Pasaport

Pasaport Nasıl Alınır?

Yurt dışına çıkacaklar pasaport muafiyeti bulunmadığı durumlarda Pasaport almak zorundadır. Pasaport alma işlemleri Türkiye’de Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir.

Bunun için genel müdürlüğün web sitesinden veya e-devlet şifresi ile giriş yaparak pasaport işlemleri linkinden erişim sağlanarak, başvuru formunun doldurulması ve randevu alınması gerekir.

Başvuru esnasında pasaport sahibinin adı, soyadı, doğum tarihi, telefon numarası, TC kimlik numarası bilgilerine yer verilir. Başvuru formu doldurulduğunda kullanıcıya randevu günü ve saati ve başvuru sıra numarası tanımlanır.

Pasaport alma işlemlerinde birtakım belgeler istenecektir. Bu belgeler başvuru sayfasında yer alır. İstenen belgeler ile belirtilen tarihte ve saatte il veya ilçe nüfus müdürlüğünde hazır bulunulması gerekir.

18 yaşından büyük bireyler pasaport işlemlerini mutlaka kendileri yerine getirmek zorundadır. 18 Yaşından küçük veya işlemlerini yerine getirmeye yasal engeli bulunanlar vasileri aracılığı ile işlemlerini yerine getirirler.

Pasaport Nedir?

Pasaport Nedir?

Pasaport uluslararası geçerliliğe sahip belge niteliği taşır. Ülke vatandaşlarının yurt dışına seyahatleri sırasında bulundurulması gereken zorunlu belgeler arasında yer alır. Pasaportta ziyaret edilen ülkelerin ve vize işlemlerinin bilgileri yer alır.

Ayrıca kişinin uyruğu, kimlik bilgileri, fotoğrafı gibi bilgiler pasaportta bulunan bilgiler arasındadır. Pasaport giriş yapılan ülkede belirlenen süreler içerisinde serbest dolaşımı sağlar. Pasaport sahipleri yurt dışında bulundukları süre içerisinde, tüm resmi işlemlerini pasaport ile gerçekleştirirler.

Pasaport aynı zamanda kimlik olarak da kullanılabilme özelliğine sahiptir. Yurt dışı çıkışlarında gümrük işlemlerinde, kişinin giriş yaptığı ülkede ne kadar süre kalacağı pasaportun ilgili sayfasına işlenir. Pasaport işlemleri, Türkiye Cumhuriyetinin 5682 sayılı Pasaport Kanunu ile düzenlenmiştir. Yasanın 12. Maddesine göre Türk vatandaşları dört çeşit pasaport alma hakkına sahiptir.

Bunlar;

  • Bordo pasaport (umuma mahsus)
  • Yeşil pasaport (hususi)
  • Gri pasaport (hizmete özel)
  • Siyah pasaport (diplomatik muafiyetli)
  • Pembe pasaport (geçici süreli) şeklinde sınıflandırılmıştır.

En fazla kullanılan pasaport çeşidi bordo pasaport olup, başvuruda bulunan herkese verilen pasaport olma özelliği taşır. Yeşil pasaport alma şartları yerine getirilmesi durumunda, ilgilinin talebi üzerine hususi pasaport verilir.

Yeşil pasaport devlet adına çalışan veya devlet adına çalışıp emekli olmuş kişileri ve ailelerine sağlanan pasaport çeşididir. Yeşim pasaport bazı ülkelere girişte vize şartı aranmaksızın giriş sağlanmasına olanak tanır. Yeşil pasaport 5 yıl süreli olup, kişiler pasaport yenileme ve ilk defa pasaport alacakları zaman sadece defter ücreti öderler.

Pasaport Nereden Alınır?

Pasaport almak için farklı ülkelerde farklı uygulamalar bulunur. Türkiye Cumhuriyeti’nde pasaport iş ve işlemlerinin yürütülmesi için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü yetkilendirilmiştir.

Pasaport almak için pasaport alma şartları yerine getirilmelidir. Hakkında yurt dışı yasağı bulunan kişiler pasaport alamazlar. Ayrıca yeşil pasaport muafiyetlerinden faydalanmak isteyen kişilerinden, istenen koşulları sağlaması gerekir.

Yeşil pasaport alma işlemlerinde, birinci, ikinci ve 3. derece kadrolarda memur olmak veya emekli memur vasıflarını taşımak gerekir. Büyükşehir il ve ilçe başkanları görevleri süresince, emekli belediye başkanları emekli olmaları durumunda yeşil pasaport muafiyetlerinden faydalanabilirler.

Yurt dışında bulunan Türk vatandaşları herhangi bir nedenle pasaportlarını yitirdiklerinde, yasa dışı yollarla başka ülkelere geçiş yaptıklarında, pasaport süre aşımı yaptıkları da veya yenileme ihtiyacı duyduklarında, Türkiye dış temsilciliklerine başvuruda bulunduklarında geçici süreyle pembe pasaport alabilirler. Pembe pasaportlar 1 ay süreye tabidir. Türkiye’ye giriş yapıldığında pembe pasaport özelliğini yitirir.

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yurt dışı pembe pasaport işlemlerinde, ilgili kişi yurt dışı temsilciliğine şahsen başvuruda bulunur. Türkiye şartlarında pasaport alma ve yurt dışına çıkmak isteyen vatandaşlar, Nüfus Ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü’ne bağlı nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunurlar.

Pasaport almak için genel müdürlüğün web sayfasından başvuru gerçekleştirilerek randevu oluşturulur. Belirtilen tarihte fiziki işlemler için kayıt işlemlerinde belirtilen nüfus müdürlüğüne başvuru yapılır.

Bu sayede durumunda sakınca görülmeyen kişilere pasaportları verilir. Pasaportlar özelliklerine göre farklı kullanım süresine tabidir. Umumi pasaportlarda talep edilmesi durumunda, 6 aydan 10 yıla kadar geçerli pasaport verilebilir.

Pasaport Ne Kadar Sürede Çıkar? Kaç Günde Gelir?

Pasaport işlemler için Nüfus Ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü’nün web sayfasından başvuru yapıldığında, yaklaşık 1 hafta sonrasına randevu verilir. Bu süre içerisinde başvuru sayfasında yer verilen belgelerin eksiksiz tamamlanması ve başvuru esnasında görevli memura teslim edilmesi gerekir.

Nüfus müdürlüklerinde işlemler yerine getirildikten sonra, pasaportlar başvurunun olumlu karşılanması durumunda ilgilinin belirttiği adrese PTT yolu ile gönderilir. Pasaportun adrese ulaştırılması, nüfus müdürlüğünün iş yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir.

Pasaportun adrese teslim işlemleri için öngörülen maksimum süre 15 gün olarak belirtilmiştir. Başvuru sahiplerinin herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamaları için, pasaport teslim adresi ve iletişim numarasının kullanılabilir olmasın özen göstermeleri gerekir.

Pasaport Çıkartmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Pasaport işlemleri sırasında talep eden kişilerden bir takım belgeler istenecektir. Pasaport için gerekli evraklar gidelimmi.com web sayasında ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Bu belgelerin eksiksiz tamamlanması ve başvuru esnasında ilgili memura ibraz etmeleri istenir.

Pasaport alma işlemlerinde;

  • Nüfus cüzdanı, geçici kimlik kartı veya mevzuatta belirtilen kimlik yerine kullanılabilen belgeler.
  • Son altı ay içerisinden çekilmiş olmak şartı ile biyometrik fotoğraf,
  • Kanunda belirtilen kısıtlı olarak kabul edilenler ve 18 yaşından küçükler için, nüfus müdürlüğünden sağlanacak muafiyet belgesi,
  • Varsa daha önceden alınmış pasaportlar,
  • Öğrenci muafiyetinden faydalanacaklar için öğrenci belgesi,

Türünden belgeler talep edilir. Ayrıca başvuruda bulunan kişiler pasaport harcı ödendi belgesi ve defter harcını da evvelce yatırmış olması, buna ilişkin dekontları ibraz etmesi gerekir.

Pasaport Başvurusu Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Pasaport Başvurusu Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Pasaportlar süreyle sınırlandırılmıştır. Bu nedenle başvuruda bulunan kişiler ihtiyaç duyacakları süreyi belirterek başvuruda bulunmalıdırlar. Ayrıca öğrenci muafiyetleri pasaport işlemleri sırasında mutlaka belirtilmelidir.

Bu sayede pasaport sahipleri yurt dışı öğrenimler boyunca vize işlemleri gibi işlemlerini kolaylıkla yerine getirirler. Yasalarla yeşil pasaport alacak kişilere bazı haklar tanınmıştır. Yeşil pasaport almak isteyen kişiler, başvuru sayfasında yer verilen yeşil pasaport şartlarına dikkat ederek, şartlarını oluşturmaları durumunda yeşil pasaportlarına kolayca sahip olabilirler.

Başvuru sırasında kullanılan biyometrik fotoğrafın mutlaka son altı ay içerisinde çektirilmiş olmasına özen gösterilmelidir. Bazen pasaporta bulunan fotoğrafla, pasaport sahibinin benzerlik göstermesi nedeniyle gümrük girişleri onaylanmaz.

Pasaport Harcı Nereye Yatırılır?

Pasaport işlemleri sırasında, pasaport harcının ödendiğine dair dekontun ibraz edilmesi gereklidir. Pasaport harcı devlet bankalarına ve bazı özel bankalara yatırılabilir. Yapılan işlem sırasında mutlaka gişe makbuzunun alınması ve yatırma işlemi sırasında pasaport harcı ödeneceğinin mutlaka bildirilmesi gerekir.

Öğrenci olmak kaydı ile 25 yaşın altında bulunan kişiler bordo pasaport almak için pasaport harcı ödemezler. Öğrencinin 18 yaşından küçük olması durumunda defter harcı ödenmesi gerekir.

Pasaport Harç Bedeli Ücreti 2023

Pasaport harçları, pasaport sürelerine göre değişiklik gösterir. Hizmet türü ve hususi pasaportlar harç ücretlerinden muaf tutulmuşlardır.

Pasaport fiyatları 2023 zamlarından sonra;

  • 6 aya kadar olan pasaportlar 689,70 TL.
  • 1 yıl süreli pasaportlar 1008.30 TL.
  • 2 yıl süreli pasaportlar 2338,50 TL.
  • 3 yıl süreli pasaportlar 3295,50 TL.
  • 3 yılın üzerinde pasaportlar 1.478,30 TL

Şeklinde düzenlenmiştir. Pasaport ücretleri ekonomik verilere göre her yıl yeniden düzenlenir.

Sonuç

Pasaport yurt dışına çıkışlarda ve girişlerde sorun yaşamadan işlemlerin yerine getirilmesi için öncelikle istenen belgelerdendir. Ayrıca kişilerin yurt dışında kaldıklarında bulundukları ülkelerde yetkili makamlarca istenildiğinde pasaportlarını göstermeleri zorunluluktur. Pasaport kişiler yurt dışında bulunduklarında pasaportlarını kimlik yerine kullanırlar.

Bazen eksik belge veya eksik bilgi ile pasaport başvuruları yapıldığında, talepler karşılanmaz. Bu gibi durumlarda kişiler pasaport alma süreçleri sekteye uğrar veya gecikmeler yaşanabilir. Bu tür zaman kayıplarının önüne geçilmesi için gidelimmi.com adresinin ziyaret edilmesinde fayda vardır.

Bu sayede başvuruda istenen belgeler, başvuru yöntemleri daha aktif olarak yerine getirilerek, oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçilir. Başvuru sahiplerinin gidelimmi.com adresinden erişim sağladıklarında, pasaport ve defter harcı ödeme muafiyetlerini de öğrenerek, gereksiz zaman kaybı ve gereksiz ödemelerden kurtulabilirler. Pasaport alma işlemlerini daha kısa sürede yerine getirebilirler.

Ayrıca,

Gezdikçe göreceğimiz, gördükçe keşfedeceğimiz daha çok yer var! Kocaman Dünya, bizim onunla tanışmamızı bekliyor ❤️

Sitemizde, sana fikir olacak onlarca içerik var. Bu yılın “gezilecek yerler” listesini birlikte hazırlıyoruz!

Instagram hesabımızı takip ederek paylaştığımız özel klip ve görsellerden anında haberdar olabilirsin. Ruhunda keşfetmek olan insanların topluluğuna hoş geldin!

@gidelimmi

Sık Sorulan Sorular

İlk Defa Pasaport Almak İçin Ne Yapmalı?

İlk defa pasaport almak isteyen T.C vatandaşları, yurt içinde Nüfus Ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün web sayfasından ön başvuruların, yaparak, en yakın nüfus müdürlüğüne şahsen başvuruda bulunmaları gerekir.

Pasaport Çıkarma Ücreti Ne Kadar?

Pasaport süresine göre ücretler farklılık gösterir. Pasaport alacaklar pasaport harç bedelini ve defter ücretini ödemeleri gereklidir. 2023 verilerine göre 6 aylık süreye tabi en düşük pasaport ücreti 1190,70 TL’dir.

Pasaport Çıkartmak İçin Neler Gerekiyor?

Pasaport başvurularında, başvuruda bulunanın kimlik belgesi, küçükler ve engelliler için muafiyet belgesi, biyometrik fotoğraf, harç bedeli ve defter bedeli alındı belgesi gereklidir.

Yurt Dışına Çıkmak İçin Hangi Pasaport Gerekli?

Yurt dışına çıkışlar için yeşil pasaport, bordo pasaport, siyah pasaport, gri pasaport gereklidir. Pembe pasaport sadece yurda girişlerde kullanılabilir, çıkış işlemlerinde kullanılamaz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu