Gezilecek Yerler

Erzurumda Gezilecek Yerler

Tarihi geçmişi, kültürü ve sahip olduğu doğal güzellikleriyle Erzurumda gezilecek yerler bakımından zengin olan şehirler arasında yer alır. Ülkenin kış turizmine de önemli katkı sağlayan şehir yıl boyunca ziyaretçi kabul eder. Şehre ilk defa gelecek kişilerin gezilecek yerler hakkında bilgi sahibi olmaları gezilerinin keyifli geçmesine yardımcı olur.

Erzurum’da Görülmesi Gereken Yerler Listesi

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük şehirlerinden birisi olan Erzurum’da şelale, cami, medrese, müze ve park gibi görülmesi gereken çok sayıda yer vardır. Gezilerin kolaylaşması için görülmesi gereken yerler listesinin hazırlanması yardımcı olur.

Erzurum’da görülmesi gereken yerler listesi şu şekildedir;

  • Üç Kümbetler
  • Tortum Şelalesi
  • İbrahim Paşa Camii
  • İstanbul Kapı
  • Erzurum Kalesi
  • Yakutiye Medresesi
  • Çifte Minareli Medrese
  • Erzurum Arkeoloji Müzesi
  • Nene Hatun Milli Parkı
  • Çoruh Vadisi
  • Balıklı Köyü
  • Rüstem Paşa Bedesteni
  • Çoban Dede Köprüsü
  • Aziziye Tabyası
  • Öşvank Kilisesi
  • Erzurum Saat Kulesi
  • Pasinler Kaplıcası
  • Palandöken Kayak Merkezi
  • Erzurum Atatürk Evi
  • Erzurum Ilıca Kaplıcası
  • Lala Paşa Camii
  • Narman Peribacaları
  • Erzurum Ulu Camii

Bu adreslerin gezilip görülmesi için birkaç gün ayrılması gerekir. Ayrıca şehirdeki bazı yerlerin ziyaret saatleri belirlenmiştir ve ziyaret için uygun saatlerin tercih edilmesi gerekir.

Üç Kümbetler

Şehirde görülmesi gereken en önemli tarihi eserler arasında Üç Kümbetler vardır. Anadolu Selçuklu eserlerinden olan bu yapı 3 anıt mezardan oluşur. Bu mezarlardan en büyüğünün Saltuklu Beyliği hükümdarı Emir Saltuk’a ait olduğu bilgisi vardır. Geriye kalan iki anıt mezarın kimin olduğu bilgisi yoktur. Kümbetler Cumhuriyet Caddesi üzerinde olup şehir merkezine gelen kişiler tarafından ziyaret edilirler.

Üç Kümbetler

Tortum Şelalesi

Erzurum’da görülebilecek doğal güzelliklerin başında Tortum Şelalesi gelir. Şelalenin genişliği 21 m iken uzunluğu 48 m’dir. Doğal güzellikleri görmek isteyenler için önemli bir adres olan Tortum Şelalesi aynı zamanda su sporları için uygundur. Spor yapmanın dışında sahip olduğu cam teras sayesinde izleme ve fotoğraf çekme imkanı verir.

İbrahim Paşa Camii

1748 yılında yapılmış olan İbrahim Paşa Camii şehirdeki Osmanlı eserlerinden birisidir. Klasik kare planlı mimariye sahip olan cami tek kubbeli olarak inşa edilmiştir. Caminin yapımında ise mermer ve kesme taş malzemeler tercih edilmiştir. Mermer mihrabıyla dikkat çeken cami şehir merkezinde olun ziyarete ve ibadete açık durumdadır.

İstanbul Kapı

Erzurum’da bulunan İstanbul Kapı 1865-1877 tarihleri arasında yapılmış olan anıttır. Bu anıtın yapılma amacı savunma sağlamaktır. Tarihi kapının 3 ayrı girişi vardır ve yapı malzemesi olarak da kesme taş tercih edilmiştir. Zamana yenik düşen kapı 2018 yılında Yakutiye Belediyesi’nin çalışmalarıyla restore edilmiş ve yeniden kullanılmaya başlanmıştır. Şehre gelen kişilerin ilçe girişinde yapıyı görmeleri mümkündür.

Erzurum Kalesi

Tarihi Erzurum Kalesi 5.yüzyılda Roma İmparatorluğu tarafından yapılmış bir kaledir. İmparatorluk sonrasında kale Persler, Sasaniler, Araplar ve Osmanlı Devleti tarafından kullanılmıştır. Kalenin uzunluğu 2 metre olup kale içerisinde mescid ve saat kulesi vardır. Kalenin gezilmesi için Yakutiye ilçesine gitmek gerekir.

Erzurum Kalesi

Yakutiye Medresesi

Erzurum’da bulunan Yakutiye Medresesi İlhanlı Devleti zamanında 1310 yılında yaptırılmış olan bir medresedir. Medresenin mimarı Yakut Gazani olduğu için medrese Yakutiye Medresesi ismini almıştır. Motifleri ile dikkat çeken medrese günümüzde Türk İslam Eserleri Müzesi olarak işlev gören yerdir.

Çifte Minareli Medrese

Erzurum’da bulunan Selçuklu eserlerinden birisi olan Çifte Minareli Medrese şehrin önemli tarihi eserlerinden birisidir. 1253-1291 yıllarında yapılan medrese taş kabartmaları, bitki ve hayvan figürleri ile dikkat çeker. Ulu Cami yanında bulunan medrese günümüzde sergi salonu ve müze olarak işlev görür. Ayrıca bu medrese Hatuniye Medresesi olarak da halk tarafından anılır.

Erzurum Arkeoloji Müzesi

Erzurum’daki önemli müzelerden olan Erzurum Arkeoloji Müzesi 1968 yılından beri ziyarete açık olan müzedir. Bu müzede başta Erzurum olmak üzere Doğu Anadolu şehirlerinde yapılan arkeolojik kazılarda bulunan eserler sergilenir.

Nene Hatun Milli Parkı

Aziziye Tabyası’ndaki mücadelesi nedeniyle Türk kahramanları arasına adını yazdıran Nene Hatun adına yapılan parktır. Nene Hatun Milli Parkı ortalama 400 hektarlık alan üzerine kurulmuştur. Parkta Nene Hatun’un anıt mezarıyla birlikte farklı anıtlar, tabyalar ve heykeller vardır. Park şehrin Palandöken ilçesinde bulunur.

Çoruh Vadisi

Erzurum’a gelen kişilerin gezmeleri gereken yerler arasında Çoruh Vadisi bulunur. Vadi 150 km’lik Çoruh Nehri’ne ev sahipliği yapar.

Çoruh Vadisi sahip olduğu Çoruh Nehri sebebiyle yüzlerce turisti ağırlar. Vadiye gelen turistler su sporu, balık tutma ve fotoğraf çekme etkinlikleri yaparlar. Ayrıca vadide bulunan yürüyüş parkurları sayesinde trekking yapma imkanı bulurlar. Vadinin bulunduğu alan bitki ve hayvan çeşitliliğine sahiptir. Bu nedenle bitki ve hayvanları görmeleri de mümkündür.

Çoruh Vadisi

Balıklı Köyü

Tortum Gölü yakınlarında bulunan Balıklı Köyü şehirde görülmesi gereken adreslerden birisidir. Bir çeşit balıkçı köyü olan Balıklı festivallere ve etkinliklere ev sahipliği yapar. Bu nedenle ziyaret tarihini festivale uygun belirlemek keyifli zaman geçirmeye yardımcı olur. Tarihi çınar ağaçları ve evler köyde görülmesi gereken yerlerin başında gelir. Ayrıca göle komşu olunması nedeniyle göl kenarında yürüyüş yapmak mümkündür.

Rüstem Paşa Bedesteni

Erzurum’da bulunan Osmanlı Dönemi eserleri arasında Taşhan olarak da anılan Rüstem Paşa Bedesteni bulunur. Bedesten I.Süleyman’ın sadrazamı Rüstem Paşa zamanında ve 1561 yılında yaptırılmıştır.

İki katlı olarak inşa edilen bedesten kesme taşlara sahiptir. Ayrıca dikdörtgen yapıya sahip bir avlusu vardır. Günümüzde süs eşyaları satışı yapılan dükkanlara ev sahipliği yapan ve ziyarete açık olan bir yerdir.

Çoban Dede Köprüsü

Çoban Dede Köprüsü şehirdeki İlhanlı Hanedanlığı eserlerindendir. Yapılışı 13.yüzyıla dayanan tarihi köprü İpek Yolu rotasında bulunmasından dolayı tarihi öneme sahiptir.

Tarihi Çoban Dede Köprüsü’nün genişliği 8,5 m ve uzunluğu 28 m’dir. Dikkat çekici kemerlere sahip olan köprü insanlara güneşin doğuşunu ve batışını izleme imkanı verir. Bu nedenlerle farklı saat dilimlerinde insanlar tarafından ziyaret edilir. Köprünün Erzurum’a uzaklığı ise ortalama 1,5 saattir.

Çoban Dede Köprüsü

Aziziye Tabyası

Erzurum’da Osmanlı-Rus Savaşı döneminde yapılan savunmaya tanıklık etmek için ziyaret edilmesi gereken mekan Aziziye Tabyası’dır. Bu tabya Kars şehrinin korunması amacıyla inşa edilmiş olup halk ve devlet tarafından büyük mücadele verilmiştir.

Aziziye Tabyası konum olarak Nene Hatun Milli Park sınırları içerisinde bulunur. Bu alanda gözetleme kulesi, savaş silahları, toplar ve duvarlar savaşa tanıklık etmek isteyen kişileri karşılar. Ayrıca tabya C planı sayesinde dikkatleri çeker.

Öşvank Kilisesi

963-973 yıllarında inşa edildiği bilinen Öşvank Kilisesi Erzurum’a gelen Hristiyan turistlerin ziyaret ettiği yerlerdendir. İnşası Gürcü Hanedanlığı tarafından yapılan kiliseye Bizans döneminde de eklemeler yapılmış ve günümüzdeki haline kavuşmuştur.

Haçları, kabartmaları ve freskleri ile dikkat çeken kilise şehrin Uzundere ilçesinde bulunur. Erzurum’dan ilçeye toplu taşıma araçları kullanarak ulaşmak mümkündür. Bu tarihi kilisenin yıl boyu ziyaret edilmesi mümkündür.

Erzurum Saat Kulesi

Saltuklu Beyliği döneminde yapılmış olan Erzurum Saat Kulesi şehrin en eski eserlerinden birisini oluşturur. Erzurum Kalesi içerisine yapılmış olan bu kule tarihte mescid minaresi ve gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır. Yapıya daha sonra saat takılarak saat kulesi özelliğine kavuşması sağlanmıştır. Kule şehrin merkezinde bulunduğundan kolaylıkla ziyaret edilir.

Erzurum Saat Kulesi

Pasinler Kaplıcası

Erzurum’da gidilebilecek kaplıcalardan birisi de Pasinler Kaplıcası’dır. Bu kaplıcaların yapılış tarihi 1565 olup yıllar içerisinde restorasyon geçirmiştir. Kaplıcaların bulunduğu alan şehirden ortalama 40 km uzaklıktadır.

Pasinler Kaplıcaları şifalı suları nedeniyle yıl boyu insanlar tarafından tercih edilir. Kaplıcaların iyi geldiğine inanılan rahatsızlıklar ise şunlardır; safra kesesi, sinir, böbrek, karaciğer, eklem ve mide rahatsızlıklarıdır.

Palandöken Kayak Merkezi

Erzurum denilince ilk akla gelen yer Palandöken Kayak Merkezi’dir. Kış tatili için vazgeçilmez olan rotalardan birisi olan kayak merkezi ailecek keyifli tatil geçirme imkanı sunar. Kayak yapmak isteyen kişileri ağırlayan merkez konaklama tesisleri sayesinde uzun süreli misafirliğe de imkan verir.

Palandöken kayak dışında kalan kış sporlarının yapılması, panoramik fotoğraf çekme ve telesiyejle yolculuk imkanı verir. Kayak merkezine ulaşmak isteyen kişilerinse şehir merkezinden 5 km uzaklığa yolculuk yapmaları gerekir.

Palandöken Kayak Merkezi

Erzurum Atatürk Evi

Yakutiye ilçesinde bulunan Erzurum Atatürk Evi müze görevi gören tarihi yerdir. 1919 yılında gerçekleşen Erzurum Kongresi zamanında Atatürk’ün konakladığı ev olduğu için tarihi öneme sahiptir.

Müze konumundaki Atatürk Evi 1984 tarihinde halkın ziyaretine açılmıştır. Evde Atatürk’e ait olan eşyalar sergilenir.

Erzurum Ilıca Kaplıcası

Erzurum insanlar tarafından kaplıcaları nedeniyle de ziyaret edilen şehirler arasındadır. Ilıca Kaplıcası şehre bağlı Ilıca beldesinde bulunur. Kaplıcanın sıcak sularının kadın, böbrek, romatizma ve cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinir. Bu nedenle hem yöre halkı hem de diğer şehirlerden gelen misafirleri ağırlar. Kaplıcanın en çok tercih edildiği dönem ise yaz aylarıdır.

Lala Paşa Camii

1562 tarihinde sadrazam Lala Paşa tarafından yaptırılan cami Erzurum’da bulunan ilk Osmanlı Devleti olma özelliğine sahiptir. Caminin inşasını ise dönemin ünlü mimarı Mimar Sinan yapmıştır. Yapımında taş işçiliği tercih edilen caminin şadırvanı ise ahşaptır. Osmanlı’nın şehirdeki ilk eseri olan cami şehrin merkezinde yer alır.

Narman Peribacaları

Erzurum’da görülmesi gereken yerler arasında bulunan Narman Peribacaları kırmızı renge sahip büyüleyici yapılarıyla dikkat çeker. Bu doğal eserlerin bulunduğu alan Kırmızı Periler Diyarı ismiyle de anılırlar. Bu doğal güzellikler Narman ilçesine gidilerek ziyaret edilebilir.

Erzurum Ulu Camii

Saltuklular Dönemi’nde 1179 yılında yapılan Erzurum Ulu Cami beyliğe ait önemli eserlerdendir. Tek minareli olan cami 5 kapılı ve 28 pencereli yapıdadır. Caminin yapısında ahşap ve taş işlemeleri yer alır. Cami halk arasında Atabey Camii olarak anılır. Erzurum’da bulunan en büyük camilerden olan Ulu Cami’nin ziyaret edilmesi için Yakutiye ilçesine gitmek gerekir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu