Gezilecek Yerler

Nemrut Dağı: Doğunun Gizemi Hakkında Herşey!

Doğu Anadolu’da gidilmesi gereken yerler arasında Nemrut Dağı vardır. Halk tarafından sekizinci harika olarak kabul edilen bu dağ bölgenin turist çeken en önemli noktasıdır. Volkanik özelliğe sahip olan dağ ülkedeki en yüksek dağlardan olmasına rağmen yakından görmek isteyenler tarafından yüksekliği önemsenmeden ziyaret edilir. Bunda dağın sahip olduğu eserler, doğal güzellikler ve manzara izleme imkanı da etkilidir.

Doğunun gizemi çözülemeyen yerlerinden birisi olan Nemrut Dağı turizm açısından ülkeye önemli katkı sağlayan adreslerdendir. Yalnızca yerli turistleri değil aynı zamanda yabancı turistleri de ağırlar. Bu da dağın insanlar tarafından tanınmasını ve dağa gelen kişilerin yaptıkları harcamalarla turizme katkı sağlamasına yardımcı olur.

Nemrut Dağı turistik amaçlarla gelen kişiler için manzara izleme, heykel ve anıtları görme, tırmanış yapma ve fotoğraf çekme imkanı veren yerdir. Tarihi eserler görmek, doğunun gizemini çözmek ve bilmedikleri efsaneleri dinlemek isteyenlerin mutlaka gelmesi gereken yerdir. Bölgeye gelenlere yardımcı olması ve fikir vermesi açısında turistik dağla ilgili merak edilenleri açıklamaya çalışacağız.

Nemrut Dağı Efsanesi

Türkiye’deki volkanik dağlar arasında bulunan ve yıl boyu ziyaret edilen Nemrut Dağı, hakkında efsaneler anlatılan bir dağdır. Dağ üzerinde tapınak, heykel ve anıtların bulunması efsanelerin ortaya çıkmasını kolaylaştırmıştır.

Efsanelere göre dağ ismini Nemrut isimli kraldan almıştır. Dağın bu ismi almasının nedeni ise dağda tarihte hakimiyet kuran Kommagene Uygarlığı kralı I.Antiochos’un kibrinin Nemrut’taki kibre benzer olmasıdır.

Bu kibirli kralın amacı kendisinin tanrı olduğu bir din kurmaktır. Dinin merkezini ise Nemrut olarak seçmiştir. Bu nedenle dağ üzerine diğer tanrıların ve kendi heykelini diktirmiştir. Amacı aynı zamanda ölümsüz olmaktır ancak ölümsüz olmayı başaramamış ve heykelleri dağ üzerinde kalmıştır.

Nemrut’la ilgili anlatılan ikinci efsane ise oğlunu kaybeden bir kralla ilgilidir. Yaşam süresinin 1000 yıl olduğu dönemlerde kral oğlunu 500 yaşında gölde boğulmayla kaybetmiştir. Oğlunu çok seven kral bu acıya dayanamayarak dağa dönerek ağlayıp isyan etmiştir. Bu isyan sonunda da hayatını kaybetmiştir. Kralın bu isyanı ve ölümünün ardından ise Nemrut Dağı volkanik patlama yaşamıştır. O tarihten sonra da bir daha patlama olmamıştır.

Nemrut Dağı Efsanesi

Nemrut Dağı Tarihçesi

Volkanik Nemrut Dağı tarihçesi M.Ö 162 yılına dayanır. Bu tarihte dağın bulunduğu alanda Kommagene Krallığı hüküm sürmüştür. Birden fazla ulusun bir araya gelerek oluşturduğu krallık yıllarca dağın bulunduğu alanda yaşam sürmüştür. Tarihler M.Ö 62 yılını gösterdiğinde ise krallığın başında bulunan I.Antiochos Theos dağın bulunduğu yere tanrı heykellerinin dikilmesini emretmiştir. Ayrıca heykeller yanı sıra tapınak ve Tümülüslere yer verilmiştir.

Kral Antiochos’un ölümünün ardından ise Romalıların eline geçmiş ve Roma halkı tarafından yaşam sürülmüştür. 1881 yılına ulaşıldığında ise dağ üzerinde kazı çalışmaları yapılmış ve pek çok tarihi eser gün yüzüne çıkmıştır.

1987 yılına gelindiğinde Unesco tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınan Türkiye eserleri arasında yer almıştır. Bu girişimden 1 sene sonra dağın bulunduğu alan Nemrut Dağı Milli Parkı olarak ilan edilmiş ve bakanlık korumasına alınmıştır. Bu tarihte sonra milli park ziyaretleriyle halka açılmıştır.

Nemrut Dağının Özelliği Nedir?

Türkiye’deki volkanik dağlardan birisi Nemrut Dağı’dır.

Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği ve yıl boyunca yüzlerce tur düzenlenen Nemrut Dağı’nın özellikleri şunlardır;

  • Nemrut ortalama 2150 metre yüksekliğe sahip dağdır.
  • Dağda son patlama 1600’lü yıllarda yaşandığı için sönmüş volkanizma özelliğine sahiptir.
  • Nemrut Dağı üzerinde tanrı-tanrıça heykelleri, aslan ve kartal heykelleri, tapınak, tümülüs, kabartma, horoskop ve anıt eserler vardır.
  • Dağ üzerindeki heykeller insan eliyle yapıldığı için doğal olma özelliğinden uzaktır.
  • Dağa çıkmak için 300 basamaktan oluşan merdivenin çıkılması gerekir.
  • Dağ üzerinde izleme yapılabilecek teraslar vardır.
  • Dağa çıkan kişiler güneşin doğuşunu ve batışını izleme imkanına sahiptir.

Dağın üzerinde bulunan eserlerin nasıl yapıldığı üzerinde yapılan çalışmalara rağmen tam olarak öğrenilememiştir. Ayrıca gizemi çözülemeyen pek çok mezar ve eser dağın bulunduğu alanda bulunur.

Nemrut Dağının Özelliği Nedir?

Nemrut Dağında Bulunan Heykeller Nelerdir?

Nemrut Dağı üzerinde gören her insanı etkileyen yaklaşık 10 metre yüksekliğindeki heykeller vardır. Bu heykeller tanrıça ve tanrı heykelleridir. Heykellerin yapılış döneminin ise bölgede hüküm süren Kommagene Krallığı dönemi olduğu düşünülür.

Dağ üzerinde bulunan heykeller üzerinde yapılan araştırmalar Antik Yunan ve Pers tanrılarına benzerlik olduğunu ortaya koymuştur. Birden fazla tanrı ve tanrıçanın bulunması nedeniyle de heykellerin yapılış döneminin çok tanrılı dini inanışın benimsendiği dönemler olduğu düşünülür.

Nemrut Dağı Nerededir?

Manzarası, tanrı ve tanrıça heykelleri ile insanları büyüleyen Nemrut Dağı Adıyaman şehri sınırları içerisinde bulunur. Dağ konum olarak şehre bağlı Kahta ilçesine bağlıdır. Ancak ilçe ile dağın uzaklığı ortalama 58 km’dir. Bu dağın Bitlis Tatvan’da bulunan Nemrut ile karıştırılmaması gerekir.

Nemrut Dağına Nasıl Gidilir?

Nemrut Dağı’na gitmek için kişisel araç, kiralık araç veya otobüsleri tercih etmek mümkündür. Karayoluyla yapılacak yolculuk için iki güzergah seçeneği vardır. Bunlardan ilki Malatya üzerinden Nemrut’a ulaşmaktır.

Malatya üzerinden ortalama 2 saatlik bir yolculuktan sonra dağın bulunduğu yere gelinir. Adıyaman üzerinden dağa ulaşmak ise ortalama 1,5 saat sürer. Bu nedenle genellikle Adıyaman üzerinden gelmeyi tercih ederler.

Nemrut Dağı ulaşımı için havayolunun kullanılması da mümkündür. Bunun için Adıyaman Havalimanı’na inmek şarttır. Havalimanında indikten sonra araç kiralama, tura katılma veya Kahta dolmuşlarını kullanma seçeneklerinden birisi değerlendirilerek ulaşım sağlanır.

Nemrut Dağı’na ulaşan kişilerin gezi ve tırmanış için 5-6 saat harcamaları gerektiğini bilmeleri gerekir. Dağın tüm güzelliklerinin görülebilmesi için turlara katılmak doğru seçenek olur.

Nemrut Dağına Nasıl Gidilir?

Nemrut Dağı’ndaki Heykeller Nasıl Keşfedildi?

Sönmüş volkanik Nemrut Dağı’nın tarihçesi milattan önceye dayanmasına rağmen dağda bulunan heykellerin keşfedilmesi 1800’lü yıllara dayanır. 1881 tarihinde arkeolojik kazı çalışmaları için bölgeye gelen Karl Sester dağ üzerinde bulunan heykellerin keşfedilmesini sağlar.

Alman olan mühendis bu tanrıça ve tanrı heykellerini keşfettiğinde Asur devletinden kalma heykeller olduğunu düşünmüştür. Ancak heykeller üzerinde yapılan incelemeler heykeller Kommagene Krallığı’na ait olduklarını ortaya koymuştur.

Bu karara varılmasında ise kazı çalışmalarında Grekçe kitabenin bulunması etkilidir. Bu kitabe bölgede zamanında yaşayan Yunan, Pers ve Makedon topluluklarından oluşan halkla kurulan Kommagene Krallığı’nı işaret etmiştir.

Nemrut Dağı’ndaki Heykellerin İsimleri Nelerdir?

Nemrut Dağı kazı çalışmalarında ortaya çıkan heykellerin isimleri üzerinde yapılan incelemeler sonucunda belirlenmiştir. Dağ üzerinde bulunan heykellerin isimleri şunlardır; Herakles, Appollon, Antiochos, Zeus ve Fortuna heykelleridir.

Nemrut Dağı Terasları

Gizemli yolculuk için Nemrut Dağı’na çıkanlar dağ üzerindeki terasları görme imkanı bulurlar. Nemrut Dağı terasları doğu, batı ve kuzey terası isimleriyle anılırlar. Geçmişte güney terasının da var olduğu ancak yaşanan kayma nedeniyle gezilecek durumda olduğu bilgisi vardır.

Dağ üzerindeki teraslar heykel ve diğer eserlerin görülmesi için kullanılırlar. Kuzey terası konum olarak doğu ve batı terasının ortasında yer alır. Dar bir teras özelliğine sahip olup 180 metre uzunluğundadır. Bu nedenle tören yolu olarak kabul edilir.

Nemrut Dağı Terasları

Nemrut Dağı Doğu Terası

Doğu terası kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılmış olan tanrı heykellerine sahiptir. Bu heykeller tahtlar üzerinde konumlandırılmış durumdadır ve tahtların yüksekliği ise 10 metre civarındadır. Ayrıca heykellerin yanında krallığın temsilcisi olan aslan ve kartal heykelleri bulunur. Heykellerin her birinin yönü güneşe doğru olacak şekilde yapılmıştır.

Tahtların bulunduğu bölümün arkasında Kommagene Kralı olan I.Antiochos tarafından hazırlanan vasiyet vardır. Doğu terası Nemrut Dağı üzerinden güneşin doğuşunu izlemek isteyen kişilerin sabah çıkmaları gereken terastır.

Nemrut Dağı Batı Terası

Nemrut Dağı üzerinde bulunan batı terası da heykellere ev sahipliği yapar. Heykellerin dışında bu terasta kabartmalar vardır ve kabartma tasvirlerinde Kral Antiochos’un diğer tanrılarla tokalaştığı görülür. Batı terasında ayrıca Aslanlı Horoskop vardır. Bu horoskop üzerinde 19 tane yıldız bulunur.

Bu yıldızların gezegenleri temsil ettiği düşünülür. Ayrıca bu horoskopun 25 bin yıllık tarihi temsil ettiği ve bu özelliği ile tarihin en eski horoskopu olduğu bilgisi bulunuyor. Batı terası Nemrut Dağı’na gelen kişiler tarafından güneşin batışının izlenebileceği bir alandır. Böylelikle eşsiz gün batımı manzarasına tanıklık etmek ve bu anı ölümsüz hale getirmek mümkündür.

Nemrut Dağı Altında Ne Var?

Nemrut Dağı altında yapılan kazı çalışmaları dağın altında tanrı-tanrıça heykelleri, kabartmalar, kitabeler, horoskop ve tümülüs vardır. Ayrıca dağın belirli bir bölümü hala gizemini koruduğu için çıkarılmayan eserleri sakladığı düşünülür.

Nemrut Dağı Heykellerini Kim Yaptı?

Nemrut Dağı heykellerini I. Antiochos yaptırmıştır. Kommagene Kralı olan I. Antiochos’un heykelleri yaptırmasının amacı yeni bir dinin ortaya çıkmasını sağlamaktır. Bu nedenle kendi heykeli de dağ üzerindeki heykeller arasında yer alır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu