Gezilecek Yerler

Türkiye’de Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Şelale

Doğa harikası güzellikleri görmek isteyen kişilerin tercih edebilecekleri yerler arasında şelaleler ilk sıralarda yer alır. Gürül gürül akan suları, yeşillikler içerisindeki konumları, etkileyici manzaraları ve huzur veren ortamları sayesinde insanlara unutamayacakları deneyim yaşatırlar.

Türkiye’deki şelaleleri merak eden kişilerin seçeneği oldukça fazladır. Çünkü ülkemiz şelale zenginliğine sahiptir. Bu nedenle şelaleleri görmek isteyenlere yardımcı olacak Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken 10 şelaleyi bir araya getirdik.

Düden Şelalesi – Antalya

Düden Şelalesi – Antalya

Düden Şelalesi Türkiye şelale gezilerinde ilk sırada yer alan doğal güzellik. Antalya’nın Kepez ilçesinde bulunan şelale şehir merkezine 10 km uzaklıkta bir konumda.

Halk arasında Düdenbaşı olarak anılan şelale 50 metre yükseklikten akar. Şelalenin aktığı bölümde mağara vardır. Ayrıca şelaleye gelen kişilerin alışveriş yapabilecekleri dükkanlar bulunur.

Şelaleyi görmek isteyen kişilerin ise giriş için yetişkinlerin 15 TL öğrencilerin ise 10 TL ödemeleri gerekir. Buna ek olarak şelaleye giriş çıkış saatleri vardır ve bu saatlere uyulması gerekir. Yaz aylarında bu saatler 09.00-19.30 iken kış aylarında saatler 09.00-18.00 arasındadır.

Güzeldere Şelalesi – Düzce

Güzeldere Şelalesi – Düzce

Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken şelaleler arasında ikinci sırayı Düzce’de bulunan Güzeldere Şelalesi alır. Bıçkı Deresi üzerinde bulunan şelale ismini ise bulunduğu köyden alır.

Güzeldere Şelalesi’nin suları 135 metre yükseklikten dereye dökülür. Şelalenin en büyük özelliği çevresinin ormanlarla çevrili olmasıdır. Bu sayede şelaleyi gezen kişilerin etrafta bulunan ıhlamur, kayın, gürgen, sarıçam, kavak, karayemiş ve köknar gibi ağaçları görmeleri mümkündür.

Şelaleyi gezmek isteyen kişiler merdiven ve patikaları kullanarak gezebilirler. Ayrıca gezinti yapacak kişiler için hazırlanmış olan dinlenme alanları da vardır. Şelaleye giriş ücreti ise 18 TL’dir.

Ilıca Şelalesi – Kastamonu

Ilıca Şelalesi – Kastamonu

Türkiye’deki şelaleler arasında mutlaka görülmesi gerekenlerden biri de Ilıca Şelalesi’dir. Kastamonu’da bulunan şelale yaklaşık 15 metre yükseklikten aşağıya akar.

Türkiye’deki en güzel dereler arasında bulunan Zarı Deresi üzerinde bulunan şelalenin aktığı alanda bir havuz oluşur. Şelale etkisi ile oluşan doğal havuz ziyarete gelen kişiler tarafından serinlemek için kullanılır.

Kastamonu’da bulunan Ilıca Şelalesi’ni görmek isteyenlerin şelale alanına giriş için 5 TL ücret ödemeleri gerekir. Ücret ödeyenler 7 gün boyunca giriş yapma imkânı bulurlar.

Kapuzbaşı Şelaleleri – Kayseri

Kapuzbaşı Şelaleleri – Kayseri

İnsanların görmeleri gereken şelaleler içinde Dünya’daki en yüksek ikinci şelale olma özelliğine sahip olan Kapuzbaşı Şelaleleri bulunur. Kayseri’deki Aladağ Milli Parkı içerisinde bulunan Kapuzbaşı 5 büyük 2 küçük şelaleden oluşur. Bu 7 şelale yan yana konumlanmış durumdadır.

Türkiye’nin en yüksek şelalesi olan Kapuzbaşı Şelaleleri’nin yükseklikleri ortalama 30-80 metre olarak ölçülmüştür. Şelalenin döküldüğü en yüksek nokta ise 70 metredir. Ayrıca bu şelalelerin bulunduğu yerin en yüksek rakımı 700 metredir.

Kapuzbaşı Şelaleleri’nin en önemli özelliği kaynağından çıktığı gibi dökülüyor olmasıdır. Yıl boyu sularının gür şekilde aktığı şelaleler yıl boyu ziyarete açıktır. Ziyaret düşünen kişilerin giriş için şahıs olarak 11 TL ve araçla girmek istediklerinde 33 TL ücret ödemeleri gerekir.

Yerköprü Şelalesi – Konya

Yerköprü Şelalesi – Konya

Türkiye’nin önemli şelaleleri arasında Konya’da bulunan Yerköprü Şelalesi vardır. Bu şelale şehrin Hadim ilçesi sınırlarında bulunmakta olup ilçedeki Göksu Nehri üzerindedir. Şelalenin Konya’ya uzaklığı ise 110 kilometredir.

Hadim ilçesine 7 km uzaklıkta kalan şelale üzerinde bulunda Göksu Nehri sebebiyle Göksu Şelalesi olarak da anılır. Doğal güzelliğe sahip olan şelalenin dökülme yüksekliği ise 20 metredir. Yeşillikler arasında bulunan şelalenin çevresinde zakkum ağaçları vardır. Ayrıca şelalenin bulunduğu alana ortalama 400 metre uzaklıkta enerji santrali bulunur.

Şelalenin gezilmesi için en uygun zamanın Haziran olduğu ifade edilir. Bu nedenle şelaleyi görmek isteyenlerin Haziran’ı tercih etmeleri gerekir. Ayrıca bu şelaleye girişler ücretsizdir.

Kurşunlu Şelalesi – Antalya

Kurşunlu Şelalesi – Antalya

Antalya şelaleleri denilince Kurşunlu Şelalesi ilk olarak akla gelen şelaledir. Aksu sınırlarında bulunan şelale 18 metre yükseklikten akar. Bu şelalenin en önemli özelliği 2 km uzunluğunda bir kanyon içerisinde bulunmasıdır.

Ülkedeki en önemli şelaleler arasında görülen Kurşunlu Şelalesi yıl boyu gür şekilde akar. Şelalenin akmasına bağlı olarak 7 gölet oluşur.

Kurşunlu Şelalesi 1991 yılında tabiat parkı olarak düzenlenmiştir. Bu nedenle şelaleye gelen kişilerin park içinde bulunan hayvanları ve ağaçları görmeleri mümkündür. Şelalenin de yer aldığı parkta bulunan ağaçlar arasında kızılçam, zakkum, alıç, defne, yabani gül, harnup, söğüt, ılgın, ladin ve kayıt vardır. Ayrıca park içerisinde insanların piknik yapmaları için ayrılmış piknik alanı vardır.

Kurşunlu Şelalesi’ni görmek isteyenlerin yıl boyu ziyaret gerçekleştirmeleri mümkündür. Şelaleyi görmek isteyenlerin ödeyecekleri ücret ise 10 TL’dir.

Muradiye Şelalesi – Van

Muradiye Şelalesi – Van

İnsanların Türkiye’de mutlaka gezmesi gereken şelaleler arasında Van’daki Muradiye Şelalesi bulunur. Ortalama 50 metre yükseklikte bulunan şelalenin doğduğu dağ Tendürek Dağı, döküldüğü çay ise Bendi Mahi Çayı’dır. Şelalenin aktığı yükseklik ise 18 metredir.

Çevresinde her renkte çiçeklerin bulunduğu Muradiye Şelalesi’ni görmek isteyenlerin 60 metre uzunluğundaki asma köprüyü kullanmaları mümkündür. Ziyaret için bahar ve yaz aylarının uygun olduğu şelale kış aylarında don olarak geçirir.

Van merkezine 80 km uzaklıkta konumlanmış olan Muradiye Şelalesi ismini Osmanlı padişahı IV.Murat’tan almıştır. Tarihi isme sahip olan şelaleye şahıs girişleri ücretsiz olup araçla girmek isteyenlerin 25 TL araç ücreti ödemeleri gerekir.

Tortum Şelalesi – Erzurum

Tortum Şelalesi – Erzurum

Türkiye’deki en büyük şelaleler arasında ilk sırayı Tortum Şelalesi alır. Şelale Erzurum Uzundere ilçesinde bulunan Tev Vadisi içerisindedir. Bu vadide bulunan Tortum Gölü’nün vadiyi aşması ile oluşan şelalenin yüksekliği 48 metre genişliği ise 21 metredir.

Eşsiz güzelliğe sahip şelaleler arasında bulunan Tortum Şelalesi’nin deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 1000 metredir. Şelalenin sularının biriktiği yerde dev kazanı oluşmuş durumdadır. Bu da şelale ve çevresinin farklı görünüme kavuşmasını sağlamıştır.

Ülkenin en önemli şelalelerinden olan Tortum Şelalesi yıl boyu ziyaretçi akınına uğrar. Ziyaretçi akını şelalenin doğal güzelliğinin yanı sıra su sporları yapmaya elverişli olmasından kaynaklanır. Su sporları yapanları ve şelaleyi izlemek isteyenlerin ise merdivenleri ve seyir balkonlarını kullanmaları mümkündür. Ayrıca şelalenin çevresinde insanların vakit geçirebilecekleri mesire alanı vardır. Şelaleyi görmek ve mesire alanında vakit geçirmek isteyenlerin kişi başı 15 TL ödemeleri gerekir.

Yerköprü Şelalesi – Mersin

Yerköprü Şelalesi – Mersin

Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken 10 şelale listesinde bulunan son şelale ise Mersin’de bulunan Yerköprü Şelalesi’dir. Mut ilçesinde bulunan şelale 30 metre yükseklikten Ermenek Çayı’na dökülür. Doğal güzelliğe sahip olan şelalenin genişliği 10 metre uzunluğu ise 200 metredir.

İnsanların Yerköprü Şelalesi’ne geldiklerinde şelale dışında görebilecekleri en önemli yer mağaradır. Bu mağarada bulunan sarkıtlar ve bitkiler ilgi çekicidir. Ayrıca 2011 yılında tabiat anıtı olarak kabul edilen şelalenin çevresinde anıt özelliğine sahip 94 ağaç insanlar tarafından görülebilecek güzellikler arasındadır. Şelaleye ziyaretçi giriş ücreti ise 3 TL olarak belirlenmiştir.

Sonuç

Türkiye’de mutlaka görmeniz gereken şelaleler neler? Öğrenmek istiyorsanız hazırladığımız içerik sizin için faydalı olacaktır. Yazımızı okuyarak şelalelerin özelliklerini ve giriş ücretlerini öğrenme imkânı bulursunuz.

Türkiye’deki şelaleler dışında gidelimmi.com’u tercih ederek ülkedeki kamp alanları, müzeler, kaplıcalar ve yaylalar gibi pek çok konuda hazırladığımız içerikleri okuyabilirsiniz. Böylelikle yeni gezi planları yapabilir veya genel kültürünüzü artırma imkânı bulursunuz. Seyahat ve gezi planınız varsa gidelimmi.com içeriklerini okumadan planınızı tamamlamayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu