Müze Kart Nedir?
Tarihi dokuyu yakından incelemek isteyen kişiler, Müze Kart nedir? Konusunda araştırmalar yaparak, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan yüzlerce müzeyi ve ören yerini fiyat avantajları ile gezme imkanı bulabilirler.
T.C Kültür ve Turizm Banaklığı tarafından 1 Ocak 2013 yılında hayata geçirilen Müze Kartı uygulaması, Turizm Bakanlığı, Çanakkale Alan Başkanlığı’na bağlı 350’den fazla müze ve Milli Saraylar’ın belirlenen bölgelerine girişlerde ziyaretçilere büyük kolaylıklar sağlar.
Ziyaretçiler sahip oldukları Müze Kart avantajlarını 1 yıl süresince sınırsız kullanabilirler. Kartın geçerli olduğu ziyaret alanları, bakanlığın resmi web sayfasında ayrıntılı olarak belirtilmiştir.
İçindekiler
Müze Kart Nasıl Alınır?
Seyahat severler Müze Kart’a sahip olmak için, bu amaçla oluşturulmuş satış noktalarına başvurularını gerçekleştirebilecekleri gibi, online olarak da başvuruda bulunabilirler. Online olarak Muze.gov.tr web sayfasından başvuru gerçekleştirildiğinde, 1 dakika gibi kısa bir sürede satın alma işlemleri gerçekleştirilir.
Online başvurular gerçekleştiğinde, maksimum 5 gün sonrasında kart başvurana fiziki olarak iletilir. Uygulama üzerinden başvurusunu gerçekleştiren ziyaretçiler, akıllı mobil cihazlarını kullanarak, kare kod uygulaması ile kartlarını kullanabilirler.
İllerde bulunan müze müdürlüklerinin satış noktalarından Müze Kartı başvurusu yapılabilir. Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerde birden fazla satış noktası bulunur. Başvuru noktalarından gerçekleştirilen işlemler sonrası, kartlar fiziki olarak teslim edilir.
Müze Kart Çeşitleri Nelerdir?
Müze Kart’lar kullanıcıya, kullanılabilecek bölgeye, kullanım süresine göre çeşitliliğe sahiptir. Müze Kartı uygulamasından Türk vatandaşları ve KKTC vatandaşları, diğer ülke vatandaşlarından daha uygun fiyatlarla faydalanabilirler. Ayrıca öğrenciler içinde indirimli Müze Kartı uygulaması bulunur.
Kullanım süresi ve kullanılan alanlar açısından değerlendirildiğinde;
- Müze Kart 1 yıl süre ile geçerli,
- Museum Pass Türkiye Kart 15 gün süreyle geçerli,
- Museum Pass İstanbul Kart 5 gün süreyle geçerli,
- Museum Pass Cappadocia Kart 3 gün süreyle geçerli,
- Museum Pass Ege Kart 7 gün süreyle geçerli,
- Museum Pass Akdeniz Kart 7 gün süreyle geçerli,
Gibi Müze Kart çeşitliliği görülür.
Museumpass Türkiye
Museumpass Türkiye Müze Kartı’na sahip ziyaretçiler, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 300’ün üzerinde müze ve ören yerine ziyaret edebilirler. Bu kartın kullanım süresi ilk ören veya müze ziyaretiyle başlar ve 15 gün sonra sona erer.
Museumpass Türkiye kartına sahip ziyaretçiler, kartın kullanıldığı ziyaret yerlerine bir defa giriş sağlayabilirler. Ziyaretçiler bu kartla Dolmabahçe sarayına giriş sağlayamazlar. Bakanlık fiyat tarifesine göre ziyaretçiler kartın özelliklerine 2500 TL’ye sahip olabilirler.
Müze Kart
Turizm Bakanlığı, Milli Saraylar, Çanakkale Alan Başkanlığı’na bağlı müze ve örenyerini tek bir kartla ziyaret etmek isteyen ziyaretçiler, Müze Kart sahibi olarak 1 yıl boyunca ziyaretlerini gerçekleştirebilirler. Kartın kullanım süresi ilk kullanımla başlar ve 350’nin üzerinde müzeye, ören yerine giriş sağlar. Bu kartın avantajlarını kullanmak isteyen Türk vatandaşları, 60 TL karşılığında kart sahibi olabilirler.
İndirimli Müze Kart
Müze Kartı, bazı meslek gruplarına ve öğrencilere indirimli fiyat avantajları ile sunulur. 18 yaş üzeri öğrenciler ve Akademik öğretim görevlileri durumlarını belgelemeleri durumunda, 30 TL karşılığında kartlarına veya kart uygulamasına sahip olabilirler. Öğrenci indirimi sağlayacak kişilerin, e-devlet üzerinden dijital öğrenci belge temin etmesi gerekir. Bu fiyat avantajından sadece Türk vatandaşları faydalanabilirler.
Museum Pass İstanbul
Müze Kart çeşitleri arasında yer alan Museum Pass İstanbul Kart ile, İstanbul dahilinde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen 13 müze ziyaretleri gerçekleştirilebilir.
Bu kart ziyaretçiye 5 gün boyuncu müze ve ören yerlerini gezebilme imkanı sunar. Kartın satış noktalarında ki güncel fiyatı 360 TL olarak belirlenmiştir. Diğer Müze Kart’larında olduğu, Museum Pass İstanbul Kart kullanım süresi de ilk kullanımla başlar.
Museum Pass Cappadocia
Nevşehir ve Aksaray illerinde bulunan müze ve ören yerlerini ziyaret imkanı sağlayan Museum Pass Cappadocia Kart, üç gün geçerlidir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirtilen Aksaray Müzesi, Ihlara Vadisi, Manastır Vadisi, Derinkuyu Yer altı Şehri, Çavuşin, Gülşehir Aziz Jean Kilisesi, Hacıbektaş Müzesi, Göreme, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Özkonak Yeraltı Şehri gibi birçok konumda kart avantajları kullanılabilir. Ziyaretçiler Museum Pass Cappadocia Kart’a 1.000 TL’ye sahip olabilirler.
Museum Pass Akdeniz
Adana, Antalya, Denizli ve Mersin illerinde, Kültür ve Turizm Banaklığı idaresinde bulunan 40’ın üzerinde müze ve ören yeri, Museum Pass Akdeniz Kart ile ziyaret edilebilir. Kartın kullanım süresi 7 gün ile sınırlıdır.
1700 TL’ye kullanım imkanı bulan Museum Pass Akdeniz Kart’la;
- Alanya Atatürk Evi Müzesi, Alanya Müzesi, Alanya Kalesi, Syedra Antik Kenti,
- Antalya Aspendos, Liymra, Myra, Patara, Xanthos, Simena, Olympos, Pere, Phaselis, Termesos ve Arykanda ören yerleri, Antalya Atatürk Evi Müzesi, Karain Mağarası, Aziz Nikolaos Anıt Müzesi, Antalya Elmalı Müzesi,
- Demre Andriake Örenyeri ve Likya Uygarlıkları Müzesi,
- Side Apollon-Athena Tapınağı, Side Müzesi, Side Antik Tiyatrosu,
- Mersin Silifke Anamorium, Kanlı Divane, Ayatekla, Uzunburç ören yerleri, Alahan Manastırı, Astım Mağarası, Silifke Etnografya Müzesi ve Atatürk Evi,
- Mersin Anamur Müzesi, Mersin Mamure Kalesi, Mersin Atatürk Evi Müzesi, Gözne Kalesi, Kız Kalesi, Mersin Yeni Arkeoloji Müzesi, Cennet ve Cehennem Örenyeri,
- Tarsus Müzesi, ST. Paul Anıt Müzesi, ST Paul Kuyusu,
- Adana Anavarza, Şar ören yerleri, Adana Müzesi, Atatürk Evi,
- Denizli Etnografya Müzesi ve Atatürk Evi, Hierapolis Arkeoloji Müzesi ve ören yeri
Gibi onlarca turistik konumlar ziyaret edilebilir. Bu kart ile Pamukkale Antik Havuzu ziyaret olanağı bulunmaz. Ziyaret giriş konumundan bunun için ekstra bilet alınması gereklidir.
Museum Pass Ege
Museum Pass Ege Müze Kartı, Ege Bölgesinde yer alan Aydın, Denizli, Muğla ve İzmir illeri dahilinde bulunan ören yerlerinin ve müzelerin ziyaret edilmesine sağlar. Kart başvurusunu gerçekleştiren ziyaretçiler fiziki veya mobil uygula kart imkanlarını kullanarak, bakanlık tarafından belirlenen konumları 7 gün süre ile ziyaret edebilirler. Bu karta sahip olmak isteyen başvuru sahipleri, 360 TL ödeme yapmak durumundadır.
Müze Kart Nereden Alınır – Müze Kart Satış Noktaları
Fiziki olarak Müze Kart başvurusunda bulunacak ziyaretçiler, Türkiye’nin 72 farklı noktasından başvurularını gerçekleştirebilirler. Satış noktalarına erişimi sağlamak için, muze.gov.tr adresinden erişim sağlandığında, ziyaretçi il seçimi yaparak bulunduğu konuma en yakın satış noktasını belirleyebilir. Ziyaretçiler muze.gov.tr adresinden online başvuruda gerçekleştirerek, Müze Kart online ödeme işlemleri ile satın alma işlemlerini gerçekleştirebilirler.
İstanbul konumunda bulunan ziyaretçiler İstanbul Arkeoloji Müzesi, Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi, Büyük Saray Moaikleri Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Kariye Müzesi gibi satış noktalarından fiziki başvurularını gerçekleştirebilirler. Ankara konumunda bulunan ziyaretçiler, Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Cumhuriyet Müzesi satış noktalarından Müze Kartı temin edebilirler.
İzmir’de bulunan kişiler Efes Örenyeri, Bergama, Asklepion Örenyeri ve Efes Müzesi bilet satış noktalarından kartlarını temin edebilirler. Müze Kartı için Hatay Akreoloji Müzesi, Çanakkale Assos ve Troia, Denizli’de Pamukkale, Konya Mevlana Müzesi, Nevşehir ören yerleri bilet satış noktalarından da temin edilebilir.
Müze Kart Geçerlilik Süresi Ne Kadar?
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Müze Kart için geçerlilik süresini 1 yıl olarak sınırlandırmıştır. Kartın ön yüzünde son kullanma tarihi ay ve yıl olarak belirtilir. Kart başvurusunun kabulünden itibaren kartın imkanları kullanılabilir.
Online başvuruda bulunan ziyaretçiler, karta ilişkin uygulamayı mobil cihazlarına indirdiklerinde, fiziki karta ihtiyaç duymadan müze ve ören yerlerine girişlerini sağlayabilirler. Uygulamayı online başvuru gerçekleştiren ziyaretçiler kullanabileceği gibi, satış noktalarından başvuru yapan ziyaretçilerde bu avantajlardan faydalanabilirler.
İnternetten Müze Kart Alma
Ziyaretçilerin internetten müze kartı alabilmesi için, muze.gov.tr adresinden giriş sağlaması, Müze Kart seçeneği altında bulunan satın al linkinden başvuru yapması gerekir. Başvuru sayfasında, ad, soyad, doğum tarihi, kimlik numarası, telefon, e posta hesabı, 8 karakterli şifre tanımlamasının yapılması gerekir.
Ayrıca başvuru formunda kart kullanıcısının fotoğrafına da yer verilmelidir. Yer verilen fotoğrafta, kullanıcının tanınırlığını zorlaştıracak aksesuarların kullanılmaması gerekir.
Başvuru sonrası kart gönderiminin yapılabilmesi için, başvuru sahibinin kullanılabilir adresini oluşturması gereklidir. Bu sayede kullanıcılar oluşturdukları üyelik işlemi ile mobil uygulamaya da konforlu giriş sağlayarak, ziyaret yerlerine doğrudan giriş sağlayabilirler.
Müze Kart İçin Gerekli Evraklar
Müze Kartı başvurularında ziyaretçinin kimlik kartı, sürücü belgesi veya pasaportu kullanılabilir. Ayrıca başvuru sahibinin son 6 ay içerisinde çekinmiş olduğu vesikalık fotoğrafa ihtiyaç duyulur. İşlemler için başvuru formları satış noktalarından sağlanır.
Online başvuruda bulunacak kişiler, kendi oluşturacakları dijital fotoğrafları başvuru formuna ekleyerek ve başvuru formunda istenen bilgileri eksiksiz doldurarak başvurularını gerçekleştirirler. İndirimli Müze Kartı sağlayacak kişiler, her iki ortam için de indirime kaynak oluşturacak belgeleri ibraz etmek zorundadırlar.
Müze Kart Kimlere Ücretsiz?
Kültür ve Turizm Bakanlığı bazı kişilere pozitif ayrımcılık yaparak, Müze Kartı’nı ücretsiz olarak sağlar. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarında görevli öğretmenlere, 18 yaş altı öğrencilere, 65 yaş üstü vatandaşlara Müze Kart ücretsiz olarak sağlanır.
Bu kişilerin durumlarını belirtir öğrenim belgeleri, kurum kimlik kartı gibi belgeleri başvurularda yanlarında bulundurmaları gerekir. Online başvuralar için bu belgeler dijital olarak sağlanabilir.
Müze Kart Fiyatları 2023
Müze Kartı fiyatları Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ekonomik takvimlere göre belirlenir. 2023 yılı için bakanlık tam kart için 60 TL, indirimli kart için 30 TL fiyat belirlemiştir. Güncel fiyatlara erişim sağlamak isteyen ziyaretçiler, muze.gov.tr adresini ziyaret edebilirler.
Müze Kart Öğrenci – Öğrenci Müze Kartı
Müze Kart öğrenci uygulamalarında 18 yaş altı, 18 yaş ve üzeri olmak üzeri iki farklı uygulamaya yer verilmiştir. 18 yaş altında bulunan öğrenciler, öğrenim durumlarını belirtir belgelerle başvuruda bulunduklarında kart işlemleri için herhangi bir ücret ödemezler.
18 yaş ve üzerinde yer alan öğrenciler, fiyat avantajlarından faydalanarak indirimli Müze Kart alabilirler. Ortaöğretim, yükseköğretim, ön lisans ve lisans programlarına yerleştirilmiş KKTC vatandaşı öğrencileri ve diğer ülke vatandaşları da, Müze Kart öğrenci indirimlerinden faydalanabilirler.
İş Bankası Müze Kart (Maximum Kart)
İş Bankası tarafından sağlanan Maximum Kart sahipleri, kartlarını herhangi bir ücret ödemeden müze ve ören yerlerine girişlerde kullanabilirler. Maksimum kart için sağlanan girişler, 1 ay süreler için geçerlidir.
Kart sahibine herhangi bir ek ücret bindirmeyen bu uygulama, kart sahibi tarafından yıl içerisinde istenildiği zaman kullanılabilme özelliğine sahiptir. Müze kart ile giriş sağlanan tüm konumlara, Maximum kart ile giriş imkanı mümkündür.
Müze Kartın Geçerli Olduğu Yerler
Müze Kartı’ın kullanım alanlarının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından genişletilmesi ile artık 350’den fazla tarihi ve kültürel konum tek kartla giriş imkanına kavuştu. 2022 yılında alınan kararlarla milli sarayların birçok bölümü de Müze Kartı ile girişlere açıldı.
Alanya Kalesi, Alanya Müzesi, Antalya Müzesi, Olympos, Patara Örenyeri, Side Müzesi ve örenyeri, Anemurium Örenyeri, Mamura Kalesi, Kız Kalesi, Kapatokya’da bulunan birçok kültürel ve tarihi yer, Müze Kartı ile girişlere uygun konumdadır.
Müze Kartın Geçersiz Olduğu Yerler
Müze Kartı, Topkayı Sarayı’nın dahilinde bulunan Harem Dairesi ve sarayı bazı özel bölümlerine girişlerde geçersizdir. Ayrıca Beykoz Cam Müzesi, Aya İrini Anıtı, Efes Örenyeri dahilinde bulunan Yamaçevler, Sedir Adası, Göreme Açıkhava Müzesi dahilinde bulunan Karanlık Kilise, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi dahilinde Serçe Limanı Cam Batığı Sergi Salonu, Müze Kartı’nın geçerli olmadığı yerlerdendir. Ayrıca kültürel ve tarihi zenginlikleri ile bilinen Nevşehir dahilinde bulunan bazı ören yerlerine de, Müze Kart için kısıtlamalar bulunur.
Müze Kart Ne İşe Yarıyor – Müze Kart Avantajları
Tarihi ve kültürel zenginlikleri ile önemli bir yere sahip olan Türkiye, turizmin cazibe merkezleri arasında yer alır. Bu zenginliklerin yerinde görülmesi için yasal mevzuat gereği, Müze Kartı kullanılması veya giriş bileti alınması gereklidir.
Ziyaretçiler her bir giriş noktasında farklı giriş ücreti ödemektense, Müze Kartı avantajlarını kullanarak birden fazla konuma tek bir ücretle giriş sağlayabilirler. Bu durum ziyaretçilere daha ekonomik giriş konuşları sunarken, aynı zamanda da konforlu kullanım kolaylığı sağlar.
Müze kartı’nın avantajları sadece müze ve ören yerleri için avantaj sağlamaz. Devlet Opera ve Balesi’nin yerleşik sahnelerinde de izleyiciler kartın avantajlarını kullanarak, %20 indirimli gösterimleri izleme şansı elde ederler. Müze Kartı, Devlet Tiyatroları yerleşik sahneleri için de %25’e varan indirim avantajı sağlar.
İstanbul şehir hatları tarafından düzenlenen boğaz turları, Müze Kart sayesinde %25, %25 oranında fiyat avantajı sağlar. Rahmi M. Koç, Sadberk Hanım Müzesi, Pera Müzesi gibi birçok özel teşebbüs oluşumu müzelerde Müze Kart için indirimli giriş tarifesi uygular.
Müze Kart Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Müze Kart işlemleri gerçekleştirilirken, başvuru formunda yer verilen bilgilerin doğruluğunun mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Çünkü işlemler gerçekleştikten sonra düzeltme imkanı bulunmaz. Satış onayı gerçekleştikten sonra kartın iptali mümkün değildir.
Online başvuru işlemlerini gerçekleştiren kullanıcılar, gelen doğrulama kodunu başvuru alanında ilgili alana kodlama yaptıktan sonra işlemi tamamlamalıdır. İşlemlerde herhangi bir sorun oluşması durumunda, uygulama sayfasında yer verilen 444 MÜZE (6893) çağrı merkezi ile iletişime geçilmelidir.
Müze Kart Kayıp İşlemleri
Müze Kartı’nı hata sonucu kaybeden veya çaldıran kişiler, kartın başkaları tarafından kullanılmasının önüne geçmek için, en yakın başvuru noktasına bizzat veya uygulama sayfasında yer verilen iletişim hattından başvuru yapmaları gerekir. Ziyaretçiler kartlarını kullanıma kapatarak önlem alabilecekleri gibi, 60 TL ödeme gerçekleştirerek yeni kartlarına da sahip olabilirler.