Gidilir Mi?Gezilecek Yerler

Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti 2024

Bizans İmparatoru I. Justinianus (527-565) tarafından yaptırılan sarnıç, suyun içinden yükselen ve sayısız gibi görülen mermer sütunlar sebebiyle halk arasında “Yerebatan Sarayı” olarak biliniyor. Sarnıcın bulunduğu yerde daha önce bir bazilika bulunduğundan, Bazilika Sarnıcı olarak da anılıyor.

İstanbul’un görkemli tarihsel yapılarından biri olan Yerebatan Sarnıcı, uzunluğu 140 metre, genişliği 70 metre olan dikdörtgen biçiminde bir alanı kaplayan, dev bir yapıdır. Toplam 9.800 m2 alanı kaplayan bu sarnıç, yaklaşık 100.000 ton su depolama kapasitesine sahiptir. 52 basamaklı taş bir merdivenle inilen bu sarnıcın içerisinde her biri 9 metre yüksekliğinde 336 sütun bulunmaktadır.

Halk arasında “ağlayan sütun”, “gözyaşı sütunu” olarak bilinen gözyaşına benzer işlemelerin bulunduğu sütun ile Roma dönemi heykel sanatının şaheserlerinden sayılan iki “Medusa Başı”, tarihî sarnıcın simgeleri arasında yer alıyor.

Yerebatan Sarnıcı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı tarafından 2016 yılında başlatılan ve 5 yılı aşkın süredir devam eden çalışmalar neticesinde, yenilenen yüzüyle yerli ve yabancı ziyaretçileri ağırlıyor.

Yapı ve Özellikler

Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti 2024 Gidelimmi.com

Yerebatan Sarnıcı, 140 metre uzunluğunda ve 70 metre genişliğinde, 336 adet mermer sütunla desteklenmiş devasa bir yapıdır. Bu sütunların her biri, farklı dönemlerin ve sanatsal tarzların izlerini taşır. Sarnıcın en ünlü özelliklerinden biri, iki Medusa başının bulunduğu sütun altlıklarıdır. Bu mitolojik figürler, sarnıcın mistik atmosferine katkıda bulunur. Yapının akustiği ve aydınlatması da ziyaretçilere benzersiz bir deneyim sunar.

Restorasyon

Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti 2024 Gidelimmi.com

Yerebatan Sarnıcı Müzesi, tarihinin en kapsamlı restorasyonuyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından koruma altına alındı. İBB Miras ekiplerince uygulanan restorasyon çalışmaları, şehrin en büyük kapalı sarnıcını olası İstanbul depremine karşı güçlendirirken yeni nesil müzecilik anlayışını da eşsiz yapıda hayata geçirdi.

Özellikle olası İstanbul depremine karşı risk taşıdığı tespit edilen Yerebatan Sarnıcı Müzesi, İBB Miras ekiplerinin “arkeolojik restorasyon” ilkesiyle hayata geçirdiği restorasyon çalışmalarıyla deprem gibi doğal afetlere karşı güçlendirilerek modern müzecilik anlayışıyla yeniden İstanbul’a kazandırıldı.

İBB Miras, onaylı proje doğrultusunda mevcut gergi demirlerini söküp paslanmaz çelik ve ince kesitli modern bir gergi sistemi oluşturdu. Geri alınabilir şekilde uygulanan güçlendirmeyle beklenen İstanbul depremine karşı yapı dayanıklı hale getirildi. Restorasyon çalışmaları kapsamında Yerebatan Sarnıcı üzerinde yük oluşturarak olumsuz bir etki yaratan, 2 metre yüksekliğindeki mevcut betonarme yürüyüş yolu da kaldırılarak yerine yapının kimliğiyle uyumlu, modüler çelik malzemeden oluşan daha hafif bir yürüyüş yolu platformu hazırlandı.

700 kamyon betonun itinalı bir şekilde uzaklaştırıldığı müdahale sonrasında alana kazandırılan yeni yürüyüş yolu, sarnıçla izleyici arasındaki mesafeyi kısaltarak, yapının heybetli yüksekliğini ve derinliğini hissettiren bir seyir keyfi vaat ediyor ziyaretçilere.

Restorasyonda öne çıkan müdahalelerden biri de sarnıç zemininden 50 santim yüksekliğe ulaşan çimentolu geç dönem döşemelerinin temizlenmesi oldu. Bu sayede ziyaretçiler ilk kez 1500 yıllık tuğla döşemelerle karşılaşabilecekler. Müze genelinde yapının özgün dokusuna zarar veren 1440 metreküp çimentolu harç da yine titiz bir çalışmayla sarnıçtan uzaklaştırıldı.

Tarihi alanın mistik atmosferini korumak ve karakteristik özelliklerini görünür kılmak içinse gerektiğinde kültür sanat etkinlikleriyle entegre olabilecek dinamik bir aydınlatma tasarımı uygulandı.  Müze giriş-çıkış yapılarının güncel ihtiyaçlara cevap verecek şekilde daha çağdaş bir modelle yeniden düzenlenmesi ve bir müze mağazasının oluşturulmasıyla tamamlanan restorasyonla geleceğe sağlıklı bir şekilde aktarılan Yerebatan Sarnıcı Müzesi; tarihsel, fiziksel ve kültürel anlatısını paylaşmak için ziyaretçilerini bekliyor.

2024 Giriş Ücretleri

Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti 2024 Gidelimmi.com

Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti, ziyaretçi kategorilerine göre farklılık göstermektedir. Yetişkinler için standart bir giriş ücreti belirlenmiştir, fakat öğrenciler, yaşlılar ve gruplar için indirimli fiyatlar uygulanabilir. Biletiniz 09:00 – 18:30 saatleri arasında geçerlidir. Saat 19:30 sonrası gerçekleşecek ”Night Shift” seanslarına katılmak isterseniz biletinizi, sadece müze girişinde yer alan etkinlik gişesinden temin edebilirsiniz. Güncel ve net bilgi için sitenin web sitesini ziyaret etmeyi de unutmayın.

  •  Kurum Kültür Bakanlığı’na bağlı olmadığı için Müze Kart geçmez.
  •  Kredi kartı ve nakit TL geçerlidir. Döviz kabul edilmemektedir.
  • Yerebatan Sarnıcı giriş biletlerini Passo’dan online satın alabilirsiniz.

Night Shift

Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti 2024 Gidelimmi.com

Night Shift kapsamında, haftanın belirli günlerinde 19.30-22.00 saatleri arasında gerçekleşen sürpriz konserler, ziyaretçilerle buluşmaya devam ediyor. Tarihin büyüsünü yaşamak isteyen herkesi mistik bir yolculuğa davet eden Yerebatan Sarnıcı’nın eşsiz atmosferinde sürpriz bir konsere denk gelebilir; tarihin ve sanatın büyüleyici harmonisini deneyimleyebilirsiniz.

Güncel Etkinlikler ve Sergiler

Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti 2024 Gidelimmi.com

Yüzyıllar önce suyun biriktirilip depolanması için inşa edilmiş olan Yerebatan Sarnıcı aynı zamanda tarihin farklı katmanlarından günümüze ulaşan evrensel kültürel bilincin ve kolektif toplumsal hafızanın kesiştiği bir mekân. Kapsamlı ve özenli restorasyon çalışmalarının ardından çağdaş müzecilik anlayışıyla hazırlanan ilk sergisi “Daha Derine” ile kapılarını ziyaretçilerine açtı.

İzleyicileri zamanın sınırsız katmanları arasında gizemli bir yolculuğa davet eden “Daha Derine” sergisi; Ali Abayoğlu, Aslı İrhan, Berkay Buğdan, Güneş Terkol, Jennifer Steinkamp, Malik Bulut, Muzaffer Tuncer, Ozan Ünal ve Yasemin Aslan Bakiri’nin yapıtlarını bir araya getiriyor.

Yerebatan Sarnıcı’nın tarihsel belleği geleceğin sanatına dair de bir evren oluşturuyor. Tıpkı “Su” gibi sanat da yaşamın kaynağı, canlılığın ve varoluşun temeli, iyileşmenin ve arınmanın aracı olarak bu sergiye ilham veriyor. Yerebatan Sarnıcı, içinde barındırdıkları ve gizledikleriyle, görünür ve görünmez titreşimleriyle, düşünce, hayal gücü, yaratıcılık formları ve bunun yansımalarıyla ziyaretçilerini “Daha Derine” davet ediyor.

Sonuç

Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’un tarihi dokusunun ve kültürel çeşitliliğinin bir simgesi olarak, hem yerel halkın hem de dünya çapında ziyaretçilerin ilgisini çeken ve herkesin mutlaka görmesi gereken bir yer olarak öne çıkıyor. Bu tarihi mekan, geçmişin izlerini taşırken, aynı zamanda günümüzün dinamik kültürel sahnesinin de bir parçası olarak tarihi ve çağdaşlığı mükemmel bir şekilde harmanlıyor.

Daha fazla gezilecek yerle rehberi için gidelimmi.com adresini ziyaret edin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu