Gezilecek YerlerMüzeler

Türkiye’de Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Müze

Türkiye’de 500 üzerinde müze vardır ve Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken 10 müze hangileridir? Merak edilmektedir. Ülkede yaşam süren farklı medeniyetlerin izlerini gözler önüne seren 10 müze hakkında merak edilenler;

Müze İsimleri

Türkiye’de bulunan müzeleri merak edenler için mutlaka görülmesi gereken 10 müzeyi bir araya getirdik. Bu müzeler tarihleri ve sergiledikleri eserler sayesinde tarihe meraklı olan kişilerin tarihte yolculuk yapmasına yardımcı olacak özelliklere sahiptir. Mutlaka gezilmesi gereken müzelerin isimleri ise şunlardır;

  • Mevlana Müzesi
  • Topkapı Sarayı Müzesi
  • Zeugma Müzesi
  • Göreme Açık Hava Müzesi
  • Atatürk Ve Kurtuluş Savaşı Müzesi
  • Hatay Arkeoloji Müzesi
  • Türk ve İslam Eserleri Müzesi
  • Etnografya Müzesi
  • Anadolu Medeniyetleri Müzesi
  • Efes Müzesi

Bu müzeler Türkiye’nin farklı yerlerinde varlık sürdürürler. Şehirlere düzenlenen gezilerde mutlaka gezilecek yerler listesine alınmaları gerekir.

Kısa Adres

Müzeleri gezecek kişilere müzelerin adresleri yardımcı olur. Böylelikle ulaşım sıkıntısı yaşanmadan ulaşım sağlanır. 10 müzenin kısa adresleri şöyledir;

  • Mevlana Müzesi, Konya’nın Karatay ilçesine bağlı Aziziye Mahallesi’ndedir.
  • Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Cankurtaran semtindedir.
  • Zeugma Müzesi, Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinde Mithatpaşa Mahallesi’ndedir.
  • Göreme Açık Hava Müzesi, Nevşehir’in Göreme beldesi sınırları içerisindedir.
  • Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi, Anıtkabir kompleksi içerisindedir.
  • Hatay Arkeoloji Müzesi, Hatay’ın Antakya ilçesine bağlı Küçükdalyan Mahallesi’ndedir.
  • Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İstanbul’da bulunan Süleymaniye Camii Külliyesi’ndedir.
  • Etnografya Müzesi, Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan Hacettepe semtindedir.
  • Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan Kale Mahallesi’ndedir.
  • Efes Müzesi, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Atatürk Mahallesi’ndedir.

Bu adreslerde bulunan müzelere Müze Kart veya giriş ücreti ödeyerek girmek mümkündür. Müzelerin gezilmesi mümkün olan alanları gezilerek tarihte yolculuk yapılır.

Mevlana Müzesi

Kısa Tarihi Bilgiler

Müze gezisi planlayan kişilerin gezmeleri gereken müzelerle ilgili tarihi bilgileri öğrenmeleri gerekir. Bu sayede müze gezilerini daha verimli geçirmeleri mümkündür. 10 müzeye ait tarihi bilgiler şunlardır;

  • Topkapı Sarayı 1478 yılında Fatih Sultan Mehmet emriyle yapılmıştır. Sarayın müzeye dönüştürüldüğü tarih ise 3 Nisan 1924’tür.
  • Zeugma Müzesi 2011 yılında Gaziantep’te açılmıştır. Dünyada mozaik üzerine açılmış olan ikinci büyük müzedir.
  • Mevlana Müzesi 1274 yılında Mevlana için yapılan türbedir. Türbenin müzeye dönüştürülmesi ise 2 Mart 1927’dir.
  • Hatay Arkeoloji Müzesi 1939 yılında yapılmıştır ancak ziyarete açılması 23 Temmuz 1948 tarihinde olmuştur.
  • Türk ve İslami Eserler Müzesi 1914 yılında Süleymaniye Külliyesi içerisinde açılmıştır. Müze Türkiye’de açılan ilk müze olarak kabul edilir.
  • Etnografya Müzesi 1927 yılında Kurtuluş Savaşı zamanında namazgah olarak kullanılan alan üzerine yapılmış bir müzedir.
  • Anadolu Medeniyetleri Müzesi Atatürk’ün emriyle 1921 yılında Ankara’nın Altındağ ilçesinde açılmıştır.
  • Göreme Açık Hava Müzesi’nin açılış tarihi ise 6 Aralık 1985’tir.
  • Efes Müzesi, Efes Antik Kenti’nden çıkan eserlerin sergilenmesi için 1964 yılında açılmıştır.
  • Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi 2002 yılında Anıtkabir içerisinde yapılan alanda açılmıştır.

Bu müzeler açılış tarihlerinden beri yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilirler. Ayrıca bu müzelerde sergilenen eserlere yapılan kazı çalışmalarına bağlı olarak yeni eserler eklenir.

Giriş Ücretleri

Türkiye’de gezilmesi gereken müzelerin giriş ücretleri farklılık gösterir. Tarihe tanıklık etmek için müzeleri gezmek isteyenler 2022 yılı itibariyle şu ücretleri öderler;

  • Topkapı Müzesi giriş ücreti 60 TL ve harem bölümünü gezmek isteyenler ekstra 40 TL öderler.
  • Mevlana Müzesi girişi için ücret ödemeye gerek yoktur.
  • Zeugma Müzesi giriş ücreti 20 TL’dir.
  • Türk ve İslam Eserleri Müzesi giriş ücreti 60 TL’dir.
  • Etnografya Müzesi giriş ücreti 40 TL’dir.
  • Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi giriş ücreti yoktur.
  • Efes Müzesi giriş ücreti 120 TL’dir.
  • Anadolu Medeniyetleri Müzesi giriş ücreti 75 TL’dir.
  • Göreme Açık Hava Müzesi giriş ücreti 200 TL’dir.
  • Hatay Arkeoloji Müzesi giriş ücreti 65 TL’dir.

Müze Kart sahiplerinin giriş için bu ücretleri ödemesi gerekmez. Ancak bazı ören yeri ve müze bölümlerinde ekstra ücret ödenmesi zorunluluğu vardır.

Müze Kart Geçerliliği

Türkiye’de insanların mutlaka görmeleri gereken 10 müzede Müze Kart geçerlidir. Bu kart muze.gov.tr adresinden online olarak satın alınır. Bunun dışında kart satış noktalarından TC kimlik numarasıyla birlikte kartın alınması mümkündür. 60 TL ücreti olan Müze Kartı satın alan kişiler 1 yıl boyunca müze ve ören yerlerine ücret ödemeden giriş yapma imkanı bulurlar.

Atatürk Müzesi

Ziyaret Saatleri

Türkiye’de bulunan müzelerin ziyaret saatleri değişiklik gösterir. Ayrıca müzelerin bazılarında yaz kış uygulaması vardır. Topkapı Sarayı Müzesi’nden Efes Müzesi’ne kadar müzelerin ziyaret saatleri şöyledir;

Topkapı Sarayı ziyaret saatleri 09.00-18.00, Anadolu Medeniyetleri Müzesi ziyaret saatleri 08.30-18.15, Etnografya Müzesi ziyaret saatleri 10.00-17.00 ve Hatay Arkeoloji Müzesi ziyaret saatleri 09.00-19.00 saatleri arasındadır.

Türk ve İslami Eserler Müzesi ziyaret saatleri 09.00-18.00, Mevlana Müzesi ziyaret saatleri 09.00-17.00, Göreme Açık Hava Müzesi ziyaret saatleri 08.00-19.00 saatleri arasındadır.

Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi ziyaret saatleri 09.00-17.00, Efes Müzesi ziyaret saatleri 08.00-19.00 ve Zeugma Müzesi ziyaret saatleri 08.30-17.00 saatleri arasındadır.

Ziyaret Günleri

Müzelerin ziyaret saatlerinde farklılık olduğu gibi ziyaret günlerinde de farklılık vardır. Müzeler haftada en az 1 gün kapalıdır.

Topkapı Sarayı Müzesi Salı günleri haricinde 6 gün boyunca ziyarete açıktır. Mevlana Müzesi ile Türk ve İslam Eserleri Müzesi Pazartesi günleri haricinde ziyarete açıktır.

Zeugma, Göreme, Efes, Etnografya, Hatay Arkeoloji, Anadolu Medeniyetleri, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı müzeleri haftanın her gün açık olan müzelerdir. Böylece ziyarete gelen kişilerin saatlere dikkat etmek koşuluyla her gün müzeleri gezmesi mümkündür.

Ulaşım Yolları

Topkapı Sarayı, Etnografya, Efes, Göreme, Türk ve İslami Eserler Müzesi gibi 10 önemli müzeyi gezmek isteyen kişiler ulaşım yollarını kullanırlar. Ulaşım yolları toplu taşıma ve özel araçlardır. Müzelerin bulunduğu il ve ilçelerde hizmet veren toplu taşıma araçları kullanılarak müzelere ulaşıp gezmek mümkündür. Toplu taşıma tercih etmeyen kişiler ise özel araçlarını kullanarak ziyaret gerçekleştirirler.

Sergilenen Eserler

Türkiye’nin 10 önemli müzesinde ülke tarihini ve Türkiye’den önce yaşam süren medeniyetleri yansıtacak eserler sergilenir. Müzelere göre sergilenen eserlerle ilgili bilgiler şunlardır;

Topkapı Sarayı Müzesi: Osmanlı padişahları ve eşlerine ait eşyalar sergilenir. Ayrıca savaş silahları, tahtlar, mutfak eşyaları ve el yazmaları gibi ürünler sergilenir.

Hatay Arkeoloji Müzesi: Hatay topraklarında yaşayan medeniyetlere ait eserler sergilenir. Bu eserler arasında Tyche heykeli, sivri kafatası, Antakya Lahdi ve Osmanlı eserleri vardır.

Etnografya Müzesi: Giysi, ayakkabı, süs eşyası, oya, bohça ve yatak örtüsü gibi Anadolu’nun çeşitli yörelerinden getirilen yöresel eşyalar sergilenir.

Göreme Açık Hava Müzesi: Kilise, şapel, manastır ve antik kentten kalıntılar sergilenir.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi: Anadolu’da yaşam süren medeniyetlere ait eşyalar sergilenir. Bu eşyalar arasında kıyafetler, mutfak ürünleri, kabartmalar, tabletler, takılar ve antik çağlara ait eşyalar vardır.

Türk ve İslami Eserler Müzesi: Türk ve İslam tarihine ait eserler sergilenir. Ayrıca müzede halı, cam, seramik, maden ve taş ürünleri sergilenir. Bu eserler geçmişte yaşam süren Türk ve İslam medeniyetlerine ait eserlerdir.

Zeugma Müzesi: Zeugma Müzesi’nde Roma ve Bizans döneminden kalma mozaikler sergilenir. Mozaikler dışında müzede sergilenen ürünler arasında heykel, lahit ve kabartma ürünleri de vardır. Buna ek olarak dünyaca bilinen Çingene Kız mozaiği de bu müzede sergilenmektedir.

Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi: Müzede Atatürk ve Kurtuluş Savaşı döneminden kalma eserler sergilenir. Anıtkabir’e gelen kişiler bu eserleri de görme imkanı kazanır.

Efes Müzesi: Efes Müzesi’nde Efes Antik Kenti’nde yapılan arkeolojik kazılarda bulunan eserler sergilenir. Bu eserler arasında Eros başı, Artemis heykeli, rahip heykeli ve sikkeler vardır.

Mevlana Müzesi: Bu müzede Mevlana’ya ait olan eserler sergilenir. Bu eserlere ek olarak kandil, el yazması kitap, levha ve ney gibi aletler sergilenir.

Müzelerde bulunan eserlerin tamamı korumaya alınmış durumdadır. Bu nedenle ziyaretçiler koruma alanı üzerinden eserleri görme imkanı bulurlar.

Zaugma Müzesi

Müze Şehirleri

Müze meraklılarının mutlaka gezmesi gereken 10 müzenin bulunduğu şehirler farklılık gösterir. Mevlana Müzesi Konya’da, Efes Müzesi İzmir’de ve Göreme Açık Hava Müzesi Nevşehir’dedir. Hatay Arkeoloji Müzesi Hatay’da bulunurken Zeugma Müzesi Gaziantep’tedir.

Topkapı Sarayı Müzesi ile Türk ve İslami Eserler Müzesi İstanbul’da bulunur. Etnografya, Anadolu Medeniyetleri, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi ise Ankara’da bulunur.

Ayrıca,

Gezdikçe göreceğimiz, gördükçe keşfedeceğimiz daha çok yer var! Kocaman Dünya, bizim onunla tanışmamızı bekliyor ❤️

Sitemizde, sana fikir olacak onlarca içerik var. Bu yılın “gezilecek yerler” listesini birlikte hazırlıyoruz!

Instagram hesabımızı takip ederek paylaştığımız özel klip ve görsellerden anında haberdar olabilirsin. Ruhunda keşfetmek olan insanların topluluğuna hoş geldin!

@gidelimmi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu