Vize

Ürdün Vize Rehberi

Ürdün vize rehberi, Ortadoğu ülkelerinden olan Ürdün’e seyahat planlayanların ihtiyaç duydukları bir rehberdir. Arap ülkelerinden olan Ürdün’e gitmesi gereken yabancı vatandaşların pasaport ve vize sahibi olmaları gerekir.

Bu sayede ülkeye girmek, gezmek veya vakit geçirmek mümkün olur. Ülke için vize başvurusunda bulunması şart olan kişiler hazırladığımız vize rehberi sayesinde ülkede bulunma avantajı elde ederler. Ürdün dışı ülke vatandaşlarına yardımcı olmak amacıyla hazırladığımız Ürdün vizesi rehberi ve detayları;

Ürdün Vize Başvurusu

Ürdün Vize Rehberi

Resmi kaynaklarda ismi Ürdün Haşimi Krallığı olarak anılan ülke vize prosedürüne sahip ülkelerden birisidir. Bu nedenle ülkeye çeşitli nedenlerle gitmesi gereken kişilerin uygun vize almaları ve geçiş yapmaları mümkün olur.

Ürdün vize başvurusu ülkede bulunma durumuna bağlı olarak yapılır. Ticari faaliyette bulunmak için ticari vize, turistik faaliyette bulunmak için turistik vize, çalışmak için çalışma vizesine ve eğitim için eğitim vizesine başvurmak gerekir. Bunun dışında aile kurmak veya aile fertleriyle bir araya gelmek isteyenlerin ise aile birleşimi için başvurularını yapmaları ve şartları sağlayarak vizeyi almaları gerekir.

Ürdün vize başvurusu Ürdün Konsolosluğu’nun yetki alanındadır. Bu nedenle başvuruları kabul eden veya onaylayan mercidir. Vize alması gereken kişiler başvurularını konsolosluğa gitmelerine gerek kalmadan yapma hakkına sahiptirler. Bunun içinse başvuracakları yer Ürdün Konsolosluğu’nun yetki verdiği vize merkezi acenteleridir.

Acenteler kişilerin gerekli evrakları bir araya getirmelerini sağlayarak onlar adına vize başvurusunda bulunurlar. Başvuru aşamasından sonra evrakları inceleyen konsolosluk eğer isterse mülakat talebinde bulunur. Bu mülakat sonucunda da uygun görülme durumlarında Ürdün vizesi verilir.

Ürdün Türkiye’den Vize İstiyor Mu?

Ürdün ülkesi Türkiye’den seyahat süresine bağlı olarak vize istemeyen ülkelerden birisidir. 2009 tarihinde ülkeler arasında yapılan anlaşma nedeniyle Türk vatandaşları 180 gün içinde bulunan 90 günü aşmayacak şekilde vizesiz olarak Ürdün’de bulunma hakkına sahiptirler. Bu hak yeşil, gri, bordo ve siyah pasaporta sahip vatandaşlara verilmiş bir haktır. Ayrıca 90 günü aşmayacak kalış izni turistik, ticari, eğitim ve diğer sebeplerde de geçerli görülmüştür.

Ürdün’de uzun süreli ikamet etmeyi düşünen kişilerinse vizeye sahip olmaları gerekir. Uzun süreli kalışlarda vize şartlarını uygulamaları ve başvurularını vize merkezleri üzerinden yapmaları gerekir. Örneğin ülkede 1-2 yıl boyunca çalışmayı düşünenler vize alarak çalışma hakkı elde edebilirler. Bunun dışında Ürdün’de ailesi bulunan kişilerin aile birleşimi için vize alarak ailelerinin yanına gitmeleri mümkün olur.

Ürdün’ün Vize İstemediği Ülkeler Nelerdir?

Ürdün Vize Rehberi

Türkiye dışındaki ülkelerin vatandaşları Ürdün’e gitmek istediklerin de vize muafiyetine sahip olup olmadıklarını merak ederler. Çünkü Ürdün’ün kısa süreli girişler için vize uygulamadığı tek ülke Türkiye değildir. Türkiye dışında anlaşma yapmış olduğu ülkelerin vatandaşlarına da muafiyet sağlayarak ülkede bulunma hakkı tanır.

Ürdün’ün vize istemediği diğer ülkelerin isimleri ise şunlardır;

  • Umman, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri,
  • Lübnan, Bahreyn, Kuveyt,
  • Katar, Filistin, Suudi Arabistan,
  • Mısır, Tunus

Bu ülkelerin vatandaşları pasaportlarını veya giriş için geçerli olan kimlik belgelerini ibraz ederek Ürdün’e girme hakkı elde ederler. Ancak vize uygulamalarında güncel gelişmeler olabileceği için ülkeye gitmeden önce mutlaka uygulanan vize prosedürleri hakkında güncel bilgiye erişmeleri gerekir.

Bu ülkeler dışında 30 günlük süreyle vize girişi hakkı sahibi olabilen ülkeler vardır. Bu ülkeler arasında Libya, Arnavutluk, Bangladeş, Nijerya, Afganistan, İran, Senegal, Vietnam, Gine, Filipinler, Güney Sudan ve Eritre bulunur. Bu ülkelerin 30 günlük hakkı kazanmaları için 40 Dinar ödemeleri gerekir.

Ürdün Vize Başvuru Şartları Nelerdir?

Ürdün tarafından vize zorunluluğuna tabi tutulan vatandaşların vizeyi alabilmek için başvuru aşamasında belirlenen şartları taşımaları gerekir. Ürdün vizesi için aranan şartlardan ilki başvuru formu doldurmaktır. Başvuru formu iki farklı dil seçeneğine sahiptir. İsteyenler Arapça isteyenler ise İngilizce olarak formu doldurabilirler.

Başvuru formu dışında istenilen belgelerin (biyometrik fotoğraf, pasaport vs) eksiksiz şekilde hazırlanması şartı vardır. Belgelerdeki eksiklik olması başvuru reddine neden olabileceğinden mutlaka belgelerin tam olduğundan emin olmak gerekir. Bunun dışında başvuruda teslim edilecek olan tüm belgelerin içerdiği bilgiler konusunda birbiriyle tutarlılık gösteriyor olması şarttır.

Vize başvurusunun yapılabilmesi için belirlenen diğer şart pasaport şartıdır. Kişiler pasaport sahibi olmalarının dışında ellerindeki pasaportun geçerli olduğundan emin olmalıdırlar. Ürdün vizesi için sahip olunan pasaportun maksimum 10 yıllık olması ve seyahatin bitişine takiben 6 ay süreyle geçerliliğinin devam ediyor olması gerekir. Bu sayede pasaportlarını ve ek olarak alacakları vize ile Ürdün’e girme hakkı elde ederler.

Ürdün vizeleri için son başvuru şartı ülke için uygun vize talebinin oluşturulmuş olmasıdır. Vatandaşların Ürdün için yanlış vize başvurusunda bulunmaları şartları taşımamaları nedeniyle olumsuz olarak sonuçlanır. Bu nedenle başvuru aşamasına geçmeden önce kişilerin mutlaka hangi vizeyle Ürdün’e girmeleri gerektiğinden emin olmaları gerekir.

Ürdün Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Ürdün Vize Rehberi

Ürdün vize başvurularında başarısız olmaya neden olan en önemli konu başvuru belgelerinin eksikliği ve yanlışlığıdır. Bu nedenle başvuruyu tamamlamadan önce belgelerin tam olarak hazırlandığından ve vize hakkı vereceğinden emin olmak gerekir.

Ürdün vizesi için başvuruda bulunacak kadın ve erkek tüm bireylerden talep edilen başvuru belgeleri şunlardır;

  • Doğru şekilde doldurulmuş olan vize başvuru formu
  • Geçerlilik süresi bulunan, kişi adına alınmış pasaport ve minimum 1 sayfa boşluğu bulunan pasaport
  • Arkalı önlü çekilmiş olan kimlik fotokopisi
  • Beyaz fonda çekilmiş biyometrik fotoğraf (1 adet)
  • Kaşeli ve ıslak imzalı olarak hazırlanan hesap dekontları
  • Vize için talep edilen ücretin ödendiğini gösteren dekont
  • Onay bulunan gidiş ve dönüş uçak biletleri
  • Ürdün’de konaklanacak otel bilgileri
  • Başvuru sahibinin ekonomik durumunu gösteren belgeler
  • Ülkeye gitme sebebini açıklayan belgeler
  • Ürdün için hazırlanan davetiye mektubu (gerekli görüldüğünde)
  • Seyahat öncesinde yaptırılmış olan seyahat sağlık sigortası belgesi

Bu belgeler haricinde çalışma, eğitim ve iş amaçlarıyla Ürdün’e gitmek isteyen kişilerden talep edilen ek belgeler vardır. Bu belgeler gidiş amacına göre doğru şekilde hazırlandıktan sonra diğer evrakların yanına eklenerek teslim edilir. Böylelikle başvurunun kabulü ve ardından onay aşamasına geçilir.

Ürdün Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Ürdün Krallığı’na gidecek olan ve vize başvurusunda bulunan kişiler vizenin kaç günde çıkacağı sorusunun cevabını öğrenmek isterler. Bu sorunun cevabını 1-2 hafta olarak vermek mümkün olur. Bu süre gerekli belgelerin teslim edilmesini takip eden süredir.

Bu süre üzerinde bazı durumlar etkili olur ve 2 haftayı geçen süreler sonunda da vize cevabının verildiği görülür. Vizenin onay süresinde etkili olan durumlardan ilki resmi tatillerdir. Konsolosluklar resmi tatillerde çalışmadığı için başvuruların resmi tatil öncesine denk gelmesi sürenin uzamasına neden olur.

Ürdün vizesinin çıkma süresinin uzamasında Ürdün Konsolosluğu yoğunlukları etkilidir. Başvuruların yoğun olması evrakların incelenmesi ve onay verilmesi süresini de geciktirir. Ayrıca başvuru sahibi kaynaklı hatalar sürenin uzamasını sağlar. Örneğin eksik belge teslim eden kişilerden yeniden belge istendiği için cevaplama süresinin 3-4 haftaya kadar uzadığı görülür. Bu nedenle vize başvurusunda bulunurken Ürdün’de bulunulması gereken tarih göz önüne alınarak erken başvurunun gerçekleştirilmesi gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu