Gezilecek YerlerKocaeli

Gölcük’te Ne Yapılır?

Turistik gezilerde, Gölcük’te ne yapılır? Seyahat araştırmaları yaparak sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Kocaeli’nin doğal güzelliklere sahip ilçelerinden birisi olan Gölcük, yılın her dönemi gezilebilecek yerlerden birisidir.

İzmit Körfezinin güney tarafında yer alıyor ve liman özelliği ile önemli yerlerden birisidir. Turistik gezi için Gölcük’e geldiğinizde, geldiğiniz zamana göre farklı şeyler yapabilirsiniz. Öncelikle gezilebilecek ve görülebilecek yerleri belirler ve ilgi alanlarınıza göre yerleri sıralayarak gezmeye başlayabilirsiniz.

Gölcük, yaz ve diğer mevsimlerde de gezebileceğiniz ve iyi vakit geçirebileceğiniz, tarihi ve doğal güzelliklere, ilgi çeken mekanlara sahiptir. Ne yapılır sorusu için doğal güzelliklere sahip göl, şelale, ören yeri gibi yerleri, türbe, müze ve çeşitli tesisleri gezebileceğiniz cevabını verebilirsiniz. Gezeceğiniz yerleri belirlerken, konaklama yelerini ve yemek çeşitlerini de inceleyebilirsiniz. Gölcükte, yaz aylarında körfez sahillerinde denize girebilirsiniz.

Gölcük, Kocaeli şehir merkezine 35 km, İstanbul’a 110 km, Bursa’ya 115 km, Yalova’ya ise 64 km uzaklıktadır. Turistik mekanların çok fazla olması, yerli ve yabancı turistler için gezilecek yerlerin belirlenmesini sağlıyor. Gezilerinizi yaparken, yöresel yemeklerin tadına bakabilir ve çarşılarından alışverişler yapabilirsiniz.

Gölcük Tarihi

Gölcük, Kocaeli çevresinde tarihi geçmişi çok eski olan yerleşim yerlerinden birisidir. İlçe merkezinde ve çevresinde yer alan tarihi yapıtlar, tarihinin Roma dönemine kadar uzandığını gösteriyor. Çevresinde bulunan hamamlar, lahit mezarlar ve çeşitli kalıntılar, Roma ve Bizans döneminin izlerini gösteriyor. Romalıların Bitinya dedikler bölgedir ve Osmanlı döneminde de önemli bir konuma sahip olmuştur.

Garnizon şehir konumundadır ve 1925 yılında askeri tersane kurulmaya başlanmıştır. Tersane hizmetleri ile Türk Deniz Kuvvetlerine büyük katkı sunmuş ve gelişmesini sağlamıştır. Günümüzdeki Gölcük şehri, Cumhuriyet dönemi sonrasında kurulmuştur.

Askeri tersanenin kurulması ile birlikte, tersane çalışanlarının ailelerinin buraya taşınması ile nüfusu hızla artmıştır. Nüfusun artması ile 1936 yılında kaza olmuştur. Günümüzde, Kocaeli ilinin en güzel ilçelerinden birisidir ve 6 beldesi, 23 köyü bulunuyor.

Gölcük Tarihi

Gölcük’te Konaklama

Gölcük gezi planlarınızda, gezeceğiniz yerleri belirlerken, kendinize 2 -3 gün zaman ayırmanız gerektiğini görebilirsiniz. Bunun için konaklama ihtiyacınızı karşılayacak yerleri de belirlemelisiniz. Gölcükte konaklama imkanlarını değerlendirebilirsiniz. Konaklama için lüks oteller, butik oteller, apart evler, pansiyonlar, bungalov evler gibi seçenekler vardır.

Doğal güzelliklerinin bulunduğu bölgelerde, tatilciler için kamp alan seçenekleri de sunuyor. Konaklama seçeneklerini bütçenize göre değerlendirebilirsiniz. Gölcük ilçe merkezinde bulunan butik oteller ve lüks otellerde uygun fiyatlara konaklayabiliyorsunuz.

Özellikle yaz aylarında turist sayısının artması ile otellerde yer bulmakta zorlananlar, pansiyon ya da apart ev seçeneklerini değerlendirebiliyor. Tatil bölgelerinde ve tarihi yerlerin bazılarında, doğal güzellikler içerisinde yer alan bungalov evlerle konaklama ihtiyaçlarının karşılanması sağlanıyor. Konaklama hizmet fiyatları için gezi yapacağınız tarih aralığına göre sorgulama yapabilirsiniz. Otel fiyatları yaz ve kış aylarına göre değişiklik gösterebiliyor.

Gölcük’e Nasıl Gidilir?

Gölcük, Kocaeli ilinin ilçesidir ve İzmit Körfezinin doğu tarafında yer alıyor. Gölcük şehir merkezinin kuzeyinde İzmit Körfezi, güneyinde İznik ilçesi, batısında ise Karamürsel ilçesi yer alıyor. Kocaeli – Yalova yolu üzerindedir. Ulaşım için daha çok karayolu kullanılıyor.

Karayolu ile ulaşımlar için şehirlerarası otobüsler ya da özel araçlar kullanılabiliyor. Deniz yolu ile ulaşım imkanları da bulunuyor. İstanbul’dan gelecek olanlar, İstanbul – İzmit deniz otobüslerini kullanabiliyor. Gölcük’e düzenlenen vapur seferleri ile İzmit iskelesine ve oradan da İstanbul’a ulaşım yapılabiliyor.

Gölcük’e gitmek isteyenler, tren ulaşımını kullanacaksa, tren ile İzmit’e geliyor ve buradan karayolu ile ulaşımlarını yapabiliyor. Türkiye’nin farklı illerinden tren ile İzmit’e gelmek ve oradan karayolu araları ile aktarma yapmak gerekiyor.

Özel araçları ile ulaşım yapacak olanlar, İstanbul istikametinden karayolu ile 1 saat 45 dakika yolculuk yapabiliyor. Bursa tarafından gelecek olanlar, İzmir otobanını kullanabiliyor, Gölcük çıkışını kullanarak 125 km’lik yolculuklarını tamamlayabiliyor.

Bursa ile Gölcük arası özel araç yolculuğu ortalama 2 saat sürüyor. Havayolu ile gelmek isteyenler, ilk önce İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanına iniyor. Buradan transfer araçları ya da diğer seçeneklerle Gölcük ilçe merkezine gelinebiliyor.

Gölcük'e Nasıl Gidilir?

Gölcük’te Gezilecek Yerler

Tatilciler, farklı yerleri görmek ve keşfetmek istediklerinde Gölcük seçimini yapabiliyor. İstanbul, Bursa gibi yakın bölgelerde yaşayanlar, hafta sonlarını değerlendirmek için Gölcük bölgesini tercih edebiliyor.

Gölcük’te gezilecek yerler arasında şu seçenekler yer alabiliyor:

  • Nüzhetiye şelalesi,
  • Saklı Göl,
  • Gözlemtepe mesire alanı,
  • Kumyalı plajı,
  • Gölcük deniz müzesi,
  • Gölcük çarşısı,
  • Yarhisar gemi müzesi,
  • Yazlık ılıcası termal tesisleri,
  • Sultan baba türbesi,
  • Gölcük Kavaklı sahili,

Gölcük, tarihi, kültürel yapıları ve doğal güzellikleri ile tatilcilere çok sayıda gezilebilecek yer sunuyor. Günübirlik gezilerin yapılabilecek yerlerden birisidir ve yaz aylarında temiz plajlarında iyi vakitler geçirebiliyorsunuz. Gezilecek yerleri günübirlik yerler ve uzun süreli yerler olarak ayırabilirsiniz.

Hafta sonunu değerlendirmek isteyenler, 2 gün içerisinde Gölcük merkezde bulunan tarihi yerleri gezebiliyor ve alışveriş merkezlerini ziyaret edebiliyor. Herkesin gezip görebileceği yerler bulunuyor ve doğa tutkunu olanlar, birbirinden güzel yerleri görebiliyor. Gezilecek yerler hakkında yapılan açıklamaları inceleyerek, tatil için ayırmış olduğunuz zamana göre planlamalar yapabiliyorsunuz.

Nüzhetiye Şelalesi

Gölcük’te gezilecek yerler arasında, Nüzhetiye şelalesi en ilgi çeken yerlerden birisidir. Gölcük merkeze 15 km mesafededir ve özel araçlarla buraya ulaşım oldukça kolaydır. Gölcük merkezden Yalova istikametine doğru giderken, Nüzhetiye tabelaları takip edilerek şelaleye ulaşılabiliyor. Nüzhetiye şelalesi, doğal güzelliği ile gelen herkesi hayran bırakıyor.

Yeşiller içerisindeki şelale, cennetten bir köşe görüntüsünü andırıyor. Doğal bir ortamda yer alması, huzur ve sakinlik özelliğini ortaya çıkartıyor. Şelale bölgesine gelenler, şelaleden akan suyun ve yeşillikler arasındaki kuş sesleri ile huzuru hissedebiliyor. Bu özelliği ile bölgenin en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir.

Nüzhetiye şelalesi gezileri için en uygun zaman yaz aylarıdır. Sıcak havalarda, yeşilliklerin verdiği serinlik ile ziyaretçiler rahat ve keyifli zamanlar geçirebiliyor. Yaz aylarında yerli ve yabancı ziyaretçi sayısı oldukça fazla oluyor. Tatilciler, şelalenin güzelliklerini seyrederken, bölgede bulunan yürüyüş parkurlarını kullanarak doğa yürüyüşleri yapabiliyor.

Doğa yürüyüşü yapacak olanlar, daha çok ilkbahar ya da sonbahar aylarını tercih ediyor. Şelaleden akan sulara girmek isteyenler, tercihlerini yaz ayları için yapmalıdır. Suyun soğuk olması, sıcak yaz aylarında rahatlamayı sağlıyor. Nüzhetiye şelalesi çevresinde, kamp kurma ve piknik yapma imkanlarını da bulabiliyorsunuz. Trekking yapmak isteyenler, gruplara katılabiliyor ve sabah saatlerinde yürüyüşlerine başlayabiliyor.

Nüzhetiye Şelalesi

Saklı Göl – Ulaşlı

Gölcük sınırları içerisinde yer alan saklı göl, Kocaeli, Sakarya, İstanbul ve Bursa gibi yakın çevre illerde yaşayanların hafta sonu ya da günübirlik ziyaretler için tercih ettikleri yerlerden birisidir. Kamp ve piknik gibi etkinliklerin yapılabileceği açık alandır.

Etkinlik alanının orta bölümünde göl yer alıyor ve göl çevresinde yeme içme tesisleri, kafeteryalar, özel gün organizasyonlarının yapılabildiği tesisler yer alıyor. Doğal yapısı bozulmadan korunmaya çalışıldığı için her zaman görülmeye değer yerlerden birisidir.

Saklı göl, Ulaşlı beldesinde bulunuyor ve Gölcük şehir merkezine 12 km uzaklıktadır. İlçe merkezine yakın konumda olması, özellikle hafta sonlarında yoğunlukların yaşanmasına neden oluyor. Muhteşem bir manzarasının olması, tatilcilerin daha iyi vakit geçirmelerini sağlıyor. Göl kenarında yeme içme işlemlerinin yapılabileceği tesisler vardır.

Göl çevresindeki alanlarda yürüyüş parkurları da bulunuyor. Tatilciler, güzel bir manzara içerisinde günlük yürüyüşlerini yapabiliyor ve güzel vakitler geçirebiliyor. Yakın yerlerden gelenlerden dolayı hafta sonları aşırı yoğunluk yaşandığı için sakin bir ortamda manzaranın keyfini çıkarmak isteyenler, tercihlerini hafta içi günler olarak yapabiliyor.

Gölcül, Ulaşlı beldesindeki Saklı göl bölgesine gelmek isteyenler, İzmit merkezden Kandıra yolunu takip ederek Ulaşlı beldesine ulaşabiliyor. Burada saklı göl tabelalarını takip edenler kısa süre içerisinde göl kenarına ulaşabilecektir.

Gölcük ilçe merkezine 12 km uzaklıkta olması da araçlarla ulaşımın kolay ve hızlı yapılmasını sağlıyor. Çok geniş bir yeşil alana sahip olduğu için sosyal etkinliklerinizi kolaylıkla yapabiliyorsunuz. Mangal yakma yeri bulunmadığını bilmeli ve yiyecek hazırlıklarınızı ona göre yapmalısınız.

Gözlementepe Mesire Alanı

Gölcük’te gezilecekler yerlerin bazıları ilçe merkezinde bulunuyor. Gözlemtepe mesire alanı, Gölcük merkezde bulunuyor ve buraya gitmek isteyenler yürüyerek rahatlıkla gidebiliyor. Yerleşim yerinin yüksek konumunda yer alan Gözlemtepe mevki, yükseklik konumundan dolaylı çok güzel bir manzaraya sahiptir. Yüksek olduğu ve Gölcük ilçe merkezinin ve çevresinin daha iyi görülmesini sağladığı için gözlemtepe ismini almıştır.

Gözlemtepe mesire alanı, yaz aylarında, insanların aile ve arkadaşları ile iyi vakitler geçirebilecekleri, piknik yapabilecekleri yerdir. Körfez manzarası ile gelen herkesin manzara karşısında hayran kalmasını sağlıyor. Gözlemtepe mesire alanında bulunan yürüyüş parkurları kullanılabiliyor ve günlük yürüyüşler yapılabiliyor.

Gölcük ilçe merkezinde yer alması ve yürüyerek gidilebiliyor olması, her mevsim ziyaret edilen yer olmasını sağlıyor. Mesire alanına girişler ücretsizdir ve isteyen herkes, istediği zaman ziyaret edebiliyor.

Gölcük, Gözlemtepe mesire alanı, piknik yapılabilen bir yer olurken, tatilciler için kamp kurmak isteyenlere de uygun yer seçenekleri sunuyor. Yükseklik özelliği ile hem deniz hem de dağ manzaralarının görülmesini sağlıyor.

İlçe merkezine 7 km uzaklıktadır ve araç imkanı olmayanların bile yaya olarak ulaşabildiği, eşsiz manzara karşısında piknik gibi etkinlikler yapabildiği, manzaranın keyfinin çıkarılabildiği, en iyi gezilecek yerlerden birisidir. Gölcük gezileri için görülecek yerler ve yapılacak işler listesine eklenmelidir.

Gözlementepe Mesire Alanı

Kumyalı Plajı

Gölcük’te neler yapabileceğinizi belirlerken, deniz, doğa ve tarihi yer seçeneklerini belirleyerek işe başlayabilirsiniz. Denize girmek isteyenler, Kumyalı plajı, denize girmek isteyenler için tavsiye edilen ve gezilecek yerler arasında yer alıyor.

Gölcük ve çevresinin en iyi ve popüler plajıdır. Temiz sahili ve deniz suyu ile yerli ve yabancı turistlerin tercih ettiği yerlerden birisidir. Hafta sonu denizin tadını çıkarmak ve dinlenmek isteyenler, Kumyalı plajın geliyor.

Kumyalı plajı, Gölcük ilçe merkezine 16 km mesafededir. Özel araçlarla ya da Gölcük – Yalova ya da Bursa arası ulaşımı sağlayan toplu taşıma araçları ile gelebiliyor. Kumyalı plajı giriş ücreti yoktur ve herkes plaj imkanlarından faydalanabiliyor. Plaja gelenler, plajda bulunan tesislerden, şemsiye ve şezlong kiralama yapabiliyor.

Gölcük Kumyalı plajı, ince taneli kumlu sahili ve temiz suyu ile güney sahillerini aratmayacak özelliklere sahiptir. Sığ bir yapıya sahip olduğu için gelen herkes denizin tadını en iyi şekilde çıkartabiliyor.

Bölgenin en iyi plajı olması, yakın çevrede yaşayanların, hafta sonları ziyaret etmesini ve yaz aylarında çok yoğunluğun oluşmasına neden oluyor. Plajda zaman geçirmek isteyenler, plajda bulunan tesis ve kafeteryalardan ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Halka açık plaj olduğu için duş ve wc imkanları bulunuyor ve gelen ziyaretçilerin kullanmaları sağlanıyor.

Kumyalı Plajı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu