Gezilecek Yerler

Çanakkale’de Gezilecek Yerler

Marmara Bölgesi’nde bulunan Çanakkale Kurtuluş Savası ve I. Dünya Savaşı’na tanıklık eden bir şehirdir. Bu nedenle içinde bulundurduğu tarihi yapıları ile öneme kavuşmuştur.

Tarihi yapıları dışında Çanakkale denizi ve muazzam doğal güzellikleri ile dikkat çeken şehirdir. Bu nedenle de yıl boyunca turistlere ev sahipliği yapar. Şehre gelecek kişiler gezilerinin kolaylaşması için amacıyla Çanakkale’de gezilecek yerler nerelerdir? Öğrenmek ister misiniz?

Çanakkale’de Gidilmesi Gereken 8 Yer

Çanakkale’nin gezilip görülebilmesi için kişilerin 3-4 günlük bir süre ayırmaları gerekir. Ancak şehirdeki en önemli adreslerin gezilerek daha kısa sürede gezinin tamamlanması mümkündür.

Çanakkale’ye gidecek kişiler tarafından mutlaka görülmesi gereken 8 yerin isimleri şunlardır; Truva Atı, Çanakkale Şehitler Abidesi, Aynalı Çarşı, Seramik Müzesi, Seyit Onbaşı Anıtı, Kordon, Kilitbahir Kalesi ve Çanakkale Deniz Müzesi var. Bu yerler hakkında edindiğiniz bilgiler sayesinde Çanakkale gezi rotanızı doğru şekilde hazırlayarak yola çıkabilirsiniz.

Aynalı Çarşı

Aynalı Çarşı

Aynalı Çarşı, Çanakkale gezilecek yerler arayanların ilk tercih edeceği yerdir. Çarşı 1890 yılında Musevi cemaat lideri tüccar Eliyau Hallio tarafından yaptırılmıştır. Çarşıya ismini veren ise zamanında çarşıda ayna ismini alan at gözlüklerinin satılıyor olmasıdır. Tarihi öneme sahip olan tarihi çarşı Çanakkale Savaşı sırasında hasar almış ve 1960 yılında restore edilmiştir.

Aynalı Çarşı günümüzde 57 esnaf dükkanına ev sahipliği yapar. Çarşıdaki dükkanlarda seramik ağırlıklı olmak üzere hediyelik eşyaların satışı gerçekleşir. Şehrin merkezinde yer alan çarşı hafta boyunca 08.30-19.00 saatleri arasında açıktır. Çarşıyı ziyaret edebilir hediyelik eşyalardan alarak Çanakkale hatırası sahibi olabilirsiniz.

Kordon

Kordon

Marmara Çanakkale gezilecek yerler listesinin vazgeçilmez adreslerinden biri de Kordon’dur. Şehrin merkezinde bulunan Kordon deniz kenarında bulunur. Deniz kenarında yürüyüş yapmak ve çay bahçelerinde vakit geçirmek isteyen kişiler tarafından tercih edilen Kordon gün boyu hareketlidir.

Kordon yürüyüş yanı sıra deniz kenarında fotoğraf çekinmek ve manzarayı izlemek isteyen kişiler tarafından da tercih edilen bir yerdir.

Çanakkale Deniz Müzesi

Çanakkale Deniz Müzesi

Çanakkale gezilecek yerler rotasında atlanmaması gereken yerlerden biri de Çanakkale Deniz Müzesi’dir. Müze 1982 yılında Çimenlik Kalesi çevresinde kurulan alanda açılmıştır. 2000 yılında restorasyon geçiren müzede Nusret Mayın Gemisi maketi, Çanakkale Savaşı’nda kullanılan silahlar, toplar, üniformalar ve mayınlar sergilenir.

Tarihi müzenin merkezi Çimenlik Kalesi’dir. Kale içerisinde şehre gelen kişiler tarafından satın alınabilecek hediyelik eşyaları bulunduran dükkanlar vardır. Bunun dışında kütüphane ve savaş resimleri müzeyi gezen kişilerin ilgisini çeken yerler arasında bulunur.

Çanakkale merkezinde bulunan müzeye giriş ücreti tam bilet 60 TL ve öğrenci bileti 30 TL’dir. Müze yaz aylarında 11.00-19.00 kış aylarında ise 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Truva Atı

Truva Atı

Çanakkale sınırları içerisinde iki tane Truva Atı vardır. Bunlardan ilki Antik Troya (Truva) Kenti’nde bulunan attır. Truva atı Yunan mitolojisi için önemli bir anıttır. At Akhalılar tarafından Troya Savaşı zamanında Truva’ya girmek amacıyla yapılmıştır. Askerlerin şehri terk ettiği görüntüsü verilerek yapılan tahta at içerisine saklanmaları ve sonrasında şehre girerek ortaya çıkıp Truvalıları alt etmelerini simgeler.

Çanakkale’de gezilecek yerler tatil planlayanlar tarihi Truva atını ve Truvalıların yaşadığı kenti görmek isterlerse Çanakkale’de bulunan Tevfikiye Köyü’ne ulaşmaları gerekir. Truva atını ve antik kenti görmek isteyen kişilerin yıl boyu 100 TL giriş ücreti ödeyerek görmeleri mümkündür. Ancak giriş için uygun saatleri beklemeleri gerekir.

Çanakkale sınırlarında bulunan ikinci Truva atı ise şehir merkezinde bulunur. Bu at Brad Pitt’in başrol oynadığı Troy (Truva) isimli Holywood filminde kullanılan tarihi attır. Film için yapılan at 2004 yılında şehre hediye edilmiş olup o tarihten beri sergilenmektedir. Görkemli bir yapıya sahip olan Truva Atı’nı görmek isteyenlerin ise ücret ödemelerine gerek yoktur.

Seramik Müzesi

Seramik Müzesi

Çanakkale’de gezilecek yerler listesi Seramik Müzesi’ni içinde barındırır. 2013 yılında açılan müzede yöresel seramik eserler sergilenir. Müzede sergilenen seramikler Çanakkale seramiğinin tarihi gelişimine tanıklık edilmesini sağlar. Ayrıca yabancı ziyaretçiler tarafından gezilerek dünyaya tanıtılmasına yardımcı olur.

Çanakkale gezilecek yerler listesini oluşturan Seramik Müzesi şehir merkezine bağlı Cevatpaşa Mahallesi içerisindedir. Yıl boyu sergilere ve özel koleksiyonlara ev sahipliği yapan müze ücretsiz olarak turistlerin ziyaretine açıktır.

Ziyaret saatleri ise yaz ve kış dönemlerinde değişiklik gösterir. Yaz döneminde müzenin ziyaret saatleri 10.00-19.00 iken kış döneminde ziyaret saatleri 09.00-17.00 arasındadır. Seramik Müzesi’nin resmi tatiller ve Pazartesi günlerinde ise ziyaret edilmesi mümkün değildir.

Kilitbahir Kalesi

Kilitbahir Kalesi

Marmara Çanakkale gezilecek yerler arayışında olanların gidebileceği bir rota da Kilitbahir Kalesi’dir. Kale 1452 yılında Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet emriyle yapılmıştır. Kalenin yapılış amacı ise İstanbul’un fethi esnasında Bizans’da deniz üzerinden yardım gitmesini engellemektir.

Osmanlı mimarisinde inşa edilen Kilitbahir Kalesi ismini aldığı Kilitbahir Köyü sınırları içerisinde bulunur. Kale üçgen planda ve 7 katlı olarak tasarlanmıştır. Konum olarak kale Çimenlik Kalesi karşısında bulunur. Osmanlı eseri olan kale Çanakkale Savaşı’nda kıyıdan düşman girişini engelleme görevinde bulunmuştur. Bu nedenle tarihi önemi büyüktür.

Kilitbahir Köyü içinde bulunun kalenin yıl boyu ziyaret edilmesi mümkündür. Ziyaret için talep edilen giriş ücreti ise 30 TL olarak belirlenmiştir. Müze kartı bulunan kişilerin ücretsiz olarak ziyaret etmeleri mümkündür.

Seyit Onbaşı Anıtı

Seyit Onbaşı Anıtı

Çanakkale gezilecek yerler içinde Seyit Onbaşı Anıtı bulunur. Bu anıtın yapılma nedeni 215 kilo ağırlığındaki top mermisini yardımsız kaldırmayı başaran Seyit Onbaşı’yı anmaktır. Çanakkale Savaşı esnasında gerçekleşen bu hadise nedeniyle anıt 1996 yılında dikilmiştir.

Seyit Onbaşı Anıtı Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde bulunan Rumeli Mecidiye Şehitliği’nde yer alır. Şehitlik içerisinde Seyit Onbaşı Anıtı’nın yanı sıra Rumeli Mecidiye Tabyası, Namazgah Tabyası ve Hamidiye Tabyası vardır. Anıtı görmek isteyenler buraları da görme imkanı bulurlar. Anıtın ve tabyaların yıl boyu ziyaret edilmesi mümkündür.

Çanakkale Şehitler Abidesi

Çanakkale Şehitler Abidesi

Hazırladığımız Çanakkale gezilecek yerler listesinin son adresi ise Çanakkale Şehitler Abidesi’dir. Abidenin yapılışı için proje yarışması düzenlenmiş ve yarışmayı mimar Doğan Enginbaş ve ekibi kazanmıştır.

Yarışmanın sonuçlanmasının ardından abidenin temeli 1954 tarihinde atılmış ve açılış 1960 tarihinde yapılmıştır. Abide 41,7 m yüksekliğe sahip olup kubbe ve 4 ayaktan oluşur. Gelibolu Yarımadası’nda konumlandırılmış olan abide savaşta şehit olan askerler anısını yapılmıştır. Bu nedenle abide çevresinde şehitleri simgeleyen mezar taşları vardır.

Çanakkale Şehitler Abidesi özellikle Çanakkale Savaşı’nın yıl dönümü olan 18 Mart’ta ziyaretçi akınına uğrar. Bunun dışında abidenin Pazartesi günleri dışında her gün ziyaret edilmesi mümkündür. Ziyaret saatleri ise 08.00-17.00 olarak belirlenmiştir. Abidenin bulunduğu alana giriş ise ücretsiz olarak gerçekleşir.

Sonuç

Çanakkale her insanın ömründe mutlaka görmesi gereken yerlerden biridir. Türk tarihi için önemli konumda olan şehri görmek verilen tarihi mücadeleye tanıklık etmeye yardımcı olur.

Çanakkale gezilecek yerler gidelimmi.com üzerinde yayınladığımız içeriktir. Bu içerik sayesinde mutlaka görmeniz gereken 8 yerin ismini ve detaylarını öğrenirsiniz. Sizlere yardımcı olan bu içerik dışında Gidelimmi.com üzerinde diğer şehirlerin gezilecek yerlerini, şehirlerde yenmesi gereken yemekleri, doğa harikalarını ve şehirlere dair pek çok bilgiyi edinebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu