AnkaraGezilecek Yerler

Anıtkabir Gezi Rehberi

Anıtkabir gezi rehberi Anıtkabir’e ilk defa gidecek kişilerin gezilerini sorunsuz geçirmeleri için ihtiyaç duyacakları rehberdir. Ulu Önder Atatürk’ün naşının bulunduğu Anıtkabir yıl boyu ziyaret edilen adreslerden biridir. Yaşam boyunca en az bir kere ziyaret edilmesi gereken Anıtkabir gezisinde rehberlik edecek bilgi ve detaylar şunlardır;

Anıtkabir Hakkında Kısa Bir Tarihi Bilgi

Anıtkabir, Mustafa Kemal Atatürk için hazırlanmış olan kompleks yapıya verilen isimdir. Çankaya ilçesinde bulunan yapının yapımına 1944 yılında başlanmıştır. Yapımının tamamlanması 1953 yılına bulan Anıtkabir’e Atatürk’ün naaşı Etnografya Müzesi’nden 10 Kasım 1953 yılında taşınmıştır.

Atatürk öldüğünde naaşı Etnografya Müzesi’ne taşınmış ve anıt yapılmasına karar verilmiştir. Bu karar 17 Ocak 1939 yılında mecliste yapılan görüşmelerde alınmıştır. Ayrıca bu görüşmelerde anıt için proje yarışmasının düzenlenmesine karar verilmiştir. Yarışmayı ise Emin Onat ve Orhan Arda tarafından hazırlanan proje kazanmıştır.

Yarışmayı kazanan projede birtakım değişiklikler yapıldıktan sonra anıt mezar İkinci Ulusal Mimari yapısına uygun şekilde yeniden tasarlanmıştır. Yapımında ise projenin mimarları Orhan Arda ile Emin Onat yer almıştır. Çankaya ilçesinde yapılan yapı 750 bin metrekarelik bir alan üzerindedir. Atatürk’ün naşının dışında ziyaretçilerin görmeleri için hazırlanan pek çok anıt ve yapıya yer verilmiştir.

Anıtkabir’e Atatürk’ün dışında İsmet İnönü, Cemal Gürsel ve 10 kişinin daha naaşı nakledilmiştir. Ancak 1988 yılında çıkarılan yasayla Cemal Gürsel ve 10 kişinin naaşı nakledilmiş yalnızca İsmet İnönü’nün naaşı kalmıştır.

Anıtkabir Tam Adres

Anıtkabir’in tam adresi ziyaret gerçekleştirecek kişiler için önemlidir. Böylelikle adresi navigasyona yazarak ulaşmaları kolay olur.

Anıtkabir’in tam adresi şudur; Yücetepe, Akdeniz Cd. No:31, 06570 Çankaya/Ankara adresidir. Ayrıca anıt mezarın bulunduğu yer Rasattepe ve Anıttepe olarak da anılmaktadır.

Anıtkabir

Anıtkabir Giriş Ücreti

Atatürk’ün naşının ve tarihi yapılara ev sahipliği yapan Anıtkabir’e girmek için herhangi bir ücret ödenmesine gerek yoktur. Ücretsiz giriş yapılan yapı için Müze Kart kullanımı da gerekmez.

Yıl boyu ziyaret edilebilen Anıtkabir’in ziyaret saatleri ise yıl içerisinde değişiklik gösterir. Anıtkabir’i 01 Şubat-14 Mayıs tarihlerinde ziyaret etmek isteyenler için ziyaret saati 09.00-16.30’dur. 15 Mayıs-31 Ekim tarihlerinde ziyaret etmek isteyenler için ziyaret saati ise 09.00-17.00 saatleri arasındadır. 01 Kasım-31 Ocak tarihlerinde ziyaret etmek isteyenler için ziyaret saati ise 09.00-16.00 saatleridir.

Anıtkabir iletişim numarası ise 0312 231 18 61 numarasıdır.

Gezi Rehberi

Genelkurmay Başkanlığı tarafından tüm hizmetleri yürütülen Anıtkabir 750 bin metrekarelik bir alan üzerindedir. Toplamda 4 kısımdan oluşan yapıda ziyaretçiler tarafından gezilebilecek çok sayıda yapı vardır. Anıtkabir gezi rehberini oluşturan yapılar ise şunlardır;

  • Aslanlı Yol
  • Kuleler
  • Kadın ve Erkek Heykeller
  • Alagöz Karargah Müzesi
  • Mezar Odası, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi
  • İsmet İnönü Lahdi
  • Barış Parkı
  • Mozole
  • Tören Meydanı
  • Şeref Holü

Bu yapılar yıl boyunca ziyaret edilebildiği gibi milli bayramlarda yapılan törenleri izlemek için de ziyaret edilebiliyor. Ancak bu dönemlerde Anıtkabir daha kalabalık oluyor.

Aslanlı Yol

Aslanlı Yol, Anıtkabir kompleksi içerisinde yer alan yapılardan biridir. Bu yol Anıtkabir’in simgesi konumunda olup ismini sahip olduğu 24 aslan heykelinden alır. Bu heykellerin 24 tane olmasının sebebi ise Oğuz boylarını simgelemesidir.

Anıtkabir’in Tandoğan girişinde bulunan Aslanlı Yol 262 metre uzunluğuna sahiptir. Ayrıca yola ulaşmak için 26 basamaktan oluşan merdivenin kat edilmesi gerekir.

Kuleler

Anıtkabir gezisinde atlanmaması gereken yapılardan biri de kulelerdir. Kompleks içerisinde toplamda 10 kule bulunur ve bu kaleler farklı isimlerle anılırlar. Kompleks içerisinde bulunan kulelerin isimleri ve detayları şunlardır;

  • Zafer Kulesi: Türk milletinin yaşadığı zaferleri simgeleyen bir kuledir. Bu kulede Atatürk’ün Anıtkabir’e getirilmesi için kullanılan top arabası bulunur.
  • Hürriyet Kulesi: Hürriyet Kulesi Aslanlı Yol’un girişinde yer alır. Ayrıca bu kulede hürriyet simgelenir. Kulenin içerisinde ise Anıtkabir’in yapılışını gösteren resimler yer alır.
  • Misakı Milli Kulesi: Bu kulede milli beraberliği anlatan Atatürk sözleri yer alır. Ayrıca milli beraberliği simgeleyen kabartmalar vardır. Bu kule tören meydanında bulunur.
  • Barış Kulesi: Anıtsal yapıda bulunan Barış Kulesi barışı simgeler. Kule duvarlarında barışı anlatan atasözleri yer alır. Ayrıca Türk ordusunu ve halkını simgeleyen kabartmalar vardır.
  • 23 Nisan Kulesi: 23 Nisan Kulesi’nde Atatürk’e ait otomobiller sergilenir. Ayrıca bu kule Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışını simgeler.
  • İstiklal Kulesi: Anıtkabir girişinde bulunan kulede kartal kabartması ile bir genç bulunur. Gencin elinde ise kılıç vardır. Kartal gücü simgelerken genç ise Türk halkını simgeler.
  • Mehmetçik Kulesi: Kulede belgesel gösterimi için kullanılan bir alan vardır. Bu alanda 60 kişinin Atatürk’le ilgili yayınlanan belgeselleri izlemesi mümkündür. Ayrıca bu kulede Anıtkabir ve Milli Mücadeleyi anlatan kitaplar satışa sunulur.
  • İnkılap Kulesi: Atatürk’ün inkılapları açıklayan sözleri yer alır. Ayrıca kule içerisinde Atatürk’e ait heykel ve eşyalar sergilenir.
  • Müdafaai Hukuk Kulesi: Bu kulede ise Atatürk önderliğinde Türk halkının milli mücadelesi anlatılıyor. Bu anlatım ise resimler ve eserlerle yapılıyor.
  • Cumhuriyet Kulesi: Cumhuriyet’i simgeleyen kulede kongrelerin yapıldığı binalar, Atatürk’ün eğitim aldığı yerler ve TBMM binasını simgeleyen maketler yer alır.

Anıtkabir’de yer alan 10 kulenin ücretsiz olarak gezilmesi mümkündür. Ziyaret için uygun saatlerin belirlenmesi yeterlidir.

Erkek Ve Kadın Heykeller

Anıtkabir’de kuleler ve aslan heykelleri dışında 2 heykel grubu daha vardır. Bunlar erkek ve kadın heykeller grubudur.

Erkek Heykeller Grubu, 3 erkek heykelinden oluşur. Bu heykellerin yapılma amacı Atatürk’ün vefatına olan üzüntüyü yansıtmalarıdır. Heykeller sırasıyla Türk ordusunu, Türk halkını ve Türk aydının yansıtacak özelliklerde hazırlanmıştır.

Kadın Heykeller Grubu ise 3 kadından heykelinden oluşur. Bu heykellerin yapılış amacı da Atatürk’ün ölümünden dolayı duyulan üzüntüyü yansıtmaktır.

Alagöz Karargah Müzesi

Alagöz Karargah Müzesi kompleks içerisinde görülmesi gereken diğer yapıdır. Müze iki katlı bir yapıda bulunur ve 12 odadan oluşur. Odalar ise Atatürk’le isimlendirilerek Ulu Önder’in yaşamına tanıklık edilmesine yardımcı olur.

Alagöz Karargahı

Mezar Odası, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi

Mezar Odası Anıtkabir içerisindeki en önemli yapıdır. Bu odada Atatürk’ün naaşı bulunur. Ayrıca burası Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak kullanılır. Naaş müzenin tam ortasına gelecek şekilde yerleştirilmiştir.

Mezar Odası’nda ayrıca naaşın etrafına yerleştirilmiş topraklar bulunur. Bu topraklar pirinç vazolar içerisindedir ve bu topraklar Türkiye illerine ve Kıbrıs’a ait topraklardır. Ayrıca mezarın başında Türk bayrağı vardır.

Müze olarak kullanılan bölümde ayrıca Atatürk’ün kişisel eşyaları, savaş aletleri, resimler ve resmi yazışmalar gibi belgeler sergilenir. Böylelikle müzeyi gezen kişiler Atatürk’ü daha yakından tanırken savaş zamanına tanıklık ederler.

İsmet İnönü Lahdi

İsmet İnönü Lahdi, Anıtkabir’de görülmesi gereken bir yerdir. Türkiye’nin ikinci cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü 1973 yılında vefat edince mezarı lahdin bulunduğu yere gömülmüştür. Lahit yapının önemli kuleleri olan Zafer ve Barış Kulesi’nin karşısında bulunur.

Ayrıca,

Gezdikçe göreceğimiz, gördükçe keşfedeceğimiz daha çok yer var! Kocaman Dünya, bizim onunla tanışmamızı bekliyor ❤️

Sitemizde, sana fikir olacak onlarca içerik var. Bu yılın “gezilecek yerler” listesini birlikte hazırlıyoruz!

Instagram hesabımızı takip ederek paylaştığımız özel klip ve görsellerden anında haberdar olabilirsin. Ruhunda keşfetmek olan insanların topluluğuna hoş geldin!

@gidelimmi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu