Pasaport

Yeşil Pasaport Nedir? Nasıl Alınır?

Yeşil pasaport, Türkiye Cumhuriyeti’nde görev yapan kamu görevlileri için düzenlenen ve kamu görevlilerinin yurt dışı seyahatlerinde geçerli olan bir pasaport türüdür. Bu pasaportun geçerliliği 5 yıldan 10 yıla çıkartılmıştır.

Yeşil pasaport sahipleri, yurt dışı seyahatlerinde vize gerektirmeyen ülkelere gidebilirler. Bu pasaportun alınabilmesi için Türkiye Cumhuriyetinin bir vatandaşı olunması, Türkiye’de yerleşik olunması ve kamu görevlisi olarak görev yapılması gerekir. Ayrıca, pasaport başvurusu yaparken güncel bir nüfus cüzdanı, 2 adet vesikalık fotoğraf ve belirli ek belgelerin tamamlanmış olması gerekir.

Fotoğrafların ise biyometrik olması şarttır. Biyometrik fotoğrafın anlamı ise fotoğraf üzerinde herhangi bir oynama yapılmamış olmasıdır. Bu sadece kazıntı ya da tahrifat anlamına gelmiyor. Aynı zamanda, herhangi bir rötuş yapılamaması anlamına da geliyor.

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Türkiye Cumhuriyeti’nde görev yapan kamu görevlileri, memuriyetlerinde belirli bir dönem çalışmaları koşuluyla yeşil pasaport başvurusu yapabilirler. Bu pasaportu almak için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir.

Bunlar arasında;

  • Nüfus cüzdanının güncel olması,
  • Süresi dolmuş nüfus cüzdanının yenilenmesi,
  • 2 adet vesikalık fotoğraf çektirilmesi,
  • Pasaporta ait olan defter bedeli ödemesinin yapılması,
  • İl nüfus müdürlüğüne başvurulması,
  • Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden randevu alınması, gibi işlemler yer alır.

Pasaportlar için belirli bir harç bedeli ödenmesi gerekirken bu pasaport için böyle bir zorunluluk öngörülmemiştir. Yalnızca defter bedeli ödenmesi suretiyle bu pasaporta hak kazanılır. Yeşil pasaport nasıl alınır sorusunun cevabı görüldüğü üzere oldukça basittir ve tüm bu işlemler birkaç saat içerisinde tamamen gerçekleştirilebilir.

Yeşil Pasaport Alma Şartları Nelerdir?

Yeşil Pasaport Alma Şartları Nelerdir?

Yeşil pasaport şartları arasında 4 temel koşul bulunur. Bunlar; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması, Türkiye’de ikamet edilmesi, kamu görevlisi olarak çalışılması ve memuriyette 3. dereceye ilerlenmiş olunmasıdır. Bu temel şartlara sahip olan her bir birey yeşil pasaport almaya hak kazanmış sayılır.

Temel şartların yerine getirilmiş olması ile gerekli evrakların temin edilmesi ve bu konuda görevli olan kamu kurumuna başvurulması ile bu pasaportun alınması gerekli olan tüm şartlar yerine getirilmiş olur.

Yeşil Pasaport İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Yeşil pasaport için gerekli evraklar arasında birkaç belge bulunur. Bu evrakların bazıları e-devlet uygulaması üzerinden temin edilebilirken bazılarının yerinden temin edilmesi gerekir.

Yeşil pasaport almak için gerekli olan evraklar arasında ise;

  • Güncel olan nüfus cüzdanının 1 adet fotokopisi,
  • Biyometrik vesikalık fotoğraftan 2 adet,
  • Pasaport için öngörülen pasaport başvuru formunda yer alan bilgilerin eksiksiz olarak doldurulması,
  • Eşler için alınması durumunda nikah cüzdanın ibraz edilmesi,
  • Seyahat etmek için herhangi bir engeli olmadığına ve seyahat edebileceğine dair bu konu ile yetkili kılınmış sağlık kuruluşundan alınacak olan bir sağlık raporu,
  • Memuriyet geçmişini gösteren hizmet belgesi,
  • Adres bilgilerini gösterir belge, gibi evraklar yer alır.

Bu belgeleri arttırmaya ya da azaltmaya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü yetkilidir. Bu genel müdürlük bazı iller özelinde farklı belgelerde öngörebilir. Bu nedenle, yeşil pasaport başvurusu yapmadan önce il nüfus müdürlükleri ile iletişime geçilmesinde yarar vardır.

Yeşil Pasaport Süresi Ne Kadar?

Yeşil pasaport geçerlilik süresi uzun yıllar boyunca 5 yıl olarak belirlenmişti. Ancak, yakın dönemde bu kapsamda bir değişikliğe gidilmiştir. Hususi pasaport adıyla da bilinen bu pasaportun geçerlilik süresi artık 10 yıldır.

Bu süre değişimi yürürlüğe girdiği sırada pasaportunun geçerlilik süresi 1 yıldan daha az kalmış olan kişilerden yeşil pasaport yenileme de alınmıyor. Pasaport yenileme ücretleri oldukça cüzi rakamlardan oluşuyor. Halihazırda defter bedeli fiyatları da oldukça uygunken yenileme ücretinin de uygun olması bu pasaportun diğer avantajları arasında gösteriliyor.

Yeşil Pasaport Avantajları Nelerdir?

Yeşil Pasaport Avantajları Nelerdir?

Yeşil pasaport sahiplerini normal pasaporta göre pek çok avantaja sahiptir. Bu pasaporta sahip olanlar; Türkiye dışında daha uzun süre kalınması, daha kolay seyahat edilmesi, vize alma bakımından zorluk yaşamaması gibi avantajlara sahiptir.

Bu pasaporta hak kazanan kamu görevlilerinin eşleri ve çocukları da aynı şekilde bu pasaportu çıkartabilir. Çocuklar için yaş sınırlaması vardır. Ancak, eşler için herhangi bir sınırlama yoktur.

Bu pasaport sahipleri vize gerektirmeden çeşitli ülkelere seyahat edebilirler. Bu hususta yapılacak olan seyahat planlarını çok daha esnek hale getirir ve seyahat sırasında yaşanacak olan zaman kaybını azaltır. Bu pasaport, sahiplerine, yurtdışında sağlık, sosyal ve eğitim hizmetlerinden yararlanma imkanları gibi muhtelif avantajlarda sağlar.

Yeşil Pasaport İle Gidilebilecek Ülkeler Hangileridir?

Türkiye’de yaşayan ve kamu görevlisi olarak yeşil pasaport sahibi olan kişiler ile bu kişilerin eşleri ve çocukları için pek çok ülkeye vizesiz geçiş imkanı tanınır. ABD, Avustralya, Kanada, Japonya, Yeni Zelanda, Singapur gibi ülkeler bu kapsamdadır. Ayrıca çeşitli Avrupa ülkeleri, Latin Amerika ülkeleri, Kuzey Afrika ülkeleri, Orta Doğu ülkeleri, Asya ülkeleri de vize gerektirmeyen ülkeler arasında yer alır.

Ancak, vize gerektirmeyen ülkeler listesi konjonktürel gelişmelere bağlı olarak sürekli bir değişim halindedir. Bu nedenle planlama yaparken vize gerektirmeyen ülkelerin hangileri olduğu kontrol edilmelidir.

Listeler sürekli olarak güncellenir. İnternet üzerinden rahatlıkla ulaşılabilecek olan bu listelerden emin olunabilmesi için gidilecek olan ülkenin konsolosluğu ile iletişim kurulması en doğru adım olur. En güncel ve geçerli bilgiler her zaman o ülkelerin konsolosluklarında vardır.

Kaç Yıllık Memur Yeşil Pasaport Alabilir?

Yeşil pasaport alınabilmesi için memuriyet belirli bir yılın doldurulması gerekir. Ancak, memuriyet geçmişin şu kadar yılın geçmiş olması kabilinden öngörülmüş bir süre yoktur. Memuriyette öngörülen kariyer ilerleme sistemine göre 3. dereceden memur olmuş olan bir kişi bu pasaporttan çıkartmaya hak kazanır. Hak kazanan kişinin eşi ve çocukları da bu haktan yararlanır.

Bu husus göz önünde bulundurulduğunda memuriyete başlangıç derece ve kademe sıralaması oldukça önem kazanır. Ne kadar yüksek bir dereceden başlanır ise bu pasaporta hak kazanılması bir o kadar çabuk gerçekleşir. Memuriyette geçirilen her 1 yıl 1 kademeye tekabül eder. 3 kademe ilerlemesi de 1 dereceye tekabül eder.

Ancak, 3. kademede 1 yıl çalışılmış olması ile birlikte bir üst dereceye geçmeye hak kazanılır. Bu durumunda ise memuriyette 4. yılı içerisinde olan bir memur 1 derece kazanmış olur. 3. dereceye geçmiş olan bir memur ise bu pasaportu almaya hak kazanır.

15. dereceden başlamış olan bir memur ile 9. dereceden başlamış olan bir memurun bu pasaporta hak kazanma süreleri de farklılaşmış olur. Memuriyette yer alan bazı kariyer mesleklerinde belirli şartların tamamlanması ile birlikte kademe ve derece ilerlemesi gibi ödüller de verilir.

Yeşil Pasaport Ücretleri 2023

Yeşil Pasaport Ücretleri 2023

Asıl adı hususi pasaport olan yeşil pasaport, dış renginin yeşil olması sebebiyle böyle anılır. Bu pasaport için herhangi bir harç bedeli bulunmaz. Harç bedeli bulunmaması ise bu pasaportu oldukça ucuz bir hale getirir. Memurlar ve onların aileleri, yalnızca defter bedeli öderler. 2024 yılı için ödenmesi gerekli olan yeşil pasaport ücreti ise yalnızca 790 Türk Lirasıdır.

Sonuç

Yeşil pasaport için vize şartı gerektirmeyen ülkelerdeki değişimler, bu pasaportun yıldan yıla değişen defter bedeli ücreti, yaşanılan ile göre hususi pasaportun çıkartılması için gerekli olan evraklardaki değişimler, zaman zaman belirli zorluklar doğurmaktadır. Bu pasaportun temini için gerekli olan evrakların hazırlanması da belirli bir zaman maliyetine katlanılmasını zorunlu kılıyor.

Ancak, tüm bu zorlukların üstesinden gelerek en güncel bilgiyi vatandaşlara aktaran ve onların yapacakları tatil planları hakkında ülke hakkında ekonomik, turistik bilgiler veren gidelimmi.com sitesi yurt dışına çıkma planı yapan ve pasaport işlemleri için en doğru bilgiyi arayan kişilerin muhakkak ziyaret etmesi gereken bir sitedir.

Sık Sorulan Sorular

Yeşil Pasaport Ücreti 2024 Ne Kadar?

Bu pasaport için katlanılması gereken maliyet, kişi başı 790 Türk Lirasıdır.

Devlet Memurları Kaç Yıl Sonra Yeşil Pasaport Alabilir?

Bir devlet memuru 3. Dereceye sahip memuriyet statüsüne eriştiğinde bu pasaportu almaya hak kazanır. Memuriyet başlangıçlarındaki derece farklılıkları kaç yıl sonra bu pasaporta hak kazanılır sorusuna verilecek olan cevapları farklılaştırır.

Yeşil Pasaport Almanın Şartları Nelerdir?

Kamu görevlisi olunması bu pasaport için öngörülmüş en önemli şart olarak göze çarpar. Memur olunabilmesi için gerekli olan; Türk vatandaşı olunması ve ikametgahın Türkiye’de bulunması şartları da doğal olarak bu pasaporta sahip olunabilmesi için geçerlilik gösterir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu