Gezilecek Yerler

Tablo Gibi Doğa: Yedigöller Milli Parkı

Şehir yaşamından uzaklaşmak isteyen kişiler için Yedigöller Milli Parkı tercih edilebilecek adrestir. Sahip olduğu gölleri, ağaçları, etkileyici manzaraları ve temiz havası ile insanların keyifli zaman geçirebileceği yerdir. Konumu nedeniyle ulaşımın kolay olması büyükşehirlerde yaşayan kişilerin hafta sonu kaçamaklarında parkı tercih etmesini sağlar.

Doğa ile iç içe olmak isteyenler için Yedigöller Milli Parkı vazgeçilemeyecek adrestir. Parkın her mevsimde etkileyici olması yıl boyu insanların uğrak mekanları arasında yer almasını sağlar.

Parka gelen insanlar doğa yürüyüşü yaparak ağaç, bitkiler ve göllerle tanışma fırsatı bulurlar. Ayrıca yürüyüş esnasında doğa fotoğrafı çekebilirler. Parkın bulunduğu alan kamp için uygundur ve bu durum kamp tutkunu kişilerin hafta sonu veya diğer günlerde kamp yapmak amacıyla Yedigöller’e gelmesini sağlar.

Yedigöller Nerede?

Doğa tatili yapmak ve doğanın sahip olduğu zenginliğe tanıklık etmek isteyenlerin gidebileceği Yedigöller Bolu ili sınırlarında bulanan 1642 hektar büyüklüğünde bir alandır. Havza özelliğinde olan bu alan 7 göle sahip olduğu için bu isimle anılmaya başlamıştır.

Yedi gölün bulunduğu alan orman bitkilerinin çeşitli olması, etkileyici göllere sahip olması ve yer şekillerinin farklılaşması nedeniyle milli park kapsamına alınmıştır. 1965 yılından beri göllerin bulunduğu alan Yedigöller Milli Parkı olarak bakanlık bünyesindedir. Bu sayede halkın ziyaretine açıktır.

Yedigöller Nerede?

Yedigöller’e Nasıl Gidilir?

Bolu’da bulunan Yedigöller’e Ankara-İstanbul yolu üzerinden gidilir. Bu yol üzerinden gidilirken 152 km’ye ulaşıldığında Yeniçağ yönüne dönülür ve ilerlenir. Yol boyunca göl için uygun tabelalar kişilere bilgi verir ve böylelikle ulaşım kolay şekilde sağlanmış olur.

Yedigöller Milli Parkı’na ulaşmak isteyenlerin Bolu ilçeleri üzerinden ulaşmaları da mümkündür. Bu ilçeler Gerede, Mengen ve Yeniçağ’dır. Kış mevsiminde göllere gelecek kişilerin yolların kapalı olması durumuyla karşılaşmaları mümkündür. Bu durumda alternatif yolları denemeleri gerekir.

Yedigöllerde Gezilecek Yerler

Doğa harikası olan Yedigöller Milli Parkı ziyaret eden kişilere unutamayacakları bir gezi deneyimi yaşatır. Parkın bulunduğu alan içerisinde insanların gezebilecekleri pek çok alan vardır. Geneli doğa ile baş başa kalma imkanı veren bu yerlerde gezme, yemek yeme, fotoğraf çekinme, yürüyüş yapma ve dinlenme imkanı bulunur.

Yedigöller Milli Parkı’na gelen kişiler tarafından gezilebilecek yerler şunlardır;

  • Kapankaya Seyir Terası
  • Anıtçam
  • Atmaca Seyir Terası
  • İncegöl
  • Nazlıgöl
  • Sazlıgöl
  • Büyükgöl
  • Gülenkayalar
  • Seringöl
  • Deringöl

Bu adresleri gezmek için gelen kişilerin giriş ücretini ödemeleri gerekir. Ücreti ödeyen kişiler park alanında diledikleri kadar vakit geçirebilirler.

Kapankaya Seyir Terası

Yedigöller Milli Parkı’nda çevreyi izleyebilecek seyir terasları vardır. Bu teraslardan ilki Kapankaya Seyir Terası’dır. Terasa ulaşan kişilerin park içerisindeki Deringöl, Nazlıgöl ve Büyükgöl’ü yukarıdan görmek mümkündür.

Kapankaya Seyir Terası parkın Çukurören Köyü sınırları içerisinde bulunur. Ortalama 1298 metre yüksekliğe sahip olan teras iki katlı ve ahşaptan yapılmıştır. Buraya çıkan kişilerin göller dışında bitki ve hayvanları görme imkanı bulurlar.

Kapankaya Seyir Terası

Atmaca Seyir Terası

Teras Yedigöller Milli Parkı’nın girişinde yer alır. Bu nedenle parka gelen kişilerin ilk olarak Atmaca Seyir Terası’nı görmeleri mümkündür.

Atmaca Seyir Terası’na çıkıldığında park içerisinde bulunan ağaçları görme imkanı elde edilir. Ayrıca burası ağaçlarla çevrili olduğu için oldukça serindir. Ahşaptan tasarlanmış olan terastan bakıldığında Büyükgöl’ü görmek mümkündür.

Anıtçam

Yedigöller Kapankaya Seyir Terası mevkiinde Anıtçam yer alır. Bu anıt ağacının yaşının 500 olduğu ifade edilir.

Anıtçam’ın uzunluğu 30 metre eni ise ortalama 4 metredir. Ağacın bulunduğu yere ulaşmak için ahşap merdivenden yukarıya doğru çıkmak gerekir. Bu anıt ağacı önünde fotoğraf çekmek mümkündür.

Sazlıgöl

Yedigöller içerisinde bulunan göllerden birisinin ismi Sazlıgöl’dür. Göle bu ismi veren çevresinde bulunan sazlıklardır.

Sazlıgöl milli park içerisinde bulunan göller arasında halk tarafından en az ziyaret edilendir. Bunun nedeni göl çevresinin diğer göllere göre bakir kalmasıdır. Ancak göle gelindiğinde su üzerinde yemyeşil bitki tabakası görülür ve bu görüntü oldukça etkileyicidir. Park alanındaki 7 gölden birisi olan Sazlıgöl’ün büyüklüğü ise 5950 m²’dir.

Sazlıgöl

İncegöl

Park içerisinde bulunan en küçük göl İncegöl adını alır. Bu gölün büyüklüğü 1036 m²’dir.

Yedigöller İncegöl’ün en önemli özelliği kurumaya yakın bir göl görünümünde olmasıdır. Suyun tamamen çekilmediği gölü izlemek için göle yakın konumda olan köprünün kullanılması mümkündür. Özellikle köprü üzerinde göl manzarasına karşı selfie çekmek en keyifli aktivitelerden birini oluşturur.

Nazlıgöl

Milli park içerisinde bulunan göllerden birisi de Nazlıgöl adını alır. Parkın güneyinde bulunan gölün büyüklüğü 15780 m²’dir.

Nazlıgöl’ün en önemli özelliği şelaleye sahip olmasıdır. Bu nedenle göl halk tarafından Şelale Göl olarak da bilinir. Bu göl aynı zamanda Yedigöller içerisinde insanların en fazla ilgi gösterdiği göldür. Gölün çevresinde kamp alanının bulunması insanların buraya gelme oranını artırır.

Gülen Kayalar

Nazlıgöl yakınında bulunan Gülen kayalar milli parkın dikkat çeken yerlerinden birisidir. Kayaların gülen insan yüzüne benzediği inanışı nedeniyle bu ismi aldıkları bilgileri vardır.

Gülen kayalar’a gelen kişilerin kayalar önünde fotoğraf çekmesi mümkündür. Ayrıca kayaların bulunduğu alanda yürüyüş yapma imkanı vardır.

Deringöl

Park içerisinde bulunan 7 gölden birisi Deringöl ismini alır. Gölün bu ismi almasını nedeni ise 20 metre kadar derin olmasıdır.

Deringöl 15063 m² büyüklüğüne sahiptir. Ayrıca parkın fotoğraf için en uygun gölüdür ve Yedigöller kamp alanına yakın olduğu için insanlar tarafından sıkça ziyaret edilir.

Deringöl

Büyükgöl

Yedigöller içindeki en büyük gölü 24895 m² ile Büyükgöl’dür. Göl üzerinde bulunan iskele insanların gölü yakından görmelerine yardımcı olur. Ayrıca bu göl büyüklüğü ve etkileyici manzarası sayesinde bölgenin en çok ziyaret alan gölüdür.

Büyükgöl’ün derinliğinin 15 metre olduğu görülür. Bu nedenle diğer göllerden daha ilgi çekicidir. Bu göl aynı zamanda alabalık yetiştirme amacıyla kullanılan bir göldür.

Seringöl

Seringöl Yedigöller Milli Parkı’nda bulunan son göldür. Gölün büyüklüğü 1700 m derinliği ise 2,5 metredir.

Seringöl konum olarak Büyükgöl’ün yanında bulunur. Ayrıca parka Mengen tarafından gelen kişiler tarafından ilk önce görülen göldür.

Doğa harikası olan Yedigöller hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları şunlardır;

Seringöl

7 Göllere Ne Zaman Gidilir?

7 göllere gitmek için en uygun zaman Ekim ve Kasım aylarıdır. Bu aylarda park içerisinde yapraklar, ağaçlar ve hafif rüzgar eşliğinde doğa yürüyüşü yapmak mümkündür.

Yedigöller 1 Günde Gezilir Mi?

Gezi planı Yedigöller ile sınırlandırılmışsa 1 günde gezilmesi mümkündür. Bunun için sabah erken saatlerde göllerin bulunduğu yere ulaşmak gerekir.

Yedigöller De Neler Var?

Yedigöller içerisinde yabani hayvanlar, ağaçlar, şelaleler, göller, kafeler, kamp alanları, villalar, dağ evleri, yürüyüş yolları, seyir terasları, restoranlar ve araç park alanları vardır.

Yedigöllere Giriş Ücreti Ne Kadar?

Yedigöller giriş ücreti 2023 yılında araçlar için 100 TL olarak belirlenmiştir. Araçsız yapılacak girişlerde ise kişi başı ücret alınmakta olup bu ücret 20 TL’dir. Bunun dışında kamp, kafe ve konaklama alanları için talep edilen ücretler bu alanları kullanmak isteyen kişiler tarafından ödenir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu