Gezilecek Yerlerİstanbul

Heybeliadada Gezilecek Yerler

İstanbul adaları arasında bulunan Heybeliada’da gezilecek yerler insanların araştırma konuları arasında yer alır. Ada gezisi yapmayı düşünen kişiler nereleri gezebileceklerinin yanıtını bulmayı çalışırlar.

Tarihteki adı Halki olan tarihi köşkleri ve büyüleyici doğasıyla dikkat çeken Heybeliada’da gezilebilecek yerler şunlardır;

  • Heybeliada Ruhban Okulu
  • Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi
  • İsmet İnönü Evi Müzesi
  • Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi
  • Heybeliada Camii
  • Sanatoryum
  • Alman Koyu
  • Aya Yorgi Uçurum Kilisesi
  • Süslü Mezar
  • Bet Yaakov Sinagogu

İstanbul’da sıkıldıysanız ve hafta sonu kaçamağı planlıyorsanız Heybeliada’yı tercih etmelisiniz. Adada yeşillik ve tarihle iç içe zaman geçirme imkanı bulursunuz.

Heybeliada Ruhban Okulu

Heybeliada Ruhban Okulu

Heybeliada Ruhban Okulu adada görülmesi gereken yerlerin başında gelir. Okul Rumlara dini eğitim vermek amacıyla Bizans İmparatoru I.Basil zamanında açılmıştır. Açılış tarihi 1844 olan okul 1971 yılına kadar dini eğitim vermiş sonrasında ise Fener Rum Patriği’nin emriyle kapatılmıştır.

1844 yılında yapılarak eğitim vermeye başlayan Heybeliada Ruhban Okulu Aya Triada Kilisesi olarak da anılmıştır. Yeşilliklerle çevrili bir alanda kurulan okul bahçesi içerisinde kilise, kütüphane, yemekhane, berber ve revir gibi bölümler vardır. Eğitime 1971 yılında kapatılan okul günümüzde ziyarete açıktır. Değirmenburnu Tabiat Parkı’na gelen kişiler tarafından sıkça ziyaret edilir.

Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi

Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi

Heybeliada’ya gezi amacıyla gelen kişilerin listelerine almaları gereken tarihi yerlerden biri de Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi’dir. Kilisenin yapılış tarihi 1857 yılıdır. Kırmızı rengiyle dikkat çeken kilise Heybeliada meydanında bulunur. Bu sayede tarihi kiliseyi merak eden kişiler kolayca bularak görme ve dua etme imkanı elde ederler.

Ayios Nikolaos Kilisesi olarak da bilinen kilisenin denizcileri koruduğuna yönelik bir inanış vardır. Bu nedenle göreve veya balığa çıkacak denizciler bu kilisede dua ederler. Kilise Pazar günleri ziyaret edilir.

İsmet İnönü Evi Müzesi

İsmet İnönü Evi Müzesi

İsmet İnönü Evi Müzesi Heybeliada’nın Türk halkı için önemli olan tarihi yerlerinden biridir. Türkiye’nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün rahatsızlık sebebiyle konakladığı ev müzeye dönüştürülmüştür. Müzede İsmet İnönü’nün kaldığı dönemde kullandığı eşyalarla İnönü’ye Atatürk tarafından hediye edilen eşyalar sergilenir.

Günümüzde müze olarak ziyarete açık olan ev 1973 yılında İsmet İnönü’nün ailesi tarafından vakfa bağışlanmış ve vakıf tarafından da müze haline getirilmiştir. Müzeyi gezmek isteyen kişiler haftanın 6 günü ziyaret imkanın sahiptirler. Müzenin açık olmadığı tek gün Pazartesi günüdür.

Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi

Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi

Heybeliada ziyaretinde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında Türk edebiyatçıları arasında bulunan Hüseyin Rahmi Gürpınar’a ait ev yer alır. Ünlü yazarın 1944 yaşadığı ev günümüzde Hüseyin Rahmi Gürpınar müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlar.

1964 yılında müze haline getirilen yapı 2017 yılında restorasyon geçirmiş ve ziyarete yeniden açılmıştır. Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi’nde yazara ait eşyalar sergilenir. Bu eşyaların tamamı yazarın yaşadığı dönemde kullandığı eşyalardır. Ayrıca yazarın eşyaları dışında müzede 654 adet orijinal kitap ve 110 adette orijinal gazete sergilenir. Müzeyi görmek isteyen kişiler 10.00-16.00 saatleri arasında ziyaret etme imkanına sahiptir. Müzeyi gezmek için ücret vermeye gerek yoktur. Ancak Pazartesi günleri dışında ziyaret için gelinmesi gerekir.

Heybeliada Camii

Heybeliada Camii

Geçmişte Halki olarak bilinen Heybeliada’da yerli ve yabancı turistlerin ziyaret edebileceği Heybeliada Camii de vardır. Bu cami Meydancık Camisi olarak da anılan bir camidir.

Ada’ya bağlı Ümit Sokak’ta bulunan Heybeliada Camii 1936 yılında yapılmış bir camidir. Günümüzde adada yaşayan kişilerin namaz kılmak için geldiği mekanlardan birisidir. Yıl boyu ziyarete açık olan camide 1930’lı yılların mimari yapısına dair izlere rastlanır.

Sanatoryum

Sanatoryum

Sanatoryum, Heybeliada’ya gelen kişilerin görmeden gitmemeleri gereken yerlerdendir. Heybeliada Sanatoryumu 1924 yılında tedavi amacıyla açılmış bir sağlık kuruluşudur. Bu kuruluşun açılış emrini ise Atatürk vermiştir.

1924 yılında açılan ve tedavi amaçlı hizmet veren Sanatoryum 2005 yılına kadar hizmet vermiştir. Bu kuruluşta özellikle verem tedavisi yapılmıştır. Sanatoryum’da tedavi gören ünlü isimler arasında Ece Ayhan, Rıfat Ilgaz ve İsmet İnönü gibi isimler vardır.

Alman Koyu

Alman Koyu

Adaya gelen kişilerin gezi rotalarına Alman Koyu’nu eklemeleri gerekir. Adada bulunan temiz koylar arasında ilk sırayı alan Alman Koyu yerli halk ve turistler tarafından kullanılır. Koya gelen kişiler keyiflerinde koyda yüzme imkanı elde ederler. Ayrıca doğa ile iç içe zaman geçirme imkanı bulurlar.

Alman Koyu yüzmek için yoğun tercih edilen adresler arasındadır. Bu koyda yüzmek isteyen kişiler şezlong ve şemsiye gibi hizmetler için ücret ödemek zorundadır. Ayrıca yiyecek içecek hizmeti de vardır.

Aya Yorgi Uçurum Manastırı

Aya Yorgi Uçurum Manastırı

16.yüzyılda yapıldığına dair kaynaklar olan Aya Yorgi Uçurum Manastırı adanın tarihi adresleri arasındadır. Uçurumda bulunması nedeniyle bu isimle anılan manastır 3 yapıdan oluşur.

Adadaki Çam Limanı yolunda bulunan manastır halk arasında Terki Dünya Manastırı olarak anılır. Bu ismi almasının nedeni dünya ile bağını kesmeyi tercih eden Hristiyanların bu manastırı tercih etmeleridir. Ayrıca bu manastırın veba salgından kurtulmak isteyen kişiler tarafından kullanıldığı bilinir.

Süslü Mezar

Süslü Mezar

Süslü Mezar veya Kangelaris Ailesi Anıtsal Mezarı Heybeliada gezi rotasında bulunması gereken bir yerdir. Bu mezarı Spridion Kangelaris isimli konsolos ölen eşi için 1865 yılında yaptırmıştır. Ayrıca konsolosta öldüğünde eşinin yanına gömülmüştür.

Mezarda Spridion Kangelaris ve eşinin resimleri ile melek kabartmaları yer alır. Ayrıca mezar girişinde konsolosun karısına olan hislerini dile döktüğü bir yazı vardır. Heybeliada Ruhban Okulu yanında bulunan Süslü Mezar çevresi demir parmaklıklarla çevrilmiştir. Mezar romantik aşk hikayelerinden etkilenen kişilerin ilgisini çeker ve ada gezilerinde mutlaka ziyaret edilen adresler arasında bulunur.

Bet Yaakov Sinagogu

Bet Yaakov Sinagogu

Bet Yaakov Sinagogu Heybeliada’da görülmesi gereken dini tarihi mekanlar arasındadır. 1956 yılında yapılan sinagog Yahudilerin ibadet mekanı ihtiyaçlarını karşılamıştır. Yazın adada Yahudi nüfusunun artmasına bağlı olarak haftanın her gününde açık olan ibadethane kışın nüfusun azalması nedeniyle Cumartesi günleri açıktır.

Bet Yaakov Sinagogu Heybeliada iskelesinin yanında bulunur. Bu sayede adaya gelen kişiler tarafından kolayca bulunarak ziyaret edilmesi mümkün olur.

Ayrıca,

Gezdikçe göreceğimiz, gördükçe keşfedeceğimiz daha çok yer var! Kocaman Dünya, bizim onunla tanışmamızı bekliyor ❤️

Sitemizde, sana fikir olacak onlarca içerik var. Bu yılın “gezilecek yerler” listesini birlikte hazırlıyoruz!

Instagram hesabımızı takip ederek paylaştığımız özel klip ve görsellerden anında haberdar olabilirsin. Ruhunda keşfetmek olan insanların topluluğuna hoş geldin!

@gidelimmi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu