Kekova Batık Şehir ve Hikayesi
Kekova batık şehir, Antalya’nın Demre ilçesinde yer alan batık bir antik kenttir. Kekova Adası’nın güney ucunda bulunur. Bu şehir, Antik Roma dönemine ait olan yapıların, evlerin, hamamların ve sarnıçların günümüzde de görülebilme imkanı sunması nedeniyle hem yerli hem de yabancı turistler tarafından yaz aylarında bir yoğunluk oluşturuyor.
Kekova batık şehir hikayesi, M.S. 4. yüzyılda ani bir deprem sonucu olarak su altına gömülmesiyle başlıyor. Bu deprem, aynı zamanda, Antalya’nın o dönemdeki başkenti olan Simena’yı da yok ediyor. Kekova batık şehir, günümüzde turizm amaçlı olarak ziyaret edilen en popüler yerler arasında gösteriliyor. Batık şehir üzerinde yapılan tekne turları ve batık şehir içerisine yapılan tüplü dalışlar, ziyaretçiler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.
Kekova batık şehir, Türkiye’nin batık kent turizmi açısından önemli bir turistik destinasyondur. Su altında kalan yapıların güzelliği ve tarihi değerleri, turistleri her yıl buraya çekiyor. Aynı zamanda, Demre ilçesinin bölgeye yakın olması ve bu ilçede Noel Baba mezarının yer alması, özellikle Ortodoks turistleri bu alana kaydırıyor.
İçindekiler
Kekova Batık Şehir Nerede?
Kekova batık şehir nerede sorusunun yanıtı olarak Türkiye’nin güney sahilinde yer alan Antalya ilinin Demre ilçesinde bulunduğu söylenebilir. Bu şehir, Kekova Adası’nın güney ucunda yer alır ve denizaltı turizmi açısından oldukça popüler bir yerdir.
Kekova batık şehir, çevresinde pek çok güzellik barındırır. Güzel plajlar, lüks oteller, tarihi köyler, geleneksel Türk kahvehaneleri ve çeşitli deniz ürünleri restoranları bulunur. Aynı zamanda, Antalya’nın tarihi kentleri olan Perge, Termessos ve Aspendos antik kentleri de bölgeye yakınlığı açısından ziyarete uygundur.
Turizm sektörü, bu şehir ve çevresinde hızla gelişmiştir. Bu nedenle turistler için pek çok aktivite sunulur.
Bunlar arasında;
- Tekneyle yapılan turlar,
- Dalış imkanları,
- Kayak eğlencesi,
- Bisiklet turları, gibi aktiviteler bulunur.
Bölgeye en yakın yerleşim yerlerinden birisi ise Antalya ilinin Kaş ilçesidir. Kaş ilçesi hem yapıları hem de restoranlarıyla Yunan ezgilerinin hissedildiği bir yerleşimdir. Aynı zamanda Meis Adası da bölgeye oldukça yakındır. Tüm bunlar birlikte değerlendirildiğinde turistlerin güzel bir tatil geçirmelerini sağlamaya yardımcı olan müzik, tarihi yerler, mavi bayraklı sahiller gibi pek çok alternatif sunulur.
Kekova Batık Şehir’e Nasıl Gidilir?
Antalya Kekova batık şehir ulaşım açısından kara yolunun tercih edilebildiği bir mevkidedir. Bölgeye gidebilmek için havaalanı tercihleri arasında; Dalaman ve Antalya Havalimanları yer alır. Bunlardan en yakını ise Antalya Havalimanıdır.
Kekova batık şehir, Antalya Havalimanı’na yaklaşık olarak 130 km mesafede bulunuyor. Havalimanından hareket ederek Kekova’ya gitmek için farklı araç seçenekleri bulunur. Bunlar arasında; araç kiralanması, otobüs ya da taksiyle gidilmesi seçenekleri bulunur.
Bunlardan en uygun fiyatlı olanı otobüsün tercih edilmesi olur. Ancak, yol üzerinde yer alan turistik bölge sayısının çokluğu otobüslerin çok fazla durmasına ve mola vermesine sebep olduğundan zaman tasarrufu açısından çok fazla tercih edilmiyor. Zaman tasarrufu açısından en hızlı bir şekilde gitmek için taksi aracının tercih edilmesi olur.
Ancak, bu yöntem de maliyet açısından oldukça yüksektir. Bu nedenle bölgeye gitmek için en mantıklı seçenek olarak geriye araç kiralanması kalıyor. Araç kiralayan turistlerin hem zaman hem de para tasarrufu sağladığı biliniyor. Kişilerin tercihine göre değişebilen bu farklı seçenekler, bölgeye gidebilmesi açısından farklı alternatifleri oluşturuyor.
Kekova Antik Kenti Tarihi
Batık şehir Kekova tarihi Roma imparatorluğu dönemine kadar gider. Kekova Antik Kenti, Türkiye’nin Antalya bölgesinde bulunan bir antik kent olarak bilinir. Roma İmparatorluğu döneminde kurulmuş olan bu şehir, M.S. 1. yüzyılda zengin bir liman kenti olarak yaşamıştır. Balıkçılık ve ticaret açısından oldukça zengin bir faaliyetlere yönelen bu şehir, Roma İmparatorluğuna da uğrak bir liman hizmeti vermiştir.
Kekova batık şehir, Antik Kent olması sebebiyle pek çok tarihi kalıntıya da ev sahipliği yapar. Hem deniz seviyesinde bulunan tarihi kalıntılar hem de deniz altında bulunan tarihi kalıntılar arasında Likya Medeniyetine ait olanlara sıklıkla rastlanılır. Deniz altındaki kalıntılar, su altı arkeolojisi açısından önemlidir ve dalış imkanları sayesinde turistlerin bunları görme şansı bulunur.
Kekova Antik Kenti’nde yer alan tarihi kalıntılar arasında; kilise, hamam, evler, duvar ve kapılar bulunur. Aynı zamanda, Likya Medeniyetine ait olan ve o dönemlerde kullanılan sütunlar, mezar odaları ve mozaikler de bulunur.
Kekova batık şehir, turizm sektörü açısından önemli bir yerdir ve turistlerin güzel bir tatil geçirmelerini sağlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda, tarihi ve kültürel değere sahip olan bu yer, Türkiye’nin en önemli turistik alanları içerisinde gösterilir ve her yıl binlerce yabancı ve yerli turisti ağırlar.
Kekova Antik Kenti Yapıları Nelerdir?
Kekova batık şehir yapıları; Likya dönemi, Roma Dönemi ve Osmanlı Dönemi eserlerini barındırır. Bu nedenle de tarihi bir mozaik sunar.
Kekova Antik Kenti yapıları arasında şunlar bulunur;
- Kilise: Antik Roma döneminde yapılmış olan kiliseler bulunur.
- Hamam: Tarihi hamamlar bulunur. Hamamlar, Antik Roma döneminde kullanılan yapılardır ve oldukça sağlam haldedirler.
- Evler: Tarihi evler bulunur. Ayakta kalan evler arasında sadece Antik Roma döneminde inşa edilmiş olanlar vardır.
- Duvar ve Kapılar: Tarihi duvar ve kapılar bulunur. İşçilik açısından oldukça kıymetli eserler arasında yer alır.
- Sütunlar: Burada hem Antik Roma döneminde hem de Likya Medeniyeti döneminde kullanılan sütunlar bulunur. Bunlardan birçoğu ayakta olmasa da ayakta olan sütunlar, geçmişte nasıl göründüklerine dair ipuçları verir.
Bunların haricinde mezar odaları ve çeşitli mozaikler de bulunur. Anadolu coğrafyasında sıklıkla karşılaşılan mozaikler, eski dönemlerin sanat anlayışında önemli bir yer tutar.
Kekova Antik Kentinin Önemi Nedir?
Batık şehir Kekova hem tarihi hem de arkeolojik açıdan oldukça önemlidir. Denize kıyısı olması bu şehrin önemini arttırmıştır. Roma İmparatorluğunun Akdeniz üzerine yaptığı seferler sonrasında hem mühimmat sağlama hem de dinleme açısından önemli bir olmuştur.
Sonuç
Antik şehirlerin gezilmesi ve görülmesi oldukça önemlidir. İnsanı tarihi bir yolculuğa çıkartır ve günümüzde sürdürmüş olduğu yaşantısını sorgulatır. Ancak, bu tarz şehirler gezilirken o yer hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Hem gezdiği yerleri anlamak hem de yapmış olduğu gezintilerden zevk almak isteyen kişiler mutlak olarak Kekova batık şehir hakkında bilgi edinmelidir.
Hem tarihi bilgiler hem de konaklama, restoran gibi muhtelif bilgiler sunma açısından gidelimmi.com sitesi ziyaret edilmelidir. En doğru bilgilere bu web sitesi üzerinden ulaşabilecek olan turistler, en uygun konaklama seçeneklerini değerlendirme imkanları da bulurlar.