Gezilecek YerlerMüzeler

Türkiye’de Yer Alan En İlginç 10 Yer Altı Şehri

Yer altı dünyası bakımından da zengin olan Türkiye’de yer alan en ilginç 10 yer altı şehri dünyanın her yerinden gelen turistlerin ilgisini çekiyor. Türkiye, coğrafi konumundan dolayı doğal, tarih ve yer altı zenginliklerine sahiptir. Anadolu topraklarında, sayısız medeniyetler hüküm sürmüş ve eski dönemlerde, birçok yer altı şehri yapılmıştır. Eski dönemlerde, insanlar, savaşlardan ya da doğal afetlerden korunabilmek için yer altına büyük şehirler inşa etmiştir.

Yer Altı Şehirlerinin Listesi

Türkiye’de yer altı şehirleri, İç Anadolu bölgesinden Doğu Anadolu bölgesine kadar birçok il sınırları içerisinde yer alıyor. En ilginç 10 yer altı şehri listesinde şunlar bulunuyor:

  • Derinkuyu yeraltı şehri,
  • Kaymaklı yeraltı şehri,
  • Ağırnas yeraltı şehri,
  • Özkonak yeraltı şehri,
  • Mazı yeraltı şehri,
  • Tatlarin yeraltı şehri,
  • Dara yeraltı şehri,
  • Ani mağaraları,
  • Çeska Kalesi yeraltı şehri,
  • Mucur yeraltı şehri,

Türkiye’nin birçok yerinde, yeni keşfedilmiş ve derinliklerine inilmeye çalışılan farklı yer altı şehirleri de bulunuyor.

Kısa Adres

Türkiye’deki en ilginç 10 yer altı şehri hakkında bilgi edinmek ve ziyaret etmek isteyenler için kısa adresleri şöyledir:

  • Derinkuyu yeraltı şehri, Nevşehir, Derinkuyu,
  • Kaymaklı yeraltı şehri, Nevşehir, Cami Kebir Mahallesi,
  • Ağırnas yeraltı şehri, Kayseri – Melihgazi, Ağırnas mahallesi,
  • Özkonak yeraltı şehri, Nevşehir Özkonak kasabası,
  • Mazı yeraltı şehri, Nevşehir Ürgüp Mazı Temenni mahallesi,
  • Tatlarin yeraltı şehri, Nevşehir Acıgöl Tatlarin kasabası,
  • Dara yeraltı şehri, Mardin Nusaybin 20 km batısında,
  • Ani mağaraları, Kars, Ermenistan sınırına yakın Arpaçay nehri kenarında,
  • Çeska Kalesi yeraltı şehri, Yozgat merkeze 3 km, kuzeydoğusunda,
  • Mucur yeraltı şehri, Kırşehir, Mucur ilçesi Hamidiye mahallesi,

Kısa adres bilgileri yazılı olan en ilginç 10 yer altı şehri, yılın her dönemi ziyaret ediliyor. Ziyaret saatleri arasında gelenler, izin verilen tüm bölümleri gezebiliyor.

Türkiye’de Yer Alan En İlginç 10 Yer Altı Şehri Gidelimmi.com

Tarihçeleri

Yer altı şehirlerinin her birisinin tarihçesi ve yapısı farklıdır. İnsanlar kendi ve hayvanlarının yaşamları için yer altında özel bölümler oluşturmuştur.

Derinkuyu yeraltı şehri, Hititler tarafından inşa edildiği düşünülüyor ve1963 yılında tesadüfen bulunmuş, 1967 yılında ziyarete açılmıştır.

Kaymaklı yeraltı şehri, Hititler döneminde yapılmış, sekiz katlı yer altı şehridir. M.Ö. 3000 yılına kadar giden tarihi ile birçok izler taşıyor. 1964 yılında ziyarete açılmıştır.

Ağırnas yeraltı şehrinin tarihi 3000 yıl öncesine kadar gidiyor. Bir kısmı M.Ö yapılmış ve bazı bölümlerinin M.S yapılarak tamamlandığı biliniyor.

Özkonak yeraltı şehri, M.Ö 400’lü yıllarda, Helenistik döneme ait olduğu sanılıyor. Sonraki dönemlerde, bölgede hüküm süren medeniyetler tarafından da kullanılmıştır.

Mazı yeraltı şehri, M.Ö 3000 yılına kadar gidiyor ve Hititler döneminde yapıldığı tahmin ediliyor.

Tatlarin yeraltı şehri, çok eskilere dayanan tarihi izler taşıyor. 1991 yılında ziyarete açılarak, insanların tarihi değerleri görmesi sağlanmıştır.

Dara yeraltı şehri, M.S 573 – 591 yıllarında Sasani devleti hakimiyetine, 620 yılından sonra Doğu Roma İmparatorluğu ve 640 yılından sonra da Arap hakimiyetin girmiştir. Ani mağaralarının tarihi Tunç çağına kadar uzanıyor.

Çeska Kalesi yeraltı şehri, Yozgat il sınırları içerisinde ve 1700 yıl önce inşa edildiği düşünülüyor. Mucur yeraltı şehri, M.S 3 – 4 yüzyıllarda, İlk Hristiyanlık döneminde inşa edilmiştir. Tüf kaya oluşumları oyularak yapılan yer altı şehirleri, savaşlardan ve çeşitli doğal afetlerden korunmak için yapılmıştır.

İçinde Yer Alan İlginç Şeyler

Yer altı şehirlerinin her birisi, binlerce kişinin bir arada yaşamasını sağlayacak büyüklükte yapılmıştır. Yerin derinliklerine inebilmek için katlı şekilde yapılan yer altı şehirlerinde, okullar, hamamlar, su kuyuları, şaraphaneler, ibadet yerleri, havalandırma alanları, ahır ve erzak depoları gibi ilginç bölümler yer alıyor.

Yeraltı Şehirleri Nasıl Oluştu?

Yeraltı şehirleri, Kapadokya bölgesindeki yanardağların patlaması ve bölgenin kül tabakası ile oluşmasından sonra bölgede yaşayan medeniyetlerin, tüf kayaları oyarak yeni yaşam alanları açmasıyla oluştu. Tüf kayalar, yumuşak olduğu için kolay oyuluyor ve yer altında geniş alanlar açılabiliyor.

Türkiye’de Yer Alan En İlginç 10 Yer Altı Şehri Gidelimmi.com

Yeraltı Şehirlerinin Kurulma Amacı

Türkiye’deki yer altı şehirleri, ilk Hristiyanlık döneminde, Hristiyanların, Roma İmparatorluğu baskılarından kurtulmak ve kendilerini savunmak amacıyla kurulmuştur. Tamamen savunma ve saklanma amacıyla yapılmıştır.

Dünyanın En Büyük Yeraltı Şehri

Türkiye, yer altı şehirleri ile tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Dünyanın en büyük yer altı şehri, Nevşehir şehir merkezine 30 km uzaklıkta bulunan Derinkuyu ilçesindedir. 18 katlı, 85 metre derinliği ve sahip olduğu bölümleri ile dünyanın en büyük yer altı şehri olarak kabul ediliyor. 20 bin kişinin yaşam sürebileceği genişliğe sahiptir.

Türkiye’de Kaç Tane Yeraltı Şehri Var?

Türkiye’de Kapadokya bölgesinde ve farklı şehirlerde bilinen ve bu güne kadar keşfedilmiş 36 yer altı şehri bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre 100’den fazla yer altı şehri olduğu düşünülüyor.

Yeraltı Şehirlerinde Neler Var?

Bölgede yaşayan insanlar, savaş zulmünden kurtulmak için tamamen yeraltına çekilmiş ve ihtiyaç duyabilecekleri tüm bölümleri oluşturmuştur. Yeraltı şehirlerinde, erzak depoları, havalandırma bacaları, kilise ve manastırlar, şarap imalat haneleri, okullar, toplantı odaları, su kuyuları, ahırlar bulunuyor.

Efsanevi Yeraltı Şehri

Türkiye’nin en ilginç 10 yer altı şehri listesinde ilk sırada yer alan Derinkuyu yer altı şehri, tüm özellikleri ile dikkat çekiyor. 1963 yılında tesadüf eseri bulunan Derinkuyu yeraltı şehrinin, M.Ö 8 yy’a uzanan tarihi ile dünyanın en efsanevi yeraltı şehri olarak gösteriliyor. Hititler veya Frigler tarafından kurulmuş olabileceği düşünülüyor. 18 katlı büyük bir yapıdır ve günümüzde sadece ilk 8 katı ziyarete açılmıştır. Giriş ve çıkış kapı bölümleri ve geçiş koridorları daracıktır. Güvenliğin sağlanması için giriş çıkış yerleri, büyük çember şeklindeki kayalarla kapatılıyor.

Ayrıca,

Gezdikçe göreceğimiz, gördükçe keşfedeceğimiz daha çok yer var! Kocaman Dünya, bizim onunla tanışmamızı bekliyor ❤️

Sitemizde, sana fikir olacak onlarca içerik var. Bu yılın “gezilecek yerler” listesini birlikte hazırlıyoruz!

Instagram hesabımızı takip ederek paylaştığımız özel klip ve görsellerden anında haberdar olabilirsin. Ruhunda keşfetmek olan insanların topluluğuna hoş geldin!

@gidelimmi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu