Gezilecek YerlerİstanbulMüzeler

İstanbul’un Tarihi Yerleri

Kuruluşu M.Ö 1000 yıllarına dayanan İstanbul’un tarihi yerleri tarihe ilgi duyanların dikkatini çeker. Camilerden kulelere, saraylardan çarşılara ve müzelere kadar pek çok tarihi yer ziyaretçisini bekler. Bu tarihi yerler ücretli ve ücretsiz olarak ziyaret edilerek tarihe tanıklık etmek isteyenlerin zevkine hitap eder.

İstanbul’da bulunan önemli tarihi yerler şunlardır;

  • Ayasofya Müzesi
  • Galata Kulesi
  • Kız Kulesi
  • Dolmabahçe Sarayı
  • Topkapı Sarayı
  • Yerebatan Sarnıcı
  • Sultan Ahmet Camii
  • Kapalıçarşı
  • Süleymaniye Camii
  • Mihrimah Sultan Külliyesi

İstanbul’da bulunan tarihi yerler Anadolu ve Asya Yakası’nda ziyaretçilerini bekler. Bu tarihi yerlerin 365 gün boyunca ziyaret edilmesi mümkündür.

Ayasofya Müzesi

Ayasofya Müzesi

Geçmişi M.S 6 yüzyıla dayanan Ayasofya ilk olarak katedral olarak inşa edilmiştir. İstanbul’un Bizans’tan alınmasının ardından önce camiye sonra da müzeye çevrilerek ziyaretçileri ağırlamaya başlamıştır. 2020 yılına kadar müze olan Ayasofya günümüzde cami olarak ibadete açıktır.

Ayasofya Bizans ve Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan bir yapıya sahiptir. Ayrıca caminin bahçesinde Osmanlı padişahları için yapılan türbeler vardır. Camiyi görmek ve ibadet etmek isteyen kişiler haftanın 7 günü ziyaret edebilirler. Cami ilan edildiği için giriş için ücret ödenmesi gerekmez.

Galata Kulesi

Galata Kulesi

Galata Kulesi İstanbul’da gezilmesi gereken önemli tarihi yerlerdendir. Kule Bizans döneminde 528 yılında ahşaptan inşa edilmiştir. Ahşap halinin yangında kül olmasının ardından 1300’lü yıllarda Cenevizliler tarafından taş malzeme ile yeniden inşa edilmiştir. Denizcilere yol göstermesi için kullanılan kule günümüzde ziyarete açıktır.

Galata Kulesi’ne gelen kişiler kulenin üst bölümüne çıkarak İstanbul manzarasını izleme imkanı elde ederler. Ayrıca kulede hizmet veren mekanlarda zaman geçirme imkanı bulurlar. Müze kartın geçerli olmadığı kuleye giriş için vatandaşların 15 TL ücret ödemeleri gerekir.

Kız Kulesi

Kız Kulesi

İstanbul’un tarihi kulelerinden biri de boğazda yer alan Kız Kulesi’dir. Kule M.Ö 410 yılında Atinalılar tarafından inşa edilmiştir. Tarihte gemilerin denetlenmesi için kullanılan kule günümüzde restoran olarak hizmet verir. Bu nedenle romantik yemeklerin vazgeçilmez adresi konumundadır.

İstanbul’un Üsküdar semtinde bulunan Kız Kulesi boğazı izlemek ve yemek yemek için ziyaret edilir. Kuleye giriş için ödenmesi gereken ücret 25 TL’dir. Ayrıca restoran bölümünde tercih edilen menü ve içecekler için gerekli ücretin ödenmesi gerekir.

Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı İstanbul’un tarihe tanıklık yapan yapılarından biridir. Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saray olması nedeniyle Türk vatandaşları tarafından ayrı bir öneme sahiptir. Ayrıca boğaz kenarında olması sebebiyle çok fazla insanın ziyaret ettiği bir mekandır.

Dolmabahçe Sarayı 1853 yılında yapılmış olup Osmanlı padişahları tarafından kullanılmıştır. 1984 yılında müzeye çevrilen saray günümüzde haftanın 6 günü ziyarete açıktır. Müzeyi ziyaret etmek isteyen kişilerin Selamlık, Haremlik ve her iki bölüm için ayrı ayrı ücret ödemeleri gerekir.

Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı

İstanbul’da yer alan tarihi yerler arasında Topkapı Sarayı da vardır. Topkapı Sarayı İstanbul’un fethinden sonra 1478 tarihinde yapılmıştır. Saray toplamda 6 bölümde oluşan bir yapıdadır. Osmanlı padişahları tarafından kullanılan saray 1924 yılında müzeye çevrilerek ziyarete açılmıştır.

Topkapı Sarayı’nda günümüzde Osmanlı’dan kalma eserler sergilenir. Saray içerisinde yer alan müzeyi gezmek isteyen kişiler Salı günü dışında 6 gün gezme imkanı bulurlar. Giriş ücreti ise 80-110 TL arasındadır.

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı Bizans döneminde inşa edilen bir yapıdır. Bizans dışında Osmanlı döneminde de kullanılan sarnıç 170 metre uzunluğuna sahiptir. Dikkat çekici mermer sütunlara sahip olan sarnıç turistlerin İstanbul’da görmeyi istediği tarihi mekanların başında gelir.

İstanbul’un Fatih semtinde bulunan sarnıç 7 gün boyunca ziyarete açıktır. Sarnıçta müze kart geçerli değildir. Bu nedenle giriş ücreti ödenmesi gerekir. Öğrenciler için 5 TL olan bu ücret yetişkinler için 15 TL’dir.

Sultan Ahmet Camii

Sultan Ahmet Camii

Sultan Ahmet Camii İstanbul tarihi camilerinin başında gelir. Sedefkar Mehmet Ağa tarafından Osmanlı padişahı I.Ahmet adına yaptırılan caminin yapılış tarihi 1616 yılıdır. 7 minareye sahip olan cami üzerinde bulundurduğu çiniler sayesinde Blue Mosque olarak anılır. Bu nedenle yabancı turistlerin ziyaret akınına uğrar.

Sultan Ahmet Camii’ni gezmek ve ibadet için tercih edecek kişilerin 24 saat gelmeleri mümkündür. Camiye girmek için ücret talep edilmez. İstanbul’un Fatih semtinde olan cami aynı zamanda Ayasofya Camii’nin karşısında bulunur.

Kapalıçarşı

Kapalıçarşı

1461 yılında yapılan Kapalıçarşı İstanbul’a giden her insanın mutlaka ziyaret ettiği tarihi mekanlardandır. Günümüzde 3600 dükkanla hizmet veren çarşı alışveriş için tercih edilir. Kapalıçarşı 4500 metrekarelik bir alanda kurulmuş olup 22 kapısı vardır. Bu çarşıya gelen kişilerin kaybolmaları mümkündür.

Kapalıçarşı’ya gelen kişiler altından halıya, baharattan hediyelik eşyaya kadar pek çok eşyayı satın alma imkanı bulurlar. Çarşıya giriş içinse ücret ödenmesi gerekmez.

Süleymaniye Camisi

Süleymaniye Camisi

İstanbul’da ziyaret edilmesi gereken tarihi yerler arasında Mimar Sinan tarafından yapılmış olan Süleymaniye Camisi de bulunur. Cami 1551-1556 yılları arasında yaptırılmış olup külliye özelliğine sahiptir. Günümüzde ibadet için kullanılan cami aynı zamanda Kanuni Sultan Süleyman ve ailesinin türbelerine ev sahipliği yapar.

Fatih semtinde bulunan Süleymaniye Camisi’nin haftanın tüm günlerinde ziyaret edilmesi mümkündür. Girişi ise ücretsizdir.

Mihrimah Sultan Külliyesi

Mihrimah Sultan Külliyesi

İstanbul’un tarihi yerlerini görmek isteyen kişilerin gezebilecekleri yerlerden birisi de Mihrimah Sultan Külliyesi’dir. Külliye Mimar Sinan tarafından yapılmıştır ve yapılış tarihi 1562-1565’tir.

1565 yılında yapımı tamamlanan külliye içerisinde şu yapılar vardır;

  • Cami
  • Çeşme
  • Medrese
  • Han
  • İmaret
  • Su yolu
  • Sübyan mektebi

Mimar Sinan tarafından yapılmış olan külliye eşsiz bir mimariye sahiptir. Bunda mimarın sultana aşık olmasının etkisi büyüktür. İstanbul Üsküdar semtinde bulunan külliyenin yıl boyu ziyaret edilmesi mümkündür. Ziyaret etmek isteyen kişilerin ücret ödemelerine gerek yoktur.

Ayrıca,

Gezdikçe göreceğimiz, gördükçe keşfedeceğimiz daha çok yer var! Kocaman Dünya, bizim onunla tanışmamızı bekliyor ❤️

Sitemizde, sana fikir olacak onlarca içerik var. Bu yılın “gezilecek yerler” listesini birlikte hazırlıyoruz!

Instagram hesabımızı takip ederek paylaştığımız özel klip ve görsellerden anında haberdar olabilirsin. Ruhunda keşfetmek olan insanların topluluğuna hoş geldin!

@gidelimmi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu