Gezilecek Yerler

Manisa Gezilecek Yerler

Osmanlı Devleti’nden miras kalarak Şehzadeler Şehri olarak kabul edilen Manisa gezilecek yerler zenginliğine sahip olan bir şehirdir. Tarihe tanıklık eden eserleri, yöresel lezzetleri ve doğal zenginlikleri ile insanlara dolu dolu gezi imkanı sağlar. Bölgenin dikkat çeken şehirlerinden olan Manisa’nın mutlaka gezilmesi gereken yerlerinin isimleri;

Spil Dağı Milli Parkı

Spil Dağı Milli Parkı

Şehrin gezilmesi gereken doğal zenginliklerinden ilki Spil Dağı Milli Parkı’dır. Parka ismini veren içinde bulunan 1513 m yüksekliğe sahip olan dağdır. Dağ eteklerinde mağara, göl, kaya, lapya ve kaya gibi kalıntılar vardır. Ayrıca bitki örtüsü bakımından zengin olması dağın 1961 tarihi itibariyle milli park statüsüne sahip olmasını sağlamıştır.

Spil Dağı Milli Parkı içerisinde 600 m yüksekliğe ulaşan Sülüklü Göl dikkat çeker. Çok sayıda bitkiye sahip olan milli park içerisinde lale, defne, çiğdem, böğürtlen, menekşe ve ardıç gibi bitkiler vardır. Bu bitkiler arasında endemik bitki özelliğine sahip olan Manisa lalesi (Spil lalesi) dikkat çeker.

Gezmek için Spil Dağı Milli Parkı’nı tercih edenlerin 14 TL giriş ücreti ödemeleri gerekir. Giriş yapan kişiler dağda doğa yürüyüşü ve piknik yapma imkanı bulurlar.

Manisa Mevlevihanesi

Manisa Mevlevihanesi

Şehzadeler ilçesinde bulunan Manisa Mevlevihanesi 1368-1369 tarihi arasında yapılmış olan tarihi mekandır. Tarihi mekanın yapılmasını sağlayan kişinin ise Saruhanoğulları Beyliği’nden İshak Çelebi olduğu rivayet edilir.

Spil Dağı yolu üzerinde bulunan Manisa Mevlevihanesi zaman içerisinde tahrip olmasına rağmen 1960 yılında restorasyon geçirmiştir. Dönem içerisinde şehirde farklı amaçlarla kullanılan yapı günümüzde Mevleviliği tanıtmak amacıyla kullanılır. Bu amaçla da Etnografya Müzesi özelliğine sahip durumdadır. Yapı içerisinde Mevlevilikle ilgili resim, eşya, hücre ve derviş figürleri vardır.

Niobe Ağlayan Kaya

Niobe Ağlayan Kaya

Manisa’daki doğal güzelliklerin birisi Niobe Ağlayan Kaya isimli anıttır. Anıtın ortaya çıkışıyla ilgili rivayetler kayanın Frigyalılar dönemine dayandığını ortaya koyar. Anlatılan rivayetlere göre Frigya Kralı Tantalos’un kızı Niobe öldürülen 12 çocuğunun arkasından sürekli ağlar. Onun haline üzülen Zeus ise Niobe’yi taşa çevirir. Böylelikle Niobe Ağlayan Kaya ortaya çıkar.

Anıtın Ağlayan Kaya ismini almasının nedeni yandan bakıldığında kadın suretine benzemesidir. Ayrıca kayada göz şeklini alan bölümlerin varlığı ve bu bölümlerden su akmasıdır. Ancak zaman içerisinde su akışı yok olmuştur. Mitoloji ile ilgilenen kişilerin ilgisi çeken bu anıt şehre 4 km uzaklıkta bulunur. Yıl boyu ziyaret edilebilen kayanın bulunduğu alana giriş için ücret talep edilmez.

Manisa Kalesi

Manisa Kalesi

Manisa’daki tarihi yapılar arasında Manisa Kalesi bulunur. Kalenin yapılış tarihi hakkında edinilmiş net bilgi yoktur. Ancak tarihi yazmalarda M.S 17 yıllarında yaşanan depremde yıkıma uğradığı ifade edilir.

Tarihi kale beşgen yapıya sahiptir ve kalenin çevresinde toplamda 13 kule bulunur. Bizans izlerini taşıyan kale zaman içinde birkaç kez restorasyondan geçmesine rağmen günümüzde de iyi durumda değildir. Ziyaret ederek tarihi kaleye ait kalıntıları görmek isteyenlerin haftanın 7 gününde ücretsiz olarak ziyaret etmeleri mümkündür.

Muradiye Cami

Muradiye Cami

Şehir merkezinde bulunan Muradiye Cami Osmanlı eserlerindendir. Osmanlı padişahı 3.Murat için yapılan caminin planını Mimar Sinan yapmıştır. Külliye içerisinde yer alan caminin yapılış tarihi ise 1583-1585 tarihleridir.

Osmanlı mimarisinin en belirgin şekilde taşıyan camilerden olan Muradiye Cami T planlı olarak tasarlanmıştır. Camide bulunan minare sayısı 2’dir. Caminin kapısı ve çeşitli bölümlerinde kakma ve fildişi örneklerine rastlanır. Şehrin merkezinde yer alan cami günümüzde ibadet için kullanılmaya devam eder. Bu nedenle yıl boyu girilmesi mümkündür.

Manisa Müzesi

Manisa’ya gidilince gezilmesi gereken bir yer de Manisa Müzesi’dir. Saruhan Mahallesi’nde bulunan müze Muradiye Külliyesi sınırları içerisindedir. Müzenin açılış tarihi 29 Ekim 1937’tir. Külliyenin imaret ve medrese bölümlerine oluşturulmuş olan müzede şehirde yapılan kazılarda çıkarılan ürünler sergilenir. Ayrıca yörenin tanınmasını sağlayacak eserlere de yer verilir.

Sultan Cami

Manisa’da gezilmesi gereken camilerden birisi Sultan Cami’dir. Osmanlı eserlerinden olan caminin yapılmasını sağlayan Kanuni’nin annesi Ayşe Hafsa Sultan’dır. Oğlunun Manisa şehzadeliğini yapması nedeniyle 1522 yılında caminin yapılmasını istemiştir.

Yapımı Mimar Acem Ali’ye ait olan caminin çevresine zaman içerisinde medrese, hamam, sübyan mektebi ve darüşşifa gibi yapılar eklenerek külliye özelliğine kavuşması sağlanmıştır.

Tarihi cami 2 minareli yapıda olup yapımında kesme taş ve tuğlalardan yararlanılmıştır. Minberi mermer olarak tercih edilen camide kabartma ve oymalara rastlanır. Tarih boyunca birden fazla restorasyon geçiren cami son restorasyonunu 2007 yılında geçirmiş olup bu tarihten beri ibadet ve ziyarete açıktır.

Ayşe Hafsa Sultan Tıp Tarihi Müzesi

Tıpa ilgi gösteren kişilerin Manisa’da görmeden geziyi tamamlamamaları gereken yerler içinde Ayşe Hafsa Sultan Tıp Tarihi Müzesi yer alır. Müze Osmanlı eserlerinden olan Sultan Cami Külliyesi’nin Darüşşifa bölümünde 2013 yılından beri hizmet verir.

Celal Bayar Üniversitesi’ne bağlı olarak ziyarete açılmış olan müzede sergilenen eserler ise şunlardır;

  • Osmanlı devleti tıp aletleri
  • Bal mumundan yapılan heykeller
  • Minyatür tablolar
  • Animasyon filmleri
  • Hat yazılı tablolar
  • Göz ameliyatı görselleri
  • Dağlama tedavi görselleri
  • Akıl hastalığı tedavi görselleri

Müzenin ziyaret saatleri 09.00-17.00 arasında olup ücretsiz gezilir.

Yeni Han

Manisa’daki tarihi yapılar içinde Yeni Han bulunur. Merkeze bağlı Anafartalar Mahallesi’nde bulunan han 18.yüzyılda inşa edilmiştir. Hanı yaptıran kişi olarak ise Karaosmanoğlu Hacı Sadık Bey’in ismi geçer.

1800’lü yıllarda yapılan han zaman içerisinde tahrip olduğu için 2001 yılında restore edilmeye başlamış ve restorasyon 2004 yılında tamamlanmıştır. Restorasyonun ardından han içinde dükkan ve kafe gibi işletmeler hizmet vermeye başlamıştır. Günümüzde şehrin alışveriş ve zaman geçirmek için tercih edilen yerlerinden birisi konumundadır.

Mesir Tabiat Parkı

Mesir Tabiat Parkı

Manisa Mesir Tabiat Parkı şehrin ünlü mesir macununun yapımında kullanılan bitkilere ev sahipliği yapan bir parktır. 2008 tarihinden beri tabiat parkı statüsünde bulunan yer Yunusemre Belediyesi himayesinde bulunur.

Tabiat parkı toplamda 7,4 hektar büyüklüğündedir. Bu alanda Osmanlı için önemli olan mesir macunun yapılmasını sağlayan bitkiler yetiştirilir. Bunun dışında fauna ve flora açısından zengin bir alandır. Bitki ve canlı tabiatıyla iç içe olmak isteyen kişiler tarafından tercih edilen bir adrestir.

Aigai Antik Kenti

Manisa antik kente sahip olan şehirler arasındadır. Aigai Antik Kenti şehrin en önemli antik kentidir. Nemrut Kale ve Aiolis ismiyle de anılmakta olan antik kent şehrin merkezinden 50 km uzaktır.

Antik kentin bulunduğu alanda meclis binası, sur, agora, macellum ve stadyum gibi yapılar vardır. Helenistik Dönem’de yapıldığı düşünülen kentte Kültür Bakanlığı’na bağlı kazılar günümüzde devam eder. Bu kentin en önemli özelliği ise ünlü tarihçi Heredot’un bahsettiği 12 Aiol içerisinde bulunmasıdır.

Thyateira Tepe Mezarları

Şehirde görülmesi gereken kalıntılar arasında Thyateira Tepe Mezarları bulunur. Akhisar ilçesi topraklarında bulunan mezarların milattan önceki döneme ait olduğu bilinir.

Thyateria Tepe Mezarları’nın bulunduğu alanda tarihi Thyateria Kilisesi kalıntıları bulunur. Kilisenin kalıntılarına önem veren Hristiyanlar yıl boyu mezarların bulunduğu alanı ziyaret ederler. Antik kent özelliği taşıyan alanın ziyaret edilmesi için 12,5 TL giriş ücretinin verilmesi gerekir.

Akhisar Müzesi

Akhisar Müzesi

Manisa merkezi dışındaki tarihi yerleri görmek isteyen kişiler için Akhisar Müzesi önemli bir adrestir. Manisa’nın ilçesi olan Akhisar’da bulunan müze 2012 yılından beri hizmet verir. Müzenin bulunduğu bina 1933 yılında hastane olarak yapılmış olup zaman içerisinde okul ve öğretmen evi olarak kullanılmıştır.

2012 yılında müzeye tahsis edilen binada günümüzde 11 bölüm bulunur. Bu bölümlerde tarihi dönemlerden kalan arkeolojik eserler bulunur. Bu eserler arasında fosiller, mühürler, seramikler, takılar, gümüş kaplar ve kandiller yer alır.

Bu eserler dışında müzede oluşturulan etnografya bölümü Osmanlı ve Akhisar tarihini ortaya koyan ürünlere ev sahipliği yapar. Akhisar Müzesi’nin Pazartesi günleri dışında 08.00-19.00 saatlerinde ziyaret edilmesi mümkün olur. Müze için giriş ücreti 40 TL olarak belirlenmiş olup müze kart geçerlidir.

Marmara Gölü

Manisa ilinin doğal zenginliklerinden birisi Marmara Gölü’dür. Alüvyal set göllerinden olan Marmara Gölü yeşillik ve doğallığı nedeniyle gezmek için gidilen adreslerdendir. Şehir merkezine 55 km uzaklıkta bulunan göl özellikle hafta sonlarında tercih edilen bir yerdir. Balık tutmayı sevenler ve ailesi ile piknik yapmayı düşünenler sık sık göl çevresine giderek vakit geçirirler.

Sardes Antik Kenti

M.Ö 1300 yıllarında kurulan ve Lidya Devleti’nin başkenti olan Sardes günümüzde Manisa’ya bağlı Salihli toprakları üzerindedir. Manisa gezilerinin vazgeçilmez rotası olarak antik kent günümüze kadar ayakta kalmayı büyük ölçüde başaran antik kentlerdendir.

Sardes Antik Kenti’ne gelen kişilerin kent sınırlarında görebileceği pek çok yapı vardır. Bunlar hamam, kütüphane, dükkan, tapınak, sinagog, arıtma evi, akropol, mahkeme binası ve mezarlardır. Ayrıca antik kent ilk paranın basıldığı yer olma özelliğini taşır.

Bu nedenle yabancı ülkelerden de ziyaretçi kabul eden bir yerdir. 1800’lü yıllardan beri kazı çalışmalarının yapıldığı Sardes Antik Kenti yıl boyu ziyarete açıktır. Ziyaret saatleri 08.00-17.00 olan antik kente giriş ücreti ise 50 TL’dir.

Kurşunlu Şelalesi

Kurşunlu Şelalesi

Salihli ilçesinde gezilen yerler içinde Kurşunlu Şelalesi vardır. Bu şelalenin denizden yüksekliği 111 metredir. Kaplıca olarak anılan Kurşunlu Şelalesi’nin sularının şifalı olduğuna inanılır. Bu nedenle sağlık sorunu yaşayan kişiler şifa amacıyla şelaleyi tercih ederler.

Şelale sularının romatizma, kadın hastalığı, astım hastalığı, cilt hastalığı ve eklem hastalığını tedavi ettiğine inanılır. Kurşunlu Şelalesi’nden yararlanmak isteyenler için tesisler yapılmıştır. Bu tesisler konaklama imkanı da verir. Kaplıcalardan yararlanan kişiler aynı zamanda tesislerde piknik yapma imkanı da bulurlar.

Kız Köprüsü

Manisa’daki tarihi yapılar arasında Kız Köprüsü olarak anılan yapı da bulunur. Salihli ilçesi sınırlarında bulunan köprünün yapılış tarihi net değildir. Ancak günümüze kadar gelmiş olması yöre açısından önemli bir yer olmasını sağlamıştır. Köprünün uzunluğu ise 97,5 metredir.

Sandal Divlit Volkan Konisi

Manisa’da yer alan volkanik alanlar arasında Sandal Divlit Volkan Konisi bulunur. Bu koni Kula’da gerçekleşen volkanik hareketlenmeler sonucunda oluşmuştur. Genç volkan yapılarından olan koni 2013 yılından beri hizmet veren Kula/Salihli Unesco Global Jeoparkı sınırları içerisinde bulunur.

Jeopark içerisinde bulunan volkan konisi insanlar tarafından ziyaret edilir. Bunun için ziyaretçilerin ortalama 750 metre olan ahşap merdivenlere sahip yolu kat etmeleri gerekir. Böylelikle ülkede benzeri olmayan bir alanın görülmesi mümkün olur.

Bu park ve volkan konisi yer bilimcilerin günümüzdeki ilgi odaklarından birisidir. Yıl boyunca ziyaret edilebilen jeoparkta ziyaretçilerden ücret alınmaz. Bu nedenle eğitim amacıyla da ziyaret oldukça fazladır.

Kula Peri Bacaları

Kula Peri Bacaları

Manisa’daki gezilip görülecek yerler arasında Kula Peri Bacaları’na da yer vermek gerekir. Kula ilçesinde bulunan peri bacaları Kula volkanik hareketleri sonucunda ortaya çıkmıştır. Açık hava müzesi olarak gezilebilen Kula Peri Bacaları Nevşehir’de bulunan peri bacalarından daha genç özelliktedir.

Peri bacaları Kula ilçesinde bulunan Gediz Nehri’ne yakın bir konumdadır. Yol boyu sağlı ve sollu şekilde sıralanan peri bacalarına ulaşım için araç kullanmak gerekir. Araçlarla bacalara kadar ulaşarak gezmek mümkündür. Ücretsiz geziye açık olan peri bacaları 24 saat boyunca ziyaret edilebilir.

Tarihi Kula Evleri

Manisa Kula’da görülmesi gereken tarihi yerler içinde Tarihi Kula Evleri vardır. Toplamda 3 bin adet olan evler Rum mimarisi ile Osmanlı mimarisine uygun olarak yapılmışlardır. Bu evlerden 1200 tanesi devlet tarafından tescillenmiş ve koruma altına alınmış durumdadır.

Tarihi Kula Evleri Osmanlı ev kültürünün yaşanmasına yardımcı olacak özelliklere sahiptirler. Bu nedenle genellikle avlulu ve 2 katlıdırlar. Bu evlerin yapımında kullanılan malzeme ise ahşaptır. Araçlarıyla Kula ilçesine gelen kişilerin evleri dışarıdan ziyaret etmesi mümkündür.

Philadelphia St. Jean Kilisesi

Philadelphia St. Jean Kilisesi

Manisa’da bulunan gezilebilecek son yer Philadelphia St. Jean Kilisesi’dir. Tarihi kilise Alaşehir’e ev sahibi olan Philadelphia kentinden geriye kalmış olan tarihi yerdir.

Tarihi kilisenin yapılış tarihi M.S 6.yüzyıldır. Kalıntı halinde olan kilise bölgenin geçmişteki en önemli kiliselerinden birisi olma özelliğindedir. Kiliseyi merak eden kişilerin Manisa’dan Alaşehir ilçesine ulaşmaları gerekir.

İlçe merkezindeki Soğuksu Mahallesi’ne bağlı olan kilise 09.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Kilisenin bulunduğu yer Alaşehir Ören Yeri olarak da isimlendirilir. Buraya girmek isteyenlerin ise ücretsiz olarak giriş yapmaları mümkündür.

Manisa Hakkında Bilgiler

Türkiye’nin 81 ili içindeki şehirlerden birisi Manisa’dır. Geçmişi Hitit dönemine dayanan Manisa konum olarak Spil Dağı’nın eteklerindedir. Hititler dışında şehir Frigya, Lidya, Büyük İskender, Makedon, Pergamon uygarlıklarına ev sahipliği yapmıştır. Bunların dışında Saruhan Beyliği, Osmanlı Devleti ve Roma hakimiyetinde bulunmuştur.

Ülkenin en kalabalık şehirleri listesinde 14.sırada bulunan Manisa’nın 2022 yılı nüfusu 1468729 kişidir. Şehrin en kalabalık ilçesi Yunus emre ilçesidir. Öğrencilerin ilgi gösterdiği şehirlerden olan Manisa, Celal Bayar Üniversitesi’ne sahiptir.

Ege Bölgesi’nin kalabalık şehirlerinden olan Manisa mesir macunu, Sultaniye üzümü, Akhisar gazozu, Kırkağaç kavunu ve maden suyu ile ünlü olan şehridir. Özellikle Sultaniye üzümü Dünya pazarında bilinirliğe sahiptir.

Manisa Nerede?

Şehzadeler Şehri olarak bilinen Manisa Ege Bölgesi’nde bulunur. Bölgenin Kıyı Ege bölümünde yer alan şehir Kütahya, Uşak, Denizli, İzmir, Aydın ve Balıkesir ile komşudur.

Manisa’ya Nasıl Gidilir?

Manisa’ya gitmek için 3 farklı ulaşım yolunun kullanılması mümkündür. Uçak ile ulaşım tercih eden kişiler İzmir uçuşunu kullanırlar. Uçakla İzmir’e gelen kişiler şehre hizmet sunan otobüsler aracılığıyla 60 km mesafedeki Manisa’ya giderler.

Manisa’ya gitmek için karayolunu tercih eden kişilerin ise bulundukları konumda Ege Bölgesi veya Manisa karayolunu tercih etmeleri gerekir. Demir yolu ile yolculuk tercih edenlerin Ankara, İstanbul veya Eskişehir üzerinden tren yolculuğu ile Manisa’ya ulaşmaları mümkündür.

Manisa’ya ulaşan kişiler ortalama 3 gün içinde şehri gezmeyi tamamlarlar. Gezi için kendi araçlarını kullanabilecekleri gibi araçta kiralamaları mümkündür. Bu sayede araçla şehrin ilçelerinde bulunan tarihi yerleri de gezme fırsatı bulurlar.

Manisa’ya Ne Zaman Gidilir?

Ege Bölgesi’nde yer alan Manisa karasal iklimin etkisi altındadır. Bu nedenle kış ayları yoğun yağışlı olarak geçer. Gezi için tercih edilebilecek zamanlar bu nedenle bahar ve yaz aylarıdır. Bunun dışında şehirde Mesir Macunu Festivali her yıl düzenlenir. Şehre gelmişken festivale de katılmak isteyenlerin ise Nisan ayını tercih etmeleri gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu