İstanbul – Gidelimmi.com https://www.gidelimmi.com Gel gezelim bu diyarı Tue, 12 Mar 2024 07:13:43 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.3 https://www.gidelimmi.com/wp-content/uploads/2022/11/cropped-favicon-32x32.png İstanbul – Gidelimmi.com https://www.gidelimmi.com 32 32 Kız Kulesi’nin Hikayesi: İstanbul’un İncisi https://www.gidelimmi.com/kiz-kulesinin-hikayesi/ https://www.gidelimmi.com/kiz-kulesinin-hikayesi/#respond Tue, 12 Mar 2024 07:34:32 +0000 https://www.gidelimmi.com/?p=13178 İstanbul’un simgelerinden birisi olan ve boğazın tam ortasında yer alan kız kulesi sahil fotoğraflarında her zaman kendisine ait özel bir yer bulur.

Özellikle İstanbul içerisinde zarafetin ve aşkın bir simgesi haline gelen kız kulesi şehir içerisinde romantik vakit geçirmek isteyenler için de ideal mekanlardan birisidir. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından birisi haline gelen Kız Kulesi’nin sembolik yapısı bundan 2500 yıl öncesine uzanır.

Kız Kulesi Nerede?

İstanbul’un Üsküdar İlçesi’nde yer alan kız kulesi Salacak açıklarında denizin tam ortasındaki küçük bir ada üzerine inşa edilmiştir. İstanbul Boğaz’ı üzerinde yer alan ve her gemiye görsel şölen yaşatan kuleye Üsküdar sahilinden kalkan tekneler ile ulaşmak mümkündür.

Kız Kulesine Nasıl Gidilir?

Üsküdar ve Kabataş üzerinden kız kulesi ziyareti yapabilmek için buradan yapılan tekne seferleri tercih edilebilirken, sadece Üsküdar kalkışlı olan Kız Kulesi seferlerine binilerek kuleye ulaşmak mümkündür. Her 15 dakika da bir kalkan tekne seferleri ile birlikte tek bir ulaşım aracı ile gidilebilir.

Kız Kulesine Nasıl Gidilir

Kız Kulesinin Tarihi

Kyzikos’ta kazanılan deniz zaferinin hemen ardından Atina’lı General Alkibiadis, Karadeniz açıklarından gelen gemileri düşünerek Üsküdar’ın hemen önündeki küçük bir kaya üzerine çok özel bir istasyon inşa etti. İşte Üsküdar’ın sembolü haline gelen ve sürekli turistlerin akınına uğrayan bu kız kulesi Üsküdar semtinde Bizans devrinden kalan tek eser olma özelliğini taşır.

1110 tarihine gelindiğinde ise Bizans İmparatoru olan Aleksios buraya taş duvarla korunan bir ahşap kule inşa etti. 1453 yılında Osmanlılar’ın İstanbul’u fethi sırasında kız kulesi içerisinde Venedikli Gabriele Trevisano tarafından yönetilen bir Bizans garnizonu yer alıyordu. Sonraki dönemlerde Kız Kulesi, Fatih Sultan Mehmed döneminde Osmanlı Türkleri tarafından bir gözetleme kulesi olarak kullanıldı.

Tarihte bir ilk olarak Yunan döneminde mezarın birine ev sahipliği yapan kule, Bizans dönemi zamanında gümrük istasyonu olarakta kullanılmıştır.

Ancak kız kulesi yapımından sonra her türlü şekilde devletlere ev sahipliği yapsa da bir özelliği hiç değişmemiştir; varlığı ile tüm insanlara, geceleri ise geçen gemilere yol gösterici olarak kullanılan deniz feneri görevi işlevini hiç kaybetmemiştir.

Çok eski bir geçmişe sahip olan kız kulesi o dönemlerde Boğaz’dan geçen gemilerden vergi alınması maksadı ile de kullanılır. Kule 1509 yılında meydana gelen bir deprem sonucunda yıkılınca Damat İbrahim Paşa tarafından kule için bir imar izni verilir ve yapılan yeni bina tamamen deniz feneri olarak kullanılır.

Kız Kulesinin Tarihi

Kız Kulesi Efsaneleri

Tarih boyunca çeşitli efsanelere ev sahipliği yapan kız kulesi için ortaya atılan ve bilinen pek çok gizemli hikayeler bulunuyor.

İki kıtanın bulunduğu noktada yer alan ve 2500 yıllık tarihi ile dillerden dillere efsaneleri dolaşan kule gizemli edası ile denizin tam ortasında tek başına koskoca İstanbul’a hakim olmakla görevli. Efsaneler arasında dolaşan konuların tümü ”Aşk” ile ilgili iken, Kız Kulesi’nin bu efsaneleri ile dillere destan hikayeleri tüm dünyada yankılandı.

Yılanla Gelen Acı Son

Öncelikle kız kulesi hakkında en bilinen ve ilk ortaya çıkan efsane tamamen bir yılan hikayesidir. Bizans krallarından birinin kızı olduktan sonra kız hakkında bir kehanet ortaya atılmış ve prensesin 18 yaşında bir yılan tarafından sokularak öleceği krala bildirilmiş.

Bu kehaneti duyan Bizans kralı kızını korumak için denizin tam ortasına bir kule inşa ettirir ve prensesi buraya yerleştirir. Ancak prenses tam 18 yaşına geldiğinde kuleye hizmetçiler ile birlikte gönderilen bir üzüm sepetinin içerisinden çıkan yılan prensesin ölümüne neden olur.

Amiralin Derin Acısı

Antik Yunan zamanlarında özellikle de İstanbul semti Atinalılar’ın hâkimiyetinde iken bu bölgeye Chares ya da Kharis ismi ile bilinen bir amiral gelir.

Makedon Kralı I. Filip‘in tehlikesinden sakınmak adına gönderilen bu amiralın eşi İstanbul’da vefat edince Amiral Chares buna çok üzülür ve bugün kız kulesi olarak bilinen yere dillere destan olacak bir anıt mezar yaptırır. Eşini sürekli burada anmak için yaptırılan anıt mezar bugün görkemi ile herkesi büyüler.

Kız Kulesi Amiralin Derin Acısı

Leandros’un Ölümsüz Aşkı

Yunan mitolojisinde yer alan ve kız kulesi için anlatılan bir başka efsane, Hero ve Leandros’un trajik aşklarıdır. Denilenlere göre kulenin bugün bulunduğu yerde Afrodit’in tapınaklarından birisi bulunuyormuş.

Bu tapınakta ise o dönem Hero isminde bir rahibe yaşıyormuş. Leandros isimli genç erkek ise bu tapınakta yaşayan Hero’ya aşık olmuş. Her gün karşı kıyıdan Hero’nun bulunduğu adaya yüzen genç için Hero yolunu kaybetmesin diye kulede ışık yakarmış.

Yine fırtınalı bir gecede Leandros kuleden ışık yandığını görünce Hero’nun kendisini çağırdığını düşünerek suya atlar ve yüzmeye başlar. Ancak aslında o gece ışığı yakan sevdiği kız değil de onların gizlice buluştuğunu bilen bir kişi kulenin ışıklarını açar ve Leandros açıklarda yüzerken kuleden ona yol göstermek için yanan ışığı söndürür.

Kapkaranlık sularda ve fırtınalı gecede suda daha fazla dayanamayan Leandros boğazın sularına gömülerek ölür. Bunun acısına dayanamayan Hero ise kendisini kuleden aşağıya atar. İşte efsaneye göre tam da aşıkların olduğu bu kulenin oraya bir deniz feneri yaptırılır.

Battal Gazi Efsanesi

Osmanlı dönemi sırasında geçen bir diğer efsaneye göre ise, Battal Gazi askerleri ile birlikte kız kulesi içerisine baskın yapar ve bulduğu hazinelerin hepsini alır.

Hatta Üsküdar tekfurunun kulede yaşayan kızını da hazine ile birlikte alır götürür. İstanbul’u kuşatmak amacı ile buraya gelen Battal Gazi istediği sonucu elde edemeyince Kız Kulesi’nin tam karşısında kıyıda bir karargah kurar.

Tam tamına 7 yıl burada kalır. Ancak Battal Gazi’nin Üsküdar kıyılarında bu kadar kalmasının tek sebebi Üsküdar tekfurunun kızına kör kütük aşık olmasındandır. Tekfur, Battal Gazi’den korktuğu için kızını ve hazineleri kuleye kapatır.

Şam seferini tamamladıktan sonra Battal Gazi yeniden Üsküdar’a gelerek hem hazineyi hem de tekfurun kızını alarak atına atlar ve oradan uzaklaşır. İşte halk arasında söylenen bir tabir olan ve herkesçe bilinen ”At’ı alan Üsküdar’ı geçti” söylemi de bu hikayeden gelmektedir.

Kız Kulesi İle Galata Kulesi’nin Aşkı

İstanbul’un en nadide simgelerinden ikisi olan kız kulesi ve Galata Kulesi birbirlerine karşı kıyılardan aşkla bakan iki kuledir.

Ancak onların arasına giren Boğaziçi, tam ortalarından geçerek onların birbirine kavuşmasını engeller. Galata Kulesi aşkını yıllarda satır satır mektuplara döker ancak bunları mesafeden dolayı ve engellerden dolayı bir türlü Kız Kulesi’ne iletemez.

Hazarfen Ahmet Çelebi uçmak için Galata Kulesi’ne çıktığı sırada kule Hazarfen’in kulağına aşkını fısıldar ve ona mektupları Kız Kulesi’ne iletmesini ister. Boğaz’ın güçlü rüzgarı ile Kız Kulesi’ne ulaşan Hazarfen mektupları Kız Kulesi’ne ulaştırır. Ölümsüz aşklarının karşılıklı olduğunu öğrenen Kız Kulesi çok mutlu olur.

Kız Kulesi İle Galata Kulesi’nin Aşkı

Kız Kulesi Hakkında 9 Özel Bilgi

Görkemi ve ihtişamı ile görenleri büyüleyen kız kulesi için birbirinden enteresan bilgiler bulunur.

Bunlar;

  • Kız Kulesi’nin taş versiyonu dönemin sadrazamı Damat Ferit Paşa tarafından tasarlandı.
  • İstanbul’un fethinden sonra kule yıkılınca yerine ahşap bir kule inşa ediliyor.
  • Kulenin ilk bilinen ismi ”küçük kale” anlamını taşıyan Arkla olarak geçer.
  • Radyo istasyonu olarak kullanıldığı bir dönemde mevcuttur.
  • Kule 1830 yılında meydana gelen bir kolera salgınında karantina merkezi olarak kullanıldı.
  • Kulenin bir deniz feneri olarak hizmet sağlayabilmesi adına içerisine meşale şeklinde bir deniz feneri yerleştirildi.
  • Eldeki tüm bilgilere rağmen kuleyi kesin olarak tasarlayan mimar bilinmiyor.
  • 1964 tarihinde Savunma Bakanlığı hizmetine sunulan Kız Kulesi, 1982 yılında Denizcilik İşletmeleri’ne bırakıldı.
  • Kız Kulesi günümüz döneminde bir restoran ve düğün evi olarak hizmetine devam ediyor.

Bilinenin aksine bilinmeyenleri ile de oldukça geniş bir tarihe sahip olan Kız Kulesi her defasında görenleri büyülemeye Üsküdar kıyılarında devam ediyor.

]]>
https://www.gidelimmi.com/kiz-kulesinin-hikayesi/feed/ 0
İstanbul ve Çevresinde Günübirlik Gezilecek Yerler https://www.gidelimmi.com/istanbulda-gunubirlik-gezilecek-yerler/ https://www.gidelimmi.com/istanbulda-gunubirlik-gezilecek-yerler/#respond Wed, 21 Feb 2024 11:10:56 +0000 https://www.gidelimmi.com/?p=15317 İstanbul, tarihi dokusu, büyüleyici doğası ve kültürel zenginliği ile hem yerel hem de uluslararası ziyaretçileri kendine çeken eşsiz bir şehirdir.

Boğaz’ın serin sularından, yüzyıllar boyu ayakta kalmış tarihi yapıların gölgesine, İstanbul günübirlik geziler için sayısız seçenek sunar. Bu rehber, İstanbul’un en güzel köşelerini, gizli cennetlerini ve sanat dolu sokaklarını keşfetmek isteyenler için hazırlanmıştır. İster tarihe meraklı olun, ister doğa tutkunu, İstanbul’un her köşesi sizi yeni keşiflere ve unutulmaz anılara davet ediyor

İstanbul’un Keşfedilmeyi Bekleyen Köşeleri: Günübirlik Gezi Rehberi

İstanbul, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olmanın verdiği zenginlikle doludur. Günübirlik bir gezi ile keşfedilebilecek, turist kalabalıklarından uzak, şehrin saklı kalmış köşelerini keşfetmeye ne dersiniz?

  • Yoros Kalesi ve Anadolu Kavağı: İstanbul’un Anadolu yakasının kuzey ucunda yer alan Yoros Kalesi, Boğaz’ın Karadeniz ile birleştiği noktada muhteşem manzaralar sunar. Anadolu Kavağı’na ulaştıktan sonra kısa bir yürüyüşle kaleye ulaşabilirsiniz. Kale ve çevresi, doğa yürüyüşü ve fotoğrafçılık için idealdir.
  • Polonezköy: Doğayla iç içe bir gün geçirmek isteyenler için Polonezköy, İstanbul’un gürültüsünden kaçıp sakin bir gün geçirebileceğiniz bir cennet. Yemyeşil doğası ve lezzetli yemekleri ile bilinen bu köy, günübirlik ziyaretler için mükemmel bir seçenektir.
  • Kilyos: İstanbul’un Karadeniz kıyısında yer alan Kilyos, yaz aylarında serinlemek ve güneşlenmek için ideal bir yer. Sahil boyunca uzanan kafelerde denizin tadını çıkarabilir, su sporları yapabilirsiniz.

Bir Günde İstanbul: Görmeniz Gereken Yerler

Bir Günde İstanbul: Görmeniz Gereken Yerler

İstanbul’u bir günde keşfetmek mümkün mü? Yoğun bir programla şehrin en önemli simgelerini ziyaret ederek İstanbul’un ruhunu hissedebilirsiniz.

  • Ayasofya ve Sultanahmet Camii: İstanbul’un tarihi yarımadasında yer alan bu iki yapı, şehrin en ikonik yapılarındandır. Ayasofya’nın muhteşem mozaikleri ve Sultanahmet Camii’nin büyüleyici mavi çinileri mutlaka görülmeli.
  • Topkapı Sarayı: Osmanlı İmparatorluğu’nun kalbi olan Topkapı Sarayı, muazzam koleksiyonları ve harem bölümü ile ziyaretçilerine eşsiz bir tarih yolculuğu sunar.
  • Galata Kulesi ve İstiklal Caddesi: Galata Kulesi’nden İstanbul’un panoramik manzarasını izledikten sonra, İstiklal Caddesi boyunca yürüyüş yaparak şehrin modern yüzüyle tanışabilirsiniz.

İstanbul’da Günübirlik Macera: Tarihten Doğaya Yolculuk

İstanbul'da Günübirlik Macera: Tarihten Doğaya Yolculuk

İstanbul, sadece tarihi ve kültürel değerleriyle değil, aynı zamanda doğal güzellikleriyle de ziyaretçilerini büyüler. Günübirlik bir macera için hem tarihi hem de doğal güzellikleri içeren bir rota oluşturabilirsiniz.

  • Adalar: İstanbul’un gürültüsünden uzak, motorlu taşıtların bulunmadığı Adalar, günübirlik ziyaretler için ideal. Büyükada ve Heybeliada, eski yalıları, doğa yürüyüşleri ve bisiklet turları ile keşfedilmeyi bekliyor.
  • Belgrad Ormanı: Şehrin yoğunluğundan kaçıp doğayla baş başa kalmak isteyenler için Belgrad Ormanı, temiz havası ve yürüyüş parkurları ile mükemmel bir kaçış noktasıdır.
  • Rumeli Feneri ve Garipçe Köyü: Boğaz’ın Karadeniz ile buluştuğu noktada yer alan bu bölge, tarihi feneri ve sakin köy yaşamı ile ziyaretçilere farklı bir deneyim sunar.

İstanbul’da Bir Gün: Kültür ve Sanatın İzinde

İstanbul, kültür ve sanatın kalbinin attığı bir şehir. Bir gününüzü bu şehrin sanatsal ve kültürel zenginliklerini keşfetmeye ayırabilirsiniz.

  • Sanat Müzeleri Turu: Sabah saatlerinde, modern sanattan tarihi eserlere kadar geniş bir koleksiyona ev sahipliği yapan İstanbul Modern veya Pera Müzesi ile başlayın. Ardından, Türkiye’nin ilk çağdaş ve modern sanat müzesi olan İstanbul Modern’e geçin. Günü, Sakıp Sabancı Müzesi veya Borusan Contemporary’de sanatın farklı yönlerini keşfederek tamamlayın.
  • Tarihi Semtlerde Kültür Yürüyüşü: Öğle saatlerinde, Galata ve Karaköy semtlerinde bir yürüyüş yaparak tarihi binalar arasında dolaşın ve bölgenin sanat galerilerini ziyaret edin. Ardından, İstanbul’un en ünlü sanat sokağı olan Çukurcuma’ya geçerek antikacıları ve sanat galerilerini keşfedin.
  • Akşam Sanat Performansları: İstanbul’da sanat deneyiminizi bir üst seviyeye taşımak için akşam saatlerinde bir tiyatro, opera veya dans gösterisi izleyin. Şehrin önemli kültür merkezleri arasında Zorlu Performans Sanatları Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi ve Garajİstanbul bulunmaktadır.

İstanbul’un Gizli Cennetleri: Günübirlik Kaçamaklar

İstanbul'un Gizli Cennetleri: Günübirlik Kaçamaklar

İstanbul, sakin ve huzurlu kaçamaklar yapabileceğiniz gizli cennetlerle dolu. Bu gizli cennetler, şehrin karmaşasından uzaklaşıp doğanın ve tarihin tadını çıkarmak isteyenler için idealdir.

  • Ağva: İstanbul’un doğusunda, Karadeniz kıyısında yer alan Ağva, yeşilin ve mavinin buluştuğu saklı bir cennet. Göksu ve Yeşilçay nehirlerinin arasında kalan bu beldede nehir kenarında yürüyüş yapabilir, kano veya pedallı botla gezintiye çıkabilirsiniz.
  • Sapanca ve Maşukiye: İstanbul’a yaklaşık 1,5 saat uzaklıkta yer alan Sapanca Gölü çevresi ve Maşukiye, doğa ile iç içe bir gün geçirmek için mükemmel yerler. Trekking, bisiklet turu veya piknik gibi aktivitelerle doğanın keyfini çıkarabilirsiniz.
  • Şile ve Ağlayankaya: Karadeniz kıyısında yer alan Şile, temiz plajları ve doğal güzellikleri ile dikkat çeker. Ağlayankaya plajı ise hem sakinliği hem de temiz suyu ile öne çıkar.

İstanbul’un Tarihine Yolculuk: Günübirlik Gezi Noktaları

İstanbul, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. Günübirlik bir geziyle bu tarihi mirasa yolculuk yapabilirsiniz.

  • Sultanahmet Meydanı: İstanbul’un tarihi yarımadasında yer alan Sultanahmet Meydanı, Ayasofya, Sultanahmet Camii, Topkapı Sarayı ve Yerebatan Sarnıcı gibi önemli tarihi yapıları barındırır. Bir gün içinde bu tarihi yapıları ziyaret ederek Osmanlı ve Bizans dönemlerine ait eserleri keşfedebilirsiniz.
  • Kariye Müzesi (Chora Kilisesi): Mozaikleri ve freskleri ile ünlü Kariye Müzesi, Bizans sanatının en önemli eserlerinden biridir. Dini sahnelerin detaylı tasvirleri, sanatseverleri büyüler.
  • Fetih ve Panorama 1453 Müzesi: İstanbul’un fethini canlandıran bu müze, şehrin tarihindeki dönüm noktalarından birini interaktif bir şekilde anlatır. Müze, Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olarak İstanbul’un önemini vurgular.

Günübirlik İstanbul Harikaları: Hem Yakın Hem Uzak Rotalar

Günübirlik İstanbul Harikaları: Hem Yakın Hem Uzak Rotalar

İstanbul, keşfedilecek birçok harika rota sunar. Hem yakın hem de biraz daha uzakta bulunan bu rotalar, şehrin çeşitliliğini ve güzelliğini gösterir.

  • Büyükçekmece ve Mimarsinan Köprüsü: İstanbul’un batısında yer alan Büyükçekmece, geniş sahili ve tarihi Mimarsinan Köprüsü ile dikkat çeker. Sinan tarafından tasarlanan bu köprü, mimari güzelliği ile göz kamaştırır.
  • Kadıköy ve Moda: İstanbul  Anadolu yakası, bohem yaşam tarzı ve sanatsal aktiviteleri ile ünlü Kadıköy ve Moda semtleri, günübirlik geziler için mükemmel seçenekler sunar. Kadıköy’ün tarihi çarşılarını keşfettikten sonra Moda sahilinde yürüyüş yapabilir, kafelerde dinlenebilirsiniz.
  • Boğaz Turu: Boğaz turu, İstanbul’un Asya ve Avrupa kıtaları arasındaki eşsiz konumunu deneyimlemenin en iyi yoludur. Hem kıyıdaki yalıları ve sarayları görebilir hem de Boğaz’ın serin sularında bir yolculuk yapabilirsiniz.

İstanbul’da Doğa ile İç İçe Bir Gün

İstanbul, sadece tarih ve kültürüyle değil, aynı zamanda doğal güzellikleriyle de büyüler. Şehir hayatının yoğunluğundan bir gün kaçıp doğa ile iç içe vakit geçirmek isteyenler için İstanbul, beklenmedik sürprizler sunar.

  • Belgrad Ormanı: İstanbul’un en büyük yeşil alanlarından biri olan Belgrad Ormanı, şehrin merkezine yakın bir kaçış noktasıdır. Piknik yapmak, yürüyüş yapmak veya bisiklete binmek için idealdir. Ormanın içindeki göletler ve su yolları, doğanın tadını çıkarırken huzur bulmanızı sağlar.
  • Polonezköy Doğa Parkı: Yeşilin her tonunu barındıran bu küçük köy, doğaseverler için mükemmel bir destinasyondur. Doğa yürüyüşleri, at binme ve lezzetli organik yemekler, Polonezköy’de yapılacak aktiviteler arasındadır.
  • Özgürlük Parkı: Şehrin göbeğinde, Kadıköy’de bulunan bu park, modern şehir yaşamının ortasında doğal bir soluklanma noktasıdır. Geniş yeşil alanları, yürüyüş yolları ve göleti ile Özgürlük Parkı, İstanbul’da doğayla iç içe olmak isteyenler için idealdir.

İstanbul’un En İyi Günübirlik Gezi Rotaları

İstanbul'un En İyi Günübirlik Gezi Rotaları

İstanbul, her köşesi ayrı bir hikaye anlatan, keşfedilmeyi bekleyen rotalarla doludur. Günübirlik gezi planı yaparken, bu rotaları keşfetmek İstanbul’u farklı bir perspektiften görmek anlamına gelir.

  • Tarihi Yarımada Turu: İstanbul’un kalbi olan Tarihi Yarımada, Ayasofya, Sultanahmet Camii, Yerebatan Sarnıcı ve Topkapı Sarayı gibi tarihi yapılarıyla zengindir. Bu bölgede yapılacak bir günübirlik tur, İstanbul’un tarihine yolculuk yapmanızı sağlar.
  • Boğazın İncileri: Boğaz boyunca uzanan yalıları, sarayları ve kaleleri keşfetmek için bir Boğaz turuna çıkabilirsiniz. Anadolu Hisarı, Rumeli Hisarı ve Kuleli gibi tarihi mekanlarla birlikte, Bebek, Arnavutköy ve Ortaköy gibi semtlerde kısa duraklamalar yapabilirsiniz.
  • Adalar Keşfi: İstanbul’un sessiz ve huzurlu yüzünü görmek için Adalar’a bir günübirlik gezi düzenleyebilirsiniz. Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada, fayton gezileri, tarihi binalar ve doğa yürüyüşleri ile ziyaretçilerine keyifli zamanlar sunar.

İstanbul’da Sanat ve Kültür Turu: Günübirlik Gezilecek Yerler

İstanbul, sanat ve kültür meraklıları için eşsiz deneyimler sunan bir şehirdir. Günübirlik bir tur ile şehrin sanatsal ve kültürel zenginliklerini keşfetmek, unutulmaz anılar biriktirmenizi sağlar.

  • İstanbul Modern Sanat Müzesi: Türkiye’nin ilk modern sanat müzesi olan İstanbul Modern, yerli ve yabancı sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapar. Müze, İstanbul’un sanat sahnesindeki yenilikçi ruhu yansıtır.
  • SALT Galata ve SALT Beyoğlu: Araştırma, sanat ve tasarım alanlarında çalışmalar yapan SALT, İstanbul’un kültürel hayatında önemli bir yer tutar. Sergiler, atölye çalışmaları ve konferanslar ile ziyaretçilere farklı deneyimler sunar.
  • Pera Müzesi: Pera Müzesi, Osman Hamdi Bey gibi önemli sanatçıların eserlerinin yanı sıra, Kütahya çinileri ve Anadolu ağırlıkları gibi özel koleksiyonlara sahiptir. Müze aynı zamanda uluslararası geçici sergilere de ev sahipliği yapar.

İstanbul, tarih, kültür, sanat ve doğal güzellikleriyle dünyanın en zengin şehirlerinden biridir. Bu rehberde öne çıkan başlıklar altında, şehri günübirlik gezilerle keşfetmek isteyenler için çeşitli rotalar ve aktiviteler sunuldu. İstanbul’un keşfedilmeyi bekleyen köşelerinden tarihi ve kültürel mirasına, doğa ile iç içe geçirebileceğiniz yerlerden sanat ve kültür turuna kadar birçok seçenek ziyaretçileri bekliyor.

Her bir bölüm, İstanbul’un farklı yüzlerini göstererek, şehirde geçireceğiniz zamanı unutulmaz kılmayı amaçlar. İster yerel bir sakini olun, ister şehri ilk kez ziyaret ediyor olun, bu rehberdeki öneriler İstanbul’u keşfetme serüveninize rehberlik edecek değerli bilgiler sunar.

Sonuç olarak, İstanbul’un sunduğu zenginlikler, her ziyaretçiye kendi ilgi alanlarına göre keşfetme fırsatları sunar. Tarih, doğa, sanat ve kültürle dolu bu eşsiz şehir, her köşesinde sizi yeni keşiflerle bekliyor. İstanbul’da geçireceğiniz her gün, size şehrin sonsuz güzelliklerini ve sırlarını biraz daha açacak. Bu rehber, İstanbul’u günübirlik gezilerle keşfetmek isteyen herkese ilham kaynağı olmayı hedefler.

]]>
https://www.gidelimmi.com/istanbulda-gunubirlik-gezilecek-yerler/feed/ 0
Florya Sahili Gezilecek Yerler https://www.gidelimmi.com/florya-sahili/ https://www.gidelimmi.com/florya-sahili/#respond Mon, 12 Feb 2024 07:52:52 +0000 https://www.gidelimmi.com/?p=15208 İstanbul’un batı yakasında, Marmara Denizi’nin kıyısında yer alan Florya Sahili, şehrin en güzel kaçış noktalarından biridir. Hem doğal güzellikleri hem de sunduğu çeşitli aktivitelerle yerli ve yabancı turistleri kendine çeken bu bölge, İstanbul’un gürültüsünden uzak, huzurlu bir deneyim sunar.

Florya Sahili, her mevsim farklı bir yüzünü gösterirken, ziyaretçilere doğayla iç içe vakit geçirme fırsatı verir. Bu rehber, Florya Sahili’nin doğal güzelliklerini, burada gerçekleştirilebilecek aktiviteleri ve ziyaretçiler için önerileri detaylı bir şekilde ele alacaktır.

Florya Sahili’nin Doğal Güzellikleri

Florya Sahili'nin Doğal Güzellikleri

Florya Sahili, İstanbul’un nadide doğal güzelliklerinden biridir. Sahil şeridi boyunca uzanan geniş ve altın sarısı kumsallar, berrak deniz suyu, yeşilin her tonunu barındıran ağaçlar ve bitki örtüsü ile dikkat çeker.

Özellikle bahar ve yaz aylarında, renkli çiçeklerle bezenmiş peyzajları ve serinletici deniz brizi, ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatır. Gün batımı ise, Florya Sahili’nde mutlaka yaşanması gereken büyüleyici bir doğa olayıdır; güneşin denize veda ettiği anlar, göz alıcı manzaralar oluşturur.

Florya Sahili’nde Yapılacak Aktiviteler

Yüzme ve Güneşlenme: Florya Sahili, geniş kumsalı ve temiz denizi ile mükemmel bir yüzme deneyimi sunar. Yaz aylarında, güneşlenmek ve serin sulara dalıp rahatlamak için ideal bir yerdir. Sahil boyunca, ziyaretçilere konforlu bir deneyim sağlayacak şezlong ve şemsiyeler bulunur.

Yürüyüş ve Koşu Parkurları: Sahil boyunca uzanan yürüyüş ve koşu yolları, deniz kenarında spor yapmayı sevenler için mükemmeldir. Sabahın erken saatlerinde veya gün batımında yapılan yürüyüşler, bölgenin doğal güzelliklerini keşfetmek için harika bir fırsattır.

Piknik Alanları: Florya Sahili, aileler ve arkadaş grupları için piknik yapabilecekleri geniş yeşil alanlara sahiptir. Ağaçların gölgesinde, denizin huzur verici sesi eşliğinde piknik yapmak, Florya’nın keyfini çıkarmak için en güzel yollardan biridir.

Florya Sahili, İstanbul içinde doğa ile iç içe olmak, dinlenmek ve eğlenmek isteyen herkes için çeşitlilik sunan bir destinasyondur. Her yaş grubundan ziyaretçiye hitap eden bu güzel sahil, İstanbul’un kaçırılmaması gereken doğal güzelliklerinden biri olarak öne çıkar. Hem doğal güzelliklerinin hem de sunduğu aktivitelerin keyfini çıkarmak için Florya Sahili, yılın her dönemi ziyaret edilmeye değer bir yerdir.

Kültürel ve Tarihi Mekanlar

Kültürel ve Tarihi Mekanlar

Florya Sahili, sadece doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda zengin kültürel ve tarihi mirasıyla da dikkat çeker. Bölgenin en önemli tarihi yapılarından biri, Cumhuriyet döneminin önemli simgelerinden biri olan Florya Atatürk Deniz Köşkü’dür.

Mustafa Kemal Atatürk’ün dinlenme ve çalışma mekanı olarak kullanılan bu köşk, mimarisi ve tarihi atmosferiyle ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunar. Köşk, Atatürk’ün kişisel eşyalarının yanı sıra döneme ait pek çok fotoğraf ve belgeyi de barındırır, böylece ziyaretçilere dönemin ruhunu hissettirir.

Lezzet Durakları: Florya Sahili’nde Ne Yenir?

Florya Sahili, deniz kenarında lezzetli bir yemek deneyimi arayanlar için çeşitli seçenekler sunar. Bölgedeki restoranlar, özellikle taze deniz ürünleri konusunda uzmandır. Mevsimine göre taze balıklar, midyeler, kalamar gibi deniz mahsullerini tadabilirsiniz.

Ayrıca, geleneksel Türk mutfağının en iyi örneklerini sunan restoranlar da bulunmaktadır. Kebap, meze çeşitleri ve zeytinyağlı yemekler, bölgenin gastronomi deneyimini zenginleştirir. Sahil boyunca konumlanmış kafelerde Türk kahvesi ve çayın yanı sıra, güneşin batışını izlerken keyifli anlar geçirebilirsiniz.

Florya Sahili’nde Alışveriş ve Eğlence

Florya Sahili'nde Alışveriş ve Eğlence

Florya Sahili, alışveriş ve eğlence için de geniş imkanlar sunar. Sahil boyunca yer alan butikler, yerel ve uluslararası markaların ürünlerini sunar. Ayrıca, hediyelik eşya dükkanlarında bölgeye özgü el sanatları ve hatıralık ürünler bulabilirsiniz.

Alışverişin ardından, bölgedeki eğlence parkları ve lunaparklar, hem çocukların hem de yetişkinlerin keyifli zaman geçirmesi için çeşitli aktiviteler sunar. Akşam saatlerinde, sahil boyunca yer alan barlar ve gece kulüpleri canlı müzik ve eğlence programları ile ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatır. Florya Sahili, hem gündüz hem de gece dinlenmek, eğlenmek ve alışveriş yapmak için ideal bir destinasyondur.

Florya Sahili, İstanbul’un en çekici noktalarından biri olarak, zengin tarihi dokusu, lezzetli yemekleri ve çeşitli alışveriş ve eğlence olanaklarıyla her ziyaretçiye hitap eder. Kültürel mirasın yanı sıra modern yaşamın tüm renklerini barındıran bu bölge, şehrin karmaşasından uzak, huzurlu ve keyifli anlar geçirmek isteyen herkes için mükemmel bir kaçış noktasıdır.

Florya Sahili’ne Nasıl Gidilir?

Florya Sahili, İstanbul’un Avrupa Yakası’nda, Bakırköy ilçesine bağlı bir bölgede yer alır ve şehrin birçok noktasından kolaylıkla erişilebilir. Sahile ulaşım için çeşitli seçenekler mevcuttur:

Özel Araçla Ulaşım: E-5 ve TEM otoyolları üzerinden, Atatürk Havalimanı yönünden gelenler için Florya çıkışını kullanarak kolayca ulaşım sağlanabilir. Bölgede, sahil boyunca ve çevresinde araç park etmek için yerler bulunmaktadır.

Toplu Taşıma ile Ulaşım: İstanbul’un birçok noktasından Florya Sahili’ne toplu taşıma seçenekleri bulunmaktadır. Metrobüs kullanarak Sefaköy veya Cennet Mahallesi duraklarında inip, buradan minibüs veya otobüslerle Florya Sahili’ne ulaşabilirsiniz. Ayrıca, İstanbul’un Anadolu Yakası’ndan gelenler için vapur ve deniz otobüsü seferleri sonrası, Avrupa Yakası’na geçişte toplu taşıma araçlarıyla Florya’ya erişim mümkündür.

Taksi veya Özel Araç Hizmetleri: İstanbul içinde konforlu bir ulaşım tercih edenler için taksi veya özel araç hizmetleri (Uber, BiTaksi gibi) Florya Sahili’ne doğrudan ulaşım sağlar.

Sonuç

Florya Sahili, İstanbul’un en güzel kıyı şeritlerinden biri olarak, ziyaretçilerine doğanın, tarihin ve kültürün birleştiği eşsiz bir deneyim sunar. Doğal güzellikleri, tarihi mekanları, lezzet durakları, alışveriş ve eğlence olanaklarıyla her yaştan ve ilgiden insanı kendine çeker.

Florya Sahili’ne kolay ulaşım imkanları ile İstanbul’un içinde bir kaçamak yapmak, stres atmak ve günlük yaşamın rutininden uzaklaşmak isteyenler için ideal bir tercihtir. Sahilde geçirilecek bir gün, hem bedenen hem de ruhen yenilenmek için mükemmel bir fırsattır.

Florya Sahili, doğal güzelliklerin ve şehir hayatının iç içe geçtiği, ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatan bir yer olarak, İstanbul ziyaretinizde kesinlikle görülmesi gereken yerler listesinde olmalıdır.

Daha fazla buna benzer gezilecek yer rehberi için gidelimmi.com adresini ziyaret etmeyi unutmayın!
]]>
https://www.gidelimmi.com/florya-sahili/feed/ 0
Vialand Giriş Ücreti 2024 https://www.gidelimmi.com/vialand-giris-ucreti/ https://www.gidelimmi.com/vialand-giris-ucreti/#respond Thu, 18 Jan 2024 08:25:21 +0000 https://www.gidelimmi.com/?p=12986 Vialand giriş ücreti 2024 yılında Vialand Tema Parkı’na keyifli bir gün geçirmek için ziyaret etmeyi planlıyorsanız, giriş ücreti hakkında bilgi almak isteyebilirsiniz. Vialand, genellikle her yıl güncellenen fiyat politikalarıyla ziyaretçilerine çeşitli seçenekler sunmaktadır.

Ancak, belirli bir yıl için güncel giriş ücretlerini net bir şekilde belirlemek için güncel bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle, 2024 yılında Vialand’a giriş ücreti hakkında kesin bilgi almak için Vialand’ın resmi web sitesini veya müşteri hizmetleri departmanını ziyaret etmek en doğru yol olacaktır. Böylece, bütçenize uygun bir planlama yapabilir ve unutulmaz bir eğlence deneyimi yaşayabilirsiniz.

Vialand Nerede Ve Nasıl Gidilir?

Vialand Giriş Ücreti 2023

Vialand, İstanbul’un Eyüp ilçesinde bulunmaktadır. İstanbul’un herhangi bir noktasından Vialand’a ulaşmak için toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Öncelikle, İstanbul’un herhangi bir metro istasyonuna veya otobüs duraklarına ulaşmanız gerekmektedir.

Ardından, Vialand’ın Eyüp ilçesine gitmek için otobüs veya metro kullanabilirsiniz. Eyüp Sultan Metro İstasyonu’na ulaştıktan sonra, Vialand’a yürüyerek veya kısa bir taksi veya dolmuş yolculuğuyla ulaşabilirsiniz.

  • Özel Araç: Kendi aracınızla seyahat ediyorsanız, Vialand’a TEM (Transit Europe Motorway) veya E-5 karayolu üzerinden ulaşabilirsiniz. Eyüp Sultan Camii’nin bulunduğu bölgeye geldiğinizde, Vialand’a kolayca ulaşabileceksiniz. Vialand’ın bünyesinde otopark bulunmaktadır.
  • Taksi veya Ridesharing Uygulamaları: İstanbul’da taksi veya ridesharing uygulamalarıyla da Vialand’a ulaşabilirsiniz. Bu uygulamaları kullanarak doğrudan Vialand’ın bulunduğu adresi girebilir ve taksi veya özel sürücü hizmeti ile rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Vialand’a gitmeden önce, güncel trafik durumunu kontrol etmek ve en uygun ulaşım yöntemini belirlemek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin resmi web sitesi veya mobil uygulamalarını kullanmanız önerilir.

Vialand Ziyaret Saatleri

Vialand’ın ziyaret saatleri genellikle mevsime, özel etkinliklere veya tatil dönemlerine bağlı olarak değişebilir.

Ancak genel olarak Vialand’ın ziyaret saatleri aşağıdaki gibi olabilir:

  • Hafta içi (Pazartesi-Cuma):
  • Tema Parkı: 10:00-19:00 arası
  • AVM (Alışveriş Merkezi): 10:00-22:00 arası
  • Hafta sonu (Cumartesi-Pazar):
  • Tema Parkı: 10:00-20:00 arası
  • AVM (Alışveriş Merkezi): 10:00-22:00 arası

Yukarıdaki saatler genel bir referans olarak verilmiştir, ancak doğru ve güncel ziyaret saatlerini öğrenmek için Vialand’ın resmi web sitesini veya müşteri hizmetlerini kontrol etmeniz önemlidir. Ayrıca, özel etkinlikler veya özel günlerde saatlerde değişiklikler olabileceğinden, ziyaret etmeden önce güncel bilgilere ulaşmanızı öneririm.

Vialand’da Müzekart Geçerli Mi?

Vialand Giriş Ücreti 2023

Vialand Tema Park’a maalesef Müzekart ile giriş yapılamamaktadır. İstanbul’un en güzel eğlence yerlerinden biri olan Vialand, 2013 yılı itibariyle faaliyete geçmiş ve tam 600 bin metrekarelik bir alana kurulmuştur.

İstanbul’un Eyüp ilçesinde bulunan bu eğlence merkezi, aynı zamanda Avupa’nın 800 farklı tema parkından en iyi ilk 10 arasına girmeyi de başarmıştır. Burası, klasiklerin çok ötesinde bir yer olarak bünyesinde yüzlerce sayıda alışveriş mağazası, eğlence ve oyun yerleri, gösteri merkezi ile oteller bulunduruyor.

Vialand’a Kimler Ücretsiz Girebilir?

Vialand’a ücretsiz giriş hakkı olan kişiler çeşitli durumlara bağlı olarak değişebilir.

Aşağıda genel olarak ücretsiz giriş hakkı olan bazı kişilerin örnekleri verilmiştir:

  • Çocuklar: Belirli bir yaş sınırı çerçevesinde (genellikle 0-3 yaş arası) çocuklar Vialand’a ücretsiz girebilir.
  • Engelliler: Vialand, engelli ziyaretçilere özel olanaklar sunmaktadır. Engelliler ve bir refakatçi, bazı durumlarda Vialand’a ücretsiz giriş yapabilir veya indirimli bir ücretle girebilir.
  • Gaziler: Vialand, Türkiye’deki gaziler için genellikle ücretsiz veya indirimli giriş imkanı sunmaktadır. Bu durum genellikle geçerli kimlik belgesi veya kartı gösterildiğinde uygulanır.
  • Öğretmenler: Bazı dönemlerde Vialand, öğretmenlere özel ücretsiz veya indirimli giriş imkanı sunabilir. Bu genellikle geçerli bir öğretmen kimlik kartı veya belgesi gösterildiğinde geçerlidir.

Bu sadece genel bir liste olup, Vialand’ın ücretsiz giriş politikaları zaman zaman değişebilir veya özel etkinliklere bağlı olarak farklılık gösterebilir. Dolayısıyla, Vialand’ı ziyaret etmeden önce, güncel bilgileri Vialand’ın resmi web sitesinden veya müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek kontrol etmeniz önemlidir.

Vialand Tema Park’a Online Bilet Nasıl Alınır?

Vialand Giriş Ücreti 2023

Vialand Tema Parkı’na online bilet satın almak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • Vialand’ın resmi web sitesini ziyaret edin.
  • Ana sayfada genellikle “Biletler” veya “Online Bilet Satın Al” gibi bir seçenek bulunur. Bu seçeneği tıklayın.
  • Bilet satın alma sayfasına yönlendirileceksiniz. Burada, giriş tarihini, kişi sayısını ve istediğiniz bileti seçebileceğiniz farklı seçenekleri göreceksiniz. Vialand, genellikle yetişkinler ve çocuklar için ayrı bilet seçenekleri sunar. İhtiyaçlarınıza ve tercihlerinize uygun olan bilet türünü seçin.
  • Bilet seçimini tamamladıktan sonra, ödeme yapmak için uygun bir yöntem seçmeniz istenecektir. Kredi kartı veya banka kartı gibi çeşitli online ödeme seçenekleri sunulabilir. İlgili bilgileri girerek ödemeyi tamamlayın.
  • Ödeme işlemi tamamlandıktan sonra, genellikle biletinizin e-posta veya SMS yoluyla size gönderileceği bir onay sayfasına yönlendirileceksiniz. Biletinizi indirin veya e-posta veya SMS üzerindeki talimatları takip ederek nasıl kullanacağınızı öğrenin.
  • Bazı durumlarda, Vialand’ın mobil uygulamasını kullanarak da online bilet satın alabilirsiniz. Mobil uygulamayı indirerek ve ilgili adımları izleyerek biletinizi satın alabilirsiniz.
  • Online bilet satın alma işlemiyle ilgili herhangi bir sorun yaşarsanız veya ek yardıma ihtiyaç duyarsanız, Vialand’ın müşteri hizmetleriyle iletişime geçmekten çekinmeyin.

Vialand Tema Parkı’na keyifli bir gün geçirmek için ziyaret etmeyi planlıyorsanız, giriş ücreti hakkında bilgi almak isteyebilirsiniz. Vialand, genellikle her yıl güncellenen fiyat politikalarıyla ziyaretçilerine çeşitli seçenekler sunmaktadır. Ancak, belirli bir yıl için güncel giriş ücretlerini net bir şekilde belirlemek için güncel bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır.

İşte vialand giriş ücreti 2024 hakkında bilgi:

  • Tercihinize uygun bilet seçeneğini seçin.
  • Vialand genellikle yetişkinler ve çocuklar için ayrı bilet seçenekleri sunar.
  • İhtiyaçlarınıza ve tercihlerinize uygun olan bilet türünü seçin.
  • Ödeme yapmak için uygun bir yöntem seçin.
  • Online ödeme yapmak için çeşitli seçenekler sunulacaktır. Kredi kartı veya banka kartı gibi çevrimiçi ödeme yöntemlerinden birini seçin.
  • Ödeme işlemini tamamlayın. İlgili bilgileri girerek ödemeyi tamamlayın. Güvenli bir şekilde ödeme yaptıktan sonra işlem onaylanacaktır.
  • Kendi aracınızla seyahat ediyorsanız, Vialand’a TEM (Transit Europe Motorway) veya E-5 karayolu üzerinden ulaşabilirsiniz. Eyüp Sultan Camii’nin bulunduğu bölgeye geldiğinizde, Vialand’a kolayca ulaşabileceksiniz. Vialand’ın bünyesinde otopark bulunmaktadır
  • Bilet onay sayfasını kontrol edin. Ödeme işlemi tamamlandıktan sonra, genellikle biletinizin onay sayfasına yönlendirileceksiniz. Biletinizi indirebilir veya e-posta veya SMS yoluyla size gönderilen bilet bilgilerini kullanabilirsiniz.
  • Biletinizi kullanın. Vialand’ın girişinde, biletinizi yanınızda bulundurun.
  • Biletin üzerindeki bilgileri ve talimatları takip ederek giriş yapabilirsiniz.
  • Vialand, engelli ziyaretçilere özel olanaklar sunmaktadır. Engelliler ve bir refakatçi, bazı durumlarda Vialand’a ücretsiz giriş yapabilir veya indirimli bir ücretle girebilir.
  • Vialand, Türkiye’deki gaziler için genellikle ücretsiz veya indirimli giriş imkanı sunmaktadır. Bu durum genellikle geçerli kimlik belgesi veya kartı gösterildiğinde uygulanır.
  • Bazı dönemlerde Vialand, öğretmenlere özel ücretsiz veya indirimli giriş imkanı sunabilir. Bu genellikle geçerli bir öğretmen kimlik kartı veya belgesi gösterildiğinde geçerlidir.

2023 yılında Vialand’a giriş ücreti hakkında kesin bilgi almak için Vialand’ın resmi web sitesini veya müşteri hizmetleri departmanını ziyaret etmek en doğru yol olacaktır. Böylece, bütçenize uygun bir planlama yapabilir ve unutulmaz bir eğlence deneyimi yaşayabilirsiniz.

]]>
https://www.gidelimmi.com/vialand-giris-ucreti/feed/ 0
İstanbul’un Tarihi Yerleri https://www.gidelimmi.com/istanbulun-tarihi-yerleri/ https://www.gidelimmi.com/istanbulun-tarihi-yerleri/#respond Mon, 15 Jan 2024 11:58:16 +0000 https://www.gidelimmi.com/?p=10489 Kuruluşu M.Ö 1000 yıllarına dayanan İstanbul’un tarihi yerleri tarihe ilgi duyanların dikkatini çeker. Camilerden kulelere, saraylardan çarşılara ve müzelere kadar pek çok tarihi yer ziyaretçisini bekler. Bu tarihi yerler ücretli ve ücretsiz olarak ziyaret edilerek tarihe tanıklık etmek isteyenlerin zevkine hitap eder.

İstanbul’da bulunan önemli tarihi yerler şunlardır;

  • Ayasofya Müzesi
  • Galata Kulesi
  • Kız Kulesi
  • Dolmabahçe Sarayı
  • Topkapı Sarayı
  • Yerebatan Sarnıcı
  • Sultan Ahmet Camii
  • Kapalıçarşı
  • Süleymaniye Camii
  • Mihrimah Sultan Külliyesi

İstanbul’da bulunan tarihi yerler Anadolu ve Asya Yakası’nda ziyaretçilerini bekler. Bu tarihi yerlerin 365 gün boyunca ziyaret edilmesi mümkündür.

Ayasofya Müzesi

Ayasofya Müzesi

Geçmişi M.S 6 yüzyıla dayanan Ayasofya ilk olarak katedral olarak inşa edilmiştir. İstanbul’un Bizans’tan alınmasının ardından önce camiye sonra da müzeye çevrilerek ziyaretçileri ağırlamaya başlamıştır. 2020 yılına kadar müze olan Ayasofya günümüzde cami olarak ibadete açıktır.

Ayasofya Bizans ve Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan bir yapıya sahiptir. Ayrıca caminin bahçesinde Osmanlı padişahları için yapılan türbeler vardır. Camiyi görmek ve ibadet etmek isteyen kişiler haftanın 7 günü ziyaret edebilirler. Cami ilan edildiği için giriş için ücret ödenmesi gerekmez.

Galata Kulesi

Galata Kulesi

Galata Kulesi İstanbul’da gezilmesi gereken önemli tarihi yerlerdendir. Kule Bizans döneminde 528 yılında ahşaptan inşa edilmiştir. Ahşap halinin yangında kül olmasının ardından 1300’lü yıllarda Cenevizliler tarafından taş malzeme ile yeniden inşa edilmiştir. Denizcilere yol göstermesi için kullanılan kule günümüzde ziyarete açıktır.

Galata Kulesi’ne gelen kişiler kulenin üst bölümüne çıkarak İstanbul manzarasını izleme imkanı elde ederler. Ayrıca kulede hizmet veren mekanlarda zaman geçirme imkanı bulurlar. Müze kartın geçerli olmadığı kuleye giriş için vatandaşların 15 TL ücret ödemeleri gerekir.

Kız Kulesi

Kız Kulesi

İstanbul’un tarihi kulelerinden biri de boğazda yer alan Kız Kulesi’dir. Kule M.Ö 410 yılında Atinalılar tarafından inşa edilmiştir. Tarihte gemilerin denetlenmesi için kullanılan kule günümüzde restoran olarak hizmet verir. Bu nedenle romantik yemeklerin vazgeçilmez adresi konumundadır.

İstanbul’un Üsküdar semtinde bulunan Kız Kulesi boğazı izlemek ve yemek yemek için ziyaret edilir. Kuleye giriş için ödenmesi gereken ücret 25 TL’dir. Ayrıca restoran bölümünde tercih edilen menü ve içecekler için gerekli ücretin ödenmesi gerekir.

Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı İstanbul’un tarihe tanıklık yapan yapılarından biridir. Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saray olması nedeniyle Türk vatandaşları tarafından ayrı bir öneme sahiptir. Ayrıca boğaz kenarında olması sebebiyle çok fazla insanın ziyaret ettiği bir mekandır.

Dolmabahçe Sarayı 1853 yılında yapılmış olup Osmanlı padişahları tarafından kullanılmıştır. 1984 yılında müzeye çevrilen saray günümüzde haftanın 6 günü ziyarete açıktır. Müzeyi ziyaret etmek isteyen kişilerin Selamlık, Haremlik ve her iki bölüm için ayrı ayrı ücret ödemeleri gerekir.

Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı

İstanbul’da yer alan tarihi yerler arasında Topkapı Sarayı da vardır. Topkapı Sarayı İstanbul’un fethinden sonra 1478 tarihinde yapılmıştır. Saray toplamda 6 bölümde oluşan bir yapıdadır. Osmanlı padişahları tarafından kullanılan saray 1924 yılında müzeye çevrilerek ziyarete açılmıştır.

Topkapı Sarayı’nda günümüzde Osmanlı’dan kalma eserler sergilenir. Saray içerisinde yer alan müzeyi gezmek isteyen kişiler Salı günü dışında 6 gün gezme imkanı bulurlar. Giriş ücreti ise 80-110 TL arasındadır.

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı Bizans döneminde inşa edilen bir yapıdır. Bizans dışında Osmanlı döneminde de kullanılan sarnıç 170 metre uzunluğuna sahiptir. Dikkat çekici mermer sütunlara sahip olan sarnıç turistlerin İstanbul’da görmeyi istediği tarihi mekanların başında gelir.

İstanbul’un Fatih semtinde bulunan sarnıç 7 gün boyunca ziyarete açıktır. Sarnıçta müze kart geçerli değildir. Bu nedenle giriş ücreti ödenmesi gerekir. Öğrenciler için 5 TL olan bu ücret yetişkinler için 15 TL’dir.

Sultan Ahmet Camii

Sultan Ahmet Camii

Sultan Ahmet Camii İstanbul tarihi camilerinin başında gelir. Sedefkar Mehmet Ağa tarafından Osmanlı padişahı I.Ahmet adına yaptırılan caminin yapılış tarihi 1616 yılıdır. 7 minareye sahip olan cami üzerinde bulundurduğu çiniler sayesinde Blue Mosque olarak anılır. Bu nedenle yabancı turistlerin ziyaret akınına uğrar.

Sultan Ahmet Camii’ni gezmek ve ibadet için tercih edecek kişilerin 24 saat gelmeleri mümkündür. Camiye girmek için ücret talep edilmez. İstanbul’un Fatih semtinde olan cami aynı zamanda Ayasofya Camii’nin karşısında bulunur.

Kapalıçarşı

Kapalıçarşı

1461 yılında yapılan Kapalıçarşı İstanbul’a giden her insanın mutlaka ziyaret ettiği tarihi mekanlardandır. Günümüzde 3600 dükkanla hizmet veren çarşı alışveriş için tercih edilir. Kapalıçarşı 4500 metrekarelik bir alanda kurulmuş olup 22 kapısı vardır. Bu çarşıya gelen kişilerin kaybolmaları mümkündür.

Kapalıçarşı’ya gelen kişiler altından halıya, baharattan hediyelik eşyaya kadar pek çok eşyayı satın alma imkanı bulurlar. Çarşıya giriş içinse ücret ödenmesi gerekmez.

Süleymaniye Camisi

Süleymaniye Camisi

İstanbul’da ziyaret edilmesi gereken tarihi yerler arasında Mimar Sinan tarafından yapılmış olan Süleymaniye Camisi de bulunur. Cami 1551-1556 yılları arasında yaptırılmış olup külliye özelliğine sahiptir. Günümüzde ibadet için kullanılan cami aynı zamanda Kanuni Sultan Süleyman ve ailesinin türbelerine ev sahipliği yapar.

Fatih semtinde bulunan Süleymaniye Camisi’nin haftanın tüm günlerinde ziyaret edilmesi mümkündür. Girişi ise ücretsizdir.

Mihrimah Sultan Külliyesi

Mihrimah Sultan Külliyesi

İstanbul’un tarihi yerlerini görmek isteyen kişilerin gezebilecekleri yerlerden birisi de Mihrimah Sultan Külliyesi’dir. Külliye Mimar Sinan tarafından yapılmıştır ve yapılış tarihi 1562-1565’tir.

1565 yılında yapımı tamamlanan külliye içerisinde şu yapılar vardır;

  • Cami
  • Çeşme
  • Medrese
  • Han
  • İmaret
  • Su yolu
  • Sübyan mektebi

Mimar Sinan tarafından yapılmış olan külliye eşsiz bir mimariye sahiptir. Bunda mimarın sultana aşık olmasının etkisi büyüktür. İstanbul Üsküdar semtinde bulunan külliyenin yıl boyu ziyaret edilmesi mümkündür. Ziyaret etmek isteyen kişilerin ücret ödemelerine gerek yoktur.

Ayrıca,

Gezdikçe göreceğimiz, gördükçe keşfedeceğimiz daha çok yer var! Kocaman Dünya, bizim onunla tanışmamızı bekliyor ❤

Sitemizde, sana fikir olacak onlarca içerik var. Bu yılın “gezilecek yerler” listesini birlikte hazırlıyoruz!

Instagram hesabımızı takip ederek paylaştığımız özel klip ve görsellerden anında haberdar olabilirsin. Ruhunda keşfetmek olan insanların topluluğuna hoş geldin!

@gidelimmi ]]>
https://www.gidelimmi.com/istanbulun-tarihi-yerleri/feed/ 0
Taksim’de Ne Yenir? https://www.gidelimmi.com/taksimde-ne-yenir/ https://www.gidelimmi.com/taksimde-ne-yenir/#respond Sat, 30 Dec 2023 07:23:33 +0000 https://www.gidelimmi.com/?p=14692 Taksim, İstanbul’un kalbi ve kültürel bir erime potası olarak bilinir. Tarihi İstiklal Caddesi’nden Galata Kulesi’ne kadar uzanan bu bölge, yüzyıllar boyunca pek çok farklı kültürü ağırlamış ve bu da gastronomisine eşsiz bir çeşitlilik katmıştır.

Taksim’in yemek kültürü, Osmanlı saray mutfağından modern fast food’a, geleneksel Türk lezzetlerinden dünya mutfaklarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsar. Gastronomi turizmi açısından, Taksim, her damak zevkine hitap eden restoranları, kafeleri ve sokak yemekleri ile ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim sunar.

Kültürlerarası Mutfak Buluşmaları: Taksim’in Dünya Mutfağı

Kültürlerarası Mutfak Buluşmaları: Taksim'in Dünya Mutfağı

Taksim, dünyanın dört bir yanından gelen lezzetleri İstanbul’un merkezinde buluşturuyor. Burada, Asya’dan Avrupa’ya, Ortadoğu’dan Amerika’ya kadar çeşitli mutfaklardan esintiler taşıyan restoranlar bulunur.

Örneğin, Çin, Japon, Kore ve Hint mutfağından örnekler sunan Asya restoranları, bölgenin gastronomik çeşitliliğine zenginlik katar. İtalyan pizzalarından Meksika taco’larına, Taksim’deki uluslararası mutfaklar, dünya standartlarında yemekler sunarak, ziyaretçilerine yeni tatlar keşfetme fırsatı verir.

Tarihi Tatlar ve Geleneksel Türk Mutfağı

Taksim, Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze uzanan zengin bir yemek mirasına sahiptir. Bu tarihi dokuyu yansıtan restoranlar, geleneksel Türk mutfağının en iyi örneklerini sunar. Kebaplar, mezeler, dolmalar ve zeytinyağlı yemekler gibi klasik Türk yemekleri, bölgedeki restoranların menülerinde önemli bir yer tutar.

Ayrıca, Taksim’de bulunan tarihi lokantalar, Osmanlı saray mutfağının rafine lezzetlerini günümüz ziyaretçilerine sunarak, geçmiş ile bugün arasında bir köprü kurar.

Sokak Lezzetleri: Taksim’in En İyi Sokak Yemekleri

Sokak Lezzetleri: Taksim’in En İyi Sokak Yemekleri

Taksim, sokak lezzetleriyle de ünlüdür ve bu alanda çok çeşitli seçenekler sunar. İstiklal Caddesi ve çevresinde, dönerden kokorece, balıktan mısır ve kestane satıcılarına kadar her türlü sokak yemeğini bulabilirsiniz.

Özellikle Taksim Meydanı’na yakın alanlarda, gece geç saatlere kadar açık olan sokak yemek tezgahları, canlı şehir hayatının bir parçasıdır. Taksim’in sokak lezzetleri, hızlı, ekonomik ve lezzetli seçenekler arayanlar için idealdir. Özellikle yerel halk arasında popüler olan bu sokak yemekleri, bölgenin dinamik ve renkli atmosferinin bir yansımasıdır.

Kafe Kültürü ve Modern Lezzetler

Taksim, modern ve yenilikçi kafe kültürüyle de ön plana çıkar. Bu bölgedeki kafeler, sadece kahve sunmakla kalmayıp, aynı zamanda geniş menüleriyle de dikkat çeker. Buradaki kafeler, geleneksel Türk kahvesinden başlayarak, dünya kahve trendlerini takip eden espresso, latte, cappuccino gibi çeşitleri sunar.

Ayrıca, modern ve yaratıcı mutfak anlayışıyla hazırlanan sandviçler, salatalar ve tatlılar, kafe menülerinde sıkça rastlanan seçeneklerdir. Taksim’deki kafeler, hem yerel halk hem de turistler için popüler buluşma noktalarıdır ve genellikle sanat eserleri, kitaplar ve rahat oturma alanları ile dekore edilmiştir. Bu kafeler, genç neslin sosyal hayatının önemli bir parçası olup, modern İstanbul’un dinamik ruhunu yansıtır.

Sağlıklı ve Alternatif Beslenme Seçenekleri

Taksim, sağlıklı ve alternatif beslenme seçenekleri açısından da zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Son yıllarda popülerlik kazanan vegan ve vejetaryen mutfaklar, Taksim’de birçok restoran ve kafede kendine yer bulmuştur. Vegan burgerlerden glütensiz tatlılara, organik salatalardan bitki bazlı içeceklere kadar birçok sağlıklı ve lezzetli seçenek, sağlık bilincine sahip ziyaretçilerin ilgisini çeker.

Ayrıca, bu bölgedeki bazı restoranlar, yerel ve organik ürünler kullanarak sürdürülebilir gastronomiye katkıda bulunur. Sağlıklı beslenme trendlerini takip eden bu mekanlar, lezzetli ve aynı zamanda besleyici yemek alternatifleri sunar.

Taksim’de Tatlı Bir Mola: Enfes Tatlılar ve Pastaneler

Taksim’de Tatlı Bir Mola: Enfes Tatlılar ve Pastaneler

Taksim, tatlı severler için de bir cennettir. Geleneksel Türk tatlılarından modern pastane ürünlerine kadar geniş bir yelpazede tatlı çeşitleri sunulur. Baklava, künefe, lokma gibi geleneksel tatlılar, bölgedeki birçok tatlıcıda bulunabilir. Bu tatlılar, genellikle şerbetli ve bol fıstıklı olup, Türk kahvesi veya çay ile mükemmel bir uyum sağlar.

Modern tatlılar arasında ise cheesecake, tiramisu, macaron gibi seçenekler popülerdir. Ayrıca, Taksim’deki pastaneler, taze ve lezzetli pasta, kurabiye ve çikolata çeşitleriyle de dikkat çeker. Bu pastaneler, hem yerel halkın hem de turistlerin tatlı ihtiyaçlarını karşılamak için geniş bir ürün yelpazesi sunar.

Taksim Gece Hayatı: Lezzetli Gece Atıştırmalıkları

Taksim, İstanbul’un gece hayatının kalbi olarak kabul edilir ve bu canlılık, gece boyunca devam eden yemek seçenekleriyle kendini gösterir. Gece geç saatlerde bile açık olan birçok restoran, bar ve sokak tezgahı, gece hayatının vazgeçilmez bir parçasıdır.

Taksim’in gece yemeği kültürü, dönercilerden, kokoreç ve midye dolma satan tezgahlara, ayrıca 24 saat açık olan kafelerde sunulan çeşitli atıştırmalıklara kadar uzanır. Bu mekanlar, gece eğlencesinin ardından aç kalanlar için idealdir ve sıcak bir yemek veya hafif bir atıştırmalık sunarlar. Ayrıca, Taksim’in barlarında ve publarında servis edilen mezeler ve aperatifler, içeceklerle mükemmel bir uyum içinde olup, gece boyunca eğlenceyi tamamlayan lezzetler sunar.

Sonuç: Taksim’in Lezzet Dünyasını Keşfetmek

Taksim, İstanbul’un en çeşitli ve renkli yemek sahnelerinden birine sahiptir. Bu bölge, her zevke ve bütçeye uygun lezzetler sunarak, gastronomi tutkunlarını kendine çeker. Taksim’de yemek yemek, sadece lezzetli bir deneyim olmanın ötesinde, İstanbul’un tarihini, kültürünü ve canlılığını deneyimlemek anlamına gelir.

Gastronomi meraklıları için Taksim, hem geleneksel Türk mutfağını hem de dünya mutfaklarının en iyi örneklerini keşfetmek için benzersiz bir fırsattır. Taksim’in lezzet dünyasını keşfetmek, ziyaretçilere İstanbul’un dinamik ve çeşitli yemek kültürünün kapılarını açar.

Bu ve buna benzer içerikler için gidelimmi.com adresini ziyaret et
]]>
https://www.gidelimmi.com/taksimde-ne-yenir/feed/ 0
Beşiktaş’ta Ne Yenir? https://www.gidelimmi.com/besiktasta-ne-yenir/ https://www.gidelimmi.com/besiktasta-ne-yenir/#respond Mon, 25 Dec 2023 14:17:23 +0000 https://www.gidelimmi.com/?p=14686 Beşiktaş, İstanbul’un en eski ve en köklü semtlerinden biridir. Osmanlı İmparatorluğu’ndan bu yana önemli bir kültürel ve tarihi merkez olan Beşiktaş, çeşitli kültürlerin ve tarihlerin bir arada yaşadığı, dinamik bir atmosfere sahiptir. Semtin tarihi dokusu, mimarisi ve canlı sokakları, burada yaşanan her anı özel kılar.

Yemek Kültürünün Öne Çıkan Özellikleri: Beşiktaş, geleneksel Türk mutfağından modern lezzetlere kadar geniş bir yemek yelpazesi sunar. Sokak lezzetlerinden lüks restoranlara kadar her zevke ve bütçeye hitap eden seçenekler bulunur. Beşiktaş’ın yemek kültürü, hem yerel halkın hem de turistlerin uğrak noktasıdır ve zengin çeşitliliği ile dikkat çeker.

Sokak Lezzetleri ve Popüler Snackler

Sokak Lezzetleri ve Popüler Snackler

Kumpir: Beşiktaş’ın İkonik Sokak Yemeği: Beşiktaş denilince akla ilk gelen lezzetlerden biri kumpirdir. Büyük boy patateslerin içi çıkarılıp çeşitli malzemelerle karıştırılarak hazırlanır. Peynir, zeytin, mısır, rus salatası gibi onlarca çeşitle sunulan kumpir, Beşiktaş’ın en popüler sokak lezzetlerindendir.

Çıtır Simit ve Gevrek Poğaçalar: Türk kahvaltılarının vazgeçilmezi simit ve taze poğaçalar, Beşiktaş sokaklarında her daim bulunabilir. Çıtır simitler, çay eşliğinde veya peynir ve zeytin ile birlikte hafif bir atıştırmalık olarak tercih edilir. Taze poğaçalar ise çeşitli iç malzemelerle zenginleştirilerek sunulur.

Meşhur Beşiktaş Dürümcüleri: Beşiktaş, dürüm ve kebap çeşitleriyle de ünlüdür. Tavuk, et ve köfte dürümler, sokakta hızlı ve doyurucu bir öğün arayanlar için idealdir. Yerel lezzetleri deneyimlemek isteyenler için bu dürümcüler kaçırılmaması gereken duraklardır.

Geleneksel Türk Mutfağından Seçmeler

Kebap ve Mezeler: Lezzet Durakları: Beşiktaş’ta kebap ve mezeler, Türk mutfağının en lezzetli yönlerinden birini temsil eder. Adana, Urfa, şiş kebap gibi çeşitler, yanında zengin meze tabaklarıyla servis edilir. Bu restoranlar, hem lezzet hem de misafirperverlik açısından ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim sunar.

Türk Tatlıları: Baklava ve Künefe Noktaları: Beşiktaş, Türk tatlıları konusunda da zengin seçeneklere sahiptir. Özellikle baklava ve künefe, tatlı severler için vazgeçilmezdir. Fıstıklı, cevizli baklava çeşitleri ve sıcak servis edilen künefe, Türk çayı veya Türk kahvesi ile mükemmel bir uyum sağlar.

Anadolu Mutfağının Yansımaları: Beşiktaş’taki restoranlar, Anadolu’nun farklı bölgelerinden gelen geleneksel yemekleri de sunar. Çeşitli güveçler, dolmalar ve yöresel tatlar, bu bölgenin zengin mutfak kültürünü yansıtır. Anadolu’nun geleneksel lezzetlerini deneyimlemek isteyenler için Beşiktaş, ideal bir destinasyondur.

Deniz Ürünleri ve Balık Restoranları

Deniz Ürünleri ve Balık Restoranları

Taze Balık ve Meze Çeşitleri: Beşiktaş, taze deniz ürünleri ve çeşitli balık restoranlarıyla ünlüdür. Levrek, çupra ve lüfer gibi taze balıklar, mevsimine göre servis edilir. Restoranların sunduğu zengin meze seçenekleri ise balık yemeklerini tamamlayıcı bir rol oynar.

Beşiktaş’ın Sahil Boyu Balıkçıları: Beşiktaş sahil şeridi, birçok balık restoranına ev sahipliği yapar. Bu restoranlar, Boğaz’ın manzarası eşliğinde unutulmaz bir yemek deneyimi sunar. Beşiktaş’taki balık restoranları, hem yerel halk hem de turistler tarafından sıkça tercih edilir.

Önerilen Balık Restoranları ve Tavsiyeler: Beşiktaş’ta balık restoranı seçerken, taze balık sunan ve mevsimine uygun menüler hazırlayan yerleri tercih etmek önemlidir. Restoranların atmosferi, hizmet kalitesi ve sunduğu ekstra lezzetler de dikkate alınmalıdır.

Kahve Kültürü ve Popüler Kafeler

Geleneksel Türk Kahvesinden Modern Kahve Trendlerine: Beşiktaş, geleneksel Türk kahvesinden modern kahve çeşitlerine kadar geniş bir yelpazeye sahip kafeleriyle bilinir. Sokak kafelerinde Türk kahvesinin yanı sıra, espresso, latte ve cappuccino gibi modern kahve çeşitlerini de deneyimleyebilirsiniz.

Sokak Kafeleri ve Saklı Bahçeler: Beşiktaş’ın ara sokaklarında ve bahçelerinde saklı kalmış birçok kafe bulunur. Bu kafeler, hem yerel halkın buluşma noktası hem de turistler için huzurlu bir kaçış alanıdır. Açık hava oturma alanları, özellikle bahar ve yaz aylarında popülerdir.

Beşiktaş’ın En İyi Kahve Durağı Önerileri: Beşiktaş’ta kahve deneyimi yaşamak isteyenler için çeşitli seçenekler mevcuttur. Yerel kahveciler, özel kahve çekirdekleri ve benzersiz demleme teknikleriyle dikkat çeker.

Uluslararası Mutfaklar ve Füzyon Lezzetler

Uluslararası Mutfaklar ve Füzyon Lezzetler

Dünya Mutfağından Lezzet Durakları: Beşiktaş, dünya mutfaklarından ilham alan restoranlarıyla da tanınır. İtalyan, Asya, ve Akdeniz mutfaklarından lezzetler sunan restoranlar, farklı damak tatlarına hitap eder.

Füzyon Restoranlar ve Yenilikçi Tatlar: Füzyon mutfak, geleneksel Türk lezzetlerini modern mutfak teknikleriyle birleştirir. Beşiktaş’taki füzyon restoranlar, klasik yemekleri yenilikçi ve yaratıcı bir şekilde sunar.

Beşiktaş’ta Vegan ve Vejetaryen Seçenekleri: Son yıllarda popülerlik kazanan vegan ve vejetaryen mutfaklar, Beşiktaş’ta da kendine yer bulmuştur. Sağlıklı ve bitki bazlı alternatifler sunan bu mekanlar, herkesin deneyimlemesi gereken tatlar sunar.

Beşiktaş’ta Gece Hayatı ve Yiyecek Seçenekleri

Gece Geç Saatlerde Açık Lokantalar: Beşiktaş’ın canlı gece hayatı, geç saatlere kadar açık olan birçok lokanta ve atıştırmalık noktası sunar. Gece boyunca açık olan bu mekanlar, eğlence sonrası acıkanlar için idealdir.

Eğlence Mekanları ve Aperatifler: Beşiktaş’taki barlar, publar ve gece kulüpleri, geniş atıştırmalık menüleriyle dikkat çeker. Bu mekanlarda, hafif aperatiflerden doyurucu yemeklere kadar çeşitli seçenekler bulunur.

İçecek Eşliğinde Tadılacak Atıştırmalıklar: Beşiktaş’ta, içeceklerle uyumlu atıştırmalıklar da popülerdir. Biranın yanında servis edilen lezzetli mezeler veya kokteyllerle uyumlu aperatifler, gece hayatının vazgeçilmez parçalarıdır.

Sonuç: Beşiktaş’ın Gastronomi Harikaları

Yemek Turizmi ve Beşiktaş’ın Yeri: Beşiktaş, İstanbul’un en önemli gastronomi merkezlerinden biri olarak kabul edilir. Çeşitli mutfak kültürlerini bir araya getiren bu semt, yemek turizmi açısından önemli bir destinasyondur.

Gastronomi Severler İçin İpuçları ve Tavsiyeler: Beşiktaş’ta yemek yeme deneyimi, herkesin tatması gereken bir zenginliktir. Sokak lezzetlerinden başlayarak, geleneksel Türk mutfağının inceliklerini keşfetmek ve dünya mutfaklarından örnekleri tatmak, bu bölgede yapılması gereken en keyifli aktivitelerdendir.

Bu ve buna benzer içerikler için gidelimmi.com adresini ziyaret etmeyi unutmayalım.
]]>
https://www.gidelimmi.com/besiktasta-ne-yenir/feed/ 0
İstanbul’un Heybeti: Galata Kulesinin Hikayesi https://www.gidelimmi.com/galata-kulesinin-hikayesi/ https://www.gidelimmi.com/galata-kulesinin-hikayesi/#respond Fri, 11 Aug 2023 08:33:49 +0000 https://www.gidelimmi.com/?p=13171 Dünya’nın en eski tarihine sahip kulelerinden birisi olan ve İstanbul’da ”Aşk”ın simgesi haline gelen galata kulesi 2013 yılına gelindiği tarihte önemini tescillemek adına UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi içerisine dahil edildi. İstanbul’un siluetini oluşturan ve görenleri heybeti ile de büyüleyen galata kulesi uzun bir dönem boyunca yangın gözetleme kulesi olarak kullanıldı.

İstanbul’un biricik yapılarından birisi olan galata kulesi kimi zaman hayal gücünün kullanılarak oluşturulduğu hikayeleri ile kimi zaman da tarihi belgeler ile kanıtlanmış olan hikayeleri ile epeyi bir meşhur yerlerden birisidir.

Efsaneye göre Galata Kulesi ile Kız Kulesi birbirine aşık olan iki kuledir. Ancak iki sevgilinin arasında bulunan ve onların kavuşmasını engelleyen İstanbul Boğaz’ı vardır. Bu nedenle galata kulesi aşkını mektuplara döker ve yıllarca Kız Kulesi’ne olan aşkını bu şekilde kağıtlara yazar.

Efsane devam ederken Hazarfen Ahmet Çelebi‘de uçma hayallerini gerçekleştirmek adına kuleye çıktığında Galata Kulesi onun kulağına Kız Kulesine duyduğu aşkı fısıldar ve mektupları kendisine verir.

İstanbul’un da üflediği rüzgarı arkasına almakta kararlı olan Hezarfen Ahmet Çelebi, mektupları sahibine yani Kız Kulesi’ne ulaştırır. Aşkının karşılıklı olduğunu ve platonik olmadığını anlayan Kız Kulesi sevinçten delirir ve böylece bu iki aşık İstanbul’un en güzel ve en görkemli manzarasını oluşturur.

Çok fazla hikayeye ev sahipliği yapan galata kulesi için dillerden dillere dolanan diğer bir hikaye ise, İhsan Oktay Anar tarafından yazılan Puslu Kıtalar Atlas’ında geçer. Kitapta İstanbul’a ilk kez ayak basan denizci Cenevizlilere, ak bir martının karanlıkta yol gösterdiği anlatılır.

Bu ak martıyı Hz. İsa ile özdeşleştiren Cenevizliler onu yuvasına gelene değin takip eder ve onu pişirerek yerler. Ak martının yuvasının bulunduğu yere de onu anmak ve hatırasını devam ettirebilmek için Galata Kulesi’ni inşa ederler.

Bir diğer galata kulesi hikayesi ise; rivayete göre Romalılar tarafından inanılan bu hikayede bir erkek ile bir kadın ilk kez galata kulesi üzerine çıkarlarsa evlenecektirler. Ancak eğer taraflardan birisi diğerinden önce kuleye çıktıysa bu büyü bozulur ve evlilik gerçekleşmezmiş.

Eğer kuleye beraber çıkacak olan çiftin kaderinde evlenmek yoksa kuleye çıkacakları sırada muhakkak bir engel önlerine çıkarak kuleye çıkmalarına mani olurmuş. Kısacası galata kulesi bir ömür beraber olmayacak olan çiftler için engeller bulurmuş.

Galata Kulesi

Galata Kulesi Nerede?

İstanbul’un Karaköy ilçesinin üst kısmında. Beyoğlu’nun Galata semti içerisinde yer alan galata kulesi İstiklal Caddesi üzerinden beş dakika yürüme mesafesinde bulunuyor.

Galata Kulesine Nasıl Gidilir?

İstanbul’da ikamet edenler için Yenikapı-Hacıosman metro hattı üzerinden Şişhane durağında inilerek İstiklal Caddesi üzerinden yürüyüş mesafesi ile beş dakikada ulaşılabilen galata kulesi Anadolu yakasından gelmek isteyenler için ise, Karaköy vapuru ile kolaylıkla ulaşım mesafesindedir.

Kuleye Neden “Galata” İsmi Verildi?

İstanbul’un en gözde kulelerinden olan galata kulesine ”Galata” isminin verilmesinin de çeşitli hikayeleri bulunur. İsmini bulunduğu muhit olan Galata’dan alan kulenin adının nereden geldiğine dair çeşitli rivayetler bulunmaktadır.

Evliya Çelebi tarafından yazılan ve İstanbul hakkında çeşitli bilgilerin yer aldığı Seyahatname isimli eserinde Galata taraflarının o dönemlerde çayırlık ve köylerle çevrili olduğu bilindiğinden bölge içerisinde yaşayanlar Galata’da hayvanlarını otlamaya çıkarır ve onlardan elde ettikleri sütleri krala sunarlarmış. Bu sütün lezzeti nedeni ile de zamanında bölge içerisinde Yunanca’da süt dendiği söylenebilen Galata ismi ile anılırmış.

Cenevizliler tarafından ise ”Calata” yani Ceneviz lehçesinde merdiven anlamına gelen kelimeden Galata adını aldığı anlatılır. Sokakları merdivenlerden oluşarak yukarı çıkılan galata kulesi bu nedenle Galata ismi ile anılır.

Kuleye Neden “Galata” İsmi Verildi?

Galata Kulesini Kim Yaptırdı?

İlk olarak galata kulesi dönemin Bizans İmparatoru olan Justinianos tarafından MS 507-508 yılları arasında inşa edilmiştir. Günümüzde şu anki hali ile bulunan Galata Kulesi’ni ise, 1348-1349 yıllarında Cenevizliler yeniden restore ederek inşa etmiştir.

Boyu günümüzdeki boyutuna gelene değin geliştirilmeye çalışılan kule 1445-1446 yıllarında yükseltilerek daha da uzatılmıştır. 1500’lü yıllara gelindiğinde ise, büyük bir deprem sonrası gördüğü zarardan sonra Mimar Murad bin Hayreddin tarafından onarım görmüştür.

III. Selim döneminde galata kulesi tekrar bir onarım sürecinden geçirilerek kule kısmına bir cumba eklenir. 1831’de galata kulesi gördüğü bir yangın sonrasında iki kat daha yükseltilerek külah biçiminde olan ve şu anki halinde görünen ünlü dam örtüsü ile kule üzeri kapatılır.

Galat Kulesi Tarihine Kısa Bir Bakış

Bizans İmparatorluğu döneminde inşa edilen galata kulesi, Galata semtinin Ceneviz kolonisine ait olduğu dönemde Cenevizliler tarafından Galata surlarının bir parçası ve devamı olarak inşa edilmiştir.

Osmanlı döneminde bir süre zindan olarakta kullanılan Galata Kulesi daha sonrasında yangın gözetleme kulesi olarak kullanılır. Zaman içerisinde birçok kez deprem ve yangınlar nedeni ile tahribat gören kule daha sonra Osmanlı döneminde birkaç kez tadilat görür.

Hazarfen Ahmet Çelebi Meselesi

Dünya’da ilk kez uçmayı başaran Türk bilginlerinden birisi olan Hazarfen Ahmet Çelebi, 1623-1640 yılları arasında uçma tasarısını gerçekleştirdiği için halk tarafından ”Hazarfen” olarak adlandırıldı. Kuşların uçuşunu inceleyerek tarihi uçuş denemesinden önce tahtadan kanatlarının dayanma derecesini test etmek amacı ile Okmeydanı’nda deneyler yapmış ve bir sabah saati İstanbul halkının gözleri önünde Galata Kulesi’nden kendisini bırakarak kanatları ile boğazı aşmıştır.

Hazarfen Ahmet Çelebi Meselesi

Galata Kulesinin Mimarisi

Yığma moloz ve taş örgü sistem kullanılarak inşa edilen galata kulesi, dış cephesinde taş örgü kullanılarak yapılmıştır. Girişinde bulunan kitabede II. Mahmut döneminde yazıldığı bilinen ve ona ithafen yazıldığı düşünülen 16 mısralık bir methiye bulunur.

Kapısının üzerinde yer alan yuvarlak kemerli pencere o dönemde askerlerin gözetleme yeri olarak kullanılırdı. Yüksek giriş katlı yapı kısmından sonra 9 katı bulunur. Silindirik gövdesi üzerinde yer alan pencereler tuğladan örülmüş yuvarlak kemerlidir.

Külah kubbenin altında metal süslemeli şebekeli seyir balkonu yer alırken, alt kısımda ise derin nişlerden oluşan ve payelere oturan bir yuvarlak kemerli pencereler bulunur. Bugün değerlendirildiğinde yapının ilk üç katının Ceneviz, diğer katlarının ise tamamen Osmanlı karakterinden izler taşıdığı görülür.

Galata Kulesi Efsanesi

Aşıklar için anlam taşıyan bir efsaneye sahip olan galata kulesi bilinenin üzerine Kız Kulesi’ne aşıktır. Ancak aralarında bulunan ve onların kavuşmasını engelleyen İstanbul Boğaz’ı nedeni ile kavuşamazlar.

Galata Kulesi yıllarca Kız Kulesi’ne olan aşkını mektuplara döker ve ona olan aşkını mektuplara yazar. Hazarfen Ahmet Çelebi galata kulesi üzerine çıktığı sırada ise kule onun kulağına Kız Kulesi’ne olan aşkını fısıldar. İstanbul’un üflemiş olduğu rüzgarı arkasına alarak uçan Hazarfen mektupları Kız Kulesi’ne ulaştırır.

Platonik olarak aşık olmadığını ve aşkının bir karşılığının olduğuna sevinen Kız Kulesi sevinçten havalara uçar ve ikisinin birbirine duyduğu derin aşkta böylelikle İstanbul’un en güzel manzarasını oluşturarak aşklara şahitlik eder.

Galata Kulesi Efsanesi

Galata Kulesi’nin Özellikleri

Yerden çatısının ucuna kadar olan yüksekliği 69,90 metre olan galata kulesi, dış duvar çeperleri hesaplandığında 3,75 metre iken yuvarlağının iç çapı ise 8,95 metredir. Kule ağırlığı yaklaşık olarak tartılacak gibi düşünüldüğünde 10 bin yon geleceği tahmin edilir. Orta boşluk kısmı bodrum zamanında kullanıldığında zindan olarak tasarlanan bölümdür. Kule tarihi boyunca bazı dönemler zindan olarak kullanılmıştır.

Galata Surlarının Hikayesi

Surlarının da meşhur olduğu ve ”Hristos Surları” olarakta bilinen Galata Surlarından üçü kara bir tanesi ise deniz tarafındandır. Galata Bölgesi’ne eskiden giriş çıkışlar iki ayrı yerden yapılırdı. Bu bölümlerden dokuz tanesinin deniz tarafından olması nedeni ile Galata’nın bir liman kenti olduğu düşünülürdü. Baştan sona toplamda 14 kilometre olarak hesaplanan Galata Surları 10 ila 12 metre yüksekliğe sahiptir.

]]>
https://www.gidelimmi.com/galata-kulesinin-hikayesi/feed/ 0
Rumeli Hisarı Gezi Rehberi https://www.gidelimmi.com/rumeli-hisari-gezi-rehberi/ https://www.gidelimmi.com/rumeli-hisari-gezi-rehberi/#respond Mon, 10 Jul 2023 08:43:42 +0000 https://www.gidelimmi.com/?p=12992 Rumeli Hisari gezi rehberi, İstanbul’un tarihî ve kültürel zenginliklerinden birisi olan Rumeli Hisarı hakkında ziyaretçilere önemli detaylar ve keşfedilecek noktalar sunmayı amaçlıyor. Rumeli Hisarı, İstanbul Boğazı’nın Avrupa yakasında yer alıyor ve Osmanlı İmparatorluğu’nun fetih stratejilerinin bir simgesi konumunda bulunuyor.

Rumeli Hisarı, 15. yüzyılda İstanbul’un fethi öncesinde, 1452-1453 yılları arasında inşa edilmiştir. Hisarın yapım amacı, İstanbul Boğazı’nın güvenliğinin sağlanması ve İstanbul şehrinde bulunan Bizans İmparatorluğu’na karşı bir savunma noktası oluşturulmasıdır. Bu hisar, büyük bir stratejik öneme sahiptir. Osmanlı İmparatorluğu’nun fetih planlarının başarıyla uygulanması noktasında fetihlere yardımcı olmuştur.

Rumeli Hisarı’nın mimari yapısı, dönemin askeri yapılarının karakteristik özelliklerini taşır. Hisar, oldukça sağlamdır. Savunma savaşına yönelik bir tasarıma sahiptir. Kalın surları, kuleleri ve top atışlarına uygun mevzileri bulunur. Ayrıca, hisarın içerisinde bulunan avlu kısmında cami ve çeşitli yapılar bulunur.

Rumeli Hisarı’nın ziyaretçileri, hisarın etkileyici yapısını ve tarihi atmosferini keşfederken, İstanbul’un panoramik manzarasının da tadını çıkarma imkanına sahip olurlar. Hisarın tepesinden Boğaz’ın muhteşem görüntüsünü izleme şansı elde eden ziyaretçiler, şehrin tarihî ve doğal güzellikleriyle bütünleşen unutulmaz bir deneyim yaşarlar.

Günümüzde Rumeli Hisarı, turistlerin ve tarih meraklılarının ilgisini cezbeden önemli bir turistik yapıdır. Hisar, ziyaretçilere Osmanlı İmparatorluğu’nun fetih stratejileri, askeri taktikleri ve İstanbul’un tarihî gelişimi hakkında önemli bir bilgiler verir. Ayrıca, etrafındaki yeşil alanlar ve çevresindeki diğer tarihi mekânlarla birlikte keyifli bir gezinti imkânı sunar.

Rumeli Hisarı Tarihi

Rumeli Hisarı Gezi Rehberi

Rumeli Hisarı, İstanbul Boğazı’nın Avrupa yakasında yer alan tarihî bir yapıdır. Rumeli Hisarı’nın mimari yapısı, dönemin askeri yapılarının karakteristik özelliklerini taşır. Hisar, taş ve tuğla malzemelerin kullanıldığı sağlam surlara sahiptir. Kalın surlar, hisarın savunmasının güçlendirilmesi için inşa edilmiştir. Sağlam ve kalın olan surlar, top atışlarına karşı dayanıklıdır.

Bu hisar, Osmanlı İmparatorluğu’nun İstanbul’u fethetme sürecinde önemli bir rol oynamıştır. Hisarın inşasıyla birlikte, Osmanlılar Boğaz üzerindeki kontrolü sağlamış ve şehre yaklaşan denizden gelebilecek tehditlere karşı önlem almıştır. 1453 yılında İstanbul’un fethi gerçekleştiğinde, Rumeli Hisarı’nın stratejik önemi çok daha fazla artmıştır.

Bu hisar, tarihî ve stratejik önemiyle İstanbul’un unutulmaz yapılarından birisi haline gelmiştir. Tarihe tanıklık etmek ve Osmanlı İmparatorluğu’nun büyük fetihlerine şahit olmak isteyenler için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir noktalardan birisidir.

Rumeli Hisarının Özellikleri

Rumeli Hisarı, Osmanlı İmparatorluğu döneminin en önemli mimari eserlerinden birisidir. Bu hisar içerisinde çok fazla yapı bulunur. Bunların her biri detaylı bir şekilde gezilmeyi ve incelenmeyi hak eder.

Hisarın özellikleri arasında:

  • Hisar, klasik Osmanlı askeri mimarisini yansıtan kare veya dikdörtgen bir plana sahiptir. Kalın ve sağlam surları, düşman saldırılarına karşı korunmayı amaçlar. Ayrıca, hisarın içindeki avluda, Osmanlı mimarisinin etkileyici örneklerinden birisi olan bir cami de bulunur.
  • Rumeli Hisarı’nın yapımında, top atışlarına uygun olan mevziler dikkate alınmış ve buna göre bir planlama yapılmıştır. Hisarın surları üzerinde yer alan yüksek kuleler, stratejik noktalara konumlandırılmış olan top bataryalarını barındırır. Bu sayede hisar, düşman saldırılarına karşı daha etkili bir savunma olanağı sağlamıştır.
  • Rumeli Hisarı, çeşitli büyüklüklerde ve şekillerde kulelere sahiptir. Bu kuleler hem savunma amacıyla kullanılmış hem de hisarın estetik görünümüne katkıda bulunmuştur. Kuleler arasında en dikkat çekici olanı, hisarın en yüksek noktasında yer alan ve geniş bir panoramik manzara sunan büyük kuledir.
  • Rumeli Hisarı’nın surları, kara tarafından gelebilecek saldırılara karşı sağlam bir koruma sağlanması amacıyla inşa edilmiştir. Hisarın surları, çeşitli savunma yapıları ve hendekler ile desteklenmiştir. Ayrıca, hisarın güneyinde yer alan ana giriş kapısı, özenle tasarlanmış ve dikkat çekici bir mimariye sahiptir.
  • Rumeli Hisarı’nın atmosferi, ziyaretçilere geçmişe yolculuk yapma fırsatı da sunar. Hisarın koridorları, avlusu ve yapının genel atmosferi, Osmanlı İmparatorluğu’nun tarihî dönemine ait izleri barındırır. Bu sayede ziyaretçiler, hisarın tarihî önemini kavrama ve Osmanlı kültürünü daha yakından tanıma deneyimine erişebilirler.

Rumeli Hisarı, Osmanlı İmparatorluğu’nun fetih stratejilerinin bir parçası olarak inşa edilen etkileyici bir sanat abidesidir. Mimari tasarımı, savunma amaçlarıyla kullanılan yapıları, tarihî atmosferi ve benzersiz özellikleriyle ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim yaşatılmasını vaat eder.

Rumeli Hisarı Nerede?

Rumeli Hisarı Gezi Rehberi

Rumeli Hisarı, İstanbul Boğazı’nın Avrupa yakasında, Beşiktaş ilçesine bağlı Rumeli Kavağı semtinde konumlanmış olan tarihî bir yapıdır. Hisar, Boğaz’ın Karadeniz’e doğru açılan kısmında yer alır. Bu hisarın stratejik konumu, Boğaz’ın daraldığı noktada yer almasıyla birlikte çok önemli bir hale gelmiştir.

Hisar, Anadolu yakasında yer alan Anadolu Hisarı ile birlikte Boğaz’ın kontrolünün sağlanması amacıyla inşa edilmiştir. Bu sayede, İstanbul Boğazı üzerindeki geçişlerin kontrol edilmesi ve denizden gelebilecek olası tehditlere karşı önlem alınması bakımından askeri ve ticari başarıların arttırılmasını mümkün kılmıştır.

Bu hisar, Beşiktaş’ın merkezi bölgesine yakın konumuyla da kolay erişilebilir bir konumda bulunur. Hisara ulaşılması için pek çok ulaşım seçeneği bulunur. İstanbul’un toplu taşıma ağından faydalanılması suretiyle tramvay, otobüs ya da metroyu kullanımı ile Hisar’a ulaşılması mümkündür. Ayrıca, denizyoluyla yapılan Boğaz turları da Hisar’ın ziyaret edilmesi için revaçta bir seçenek olarak sunulur.

Bu hisarın konumu, ziyaretçilere aynı zamanda etkileyici bir doğa manzarası da sunar. Hisar, Karadeniz’in huzurlu sularına bakan bir noktada yer aldığı için muhteşem deniz manzarası ve çevresindeki yeşil alanlar seyri, ziyaretçilere keyifli bir gün geçirilmesi noktasında bir fırsat verir. Ayrıca, Hisar’ın yakınında yer alan çeşitli restoranlar ve kafeler, ziyaretçilerin dinlenme ve yeme içme imkanlarından faydalanmalarını kolaylaştırmıştır.

Rumeli Hisarı’nın bulunduğu semt olan Rumeli Kavağı, tarihî ve doğal güzellikleriyle dikkat çekici olan İstanbul’un güzide semtlerinden birisidir. Hisarı ziyaret edenler, çevredeki diğer tarihî ve turistik mekanları da keşfetme imkanına erişmiş olurlar. Özellikle; Anadolu Hisarı, Kuleli Askeri Lisesi ve İstinye Park gibi yerler, Rumeli Hisarına yakın olmaları sebebiyle ziyaretçiler tarafından sıklıkla tercih edilen yerler arasındadır.

Sonuç olarak, Rumeli Hisarı İstanbul’un tarihî ve doğal güzelliklerine tanıklık etmek isteyen ziyaretçiler için önemli bir nokta olma özelliğine sahiptir. Konumu ve çevresindeki diğer mekanlarla birlikte hisar, ziyaretçilerine unutulmaz bir gezi deneyimi yaşatmayı olanaklı kılar.

Rumeli Hisarına Nasıl Gidilir?

Rumeli Hisarı, İstanbul’un Beşiktaş ilçesine bağlı bir semt Rumeli Kavağı semtinde yer aldığı ve bu semtinde oldukça merkezi bir yerde bulunduğu göz önüne alındığında ulaşım açısından pek çok alternatif sunar.

Hisara ulaşılması için var olan çeşitli ulaşım seçenekleri arasında:

  • Toplu taşıma: İstanbul şehrinin toplu taşıma ağından faydalanılarak Rumeli Hisarı’na ulaşılması son derece kolaydır. Beşiktaş’tan kalkan otobüs ya da dolmuşlardan herhangi birisi tercih edilerek Hisar’a rahatlıkla ulaşılması mümkündür. Ayrıca, Marmaray ya da metro hatları da tercih edilebilir. Bu hatlarla Beşiktaş ilçesine ulaşım sağlanır. Ardından otobüs ya da dolmuş seferleri tercih edilir.
  • Denizyolu: İstanbul Boğazı’nda yapılan tekne turları ya da vapur seferleriyle de Rumeli Hisarı’na ulaşılması imkanlar içerisindedir. Boğaz turları hem İstanbul şehrinin eşsiz güzelliklerinin görülmesi açısından turistik bir deneyim sunar hem de Hisar’ın muhteşem manzarasının denizden de görülebilmesi için ideal bir seçenek oluşturur. Beşiktaş ya da Kabataş iskelelerinden kalkan vapur ya da deniz otobüsü seferlerine ait seçenekler değerlendirilerek Hisar’a ulaşılması mümkündür.
  • Özel Araç: Şahsi ya da kiralık bir araç ile seyahat edenler için de Rumeli Hisarı’na ulaşılabilmesi mümkündür. Hisar çevresinde yer alan çeşitli otopark alanları bulunur. Ancak burada dikkat edilmesi gerekli olan en önemli nokta, hisarın yoğun bir ziyarete maruz kaldığı yoğun saatlerde ve turistlerin yoğun olduğu mevsimlerde trafik ve otopark sorunların yaşanabileceğinin akıllardan çıkarılmamasıdır. Bu nedenle, trafik durumunun göz önünde bulundurulması, gezi seyahatlerinin çileye dönüşmesinin engellemesi açısından önemlidir.
  • Yürüyüş: Rumeli Hisarının çevresindeki doğal güzelliklerin keşfedilebilmesi için yürüyerek bu alana doğru gidilmesi de tercih edilebilir. Bu amaçla oluşturulmuş yürüyüş rotaları bulunur. Pek çok telefon uygulaması bu yürüyüş rotalarına ulaşılması açısından hizmet sunar. Boğaz hattı boyunca yapılan yürüyüşler ile Hisar’a ulaşabilir. Bu yürüyüş ile aynı zamanda hisarın etrafı keşfedilebilir. Bu seçenek hem sağlıklı bir aktivite sunması hem de doğal çevrenin daha yakından tanınması gibi önemli faydalar sağlar.

Rumeli Hisarı’na ulaşılması için toplu taşıma, denizyolu, özel araç ya da yürüyüş gibi muhtelif seçenekler bulunur. Bunlardan hangisinin değerlendirileceği ise çoğu zaman kişisel tercihlere göre belirlenir.

Her bir seçeneğin avantajları ve dikkat edilmesi gereken noktaları vardır. Seyahat planı yapılırken konfor, zaman ve tercihler göz önünde bulundurarak en uygun ulaşım yöntemi seçilmelidir.

Rumeli Hisarı Ulaşım

Rumeli Hisarı Gezi Rehberi

İstanbul şehrinin yoğun trafik durumu, özellikle de hafta içi ve iş saatlerinde, Rumeli Hisarı’na ulaşımını olumsuz yönde etkileyen en önemli husustur. Araç kullanarak bölge gitmek isteyenler, trafiğin ne durumda olduğuna çeşitli cep telefonu uygulamalarından bakarak gitmelidir. Bu bölge için hafta sonları ya da sabahın erken saatleri trafik açısından sıkışıklığın yaşanmadığı dilimlerdir.

Rumeli Hisarı’na ulaşılmasının uygun fiyatlı yolu, toplu taşıma araçlarından herhangi birisinin kullanılmasıdır. İstanbul’da metro, otobüs ve dolmuş hatları geniş bir ağ üzerinde hizmet verir. Toplu taşıma hem maliyet açısından daha ekonomik bir seçenek sunar hem de trafik sıkışıklığından bağımsız olarak seyahat etme imkânı sağlar.

İstanbul Boğazı’nda düzenlenen tekne turları ya da vapur seferleri, Rumeli Hisarı’na ulaşım için en etkili yoldur. Bu ulaşım metodu, trafik sorunundan azade bir deneyim yaşanmasını olanaklı kılar.

Aynı zamanda keyifli bir ulaşım seçeneğidir. Denizyolu seçenekleri, özellikle turistik bir deneyim arayanlar için daha çok tercih edilir. Toplu taşıma araçlarına göre nispeten daha pahalı olsalar da genel olarak bakıldığında uygun fiyatlı ulaşım seçeneği olma özelliğini korur.

Rumeli Hisarı’na ulaşmanın doğal bir yolunu tercih edenler, yürüyüş yapabilir ya da bisiklet kullanabilir. Çevredeki güzelliklerin keşfedilmesi ve o güzelliklerin detaylı olarak incelenmesi için en uygun ulaşım seçeneği olarak görülür. Yürüyüş ile ulaşım maliyetin sıfır olduğu, tek maliyetin emek olduğu bir ulaşım metodudur.

Kiralık bir araç ile alana gitmek isteyenler, maliyet açısından en pahalı ulaşım yöntemini seçmişlerdir. Araç kira bedeli, benzin maliyeti ve otopark ücretleri gibi çeşitli maliyet kalemleri bu ulaşımı tercih edenlerin katlanması gereken maliyetlerdir.

Ulaşım açısından dikkat edilmesi gereken tüm bu noktaları göz önünde bulundurularak Rumeli Hisarı ziyaretleri planlanmalıdır. Genel olarak kişisel tercihlere göre bir ulaşım metodu tercih ediliyor olsa da trafik, maliyet ya da kaçan fırsatlar gibi unsurlarda göz önüne alınarak tercih yapılması turistik deneyimin arttırılması açısından son derece önemlidir.

]]>
https://www.gidelimmi.com/rumeli-hisari-gezi-rehberi/feed/ 0
Emirgan Korusu Nerede? https://www.gidelimmi.com/emirgan-korusu-nerede/ https://www.gidelimmi.com/emirgan-korusu-nerede/#respond Tue, 04 Jul 2023 11:45:41 +0000 https://www.gidelimmi.com/?p=12971 Emirgan korusu nerede? İstanbul’un Sarıyer ilçesinde yer almaktadır. Giriş ücreti bulunmayan bir halk parkıdır, dolayısıyla ziyaretçiler için herhangi bir ücret talep edilmez. Emirgan Korusu içerisinde yer alan çeşitli kafe ve restoranlarda ise kahvaltı yapma imkanı bulunmaktadır. Kahvaltı fiyatları ise mekanlara ve sunulan hizmetlere göre değişiklik gösterebilir.

Emirgan Korusu, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 17. yüzyılın sonlarında inşa edilmiştir. İlk olarak Emirgüneoğlu Hüseyin Paşa tarafından yaptırılan köşk ve bahçeler zamanla genişletilerek günümüzdeki halini almıştır.

Emirgan Korusu, İstanbul Boğazı’nın Avrupa Yakası’nda yer alır. Toplamda yaklaşık 47 hektarlık bir alanı kapsar. Boğaza hakim bir konumda bulunan korusu, muhteşem manzaralar sunar. Korusu, geniş yeşil alanlara sahiptir ve ağaçlarla çevrilidir. Çeşitli türlerden oluşan ağaçlar arasında kızılağaç, çınar, gürgen ve kavak gibi ağaçlar yer alır.

Ayrıca, çeşitli çiçeklerle süslenmiş bahçeleri de görmek mümkündür. Emirgan Korusu, tarihi yalılarıyla ünlüdür. Köşklere dönüştürülen bu yalılar, Osmanlı ve Avrupa mimarisinin etkilerini yansıtır. Hidiv Kasrı, Sakıp Sabancı Müzesi ve Muhsinzade Mehmet Paşa Köşkü gibi köşkler, ziyaretçilerin ilgisini çeker.

Emirgan Korusu Nerede?

Emirgan Korusu, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde yer almaktadır. İstanbul’un Avrupa Yakası’nda, Boğaziçi’nin kıyısında bulunan bu doğal güzellik, yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret edilen bir yerdir. Emirgan Korusu’nun tam adresi Emirgan, Emirgan Mahallesi, Sakıp Sabancı Cd. No:1, 34467 Sarıyer/İstanbul şeklindedir.

Emirgan Korusu’nda Neler Var?

Emirgan Korusu Nerede

Emirgan Korusu, doğal güzellikleriyle ünlü bir park olup, ziyaretçilere çeşitli aktiviteler ve olanaklar sunmaktadır.

İşte Emirgan Korusu’nda bulunan bazı özellikler:

  • Yeşil Alanlar: Emirgan Korusu geniş yeşil alanlara sahiptir. Piknik yapmak, yürüyüş yapmak veya dinlenmek için ideal bir ortam sunar.
  • Tarihi Yalılar: Korusunun içinde yer alan tarihi yalılar, mimari güzellikleriyle dikkat çeker. İstanbul Boğazı’nın muhteşem manzarasına sahip olan bu yalılar, ziyaretçilerin ilgisini çeker.
  • Restoranlar ve Kafeler: Emirgan Korusu içinde çeşitli restoranlar ve kafeler bulunur. Ziyaretçiler, doğal ortamın keyfini çıkarırken bu mekanlarda güzel bir yemek veya kahve molası verebilir.
  • Çocuk Oyun Alanları: Korusunun farklı bölgelerinde çocuklar için oyun alanları bulunur. Çocuklar için kaydıraklar, salıncaklar ve diğer oyun ekipmanlarıyla donatılmış alanlar, ailelerin keyifli zaman geçirmesini sağlar.
  • Koşu ve Yürüyüş Yolları: Emirgan Korusu içinde düzenli olarak bakımlanan koşu ve yürüyüş yolları bulunur. Spor yapmayı sevenler için ideal bir ortamdır.
  • Bahçeler ve Çiçekler: Emirgan Korusu’nda farklı bahçeler ve çiçekler bulunur. Mevsimine göre değişiklik gösteren renkli çiçekler, görsel bir şölen sunar.

Bu özellikler, Emirgan Korusu’nu ziyaret eden insanlara doğayla iç içe vakit geçirme ve keyifli bir deneyim yaşama fırsatı sunar.

Emirgan Korusu Köşkler

Emirgan Korusu, tarihi ve görsel açıdan zengin köşkleriyle de ünlüdür.

İşte Emirgan Korusu’nda bulunan bazı köşkler:

  • Sakıp Sabancı Müzesi: Emirgan Korusu’nda yer alan Sakıp Sabancı Müzesi, 19. yüzyılda inşa edilmiş olan Atlı Köşk olarak bilinir. Müze, sanat eserleri koleksiyonu ve düzenlediği sergilerle ziyaretçilere kültürel bir deneyim sunar.
  • Hidiv Kasrı: Emirgan Korusu’nun en ünlü köşklerinden biridir. 19. yüzyılda Mısırlı Hidiv Abbas Hilmi Paşa tarafından yaptırılan bu köşk, Osmanlı ve Avrupa mimarisinin etkilerini taşır. Hidiv Kasrı, restorasyon çalışmaları sonucunda ziyaretçilere açılmış ve etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.
  • Güzelce Ahmed Paşa Köşkü: Bu köşk, Osmanlı döneminde yapılmış bir tarihi eserdir. İstanbul Valisi Güzelce Ahmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. Restorasyon çalışmalarının ardından ziyaretçilere açılmış ve etkinlikler için kullanılmaktadır.
  • Muhsinzade Mehmet Paşa Köşkü: Emirgan Korusu’nda bulunan diğer bir köşk, Muhsinzade Mehmet Paşa Köşküdür. 19. yüzyılda inşa edilmiştir ve Osmanlı dönemi mimarisini yansıtır. Restorasyon çalışmaları sonucunda ziyaretçilere açık hale getirilmiştir.

Bu köşkler, Emirgan Korusu’na tarihi ve görsel bir zenginlik katmaktadır. Ziyaretçiler, bu köşkleri gezip, tarihi atmosferini deneyimleyebilir ve korusunun eşsiz güzellikleriyle birleşen bir gezinti yapabilir.

Emirgan Korusu Kahvaltı Ve Fiyatları

Emirgan Korusu Nerede

Emirgan Korusu içinde bulunan restoranlar ve kafelerde kahvaltı yapma imkanı bulunmaktadır. Ancak, kesin kahvaltı fiyatları mekanlara ve sunulan hizmetlere göre değişiklik göstermektedir. Genellikle Emirgan Korusu’nda bulunan mekanlar, açık büfe veya set menü şeklinde kahvaltı seçenekleri sunmaktadır.

Kahvaltı fiyatları mekanların konseptine, sunulan ürün çeşitliliğine ve hizmet kalitesine bağlı olarak değişebilir. Örneğin, bazı mekanlarda daha zengin bir kahvaltı menüsü sunulurken, diğerlerinde daha sade ve ekonomik seçenekler bulunabilir.

En güncel ve detaylı kahvaltı fiyatlarını öğrenmek için Emirgan Korusu’ndaki restoranların ve kafelerin internet sitelerini veya iletişim bilgilerini kontrol etmeniz önerilir. Böylece doğrudan mekanlarla iletişime geçerek güncel kahvaltı seçenekleri ve fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Emirgan Korusu Kahvaltı Saatleri

Emirgan Korusu içinde bulunan restoranların ve kafelerin kahvaltı saatleri mekanlara göre değişiklik gösterebilir. Genellikle Emirgan Korusu’ndaki mekanlar sabah erken saatlerden itibaren kahvaltı hizmeti sunmaya başlar.

Kahvaltı saatleri mekanların tercihlerine ve işletme politikalarına bağlı olarak değişebilir. Birçoğu hafta içi ve hafta sonu sabah erken saatlerde açılırken, bazı mekanlar ise daha geç saatlere kadar kahvaltı hizmeti sunabilir.

En güncel ve doğru bilgilere ulaşmak için Emirgan Korusu’nda bulunan restoranların ve kafelerin internet sitelerini, sosyal medya hesaplarını veya iletişim bilgilerini kontrol etmeniz önerilir. Böylece doğrudan mekanlarla iletişime geçerek kahvaltı saatleri hakkında kesin bilgi edinebilirsiniz.

Emirgan Korusu Giriş Ücreti 2023

Emirgan Korusu Nerede

Emirgan Korusu’nda yaya giriş ücretsizdir. Ancak araba ile gelenlerin 30 TL otopark ücreti ödemesi gerekmektedir. Yani sadece otopark ücreti ödenerek festivallere katılabilir ve keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Her yıl nisan ayında düzenlenen Lale festivalinin en muhteşem halini gözlemleyebileceğiniz Emirgan Korusu hafta sonu İstanbul’un kargaşasından kaçıp kendini doğanın kollarını bırakmak isteyen İstanbulluların tercih ettiği yeşillik ve ormanlık yerlerin başında gelir.

Emirgan Korusu ve Parkı’nda hem rengarenk çiçeklerle, özel motifler işlenmiş ağaçlarla ve Boğaz manzarasıyla harika fotoğraflar çektirebilir, hem piknik yapabilir, hem de Sarı Köşk’te kahvaltı keyfi yapabilirsiniz.

Emirgan Korusu, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde yer almaktadır. Giriş ücreti bulunmayan bir halk parkıdır, dolayısıyla ziyaretçiler için herhangi bir ücret talep edilmez. Emirgan Korusu içerisinde yer alan çeşitli kafe ve restoranlarda ise kahvaltı yapma imkanı bulunmaktadır. Kahvaltı fiyatları ise mekanlara ve sunulan hizmetlere göre değişiklik gösterebilir.

İşte emirgan korusu nerede? hakkında bilgi:

  • Emirgan Korusu, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunur. İstanbul Boğazı’nın kıyısında yer alır.
  • Korusu geniş yeşil alanlara sahiptir ve ziyaretçilere piknik yapma, yürüyüş yapma ve dinlenme imkanı sunar.
  • Korusu içinde yer alan tarihi yalılar, mimari güzellikleriyle dikkat çeker. İstanbul Boğazı’nın muhteşem manzarasına sahiptirler.
  • Emirgan Korusu içinde çeşitli restoranlar ve kafeler bulunur. Ziyaretçiler, doğal ortamın keyfini çıkarırken bu mekanlarda yemek yiyebilir veya kahve içebilirler.
  • Korusunun farklı bölgelerinde çocuklar için oyun alanları bulunur. Kaydıraklar, salıncaklar ve diğer oyun ekipmanlarıyla donatılmış alanlar, çocuklar için eğlenceli bir ortam sağlar.
  • Emirgan Korusu içinde düzenli olarak bakımlanan koşu ve yürüyüş yolları bulunur. Ayrıca, açık hava sporlarına ve rekreasyon faaliyetlerine uygun alanlar da mevcuttur.
  • Korusu, çeşitli bahçeler ve renkli çiçeklerle süslenmiştir. Bahar aylarında özellikle çiçek açan bahçeler, görsel bir şölen sunar.
  • Emirgan Korusu, tarihi ve görsel açıdan zengin köşkleriyle de ünlüdür.
  • Emirgan Korusu’nda yer alan Sakıp Sabancı Müzesi, 19. yüzyılda inşa edilmiş olan Atlı Köşk olarak bilinir. Müze, sanat eserleri koleksiyonu ve düzenlediği sergilerle ziyaretçilere kültürel bir deneyim sunar.
  • Emirgan Korusu’nun en ünlü köşklerinden biridir. 19. yüzyılda Mısırlı Hidiv Abbas Hilmi Paşa tarafından yaptırılan bu köşk, Osmanlı ve Avrupa mimarisinin etkilerini taşır. Hidiv Kasrı, restorasyon çalışmaları sonucunda ziyaretçilere açılmış ve etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.
  • Emirgan Korusu içinde yer alan tarihi köşkler ziyaretçilerin ilgisini çeker. Sakıp Sabancı Müzesi, Hidiv Kasrı ve diğer köşkler kültürel ve tarihi değerlere sahiptir.
  • Emirgan Korusu, çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapar. Konserler, sergiler, festival ve özel etkinlikler gibi çeşitli etkinlikler düzenlenir.
  • Korusu, İstanbul Boğazı’na olan yakınlığı nedeniyle muhteşem manzaralara sahiptir. Ziyaretçiler, doğanın ve boğazın eşsiz güzelliğini keşfedebilirler.
  • Emirgan Korusu, çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapar. Konserler, sergiler, festival ve özel etkinlikler gibi etkinlikler düzenlenir. Ayrıca, düğün, nişan ve özel etkinlikler için de tercih edilen bir mekandır.
  • Korusu içinde çeşitli kafe ve restoranlar bulunur. Ziyaretçiler, bu mekanlarda kahvaltı yapabilir, öğle veya akşam yemeklerini yiyebilir ve boğaza karşı keyifli bir atmosferde vakit geçirebilir.
  • Korusunda düzenlenmiş yürüyüş ve koşu yolları mevcuttur. Ayrıca, piknik yapmak isteyenler için uygun alanlar ve piknik masaları da bulunur.

Her yıl nisan ayında düzenlenen Lale festivalinin harika halini keşfetmek adına Emirgan Korusu hafta sonu İstanbul’un kalabalık hayatından kaçıp kendini doğanın kollarını bırakmak isteyen İstanbulluların tercih ettiği yeşillik ve ormanlık alanların başında gelir.

Emirgan Korusu ve Parkı’nda hem rengarenk çiçeklerle, özel motifler işlenmiş ağaçlarla ve Boğaz manzarasıyla harika fotoğraflar çektirebilir, hem piknik yapabilir, hem de Sarı Köşk’te kahvaltı keyfi yapabilirsiniz.

]]>
https://www.gidelimmi.com/emirgan-korusu-nerede/feed/ 0