GaziantepTürkiye'de Ne Yenir?

Gaziantep’te Ne Yenir? En Güzel 10 Yemek

Gaziantep Yemekleri ve Mutfak Kültürü

Gaziantep, başta Zeugma Müzesi olmak üzere Gaziantep Kalesi, Türk Hamamı Müzesi ve Şahinbey Savaş Müzesi gibi tarihi ve kültürel mekanların yanı sıra Bakırcılar Çarşısı ve Zincirli Bedesten Çarşısı gibi kendine has bir ruha sahip mekanlara ev sahipliği yapmaktadır. Milyonlarca turistin yaşadığı bu şehir de her yerde ayrı bir tat sunuyor.

Medeniyetlerin beşiği ve ülkemizin mutfak merkezlerinden biri olan Mezopotamya’nın en önemli şehirlerinden biri olan Gaziantep; misafirperver insanları, dört bir yana dağılmış tarihi mabedleri, göz kamaştıran doğal manzarası, mükemmel ve eşsiz yemek kültürü ile göz kamaştırıyor.

UNESCO tarafından tescillenen eserler büyük ilgi gördü. Gaziantep’in gastronomisi neredeyse tüm dünyada bilinir ve Gaziantep’in çeşitli yerlerinde bulunan restoranlar misafirleri büyüler. Gaziantep mutfağı herkes tarafından sevilir.

Gaziantep Baklavası

Gaziantep Baklavası

Gaziantep mutfağı denilince akla Gaziantep baklavası gelir. Baklava, sadece Türkiye’de değil tüm dünyada üne kavuşan, memleketi Gaziantep’te özel bir tat haline gelen ülkemizin gurur verici lezzetlerinden biridir.

Baklava teması Gaziantep’te genellikle evrensel bir lezzet olarak görülürken, herkes baklavaya farklı yorumlar katıyor ve farklı şekillerde yapıyor. Bazı baklavalarda tereyağının tadı ve kokusu hakimken bazılarında nispeten az tereyağı kullanılır. Baklavanın temasının hamurun inceliği, malzemelerin zenginliği, yılların tecrübesi ve birikimi ve nesilden nesile aktarılan özel detaylar olduğu konusunda herkes hemfikirdir.

Gaziantep’te baklava yapan birçok yer var. Şehirde her lokasyonun ayrı bir baklavacısı var ve tavsiyemiz mümkün olduğunca çok yerde baklava denemeniz.

Ancak özellikle tavsiye edilen, şehrin en ünlü baklavacıları İmam Çağdaş Baklava ve Koçak Baklava.

Lahmacun

Lahmacun

Pek çok lezzetin çıkış noktası olan Gaziantep, lahmacunun en iyisidir. Lahmacun Türkiye’nin hemen her yerinde yenir ama Gaziantep’te durum farklıdır. Gaziantep lahmacunu soğan içermez, sarımsak içerir. Klasik lahmacunlarda yaklaşık %30 oranında kıyma bulunurken, Gaziantep lahmacunda yaklaşık %60-65 oranında kıyma bulunur. Ayrıca Gaziantep lahmacunu taş fırında pişirilir ve közlenmiş ve kabuğu soyulmuş patlıcanla servis edilir.

Üçler Kebap Lahmacun ya da Çıtır Lahmacun Salonu şehre gelen herkese tavsiye edilir.

Küşleme

Küşleme

Gaziantep’te birçok kebap seçeneği var ama Gaziantep’in tartışmasız en popüler et yemeği küşleme. Küşleme tipik olarak bir koyun veya kuzunun omurgasından yapılır ve yaklaşık 15 cm uzunluğundadır. Çok yumuşak bir bölge olduğu ve sinirleri olmadığı için baharata ihtiyaç duymaz, sadece marine edilir ve ızgara yapılır.

Gaziantep’te küşleme yemek isteyenler Kebapçı Halil Usta veya Kadir Usta restoranlarını tercih edebilir.

Katmer

Katmer

Beş asırlık köklü bir geçmişe sahip olan Gaziantep katmeri, şehrin geleneksel lezzetlerinden biri ve herkesin denemesi gereken bir değer. Katmer Gaziantep kahvaltının alternatiflerinden biridir ve genellikle sabahları yenir. Baklava hamuru katmer yapmak için kullanılır. Hamur o kadar ince açılır ki arkası görünmelidir. Hamur açıldıktan sonra bolca fıstık, bol şeker ve doğal krema koyup ikiye katlayın ve fırına verin.

Katmer için Katmerci Zekeriya Usta veya Metanet Katmer tavsiye edilir ve genellikle sıcak veya ılık süt ile servis edilir.

Beyran Çorbası

Beyran Çorbası

Gaziantep çorbası olarak da bilinen Beyran Çorbası, şifa kaynağı kabul edilir ve lezzeti mükemmeldir. Gaziantep’te kemik suyu, et, pirinç, sarımsak ve salçadan yapılan bir çorba ilaç olarak içilir. Brendi çorbası için acele etmeniz gerekecek, çünkü öğle vakti kasabada neredeyse hiç brendi kalmamış. Çorbanın kaynatılması yaklaşık 13 saat sürer.Özenle kaynatılan bu çorba sabahın erken saatlerinde içilir.

En meşhuru Sakıp Usta’daki Beyran çorbasıyla da adından söz ettiren Beyrancı Metanet restoranıdır.

Künefe

Künefe

Hem etli yemeklerde hem de tatlılarda nirvanayı yaşatan Gaziantep künefe gibi benzersiz bir lezzeti de sunar. Künefe, Hatay’a ait olarak kabul edilse de Gaziantep’in künefeleri de bir başka olur. Peynir, fıstık, şerbet ve kadayıf birleşiyor, yılların verdiği ustalık ve birikim ile birlikte ortaya künefe çıkar. Sıcak yenilmesi makbul olan künefe, Gaziantep’e giden herkesin mutlaka yemesi gereken tatlıların başında gelir.

Gaziantep’e gidip de künefe yemek isteyenler, Cumba Künefe ya da Özikizler Künefe’yi tercih edebilir. Bu iki yer de künefeyi mükemmel yapar.

Kahke

Gaziantep kahvesi de şehrin bir başka spesiyalitesidir. İlk bakışta bisküvi ya da kandil konusunda kararsız kalabilirsiniz ama genel olarak kurabiye düşünülür.

Akşam keyfi için çay ve kahvenin yanında servis edilen Gaziantep kahvesi; nohut mayası ve yağı ile yapılan mahlep. En iyi kahve, Evening Bagel Bakery’de yapılır.

Nohut Dürüm

Nohut Dürüm

Humus sadece Gaziantep’te değil bölgenin her yerinde çok lezzetli bir yemektir. Pide içinde nohut, maydanoz ve limonla yapılan nohutlu burrito, fast-food kategorisine giriyor. Nohut tacos yapmak basit ve hızlı bir şekilde yenir, ancak tatlar damak tadınıza hitap eder.

Gaziantep’e geldiğinizde humus denemelisiniz, kendinizi turist değil, orada yaşayan biri gibi hissetmelisiniz. Bu leziz yemeği tatmak için Recep Usta veya Nizipli Nohut Dürümcü’yü tercih edebilirsiniz.

Patlıcan Kebabı

Patlıcan Kebabı

Zengin bir mangal çeşidine sahip olan Gaziantep, oldukça zengin bir mangal kültürüne sahiptir. Bu kebapların en lezzetlisi ve en sevileni patlıcan kebabıdır. Lahmucunun yanında patlıcanı bile servis eden Gaziantepliler, patlıcan kebaplarını mükemmel pişiriyor. Eti lokum gibi yumuşacık ve patlıcanlar en nadide patlıcanlardan seçiliyor.

Çulcuoğlu lokantası, Antep’in en popüler patlıcan kebabı mekanlarından biridir.

Menengiç Kahvesi

Menengiç Kahvesi

Gaziantep’in kebaplarını, et yemeklerini, tatlılarını ve hatta atıştırmalıklarını sıraladık, şimdi sıra içeceklere geldi. Gaziantep’e geldim, yemeklerini tattım, şehri gezdim, artık bir kahve içmeliyim. Menengiç kahvesini mutlaka denemelisiniz, Türk kahvesine göre oldukça yumuşak bir içecektir ve içindeki vitaminlerden tam anlamıyla yararlanır.

Tarihi Tahmis Kahvesi’nde veya çarşıdaki birçok kahvecide lezzetli menengiç kahvesi yapılabilir.

Ayrıca,

Gezdikçe göreceğimiz, gördükçe keşfedeceğimiz daha çok yer var! Kocaman Dünya, bizim onunla tanışmamızı bekliyor ❤️

Sitemizde, sana fikir olacak onlarca içerik var. Bu yılın “gezilecek yerler” listesini birlikte hazırlıyoruz!

Instagram hesabımızı takip ederek paylaştığımız özel klip ve görsellerden anında haberdar olabilirsin. Ruhunda keşfetmek olan insanların topluluğuna hoş geldin!

@gidelimmi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu