Gezilecek Yerler

Balat’ta Gezilmesi Gereken En Güzel 13 Yer

Balat gezilecek yerler insanların tarih ve modern çizgileri bir arada görebilecekleri yerlerdir. Sahip olduğu tarihi mekanlar, kafeler, restoranlar ve antikacılarla insanların dolu dolu vakit geçirmelerini sağlar. Bu nedenle İstanbul’un Fatih ilçesinde Haliç kıyısında yer alan semt yıl boyunca turistler tarafından ziyaret edilen adresler arasında bulunur.

İnsanlar tarafından yıl boyu ziyaret edilen Balat’ı keşfetmeyi düşünenler için Balat Fatih İstanbul gezilecek yerler listesi hazırladık. İlk defa semti gezecek kişilerin görmeden ayrılmamaları gereken mekanları bir araya getirdik.

Balat Gezilecek Yerler Listesi

Balat gezisini kolaylaştırmak için hazırladığımız İstanbul Balat gezilecek yerler listesinde 13 farklı mekana yer verdik.

Balat gezilecek yerler listesi şu şekildedir;

  • Cibali Kapısı
  • Kadir Has Üniversitesi
  • Tarihi Küçük Mustafa Paşa Hamamı
  • Gül Cami
  • Ayakapı Hamamı
  • Özel Maraşlı Rum İlkokulu
  • Rum Ortodoks Patrikhanesi
  • Renkli Kapılar
  • Metroloji Kilisesi
  • Tahta Minare Cami
  • Merdivenli Yokuşu
  • Moğolların Meryemi Kilisesi (Kanlı Kilise)
  • Kiremit Caddesi Evleri

Sizler için hazırladığımız 13 yeri görmek istiyorsanız Balat gezinize 1 günü ayırmalısınız. Böylelikle her yeri görme ve öğrenme imkanı bulursunuz. Ayrıca Balat’ta bulunan kafe ve restoran gibi mekanlarda dinlenme ve semte özgü lezzetleri tatma imkanı bulursunuz.

Cibali Kapısı

Cibali Kapısı

Fatih Balat gezilecek yerler görmek isteyenler için başlangıç noktası Cibali Kapısı olur. Bu kapının önemi Haliç surlarını çevreliyor olması ve Haliç sur kapılarından günümüze gelmeyi başaran tek kapı olmasıdır.

Tarihte Porta del Pozza, Portaubalica ve Porta Putea ismiyle anılan kapının üzerinde kitabe bulunur. Kitabe üzerinde sur kapısı ile ilgili bilgilere rastlanır. Kapının günümüzde Cibali Kapısı olarak anılmasının sebebi ile 1453 yılında gerçekleşen İstanbul fethinde Bursa komutanı Cebe Ali Bey’in şehre bu kapıyı kırarak girişi sağlamasıdır. Fetih sonrası Cebe Ali kapısı olarak anılan kapı zaman içerisine Cibali halini almıştır.

Kadir Has Üniversitesi

Kadir Has Üniversitesi

Balat semtinde insanların görmesi gereken diğer yer ise Kadir Has Üniversitesi’dir. Üniversitenin bulunduğu bina tarihi tütün fabrikasıdır. Bina 1884 senesinde II.Abdülhamit döneminde cam, tuğla ve demir döküm malzemeler kullanılarak yapılmıştır. Binanın mimarı ise Housef Aznavur isimli mimardır.

1884 yılında yapıldığında reji şirketi olarak kullanılan bile 1924 yılı itibariyle tütün fabrikası olarak kullanılmaya ve yerli tütün üretimi yapılmaya başlamıştır. Tütün fabrikası işlevinin tamamlanması üzerine 1995 yılında kapanan fabrika 1997 yılına ulaşıldığında Kadir Has Üniversitesi’ne kiralanmıştır. Binada gerekli restorasyon ve onarım çalışmaları yapıldıktan sonra 2002 yılında üniversite olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Üniversitenin bulunduğu tarihi tütün fabrikası insanlar tarafından ziyaret edilebilir durumdadır. Binaya gelen kişiler restorasyon sırasında ortaya çıkan Osmanlı hamamı ve Bizans sarnıcını örme imkanı bulurlar.

Tarihi Küçük Mustafa Paşa Hamamı

İstanbul Fatih gezilecek yerler listesinde üçüncü sırayı tarihi Küçük Mustafa Paşa Hamamı alır. Hamam 1470 yılında Osmanlı padişahı II.Beyazıt’ın veziri tarafından yapılmıştır. Hamam ismini hamamın yapılmasını sağlayan vezir Mustafa Paşa’dan alır.

Tarihi hamam çifte hamam özelliğine sahiptir. Bu nedenle hem kadınlar hem de erkekler tarafından kullanıma uygundur. 1995 yılına kadar yoğun şekilde kullanılmaya devam eden hamam kapatılmış ve ardından restorasyon geçirerek yeniden kullanıma açılmıştır.

Küçük Mustafa Paşa Hamamı’nın geçmişte ibadethane olarak kullanıldığı düşünülür. Bunu da hamam üzerinde yer alan ve tarihi hamamlarda görülmeyen geniş gök kubbesi güçlendirir.

Gül Cami

Gül Cami

İstanbul Balat gezilecek yerler listesinde Bizans’tan kalma Gül Cami bulunur. Bizans döneminde 8.yüzyılda kilise olarak yaptırılmış olan yapı İstanbul’un fethine kadar kilise olarak kullanılmaya devam etmiştir. Yapıldığı dönemde Aya Theodosia Kilisesi olarak anılan yapı ismini ise İkona döneminde dini nedenle idam edilen Aziz Theodosia’dan alır.

Yapıya Gül Cami denilmesinin sebebi ise 1453 yılında gerçekleşen İstanbul Fethi’ne dayanır. Fetih günü kiliseye giren Osmanlı askeri yontu günü sebebiyle kilisenin güllerle donatıldığını görmüştür.

Bunun üzerine kimseye zarar vermeden oradan ayrılmışlardır. Bu nedenle de yapı II.Beyazıt zamanında camiye çevrilerek Gül Cami ismiyle anılmaya başlanmıştır. Günümüzde ibadet için Balat’ta kullanılan camiler arasında bulunur.

Ayakapı Hamamı

Ayakapı Hamamı

Ayakapı Hamamı Balat’ta inşa edilmiş olan Osmanlı eserleri arasında bulunur. Hamamın mimarı Mimar Sinan olup 1582 yılında hamamı Nurbanu Sultan emriyle yapmıştır. Mimar Sinan hamamın yapımını tuğla taştan yapmıştır. Ayrıca hamam tek hamam şeklinde tasarlanmıştır.

Uzun yıllar farklı dinlere sahip insanlar tarafından işlev gören hamam günümüzde işlevini yitirmiş durumdadır. Ayrıca restorasyon görmediği harabe haline gelmiş olup dönem dönem depo görevi görür. Balat Fener civarına gezmek için gelen kişiler tarafından hamamın görülmesi mümkündür.

Özel Maraşlı Rum İlkokulu

Özel Maraşlı Rum İlkokulu

Özel Maraşlı Rum İlkokulu Balat gezilecek yerler içinde bulunur. Okul 1901 yılında tüccar Grigoris Maraslis tarafından yaptırılmıştır. Yapı günümüzde hala ilkokul olarak kullanımdadır.

Odessa’nın belediye başkanı olarak görev alan Maraslis şanını yürütecek bir okul yaptırmayı istemiş ve bu okulun yakınlarda bulunan Fener Rum Lisesi’nden daha dikkat çekici görünmesini istemiştir. Bu nedenle okulun yapımı için yüksek meblağ harcar.

Ayrıca okulun tamamlanmasının ardından eğitim ve öğretim için belirli dönemlerde yardım göndereceğini belirtir. 4 sütunlu girişe sahip olarak tasarlanan ve tapınağı andıran okul bittiğinde Grigoris Maraslis Okulu beğenmez. Bu nedenle de destek sağlamaz. Ancak patrikhanenin okul için yardım toplamasıyla okul eğitime devam edebilmiştir.

Tarihi ilkokul Fener Rum Patrikhanesi ve lisesi ile aynı sokaktadır. Bu nedenle patrikhane ve liseyi görmek isteyenler tarafından ziyaret edilmesi mümkündür.

Rum Ortodoks Patrikhanesi

Rum Ortodoks Patrikhanesi

İstanbul Haliç Balat gezilecek yerler listesinde Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’ne de yer verilir. Patrikhane’nin yapılış tarihi hakkında kesin bir bilgi yoktur. Ancak İstanbul’un fethedilmesiyle birlikte Fatih Sultan Mehmet patrikhanenin haklarının korunması yönünde karar almıştır.

Ortodokslar için Türkiye’deki en önemli dini yapılardan olan patrikhane dini ayinler ve geziler için tercih edilen mekanlardandır. Patrikhanenin Kin Kapısı olarak adlandırılan bölümü tarihi bir öneme sahiptir. Rivayete göre dönemin patriği Osmanlı Devleti’ne ihanet etmiş ve Kin Kapısı’na asılarak idam edilmiştir. Bu nedenle kapı idam zamanından beri kapalı durumdadır.

Fener Rum Patrikhanesi’nin bahçesinde Aya Yorgi Kilisesi bulunur ve bu kilise ibadet için kullanılır. Ayrıca ziyarete açıktır. Kilisenin yapılış tarihi ise 1836’dır.

Renkli Kapılar

Renkli Kapılar

Balat’ta görmeden ayrılmamak gereken yerler içerisinde Renkli Kapılar vardır. Bu kapılar rengarenk görünümleriyle dikkat çekerler. Balat’ı ziyarete gelen kişiler tarafından hatıra fotoğrafları çekmek için kullanılırlar.

Renkli Kapılar farklı renklerde boyanan kapılardan oluşur. Bu kapıların bulunduğu yer ise Balat Camcı Çeşmesi Yokuşu’dur. Kapıların bulunduğu yokuş ve sokakta çok sayıda kafe yer alır. Balat gezisi bitiminde buraya gelerek kafelerde soluklanmak mümkündür.

Metroloji Kilisesi

Metroloji Kilisesi

Balat gezilecek yerler listesine ekleyebileceğiniz tarihi yerler arasında Metroloji Kilisesi bulunur. Ayasofya Kilisesi ile aynı dönemde yapıldığı bilinen kilise Filistin Ortodoks Kilisesi’dir. Bu nedenle Fener Rum Patrikhanesi yerine Kudüs Ermeni Patrikhanesi’ne bağlı durumdadır.

Balat’ta bulunan Vodina Caddesi üzerinde yer alan kilise günümüzde ibadet ve ziyarete kapalı durumdadır. İbadete kapalı olma nedeni cemaatinin olmamasıdır. Balat’a gelen kişilerin kiliseyi yalnızca dışarıdan görmeleri mümkündür. Kilisenin bahçesinde 5000 yıllık çınar ağaçları vardır ve anıt durumunda olan bu ağaçların dışarıdan görülebilmesi mümkündür.

Tahta Minare Cami

Tahta Minare Cami

Tahta Minare Cami, Balat’taki Osmanlı eserleri arasında bulunan bir camidir. Fatih Sultan Mehmet döneminde 1458 yılında yapılmış olan cami semtin en eski ve günümüze gelebilen camilerindendir. Tahta minaresi ile diğer camilerden ayrılır.

Küçük yapıda olan Tahta Minare Camisi caddeyi ikiye böler konumda bulunur. Ayrıca caminin yanında tarihi Tahta Minare Hamamı bulunur. Camiyi görmek isteyenlerin hamamı gezmesi de mümkündür.

Merdivenli Yokuşu

Merdivenli Yokuşu

Merdivenli Yokuşu Balat semtinin simgelerinden biridir. Yokuş aşağıya yakar çift taraflı olarak uzanan merdivenlerden oluşur. Bu merdivenler iki tarafta cumbalı olan rengarenk ahşap evlerin önünde konumlanmış şekildedir.

Merdivenli Yokuşu’nda bulunan cumbalı evler Unesco Kültür Mirası listesinde bulunurlar. Miras listesine girmesi dolayısıyla aslına uygun şekilde restore edilmişlerdir. Yokuş cumbalı evleri görmek ve fotoğraf çekmek isteyen kişilerle dolup taşar.

Moğolların Meryemi Kilisesi (Kanlı Kilise)

Moğolların Meryemi Kilisesi (Kanlı Kilise)

Moğolların Meryemi Kilisesi Balat gezilecek yer arayışında tercih edilebilecek bir tarihi yapıdır. Dört yapraklı yonca planına sahip olan kilise bu planda günümüze kadar gelen tek kilisedir. Ayrıca bu kilisenin diğer özelliği açılış tarihinden itibaren hiç kapanmaması ve ibadetin aralıksız devam etmesidir. Kilise ismini Bizans prensesi Maria’dan alır. Moğol hükümdarı Hülagü Han ile evlenmek için yola çıkar. Ancak Hülagü Han ölünce oğlu Abhaka Han ile evlenir.

Kocasını Hristiyan yapar. Abhaka Han kardeşi tarafından kısa süre sonra öldürülünce Maria ülkesine dönerek kendisini kilisede dine adar ve rahibe hayatı yaşar. Ölene kadar din adına çalışan Maria Moğolların Meryem’i olarak anılır. Moğolların Meryemi Kilisesi aynı zamanda Kanlı Kilise olarak da anılır. Bunun nedeni ise kilisenin kırmızı rengi ve kanlı bir hikayesinin olmasıdır.

Kiremit Caddesi Evleri

Kiremit Caddesi Evleri

Balat gezilecek yerler listesinde bulunması gereken son yer Kiremit Caddesi Evleri’dir. Semtin simgelerinden bir diğeri olan evler fotoğraf çekmek isteyenlerin görmesi gereken adreslerdendir. Birbirine yapışık konumda yapılmış olan ahşap cumbalı evler rengarenk görünümdedir.

Sonuç

gidelimmi.com sizlere Balat’ta keyifli zaman geçirebileceğiniz bir gezi listesi hazırladık. Balat’ı daha önce görmediyseniz bu listeyi inceleyerek hafta sonunuzu veya tatilinizi değerlendirme imkanı bulursunuz.

Unesco Kültür Mirası listesinde yer alan cumbalı evleri görmek, hatıra fotoğrafları çektirmek ve Rum kiliselerini görmek için henüz geç kalmış sayılmazsınız. Balat gezilecek yerler listesini kullanarak keyif dolu saatler geçirmek için yapmanız gereken tek şey 1 gününüzü Balat gezisi için ayırmak.

Sık Sorulan Sorular

Balata Gezmeye Nereden Başlanır?

Balat’ta gezmeye semtin simgesi haline gelmiş olan Cibali Kapısı’ndan başlanır. Tarihe meraklı olan kişiler bu tarihi kapıdan başlayarak semtin tarihi güzelliklerine tanıklık ederler.

Balat’ın Renkli Evleri Hangi Sokakta?

Balatın renkli evleri Merdivenli Yokuş ile başlar. Bu yokuşu takip ederek renkli evleri Kiremit Caddesi, Çorbacı Çeşmesi Sokak, Fener Külhanı Sokak, Hızır Çavuş Köprübaşı Sokak’ta görmek mümkündür.

Fatih Balat Nasıl Bir Yer?

Fatih Balat insanlara rengarenk fotoğraflar çekmeye imkan tanıyan bir yerdir. Renkli evleri, tarihi mekanları, kültürel zenginlikleri, antikacıları ve kafeleri ile eşsiz bir gezi deneyim yaşatacak semtlerdendir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu