Gezilecek Yerlerİstanbul

Polonezköy Tabiat Parkı

Doğa ile baş başa hafta sonu geçirmeyi sevenlerin tercih ettikleri tabiat harikası yerler özellikle bahar ve yaz aylarında oldukça fazla rağbet görür. Bu yerlerden birisi olan Polonezköy tabiat parkı İstanbul’un içinde olmak isteyenleri ve İstanbul’un gürültüsünden bir nebze de olsa uzak olmak isteyenlerin görmesi gereken harika bir tabiat parkıdır.

İstanbul’a en yakın kaçış noktaları içerisinde yer alan Polonezköy tabiat parkı İstanbul’un Beykoz ilçesinde yer alan ufak bir tabiat parkı köyü olarak bilinir. Ailece hoş vakit geçirmek isteyenlerin hafta içi ve hafta sonu kaçamak yapmak için tercih ettiği bu yer doğası ve temiz havası ile insanları oldukça fazla büyüler.

Polonezköy Tabiat Parkı Tarihi

İstanbul’un en büyük tabiat parkı olma özelliğini elinde bulunduran Polonezköy tabiat parkı 3000 hektar genişliğindeki bir alan üzerinde bulunur. Tarihsel olarak eski dönemlerde Polonya devletinin bağımsızlığını kaybetmesinin ardından halkın bu bölgeye göçü ile başlayan Polonezköy’ün tarihi halkın Osmanlı’ya sığınması ile devam ederken, Sultan Abdülmecit zamanında Polonya’dan gelen halkın Polonezköy’e yerleşmesi uygun bulunuyor.

Direniş sırasında tüm bu direniş olaylarının gerçekleşmesinde etkin bir rol oynayan Prens Adam Czartoryski ise Osmanlı Devlet’i ile görüştükten sonra bölgeye tam anlamı ile halkı için bir sığınma talep eder. İşte şimdi Polonezköy Tabiat Parkı olarak bilinen yer tarihin eski dönemlerinde sığınmacılara yani Polonya halkına kiralanıyor.

O dönemde Polonezköy bölgesi ”Adampol” ismi ile bilinirken, buraya yerleşen mülteciler 1923 yılında vatandaşlık kazanıyor. O tarihten itibaren bölgenin adı ”Adampol” olarak değil ”Polonezköy” olarak devam ediyor.

İlk olarak bu bölgeye göç eden halk geçimlerini tarım ve hayvancılık ile sağlarken zaman içerisinde bölgenin İstanbullular tarafından keşfedilmesi sonucunda git gide avcıların da dikkatini çekmeye başlar. Yıl 1961’i gösterdiğinde karayollarının Polonezköy’e bağlanması sonucunda turistlerin bölgeye akın etmesi ile de turizm faaliyetlerinin geliştiği bilinir. Artık tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yerini Polonezköy’de turizm ve pansiyonculuk hizmetleri alır.

Bugün ise hala bu bölgede sürgüne gönderilen insanların torunları olan Polonyalılar yaşamını sürdürüyor. Birçok medeniyeti bünyesinde barındıran İstanbul, 1842 yıllarında da Polonezköy’de Polonyalılar’a ev sahipliği yapmayı sürdürmüş bir şehirdir.

Beykoz ilçesinde bulunan Polonezköy 6360 sayılı kanuna göre bir mahalleye dönüştürülmüş olsa dahi bugün hala köy ve mevcut kırsal alan yapısını muhafaza eder.

1994 yılında sit alanı ilan edilen Polonezköy 1995 yılında ise Tabiat Parkı ilan edilir ve hem doğal hem de kültürel özelliklerin korunmasına destek verilir. Polonyalılar’ın birçoğunun topraklarını satarak köyü terk etmeye başlaması sonucunda git gide azalan Polonya nüfusu ile de köy yerleşkesinin çoğunu Türkler oluşturmaya başlar.

Köye ilk girişlerde önceki dönemlerden beri burada yaşayan Polonyalılar’ın kültürü etkin bir şekilde hissedilir. Köy içerisinde eski dönemlerdeki yapıların korunmasının verdiği bir tarihsel havayı da sezmek ayrıca mümkündür.

Polonezköy Tabiat Parkı Aktiviteleri

Polonezköy Tabiat Parkı

Günü birlik piknik yapılabilecek alanları da bulunan Polonezköy tabiat parkı çadırlı kamp yapmak isteyenler içinde ideal alanlardan birisidir. Ayrıca bu alan içerisinde hem bisiklet turu hem de doğa yürüyüşü için ayrı parkurlar yer alır.

Yaklaşık olarak 5 km’lik bir yürüyüş parkuru ve seyir kuleleri bulunan Polenezköy Tabiat Parkı doğa severler için adeta dinlenmek ve günün yorgunluğunu atmak için İstanbul içerisinde yer alan eşsiz yerlerden birisidir.

Tüm bunların dışında Polonezköy içerisinde kahvaltı yapabilecek ayrıca da konaklanabilecek birden fazla seçenek bulunur.

Polonezköy Tabiat Parkı aktiviteleri şöyledir;

  • Bisiklet Parkuru: Polonezköy Tabiat Parkı içerisinde yer alan bisiklet parkuru özellikle Türkiye’nin dünya standartları içerisinde yer alan ilk BMX parkurlarından birisi olma özelliğini taşır. Yine Türkiye Bisiklet Federasyonu tarafından düzenlenen yarışlarda da Polonezköy’de bulunan bisiklet parkuru tercih edilir.  Bisiklet severler ile eğlenceli vakit geçirmek isteyenlerin BMX parkurunda keyifli vakit geçirmesi için Polonezköy Tabiat Parkı’na gitmesi yeterlidir. Bu alan içerisinde bulunan araç parkuru sayesinde doğa ile iç içe bisiklet sürmenin keyfini çıkarmanın yanı sıra bisikleti olmayanlar içinde bisiklet kiralayan işletmeler yer alır.
  • Yürüyüş – Koşu Parkuru: 5 kilometre uzunluğuna sahip Polonezköy Tabiat Parkı yürüyüş parkuru, yılın her mevsimi koşmak isteyen misafirleri için özel olarak tasarlanmış ”U” şeklindeki parkura sahip olan park yürüyüşler sırasında ”U” şeklinde olmasından dolayı başlanılan yola geri dönmeyi yürüyüş sonucunda sağlıyor. Koşu ve yürüyüş sırasında burayı tercih eden kişilere çam ve meşe ağaçları da bu yürüyüş yolunda tabiat manzarası sunuyor.
  • Piknik: Doğa ile iç içe en güzel hafta sonlarından birisine imza atmak isteyenlerin piknik sepetlerini hazırlayarak Polonezköy Tabiat Parkı’na uğramaları yeterlidir. Şehrin tüm gürültüsü ve karmaşasından uzak ve sakin birkaç saat geçirmek isteyenler için ideal ortamlardan birisi olan bu yerde tüm ay ve yılın stresini tek bir günde atmak mümkündür.
  • Kamp: Polonezköy Tabiat Parkı’nı gördükten sonra burada kalmak isteyenler için de konaklama ve kamp hizmetleri mevcuttur. Çadırlı kamp seçeneklerinin yanı sıra otel hizmetlerinin de yer aldığı bu harika yerde otelde kalmak istemeyenler için kamp ve çadır alanları ile doğa ile tamamen baş başa bir atmosfer geçirme isteği olan müşterilere de harika seçenekler sunuluyor. Çadırı olmadan parka gelen kişilerin üzülmesine gerekte yok üstelik çünkü bölgede çadır kiralama hizmeti veren işletmeler de mevcut.
  • Kahvaltı: En güzel kahvaltı mekanlarının yer aldığı Polonezköy Tabiat Parkı’nda fiyatları uygundan yüksek seçeneklere kadar yükselen kahvaltı mekanları mevcuttur.

Bu aktiviteler içerisinden kişiler kendilerine en uygun vakit geçirme ve doğa ile baş başa kalma seçeneklerinden bir tanesini tercih edip bu atmosferde dinlenme sürelerini geçirebilir.

Polonezköy Tabiat Parkı Konaklama

Günübirlik gezilebilecek bir yer olan Polonezköy Tabiat Parkı özellikle konaklama içinde pek çok alternatifi içerisinde barındırır. Bunlardan en çok basit ve tercih edilen konaklama çeşitlerinden birisi de çadır veyahut kamp seçenekleridir. Parkın içerisinde halk sınırlarına dikkat edilerek her alanda çadır kurabilmek olasıdır.

Çadır ile uğraşmak istemeyen kişilerin otellerde ve pansiyonlarda konaklama seçenekleri de mevcuttur. Konaklama ücretleri yılın bahar ve yaz aylarında değişiklik göstermesi nedeni ile erken bir rezervasyon yaptırma opsiyonunu da göz önünde bulundurmak gereklidir.

Polonezköy Tabiat Parkı’na Nasıl Gidilir?

Polonezköy Tabiat Parkı

Polonezköy İstanbul’un Beykoz ilçesinde yer alan bir köydür. Anadolu yakasından Poloneköy Tabiat Parkı’nı ziyaret etmek isteyen kişiler Kavacık yolunu takip ederek köye ulaşabilir. Kavacık yolu güzergahında 2-3 kilometre ilerledikten sonra Polonezköy tabelalarına rastlanır.

Avrupa yakasından Polonezköy Tabiat Parkı’na gitmek isteyenler öncelikle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü geçerek Kavacık tabelasını takip etmelidir. İlerledikten sonra Polonezköy tabelaları boyunca devam edildikten sonra köye varılır.

Toplu taşıma ile Polonezköy Tabiat Parkı’na ulaşmak isteyenler ise 137 numaralı Kavacık- Beykoz otobüsü veyahut 138 numaralı Beykoz- Ümraniye otobüsüne binmeleri gerekir. Bu hat üzerindeki son durak olan Cumhuriyet Köyü’nde inilerek Polonezköy Tabiat Parkı’na ulaşılabilir.

Polonezköy Tabiat Parkı 2023 Giriş Ücreti

Polonezköy Tabiat Parkı giriş ücretleri 2023 itibari ile şöyledir;

  • Tam Bilet: 5 TL
  • Bisiklet: 5 TL
  • Otomobil: 15-25 TL
  • Öğrenci Bileti: 2,5 TL
  • Midibüs: 75-90 TL
  • Otobüs: 135-150 TL
  • Motosiklet: 10-20 TL
  • Minibüs: 45-55 TL

Haftanın tüm günlerinde açık olan Polonezköy Tabiat Parkı, sabah 07 ile akşam 00 saatleri arasında faaliyet verir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu