Samsun’da Gezilecek Yerler Listesi – En Güzel 15 Yer
Karadeniz seyahatleriniz için Samsun’da gezilecek yerler listesi hazırlamalı ve en güzel yerleri görmelisiniz. Samsun, Orta Karadeniz bölgesinin en kalabalık, Türkiye’nin ise on altıncı kalabalık şehridir. Tarihi geçmişi eski çağlara dayanan Samsun, kurtuluş savaşında da önemli bir role sahiptir. Şehrin kuzey bölümünü, Karadeniz sahilleri oluştururken komşu iller arasında, Ordu, Tokat, Amasya ve Sinop yer alıyor. Tarihi ve doğal güzellikleri ile dikkat çeken ve gezilmesi gereken yerler arasındadır.
Samsun tarihi geçmişi ve coğrafi konumu ile her zaman önemli bir yere sahip olmuştur. Çok eski yaşam yerlerine sahiplik yaparken, Türk tarihindeki rolü ile insanların hafızasında ayrı bir yere sahiptir. Karadeniz’in başkenti olarak gösterilir ve gelen turistlerin gezebileceği ve görebileceği birçok yere ve eser ev sahipliği yapıyor.
Samsun gezisi için en iyi zaman olarak yaz aylarını seçebilirsiniz. Kış aylarında kayak yapabileceğiniz tesisler ve şifalı sularından faydalanabileceğiniz kaplıcaları bulunuyor. Tarihi yerleri gezdikten sonra yayla turizmi ile yamaç paraşütü, dağcılık ve trekking yapabilirsiniz.
Samsun’daki Kültür Bakanlığına ait müzeleri, müze kart ile ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz. Ulaşım için karayolunu ya da havayolunu kullanabilirsiniz. Doğal güzellikleri ve tarihi yerleri ziyaret ederken, Samsun’un yöresel yemeklerinin tadına bakabilirsiniz. Yöresel olarak haluçka, mısırlı fasulye çorbası, katık böreği, Samsun pidesi tercih edebileceğiniz lezzetler arasında yer alıyor.
Samsun’da gezilecek yerleri öğrendikten sonra kendinize seyahat rotası oluşturabilirsiniz. İl merkezi ve ilçelerinde görülmesi gereken çok fazla yer vardır. Doğal güzellikleri yerinde görmek için kendinize zaman ayırmalısınız. Karadeniz’in başkenti olarak bilinen Samsun’da tarihi müzeler, kaplıcalar, ovalar ve deltalar gibi gezebileceğiniz birçok yer bulunuyor. Gezilecek yerler listesine şunları ekleyebilirsiniz.
İçindekiler
Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi
Samsun’un merkez ilçesi olan İlkadım’da bulunan arkeoloji ve etnografya müzesi, bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucu çıkartılmış ve eski uygarlıklara ait eserlerin sergilendiği yerdir. İki bölümden oluşuyor ve müze olarak 19 Mayıs 1981 yılında hizmet vermeye başlamıştır.
Müzeyi oluşturan iki bölümün birincisi, seramik salon, ikincisi ise orta salondur. Eserlerin sergilendiği bölümde, Roma, Hitit, Helenistik ve İlk Tunç çağı dönemine ait toprak ve bronz eserler bulunuyor.
Müzenin arkeoloji bölümünü gezerken görebileceğiniz eserlerden bazıları şunlardır:
- Bronz at heykeli,
- Amisos mozaiği,
- Helenistik dönemine ait takılar,
- Ameliyat edilmiş kafatasları,
- Amisos mezar odasından çıkan takılar,
- Selçuklu dönemine ait sikkeler,
Etnografya bölümünde de bölgeye ait yöresel saat keseleri, cepkenler, peşkir, el yazmaları, kesici ve ateşli silahlar, kuran gibi eserler yer alıyor. Arkeoloji ve etnografya müzesi yapımına 1976 yılında başlanmış ve tamamlanması 1981 yılında olmuştur. Müzenin yapımı sırasında elde edilen eserler, Samsun erkek sanat enstitüsünde toplamış ve muhafaza edilmiştir.
Müzenin yapımı tamamlandığında, bu günkü sergilendikleri yerlere alınmıştır. Müzeyi 08:00 ile 17:00 saatleri arasında gezebiliyorsunuz ve girişler ücretlidir. Tarihe düşkünlüğü olanlar için tercih edilecek ve görülebilecek yerler arasında yer alıyor. Seyahat rehberinizi oluştururken, konum ve ziyaret saatleri bilgilerini not ettiğinizde, zamanınızı en iyi şekilde kullanabilecek ve müzedeki tüm eserleri detaylı bir şeklide inceleyebileceksiniz.
Kuva-İ Milliye Müzesi
Milli mücadelenin simge yerlerinden birisi olan Şeyh Sadi Tekkesi, Samsun belediyesi tarafından restore edilmiş ve 2013 yılında Kuva-i Milliye Müzesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kurtuluş mücadelesinin başlaması için Anadolu’dan destek alan yerlerin başında geliyor.
Kuva-i Milliye müzesi bölümleri, anı evi, tekke binası, şehitler müzesi, kantin, tuvaletler ve 5 avludan oluşuyor. Tematik müze kompleksi olarak tasarlandığı için bölge halkı ve gelen ziyaretçiler tarafından en çok ziyaret edilen müzelerden birisi olarak hizmet veriyor.
2013 yılında restore edildikten sonra ziyarete açılan müze, şehit ve gazi anı evi, diaromik müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlkadım ilçesi, Selahiye mahallesinde bulunan müze, pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Diğer günlerde ise 08:30 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Halka açıktır ve ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
Samsun gezisinde, gezilecek yerler listesine ekleyebilirsiniz. Samsun’un en çok ziyaret edilen müzeleri arasında yer alması, seyahat acenteleri ve tur rehberleri tarafından en çok önerilen yerler arasında bulunuyor. Tematik müze kompleksine sahip olması ziyaret eden herkesin dikkatini çekiyor.
Alaçam Mübadele Müzesi
Alaçam Mübadele Müzesi, 19. yüzyılın sonların doğru İptidai Mektebi olarak inşa edilmiştir. Yapıldıktan sonra farklı hizmetler için kamu binası olarak kullanılmıştır. Samsun İl Özel İdaresi tarafından 2010 yılında restore edildikten sonra 2012 yılında müze olarak açılmıştır.
Günümüzde gezilecek yerler arasında yer alıyor ve müzede, etnografik eserler sergileniyor. Yapılan restorasyon çalışmaları ile mimari yapısı korunmuş ve daha dayanıklı hale getirilmiştir. Önceden kamu binası olarak kullanılmış olması da önemli özellikleri arasında yer alıyor.
Müzenin giriş katında idari bölümler ve dokümantasyon bölümü yer alıyor. Giriş katı gezerken, Alaçam ilçesi tarihine ait eserleri, mübadele dönemine ait fotoğrafları görebilirsiniz.
Müzenin ikinci katında ise günlük kıyafetler, mübadil kadınları ait giysiler sergileniyor. Yine mübadil kültürüne ait keten ve kıl dokumalar, mutfak eşyaları, sandıklar, mesleki aletler, göç sırasında çekilmiş fotoğraflar, Kurtuluş savaşına ait belgeler ve bazı kişisel eşyalar sergileniyor.
Alaçam mübadele müzesinde sergilenen eserler arasında 1923 Losan Antlaşması ek protokolleri ile göçe zorlanan insanların yanlarında taşıdıkları özel eşyaları, çeşitli belgeler ve fotoğraflarda yer alıyor. Tematik bir müze olması ve etografik eserleri barındırması ayrı bir önem taşıyor.
Alaçam ilçesinde bulunan Kuva-i Milliye müzesi, pazartesi günleri ziyarete kapalı, diğer günlerde ise 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Girişler ücretsizdir ve belirtilen saatler arasında ziyaret edebilirsiniz.
Kent Müzesi
Samsun kent müzesi, gezilecek yerler listesinde yer alması gereken yerlerden birisidir. 2013 yılında müze olarak açılmış ve Samsun’un İlkadım ilçesinde yer alıyor. Müzede sergilenen eserler, Samsun’un tarihi, kültürel, ekonomik, coğrafi ve sosyal yapısını sergilediği için kent müzesi olarak isimlendirilmiştir. Avrupa’nın en prestijli 6 müzesinden birisidir. Tarihi Kentler Birliği jüri ödülüne layık görülmüştür. 2015 yılında Avrupa müzeleri yarışmasında, XX. Luigi Micheletti Ödülleri finaline kalmıştır.
Samsun kent müzesi, daha önceden demiryolu lokali olarak kullanılırken yapılan restore çalışmaları sonrası müzeye dönüştürülmüştür. Müzede çok sayıda eser sergileniyor. Eserler arasında, değerli objeler, arşiv belgeleri yer alıyor. Müzeyi görevli rehber eşliğinde gezebilirsiniz. Ya da elektronik rehber kullanabilir ve sergilenen tüm eserler hakkında detaylı bilgiler alabilirsiniz.
Kent müzesi toplam yedi bölümden oluşuyor. Giriş kısmı olan A1 katında, Samsun’un kronolojik tarihi, kentin ünlü kişileri, kurtuluş savaşı dönemi ve tarımcılık ile ilgili belgeler yer alıyor. B1 katında, göçlerin yaşandığı mübadele döneminde yaşananlar, Samsun’da meydana gelen afetler ve geçmiş tarihi izlere ait hikayeler yer alıyor. B2 katı, Cumhuriyet dönemine ait eser ve bilgilerin yer aldığı bölümdür.
Atatürk’ün Samsun’a gelişi, Samsun’da görev yapan Vali ve Belediye başkanları hakkında bilgiler yer alıyor. B3 katında, tarihi ve mimari yapılar, kent ulaşımını anlatan bilgileri bulabilirsiniz. C1 katında, balıkçılık ve balmumu heykelleri ile ilgili bilgiler sergileniyor. C2 katı, eğitim, spor, turizm, ekonomi ve coğrafi yapıyı anlatan bilgilere ayrılmıştır.
Samsunspor ve spor tarihi ile ilgili tüm bilgileri bulabilirsiniz. C3 katı son bölümdür ve burada, balmumu heykellerin yanı sıra kentin yemek kültürü, sağlık, düğün gelenekleri, kültür ve sanat geçmişi bilgilerini bulabilirsiniz. Pazartesi günleri 13:00 – 17:00, diğer günler 08:00 – 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezebilirsiniz.
Mater Dolorosa Katolik Kilisesi
Samsun’da gezilecek yerleri belirlerken, tarihi yerleri listenize ekleyebilir ve bu listede, Mater Dolorosa Katolik Kilisesine yer verebilirsiniz. Mater Dolorosa, 1845 yılları döneminde, Gürcistan’dan ülkemize göç eden İtalyan asıllı rahiptir.
Birlikte göç ettikleri 8 rahip ve Katolikler için dönemin Osmanlı sultanı V. Murat tarafından özel olarak yaptırılmış Katolik ibadethanesidir. 1845’li yıllarda Samsun ve çevresinde yaşayan Hristiyan nüfusun fazla olması bu ibadethaneye olan ihtiyacı ortaya koymuştur. Latin mimarisi ile inşa edilmiştir ve iki adet çan kulesi bulunuyor.
İlkadım ilçesi sınırları içerisinde olduğu için Samsun’a gelenler istedikleri zaman ziyaret edebiliyor. O dönem Samsun’da yaşayan Katolik halkı için hizmete açılmış ve Roma Katolik Kilisesine bağlı olarak hizmet vermiştir. Günümüzde ise birinci derece sit alanı içerisinde yer alıyor koruma altında bulunuyor.
Padişah V. Murat, Müslümanların ve Hristiyanların bir arada yaşamasını sağlamaya önem vermiştir. Bunun için Hristiyan halka ibadethane olarak yapılmasını istemiştir. Kilise 8 metre eninde 12 metre uzunluğundadır. Kilisenin yapımı 1885 yılında tamamlanmış ve kilise yanına Hristiyan halka kiralama üzere ek yapılarda yapılmıştır. Kilise duvarlarını süsleyen freskler günümüzde de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Samsun Atatürk Evi
Kurtuluş mücadelesini başlatmak için Samsun’a gelen Atatürk’ün kaldığı evdir. Tekkeköy ilçesinin sınırları içerisinde yer alıyor ve Atatürk’ün doğduğu ev olan Selanik’teki evin bir benzeridir. Restorasyon çalışmaları sonrasında 26 Haziran 2006 tarihinde ziyarete açılmıştır.
Atatürk’ün Selanik’te evinin birebir aynısı olarak şekilde dizayn edilmiştir. Samsun Atatürk evinde, Atatürk’e ait çok sayıda eser ve eşya türleri sergileniyor. Tekkeköy sınırları içerisinde yer alan bu tarihi evi ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz. Ziyaret saatleri, 08:30 ile 17:00 saatleri arasındadır.
Tekkeköy, Samsun merkeze 15 km uzaklıktadır. Doğal güzellikleri ile dikkat çeken, tarihi ve turizmi ile öne çıkan yerlerden birisidir. Karadeniz bölgesinde ilk insan yerleşkesinin olduğu yer olarak bilinir. Atatürk evi, bölgede en çok ziyaret edilen yerlerden birisidir.
Doğu Park
Samsun şehir merkezi konumunun doğu tarafında ve denize yakın bölümünde yer alan doğu park, insanların özellikle hafta sonlarını geçirdikleri yerler arasında bulunuyor. Sahil bölümünde bulunan doğu park içerisinde, bandırma vapuru ile hayvanat bahçesi, kenti ziyaret edenler tarafından görülen ve ziyaret edilmesi gereken yerlerden birisidir. Park olanı içerisinde herkesin faydalanabileceği alanlar oluşturulmuştur. Sosyal ve kültürel bir alan olarak tasarlanmıştır.
Park içerisinde yer alan bölümler şunlardır:
- Su sporları merkezi,
- Koşu ve bisiklet parkurları,
- Futbol ve tenis sahaları,
- Sosyal tesisler,
- Piknik alanları,
Geniş bir alana sahiptir ve ziyaret eden insanlar, tüm alanlardan faydalanabiliyor. Doğu park, Canik ilçesinde yer alıyor. Şehir kalabalığından ve stresinden kurtulmak isteyenlerin tercih ettiği yerlerden birisidir. Samsun gezisinde dinlenmek ve iyi vakit geçirmek için ziyaret edebileceğiniz yerler arasında yer almalıdır.
Doğu park alanı içerisinde bulunan Milli Mücadele Parkı ve Açık Hava Müzesi, kurtuluş savaşı dönemini anlatan tasarımları içeriyor. Yapılan çalışmalarla, Çanakkale savaşı ile başlayan ve İzmir’in kurtuluşuna kadar devam eden süreç seramik rölyeflerle anlatılıyor.
Yine bu bölgede, Samsun nüfusuna kayıtlı olan 1200 şehit için şehitler yazısı, Milli kurtuluş anıtı, milli mücadeleyi anlatan bronz rölyef, İstiklal savaşında kullanılan, tüfek, top, denizaltı mayınları, torpido, uçaksavar gibi malzemelerde sergileniyor. Tarihi yolculuk yapmak isteyenlerin gezilecek yerler listesinde yer vermesi gereken yerlerden birisidir.
Göğceli Cami
Tarihi yapılara ilginiz varsa görmeniz gereken yerlerden birisi Göğceli camidir. Selçuklu Sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1200’lü yıllarda yaptırılmıştır. Eşsiz mimarisi ile bölgenin dikkat çeken yapılarından birisidir. Göğceli cami içerisinde, Peygamber efendimizin mührü ve Allah lafzı süslemeleri yer alıyor.
Bu süslemeler, tüm ziyaretçilerin dikkatini çekiyor ve büyük ilgi görüyor. Samsun gezilerinden mutlaka görülmesi ve gezilmesi gereken yerler ve yapılar arasında yer alıyor. Göğceli cami, Çarşamba ilçesinde bulunuyor. Selçuklu mimarisi ile yapıldığı için camide kubbe yoktur ve çatı sistemi kullanılmıştır.
Göğceli Camii, Türkiye’de ayakta kalan ve koruma altında olan en eski ahşap yapı camidir. Anadolu geleneğini en iyi anlatan örneklerden birisidir. 1207 yılında yapıldığı ve ön bölümündeki revakın 1335 yıllarında eklendiği biliniyor.
En son 2007 yılında restore edilmiştir. Ahşap yığma tekniği ile yapılmıştır ve çivi kullanılmamıştır. Cami yapısında kullanılan demir çiviler sadece, direk bölümlerinde kiriş bağlantılarının yapılması için kullanılmıştır. Kurtboğazı geçme tekniği ile yapılmış ve günümüzde ayakta turan ahşap camilerden birisidir. Duvarlarında kullanılan kalaslar, 15 -18 cm kalınlığında ve tek parçadır. Ahşap olarak inşaa edildiği için taşınabilir özelliğe sahiptir. Tarihi mimarisi, yapım teknikleri ve kültürel özellikleri ile Samsun’da gezilecek yerler arasında gösteriliyor.
Bandırma Vapuru Müzesi
Atatürk’ün Samsun’a çıkısının simgesi olan bandırma vapuru, restore edilerek 18 Mayıs 2003 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır. Canik ilçesi sınırları içerisinde, sahilde yer alıyor. Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Bandırma vapurunun birebir aynısı olan ve müze olarak tasarlanan gemi, 1878 yılında Glasgow’da yük ve yolcu gemisi olarak inşaa edilmiştir.
Yapıldıktan sonraki süreçte farklı isimlerle kullanılan gemi, 1910 yılında Osmanlı Seyrüsefain İdaresi yani Osmanlı Denizcilik İşletmesi tarafından geminin adı Bandırma olarak değiştirilmiştir. Posta gemisi olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1919 yılında Atatürk ve arkadaşlarını Samsun’a getirmiş ve posta hizmetlerine devam etmiştir. 1924 yılında hizmet dışı kalmış, 1925 yılında satılmış ve Haliç tersanesinde sökülmüştür.
Samsun Büyükşehir Belediyesi ve İl Özel İdaresi, Bandırma vapurunun orijinal yapısına uygun olarak gemiyi inşa etmiş ve 2006 yılında Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi olarak hizmete açmıştır. Bandırma vapuru içerisinde, kaptan köşkü ve kamarası, tefriş salonu, yatak odası, mutfak, sergi salonu bölümleri ve balmumu heykelleri yer alıyor.
Bandırma vapuru müzesinde görebileceğiniz eser ve eşyalar arasında, 1870’li yıllarda yapılmış gemici saatin, ölçüm saati, telefon, yangın tüpü, çalışma masası ve sandalyeleri yer alıyor. Atatürk’ün yatak odasında, Atatürk’e ait orijinal radyoda görebileceğiniz eşyalardan birisidir. Müze, 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor ve giriş ücretleri yetiştin ve öğrenci olarak farklı uygulanıyor.
Atatürk Onur Anıtı
Samsun’un simgesi olarak gösterilen ve bilinen onur anıtı, şehre gelen herkes tarafından görülmek istenen eserlerin başında yer alıyor. Samsun’a gelen herkesin onur anıtı önünde bir fotoğrafı mutlaka vardır. Kurtuluş savaşı sonrasında, Samsun halkı tarafından yaptırılmıştır. Onur anıtını, Avusturyalı heykeltraş H. Kriphel bronz madeninden yapmıştır. Y
urtdışında yapılan heykel, Alman vapuru ile Samsun’a getirilmiş ve şimdiki yerine yerleştirilmiştir. Heykeltraş H Kriphel ve mühendis Mayer tarafından yapımı ve yerleştirme işlemi tamamlandıktan sonra 1932 yılında kalabalık bir katılımla açılış töreni yapılmıştır. Şahlanmış at üstünde Atatürk olarak tasarlanan heykel, büyük bir taban üzerine oturtulmuştur. Heykelin oturtulduğu kaide yanlarında da kabartma figürler ve yazılar yer alıyor.
Samsun onur anıtının toplam yüksekliği 8.85 metredir. Kaidesiz yüksekliği ise 4.75 metre ve şahlanan at üzerindeki Atatürk heykeli ile Türkün gücünü ve korkusuzluğu ifade ediyor. Atatürk’ün bir elinin kılıcına uzanmış olması, kararlılığı ve mücadeleci olmayı temsil ediyor. Kaidenin yüzeylerinde yer alan yazı ve kabartmalar, milli mücadeleyi anlatıyor. Kurtuluş savaşından Cumhuriyetin ilanına kadar giden süreci anlatan sembolik bir önemi de vardır. Bu sembolik önemi, yeni nesillerin Türk tarihi hakkında bilgi sahibi olmasını sağlıyor.
1932 yılında açılışı yapılan ve günümüzde de ilk günkü ihtişamını sergileyen onur anıtı, Samsun şehrinin ve milli mücadelenin en iyi simgesidir. İlkadım ilçesinde yer alıyor ve Samsun’u ziyaret eden herkesin ilk görmek ve fotoğraf çekinmek istediği eserlerin başında yer alıyor.
Amisos Tepesi
Amisos, Samsun şehrinin eski ismidir. Barunhane mahallesinde yer alıyor ve önceden baruthane tepesi olarak biliniyordu. Yapılan arkeolojik kazılar sonucu 1995 yılında M.Ö. 3. yüzyıla ait eserler keşfedilmiştir. Yapılan kazılarda, Helenistik döneme ait izler bulunmuştur.
Amisos hazinesi olarak bilinen gömülür bulunmuş ve bölgede çok sayıda mezar kalıntılarına rastlanılmıştır. Mezar kalıntılarının Pontus Krallığı ailelerine ait olduğu tespit edilmiştir.
Amisos tepesi, Samsun’da gezilecek yerler arasında kesinlikle yer almalıdır. Kazı çalışmaları tamamlandıktan sonra 2008 yılında ziyarete açılmış ve günümüzde, ziyaretçi akınına uğrayan yerlerden birisidir. Amisos tepesinde dört dönem olduğu belirtiliyor.
Birinci dönem, M.Ö 6. yüzyıl başları ve Miletosluların Karadeniz ile Anadolu arasındaki ticaret yolu başlangıcıdır. İkinci denem M.Ö 6. yüzyılın ilk yarısı ve Kapadokyalıların yerleşim yeri olarak kullanmasıdır. Üçüncü dönem M.Ö 6. yüzyılın ortaları ve Peiraieos yerleşim yeri isminin kullanılmasıdır. Dördüncü dönem ise M.Ö 437 yılları ve Atinalıların Amisos bölgesine yerleşmesi, kentin adını amisos olarak değiştirmeleridir.
Amisos tepesi, teleferikle çıkılabilen bir konumdadır ve şehrin tüm güzelliklerinin görülmesini sağlar. Tepede kral mezarlarına rastlayabilir, yürüyüş yollarını kullanabilirsiniz. Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından işletiliyor ve gezilecek yerler arasında yer alıyor.
Akdağ Kayak Merkezi
Akdağ kayak merkezi, Ladik ilçesinde bulunuyor. Samsun şehir merkezine 84 km, Ladik merkeze ise 7 km uzaklıktadır. Kış aylarında karların kaplaması ile bembeyaz bir görüntüye kavuştuğu için Akdağ ismini almıştır.
1800 metre yüksekliğe sahiptir ve kayak merkezi, kış aylarında yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Akdağ kayak merkezi yaz aylarında da sıklıkla ziyaret edilen yerlerden birisidir. Yaz aylarında karların erimesi ile birlikte bölge halkı yayla şenlikleri ve farklı etkinlikler için burayı tercih ediyor.
Akdağ kayak merkezi, 1800 metre yüksekliktedir ve 1500 metre kayak pist uzunluğuna sahiptir. Kayak merkezi bölgesinde bulunan otel ve restoranlar, gelen ziyaretçilerin en iyi hizmeti almalarını sağlıyor. Burada yapabileceğiniz etkinlikler arasında, kızak, kar motosikleti ve ATV aktiviteleri yer alıyor. Kayak merkezinde 6 adet pist bulunuyor ve kış aylarında çevre illerden de çok sayıda ziyaretçi kayak sporu için buraya geliyor. Kışın kayak sporu, yazın ise yayla şenlikleri etkinliklerinin yapıldığı yer olduğu için yılın her dönemi ziyaret edebilirsiniz.
Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu
Vezirköprü ilçe sınırları içerisinde yer alan Şahinkaya kanyonu, Altınkaya baraj gölü bölgesindedir. Kızılırmak sularının aşındırması sonucu oluşmuş en uzun ve en dar geçit olarak gösteriliyor. Kanyonun derinliği 450 metre, uzunluğu ise 3.250 metredir. Samsun merkeze 129 km, Vezirköprü ilçe merkezine 19 km uzaklıktadır.
Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu, 2015 yılında tabiat parkı ilan edilmiş ve yerli, yabancı herkesin dikkatini çekmeye başlamıştır. Samsun’da gezebileceğiniz yerler arasında yer alıyor ve bölgesin tüm bitki örtüsünü görebiliyorsunuz. Kanyon bölgesinde, ardıç, zeytin, yabani nar, çalı, kızılçam, meşe gibi ağaç türleri yer alıyor.
Tabiat parkı içerisinde, sincap, tilki, kurt, yaban kedisi, porsuk, su samuru, şahin, üveyik, kaya kartalı, saka, sülün, karaca gibi hayvan türlerine de rastlayabilirsiniz. Şahinkaya kanyonunda yapabileceğiniz etkinlikler içerisinde, su altı dalışı, foto safari, yamaç paraşütü, olta balıkçılığı, yüksekten atlama, tırmanma, tekne turu gibi aktiviteler yer alıyor. Haftanın her günü ziyaret edebiliyorsunuz. Ulaşım ve hizmetler hakkında bilgi almak için iletişim bilgilerini kullanabilirsiniz.
Bayraktepe Tabiat Parkı
Doğayı sevenler için Samsun’da gezilecek çok fazla yer vardır. Bayraktepe tabiat parkı, Samsun merkeze 10 km uzaklıktadır. Tekkeköy ilçesi sınırları içerisinde ve ilçe merkezine 4 km mesafede bulunuyor. Ulaşımı oldukça kolaydır. 2015 yılında tabiat parkı olarak ilan edildikten sonra yerli ve yabancı turistlerin gezilecek yerler listesinde yer almaya başlamıştır. Sakin bir ortamda vakit geçirmek isteyenlerin tercih ettiği yerlerden birisidir.
Bayraktepe tabiat parkında, basketbol sahası, spor aletleri, bisiklet parkuru, yürüyüş parkuru, çocuk oyun alanları, piknik alanları, kameriye, kır lokantası, büfe, mescit gibi seçenekler yer alıyor. Meşe, gürgen ve kayın ağaçları arasında yürüyüşler yapabilir, bitki ve hayvan hayatını inceleyebilir, fotoğraflar çekebilirsiniz. Piknik yapma imkanı olduğu için sevdikleriniz ve ailenizle birlikte iyi vakitler geçirebilirsiniz.
Tekkeköy Mağaraları
Karadeniz bölgesinin en eski yerleşim yerleri arasında gösterilen Tekkeköy mağaraları, arkeoloji vadisi olarak da biliniyor. Samsun ve çevresinde gezilecek yerler listesinde her zaman yer alır. Tekkeköy mağaraları, Tekkeköy ilçesinde ve Samsun merkeze 13 km uzaklıktadır. Türkiye’nin en eski üçüncü yerleşim yeri olma unvanına sahiptir.
Arkeolojik sit alanı içerisinde yer alan mağaralar, bölgenin ilk insan yerleşkesi olarak kullanılmıştır. Çınarlı ve Fındıcak dere sularının aktığı vadideki dik kayalar üzerinde büyüklü küçüklü mağaralar ve çeşitli oyuklar yer alıyor.
Tekkeköy mağaraları M.Ö 15 bin – M.Ö 60 bin yıllarına ait olduğu düşünülüyor. Bölgede yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında, yontma taş devrine ait bazı izler bulunmuştur. Yapılan kazı çalışmaları ile mağaralarda yaşayan insanların, kemik, ağaç ve taşlardan yapılmış aletlerle avcılık yaptıkları tespit edilmiştir. Yontma taş devrine ait izler olduğu için taşlar yontularak yapılmış mızrak uçları, el baltaları, kazıyıcı ve kesici aletler kullanıldığı öğrenilmiştir.
Tekkeköy mağaraları, sit alanı olarak 1977 yılında ilan edilmiş ve ziyarete 2013 yılında açılmıştır. Mağaraların bulunduğu vadi toplam 360 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Şu anda ziyarete açılan ve gezilebilen alan 96 bin metrekarelik bir kısımdır. Gelen ziyaretçilerin bölge hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmasını sağlamak için Tekkeköy mağaraları vadisi içerisinde arkeoloji müzesi açılmıştır.
2014 yılında açılan bu müze, Samsun’un en iyi ve gezilmesi gereken müzelerinden birisidir. Müzenin diğer bir özelliği ise Türkiye’nin ilk imitasyon müzesi olmasıdır. Vadi içerisindeki eski Rum evlerinden üç tanesinin restore edilmesi ile açılmıştır ve yontma taş devri, ilk tunç çağı, orta taş çağı, hitit, frig denemi eserlerinin imitasyonları sergileniyor. Tekkeköy mağaralarını ve arkeoloji müzesini gezerken, bölgedeki cafe ve restoranlardan da faydalanabiliyor, çevredeki piknik alanlarını kullanabiliyorsunuz. Tarihi bir yolculuk için Tekkeköy mağaralarını ziyaret etmelisiniz.