

2023 yılında bu yana değişen fiyatları ile 2022’de 150 TL olan yurt dışı çıkış harç ücreti 2023 itibari ile 300 TL’dir. Her yıl veya iki yılda bir olmak şartı ile Resmi Gazete’de ilan edilen miktar üzerinden yürürlüğe giren harç bedeli ileriki yıllarda da zamlanarak artmaya devam edecek gibi görünüyor.

Yurt Dışı Çıkış Harç Pulu Ne İşe Yarar?

Seyahat etmek isteyenlerin sahip olması gereken yurt dışı çıkış harç pulu yurt dışına çıkmayı sağlayan harçtır.

Yeşil Pasaportlular Yurt Dışı Çıkış Harcı Öder Mi?

Yeşil Pasaportlular Yurt Dışı Çıkış Harcı Öder Mi?

Yurt dışı çıkış harcını yeşil pasaporta sahip olan kişiler de diğer pasaport türlerine sahip olan kişiler de ödemek zorundadır. Pasaport rengi yurt dışı çıkış harcı bedelinin belirleyicisi değildir.

Gri Pasaportlular Yurt Dışı Çıkış Harcı Öder Mi?

Yine gri pasaport sahibi kişilerde diğer pasaport renklerinin ödedikleri gibi yurt dışı çıkış harç ücretini ödemek zorundadır. Ancak bu gri pasaporta sahip olan kişiler ödedikleri yurt dışı çıkış harç ücretini harcırah olarak devletten geri talep edebilir durumdadır.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Ödenmezse Ne Olur?

Yurt dışı çıkış harcının ödenmediği durumlarda pasaport kontrol noktalarında yer alan görevliler tarafından yurt dışı çıkışı iptal edilir. Yani yurt dışına çıkma durumu ertelenir. Ancak yurt dışı çıkış harcının ödenmesi ile birlikte yeniden bir seyahat planlaması oluşturulur ve seyahat gerçekleştirilir.

Pasaport çıkış sırasında yurt dışı çıkış harcını ödemediğini fark eden kimseler sıradan çıkış yaparak havalimanı içerisinde yer alan otomatlar üzerinden ödeme gerçekleştirerek tekrar bulundukları sıraya girebilirler.

Yurt Dışı Çıkış Harcı İnternetten Ödenir Mi?

Yurt Dışı Çıkış Harcı İnternetten Ödenir Mi?

Evet, yurt dışı çıkış harcı internet üzerinden ödenebilir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sayfaları üzerinden ya da bu birime ait akıllı telefonlara indirilecek olan uygulamalar ve App’ler üzerinden kolayca bu harcı ödeyebilmek mümkündür.

İnternet üzerinden yapılacak olan ödemelerde pasaporta yüklenecek olan ödeme bilgisi dahilinde kontrol noktalarında yer alan görevliler tarafından kontrol edilerek yurt dışına izin verilecektir.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Havalimanında Ödenir Mi?

Evet yurt dışı çıkış harcı seyahat edilecek olan havalimanı içerisinde yer alan otomatlar aracılığı ile de ödenebilir. Bu otomatlar yardımı ile acil durumlarda havalimanı içerisinden de ödeme kolaylığı sağlanabilir.

Bu otomatlar kullanılmak istenildiğinde önce seyahat edecek kişilerin yapılacak işlemi otomat üzerinden belirtmeleri gerekir. İşlemin belirlenmesinin hemen ardından ödemenin nasıl yapılacağı seçilir ve ödeme seçenekleri arasından nakit yahut kredi kartı seçeneklerine karar verilir.

Ödeme gerçekleştikten sonra verilecek olan makbuz alınır. Nakit ödemeyi seçen kişiler otomat üzerinde yer alan para bölgesine 300 TL koyarak işlemi tamamlarken, kredi kartı ile ödeme yapmak isteyen kişiler temassız yöntemi kullanarak işlemi tamamlar.

Kıbrıs’a Giderken Harç Pulu Alınıyor Mu?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne kimlikleri ile birlikte çıkabilenler yurt dışı çıkış harcı ödemek durumunda kalmazlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu