Karadeniz’de Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler
Türkiye’nin en gözde gezi mekanlarından birisi Karadeniz Bölgesi’dir. Muhteşem doğası, tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri ve cana yakın halkı ile turistlerin keyifli gezi deneyimi yaşadığı bir bölgedir.
Yıl boyu turistlerin uğrak yeri durumunda olan Karadeniz Bölgesi’nde gezilecek yerler sayılamayacak kadar çoktur. Ancak bölgeye gelmeyi düşünenler için bölgedeki popüler yerleri anlatmaya çalışacağız.
İçindekiler
Karadeniz’de Mutlaka Görmeniz Gereken 12 Yer
Karadeniz turu gezilecek yerler merak edenler için tur şirketleri tarafından düzenlenir. Turlar sayesinde bölgenin üç ayrı bölümünde (Orta, Batı ve Doğu Karadeniz) bulunan manastırlar, göller, parklar, müzeler, dereler, şelaleler ve koylar gezilir. Ancak kişilerin kendi imkanları ile de bu turistik yerleri görmeleri mümkündür.
Kendi imkanlarınızla gezi yapmak istiyorsanız Karadeniz’de mutlaka görmeniz gereken 12 yer ismi şöyledir;
- Sümela Manastırı
- Gölcük Gölü
- Abant Gölü
- Atatürk Köşkü
- Yedigöller Milli Parkı
- Boztepe
- Hamsilos Koyu
- Boztepe
- Ayasofya Müzesi
- Zilkale
- Fırtına Deresi
- Mençuna Şelalesi
Karadeniz gezilecek yerler deyince akla gelebilecek bu yerleri yıl boyu gezmeniz mümkündür. Ancak gezi esnasında sıkıntı yaşamamak için hava durumunu öğrenip yola çıkmanız gerekir. Bu sayede rahatlıkla yeşillikler arasında bulunan ve tarihi değere sahip bölgeyi görme imkanı bulursunuz.
Sümela Manastırı / Trabzon
Karadeniz gezilecek yerler üzerine arama yapanlar için hazırladığımız listenin başında Trabzon Maçka’da bulunan Sümela Manastırı vardır. Manastır Altındere Köyü sınırları içerisinde dik bir yamaç üzerine inşa edilmiştir. Manastırın yapılış tarihi ise 375-395 yıllarıdır.
Tarihi manastırın yüksekliği 1150 metredir. Yapımında taş malzeme kullanılan manastır Rum Ortodokslar için önemli bir mekandır. Etkileyici bir görünüme sahip olan manastırda Meryem Ana figürleri ve melek figürleri içeren freskler vardır. Manastırın bölümleri ise öğrenci odası, mutfak, kütüphane ve misafirhane gibi bölümlerdir.
Trabzon topraklarında bulunan manastırı görmek isterseniz 100 TL giriş ücreti vermeniz gerekir. Manastır günümüzde restore edilmekte olup restorasyon bitiminde yeniden ziyarete açılacaktır.
Gölcük Gölü / Bolu
Bolu Gölcük Gölü Karadeniz gezilecek yerler görmek isteyenler için hazırladığımız listenin ikinci adresidir. Bolu şehir merkezine 13 km uzaklıkta olan gölün ve çevresi Gölcük Tabiat Parkı olarak korumaya alınmıştır. Milli Park bünyesine kabul edilen göl yıl boyunca ziyarete açıktır.
Gölcük Gölü’ne gelen kişilerin ağaç türlerini, çiçek türlerini ve temiz doğayı keşfetme imkanı vardır. Ayrıca göl çevresinde kısa tatil yapmak isteyenler için konaklama mekanları vardır. Böylelikle doğa ile iç içe zaman geçirmek mümkün olur. Konaklama mekanı dışında park içinde bulunan restoran ziyaretçileri ağırlar.
Abant Gölü / Bolu
Gölcük Gölü dışında Karadeniz gezilecek yerler Bolu sınırları içinde Abant Gölü de bulunur. Şehir merkezinden 34 km uzaklıkta olan göle tatil ve günü birlik geziler için ziyaret edilmesi mümkündür. Özellikle sakin balayı tatili yapmak isteyen kişiler tarafından tercih edilir.
Abant Gölü çevresinin bitki çeşitliliğini fazla olması nedeniyle tabiat parkı olarak kabul edilmesi mümkün olmuştur. Günümüzde koruma altına alınan göl çevresine gelen kişilerin kavak, meşe, kayın, ılgın ve muşmula başta olmak üzere pek çok ağacı görme imkanı vardır. Bitkiler dışında göl çevresinde yabani hayvan çeşitliliği vardır. Bu hayvanlar arasında ise tilki, atmaca, geyik, baykuş, tavşan, bülbül, saka, puhu ve şahin gibi hayvanlar bulunur.
Atatürk Köşkü / Trabzon
Karadeniz gezilecek yerler içeriğimizdeki dördüncü adresi Atatürk Köşkü’dür. Trabzon’da bulunan köşk Kostantin Kbayanidis tarafından 1890 yılında yaptırılmıştır. Köşkün yapımında Barok mimarisi kullanılmıştır. Köşkün Atatürk Köşkü olarak anılma sebebi ise 1930-1937 yıllarında Atatürk tarafından ziyaret edilmesidir.
Atatürk’ün iki kere konakladığı köşkte Atatürk’e ait eşyalar vardır. Ulu Önder ziyaretinin ardından şahsi eşyalarını başbakanlık aracılığıyla Türk halkına bağışlamıştır. Bu nedenle Türk milleti için önemli olan köşk 1943 tarihinde müzeye çevrilmiştir. 1943 yılından beri de turistlerin ziyaretine açıktır. Hafta boyu ziyaret edilebilen köşkün giriş ücreti ise yetişkinler için 20 TL tutarındadır.
Yedigöller Milli Parkı / Bolu,
Batı Karadeniz gezilecek yerler içeriğinde Yedigöller Milli Parkı bulunur. Bolu sınırında bulunan alan bir tür havzadır ve bu havzada farklı boyutlarda 7 göl vardır. Parkın ismini de bu göller sağlamıştır. 1956 yılından beri milli park statüsünde olan Yedigöller 1642 hektarlık bir alan üzerindedir.
Bolu’ya 42 km uzaklıkta bulunan Yedigöller Milli Parkı yaban hayatı, bitki ve ağaç çeşitliliği ve dikkat çekici doğası sayesinde insanların uğrak yeridir. Özellikle kamp ve doğa yürüyüşü tutkunlarının tercih ettiği adrestir.
1642 hektar ölçüsündeki park içerisinde gölleri görmek için yapılmış Kapankaya Seyir Terası vardır. Bu terasa çıkılarak park ve göllerin etrafının izlenmesi mümkündür. Çevrenin izlenmesi dışında fotoğraf çekilmesi ve bungalov evlerinde konaklanması mümkündür.
Boztepe / Trabzon
Karadeniz gezisine çıkan kişilerin görmesi gereken bir yer de Trabzon’da bulunan Boztepe’dir. Boztepe şehrin tepeden izlenebileceği bir yerdir. Trabzon manzarasının izlenebileceği Boztepe’de unutulmayacak fotoğrafların çekilmesi mümkündür. Şehri seyretmek için ziyaretçileri ağırlayan Boztepe’de insanlara hitap edecek tesisler vardır. Bu tesislerde dinlenme ve vakit geçirme imkanı bulunur.
Boztepe Trabzon’da güneşin doğuşu ve batışının izlemek için uygun olan bir yerdir. Çiftler tarafından romantik dakikalar geçirmek için tercih edilebilir. Tepeye ulaşım ise özel araçlarla sağlanır.
Hamsilos Koyu / Sinop
Sinop’ta bulunan Hamsilos Koyu Karadeniz gezilecek yerler nerelerdir diyenlerin cevap alabileceği bir yerdir. Koy il merkezine 14 km uzaklıkta olan İnceburun’dadır. Koyun bulunduğu alanda Hamsilos Tabiat Parkı bulunur ve bu park insanlara doğa tatili imkanı sunar.
Hamsilos Tabiat Parkı içerisinde mesire alanları ve yürüyüş parkurları vardır. Yeşillikle iç içe zaman geçirmek mümkündür. Koy Karadeniz sınırında olduğu için denize girmek isteyenler tarafından da tercih edilir. Koy aynı zamanda 150 kuş çeşidine ve yüzlerce bitki çeşitliliğine sahip olduğu için yaban hayatının tanınmasına yardımcı olur.
Boztepe / Ordu
Ordu’da bulunan Boztepe Karadeniz’in eşsiz güzelliklerinden birisidir. Ordu’yu kuş bakışı izlemek isteyen kişilerin gidebileceği Boztepe deniz seviyesinden 500 metre yükseklikte bulunur. Ordu merkezine uzaklığı 6 km olan Boztepe’ye iki şekilde ulaşım sağlamak mümkündür. Bu ulaşım yolları özel araçlarla ulaşım ve teleferikle ulaşımdır. Teleferiği tercih eden kişilerin teleferik keyfi yaşamaları mümkün olur.
Boztepe mesire alanına da sahiptir. Bu sayede piknik yapmak için tercih edilir. Ağaçlar içerisinde aile ve arkadaşlarla zaman geçirmek mümkün olur.
Ayasofya Müzesi / Trabzon
Trabzon Ayasofya Müzesi Karadeniz gezilecek yerler listemize eklediğimiz tarihi yerlerdendir. Müze 1250 yılında Bizans Dönemi’nde yapılmış olup yapılış döneminde Ortodoks Kilisesi olma özelliğine sahiptir. Kilise 1964 yılında müzeye dönüştürülmüş ve 2013 yılına kadar müze görevi görmüştür. Ancak 2013 yılında Cuma namazı kılınmaya başlamasıyla da cami görevini görmeye başlamıştır.
Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi ile birlikte yıl boyu ibadete açık hale gelmesi sağlanmıştır. Ancak hala günümüzde bir bölümü müze olarak ziyarete açıktır. Böylelikle Trabzon tarihi eserlerinin müzeye gelen kişiler tarafından görülmesi mümkündür.
Zilkale / Rize
Doğu Karadeniz gezilecek yerler arayanlar için Rize Zilkale önemli bir rotadır. Yapılış tarihi 14.yüzyıla dayanan kale Rize’ye bağlı Çamlıhemşin ilçesinde Fırtına Deresi üzerindedir.
Deniz seviyesinden 750 metre yükseklikte olan Zilkale’ye merdivenler üzerinden ulaşmak mümkündür. Kule yüksekliği 22 metre olan kale iç, diş ve orta olmak üzere 3 bölümden oluşur. Bunun dışında iç ve dış surlara sahiptir.
Merdivenlerle ulaşılan Zilkale’ye tırmanan kişilerin seyir teraslarında dinlenerek Fırtına Deresi ve vadisini izlemesi mümkündür. Kaleyi görmek isteyen kişilerin ise 5 TL giriş ücretini ödemeleri şarttır.
Firtina Deresi / Rize
Fırtına Deresi Rize’ye gelen kişilerce görülmesi gereken önemli bir deredir. Kaçkar Dağları üzerindeki Fırtına Vadisi’nde bulunan Fırtına Deresi ülkede en çok tanınan derelerden biridir. Bu derenin 68 km uzunluğa sahiptir.
Fırtına Deresi’nin doğal güzelliği yanı sıra spor amaçlı ziyaret edilmesi mümkündür. Dere rafting için uygun olduğu için rafting yapmak isteyen kişilerce ziyaret edilir. Bunun dışında balık tutmayı seven kişiler tarafından olta balıkçılığı yapılır.
Mençuna Şelalesi / Artvin
Mençuna Şelalesi Karadeniz’de görülmesi gereken 12 yer listesindeki son yerdir. Artvin’de bulunan şelaleye araçla ulaşmak mümkündür. Şelale yakınına araçla geldikten sonra asma köprü kullanılarak şelalenin izlenmesi mümkündür.
Karadeniz’in doğal güzelliklerinden olan Mençuna Şelalesi yıl boyunca ziyaret edilebilen bir yerdir. Özellikle çevre illerden çok sayıda ziyaretçi kabul eder.
Sonuç
Karadeniz Türkiye’de yaşayan kişilerin genellikle tercih ettiği gezi rotalarındadır. Bölgenin çok fazla şehre ve doğal güzelliğe sahip olması kısıtlı zamanı olan kişiler tarafından Karadeniz gezilecek yerler bulma konusunda sıkıntı yaşanmasına neden olur. Bu nedenle 12 yerin bulunduğu listemiz bölgeyi gezmek isteyen kişiler için fikir verecektir.
Gezilecek yerleri ne yenir ve şehirler konusunda fikir almak için Gidelimmi.com’un diğer içeriklerine de mutlaka göz atmalısınız. Bu sayede bir sonraki gezi rotanızı belirleyebilir ve gideceğiniz yerlerde en meşhur yiyecekler hakkında bilgiler edinebilirsiniz.